Placinta cu branza sarata reteta de burek. O placinta dobrogeana cu foi subtiri si umplutura generoasa de branza de vaci amestecata cu telemea, burduf sau feta si smantana. Acest burek cu branza (placinta dobrogeana) se coace in tavi mari si se serveste caldut sau rece ca aperitiv sau ca fel de sine statator.
Am facut aceasta placinta cu branza sarata intr-una dintre cele 4 zile de Sibiu Jazz Festival 2017, cand am avut sansa de a gati live in Piata Mica din Sibiu.
Intre 18-21 mai 2017 am avut placerea de a ma intalni cu amatorii de jazz dar si cu fanii Savori Urbane si sansa de a le oferi spre degustare diferite preparate gustoase. Iata meniul oferit in cele 4 zile de „Jam Session in bucatarie”:
- Clatite – cu carne si ciuperci (reteta aici), cu branza de vaci si stafide (reteta aici) si Crepes Suzette (clatite cu portocale, sos caramel, unt) – reteta aici.
- Strudel cu mere (reteta aici) si placinta cu branza sarata (burek) – reteta aici
- Hencles sasesc cu smantana si unt (Hanklich) – reteta aici – și lichiu cu cremă de griș și vișine, zmeură și afine – reteta aici.
- Papanasi cu iaurt copti la tava, cu pesmet rumen si smantana (reteta aici)
Am ales sa fac aceasta placinta cu branza sarata ca sa folosesc celebra branza de burduf locala, produsa in satele de ciobani din Marginimea Sibiului (Jina, Poiana Sibiului, Saliste, Sadu, Tilisca etc). Cred ca stiti ca ciobanii sibieni sunt cei mai vestiti intru prepararea branzeturilor din lapte de oaie: cas, telemea, urda, branza de burduf. Am fost foarte placut impresionata de faptul ca in multe supermarketuri existau raioane speciale cu produse locale din aceasta zona – in special branzeturi si mezeluri. Bravo!
Originea acestei placinte cu foi subtiri este turceasca (ca si baclavaua si strudelul) dar s-a raspandit in zonele ocupate de acestia ajungand si la noi, la greci, bulgari sau sarbi. Burek e numele turcesc adoptat de mai multe popoare. Laura Laurentiu va povesteste mai multe despre originile acestui burek (cu carne, branza sau fructe) intr-un articol de blogul ei.
La noi este cunoscuta placinta dobrogeana cu branza sarata, insa deasupra are “o balta” din smantana batuta cu oua. Nu raman foile la vedere, cum am facut eu. Mancam placinta dobrogeana la Constanta, de cate ori mergeam la mare. Era o simigerie – placintarie in Piata Ovidiu care facea niste covrigi senzationali si niste placinte cu branza sau carne grozave! Erau in tavi mari si rotunde (cred ca diametru de 1 metru aveau) si se taiau cu cutit din acelacurbat special care balanseaza. Primeam si cate un pahar cu lapte batut rece sau iaurt. O bunatate!
Vedeți aici cum se face placinta rotunda (spirala, melc) cu carne si ceapa – reteta aici.
Ce branza si ce foi de placinta folosim la burek – placinta dobrogeana?
- Foile de placinta sunt cele subtiri (nu foietaj!) si se gasesc si in strainatate sub numele filo (pyhllo) sau yufka.
- Branza de vaci este cea zisa “dulce”, ca pentru papanasi. Verificati procentul de grasime inscris pe ambalaj (sa fie cat mai grasa, nu dietetic pentru ca se face cocoloase). Cel mai bine cumparati-o din piata de la producatorii locali si gustati-o la fata locului.
- Branza sarata din burek poate fi de burduf sau telemea (de vaca sau oaie). Telemeaua sa fie bine scursa si apoi rasa fin prin razatoare.
Daca locuiti in strainatate si nu stiti ce branza sa cumparati sau daca preferati sa va faceti branza de vaci acasa puteti urma aceasta reteta.
Sa nu va speriati de cantitatile pe care le vedeti in imaginile de mai jos pentru ca eu am avut de copt mai multe tavi de burek si am pregatit compozitia in castroane imense. In reteta de mai jos va dau cantitatile pentru o tava mare de cuptor (42 x 33 cm).
- 1 pachet foi de placinta subtiri (400 g)
- 150 g unt topit pentru uns foile
- 1 kg branza de vaci grasa, bine scursa
- 350 g branza burduf sau telemea sarata
- 400 g smantana grasa (min. 20% grasime)
- 5 oua intregi
- sare dupa gust
Cum se face placinta cu branza sarata reteta de burek – placinta dobrogeana?
Umplutura de branza sarata pentru placinta
Mi-am pregatit branza de vaci intr-un castron mare. Langa ea vedeti si o bucata mare de branza de burduf de Sibiu.
Am faramitat branza de burduf peste cea de vaci. Daca aveti telemea va trebui sa o dati prin razatoare fina. Am adaugat in vas si smantana si ouale (5 oua intregi – in poza e pt reteta dubla).
Am amestecat totul bine cu o lingura de lemn si am gustat de sare. I-am pus sare dupa gust. Fiind o placinta aperitiv este bine sa fie suficient de sarata, mai ales ca vin si foile de aluat.
Variatiuni pe tema: puteti adauga cozi de ceapa sau de usturoi verde tocate, bucatele de afumatura (bacon, kaiser) sau chiar de carnati afumati. Puteti modifica gustul si aroma cremei de branza cu chimen, boia dulce, ierburi aromatice tocate sau uscate (busuioc, cimbrisor, oregano), felii subtiri de rosii uscate etc.
Am lasat umplutura deoparte cateva minute, timp in care m-am ocupat de foi.
Cum se monteaza placinta cu branza sarata si foi subtiri?
Am numarat foile din pachet – erau 15. Le-am impartit in 3 teancuri a cate 5 foi. Placinta mea va avea 3 straturi de foi (a cate 5 foi fiecare) si 2 straturi de branza.
Am topit untul intr-o craticioara si mi-am pregatit o pensula la indemana. Puteti unge foile si cu ulei sau cu amestec de unt si ulei. Am tapetat tava cu hartie de copt si am asezat prima foaie de aluat si am uns-o bine cu unt topit. Peste ea am asezat inca 4 foi, ungandu-le bine cu unt topit, mai putin pe ultima peste care vine primul strat de branza.
Am turnat jumatate din compozitia de branza si am nivelat-o cu spatula. Au urmat alte 5 foi de placinta (unse cu unt) si al doilea strat de branza.
In final am acoperit placinta cu ultimele 5 foi (unse intre ele cu unt topit) si am portionat-o in patrate de cca. 5 x 5 cm, taiand-o cu un cutit foarte bine ascutit. Am incercat sa nu tai pana la fundul tavii ci doar superficial. Burekul astfel crestat va fi mult mai usor de portionat cand e copt, disparand riscul sfaramarii necontrolate a foilor crocante.
Am uns bine cu unt topit si utima foaie si m-am pregatit de copt.
Observatie: am pomenit mai sus de placinta dobrogeana pe care o mancam pe litoral. Daca doriti puteti pastra 3-4 linguri din compozitia de branza cu care sa ungeti placinta deasupra sau sa faceti un amestec de 300 g smantana cu 2-3 oua si sare pe care sa-l turnati peste placinta.
Cat se coace placinta cu branza sarata?
Am preincins cuptorul la 180 C cu ventilatie (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Cand a fost bine incins am dat tava cu burek la cuptor si am setat cronometrul la 40 de minute. Am avut noroc cu cuptoarele primite de la Electrolux ca am putut coace pe 2 nivele atat burek cat si strudel.
Depinde de cuptor daca rumenirea dureaza 35-40 sau chiar 50 de minute. Ideea e ca acesta placinta sa arate asa: rumena si faina.
Servire placinta cu branza sarata
Am scos tavile cu placinta din cuptor si am asteptat 15 minute ca acestea sa se racoreasca un pic. Apoi am urmat cu cutitul marcajele facute anterior si am portionat placinta cu usurinta.
Elevii voluntari de la Sibiu Jazz Festival m-au ajutat la servirea amatorilor de placinta si strudel cu mere (am facut ambele feluri in acea zi).
In cateva minute s-a facut coada la standul meu si lumea a inceput sa guste burekul. Foarte incantati au fost toti! Au venit fani Savori Urbane cu care am avut ragazul sa povestesc si sa facem fotografii. Ii multumesc lui Cristian Mino care mi-a fost alaturi in toate cele 4 zile si care a pozat mai mult decat am apucat eu.
Seara am ramas la concert si m-am relaxat dupa o zi plina. Superb 🙂
A fost minunata experienta de la Sibiu Jazz Festival, faptul ca am gatit atatea zile si ca lumea mi-a apreciat munca.
Acest burek cu branza se poate face si sub forma de placinta spiralata – vezi aici reteta.
De Revelion facem și tradiționala plăcintă cu răvașe (cu bilețele care conține mesaje haioase, zicători, proverbe etc) – rețeta aici.
Similar se poate face o placinta cu carne, ceapa si smantana – vezi aici.
Sau o placinta cu ciuperci, cascaval si smantana – vezi aici.
Și varianta cu brânză și cozi de ceapă verde – o frumusețe de plăcintă floare – vezi aici.
Va recomand si reteta cu aluat dospit a unor pufoase trigoane cu branza telemea sau de burduf – vezi aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de placinta cu branza sarata – burek sau placinta dobrogeana… cum doriti sa-i spuneti!
Cititorii nostri au incercat reteta!
In Constanta nu se mai face la tipsii mari. Am intrebat la o patiserie turceasca si mi-au spus ca la cantitati mai mari ramineau cu ea nevinduta si aveau pierderi, asa ca acum fac doar la tavi dreptunghiulare mai mici. Toti se mira “Cum sa ramina cu ea nevinduta?!”, dar ei stiu mai bine. Vorbesc de placinte de nota 10, nu facute de oricine care impatureste un aluat si pune eticheta de placinta dobrogeana.
Foarte buna placinta! Eu am folosit ricotta și feta .
Mulțumesc frumos pt reteta.
[…] Bineinteles ca puteti face si o varianta sarata tip burek, in tava mare a cuptorului – reteta aici. […]
[…] picanta pana la crema de naut clasica (hummus) sau cu sfecla rosie, salata de icre, tabbouleh sau burek (börek) – trigoane din foi de placinta cu branza sarata. Printre ele se aflau si bucatele de […]
[…] Strudel cu mere si placinta cu branza sarata (burek) – reteta aici […]
[…] a facu burek (borek) cu branza cand a gatit live la Festivalul de Jazz de la Sibiu – reteta aici – insa versiunea clasica. Borek poate fi umpluta atat cu branza sarata cat si cu branza de […]
[…] Strudel cu mere (reteta aici) si placinta cu branza sarata (burek – reteta aici) […]
Esti minunata oana,retetele tale sant o incantare a simturilor! Multumesc frumos
[…] sunteti amatori de placinte cu branza sarata atunci va recomand si reteta de burek (sau placinta dobrogeana cu foi […]
[…] Strudel cu mere (reteta aici) și plăcintă cu brânză sărată (burek – reteta aici) […]
As dori sa va intreb ce marca ati folosit pentru foile de placinta.
Au fost niste foi de placinta proaspete de la Carrefour (de la frigidere, nu de la congelator).
[…] Acolo am mâncat prima dată burek (sau borek) umplut cu brânză sărată de oaie – vezi aici rețeta. […]
[…] O altă plăcintă faină cu brânză sărată este burek (borek) sau plăcinta dobrogeană cu foi subțiri – vezi aici rețeta. […]
[…] Placinta cu branza sarata (reteta aici) […]
[…] rândul lui acesta își are originea în preparatele turcești cu foi subțiri (baclava, sarailie, burek etc). Cea mai celebră este Plăcinta Întinsă de Turnu. Aici vedeți imagini de la un târg local […]
[…] Dacă sunteți amatori de patiserie sărată atunci vă recomand și rețeta plăcintei dobrogene (cu foi subțiri) cu brânză sărată – burek sau borek – rețeta aici. […]
[…] Sa pe cea de burek (borek) sau plăcintă dobrogeană cu brânză sărată – vezi aici. […]
[…] Tot cu foi subtiri din comert facem si placinta dobrogeana cu branza sarata (burek sau borek) – vezi aici. […]
[…] Dacă sunteți amatori de gustări cu brânzeturi atunci vă recomand și clasica plăcintă dobrogeană (burek sau borek cu brânză sărată) – vezi aici. […]
[…] Dacă sunteți amatori de plăcinte cu brânză sărată atunci vă recomand și plăcinta dobrogeană cu foi subțiri din comerț (burek sau borek cu brânză) – vezi aici. […]
cum se pastreaza mai bine la congelator placinta cu brinza burek: coapta sau doar pusa impreuna si coapta la timpul de folosinta?
[…] Sau pe cea de burek (borek) sau plăcintă dobrogeană cu brânză sărată – vezi aici. […]
[…] Aici vedeti placinta dobrogeana cu branza sarata sau burek (borek) – reteta aici. […]
fetelor, imi place cum gatiti !
[…] sau rotundă) sau ca plăcinte mici individuale. Iată un burek clasic cu brânză sărată – rețeta aici. Din el este derivată „plăcinta […]
[…] Strudel cu mere (reteta aici) si placinta cu branza sarata (burek) – reteta aici […]