Cum se decoreaza piftia, raciturile – cele mai frumoase modele + VIDEO

13

Cum se decoreaza piftia, raciturile - cele mai frumoase modele savori urbane

Cum se decoreaza piftia, raciturile – cele mai frumoase modele si forme. Cum aranjam piftiile in forme, cum le decoram si cum le rasturnam? Ce este aspicul si cum se prepara? Ce legume folosim pentru decorarea raciturilor? Carne si legume in aspic limpede. 

La noi toata lumea face iarna piftie si racituri insa multi se blocheaza la capitolul decorare. De aceea m-am decis sa va ofer cateva idei si ponturi despre „Cum se decoreaza piftia, raciturile„. Bineinteles ca este foarte important ca acestea sa aiba in primul rand un gust bun, sa fie asezonate cum trebuie cu sare si piper si bine usturoiate. Reteta mea de racituri de porc o gasiti aici iar pe cea de curcan sau cocos o gasiti aici.

Ce va povestesc eu acum nu sunt noutati ci tehnici de bucatarie vechi de 500-600 de ani. Aspicurile si jeleurile stateau pe mesele nobililor europeni de pe la anul 1400, daca nu si mai devreme. Francezii si englezii le-au adus la rang de arta prin decoratiunile bogate. Nu mai sunt la moda in Europa de vreo 30-40 de ani. Strabunica mea le facea in anii ’30-’60, mama mea si a Dianei in anii ’70-’80 si pe urma au renuntat la ele.
Multa lume le face si azi desi sunt demodate iar unele aranjamente sunt niste kitschuri veritabile, mai ales cele figurative care vor sa imite porci (facuti in sticle de plastic), gaini cu creasta, puisori si alte chestii „cu ochi”. Incercati sa mergeti in zona non-figurativa (abstracta).

IMPORTANT: aceste forme decorate cu aspic pot fi umplute si cu salate pe baza de maioneza (boeuf, salata de ciuperci, de conopida sau telina etc).

DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI ȘI REȚETA PIFTIEI SIMPLE SAU DECORATE, ÎN FORMAT VIDEO.

Daca va place sa va jucati cu decorurile va arat cum am ornat o salata de boeuf in stil victorian – vezi aici.

Salata de boeuf reteta clasica - cum decoram salata boeuf savori urbane

De ce avem nevoie pentru a decora piftiile?

Supa si carnea pentru piftie

Ca sa merite osteneala si timpul alocat acestor piftii decorate va indemn sa cititi cu atentie reteta piftiei de curcan si sa urmati toti pasii de limpezire ai supei. Nu are rost sa va inhamati la treaba daca nu aveti materiile prime ca la carte. Supa de carne trebuie sa arata asa: cristalina! Daca nu vi se incheaga suficient (faceti proba cu o cantitate mica pusa la frigider) atunci completati cu gelatina alimentara (este descris procedeul tot in reteta mai sus mentionata). Supa trebuie sa fie racorita cand ne apucam de treaba. Carnea fiarta trebuie sa fie dezosata si portionata in bucatele.

Legume colorate, muraturi si oua fierte pentru decor

Elementele colorate cu care am creat decorurile au fost: mazare si fasole verde, sfecla rosie murata, castraveti mici murati, oua fierte de gaina (7 minute) si de prepelita (3 minute), boabe de porumb din conserva, ardei rosu sau gogosari murati, ridichi, morcovii fierti din supa si verdeata. Puteti completa lista si cu masline negre sau verzi, capere, cepsoara tocata (chives) etc.

Mazarea si fasolea verde au fost congelate si a trebuit sa le oparesc cateva minute in apa clocotita cu sare si apoi sa le trec in apa rece cu gheata (le-am blansat).

decoruri de legume pentru piftie racituri frumoase

Recipientele pe care le putem umple cu piftie sunt variate ca forma si dimensiuni: mari, medii, mici, circulare, ovale, patrate, dreptunghiulare sau in forma speciale de inimioara, stea etc. De la castroane de sticla, inox si portelan, forme de silicon, cescute de cafea (pentru piftii individuale), forme pentru savarine sau tarte, pahare, mici salatiere, craticioare etc. Ce aveti la indemana si ce va place. Bine ar fi sa aiba pereti netezi, luciosi, ca sa puteti rasturna usor raciturile din ele.

Care sunt etapele de montare a acestor racituri decorate?

Dincolo de faptul ca trebuie sa montezi totul invers, de la fund spre suprafata si sa ai o viziune cu privire la cum va arata totul rasturnat, mai apare si problema fixarii acestor decoruri in pozitiile dorite. Altfel toate vor pluti in supa.

Deci nu luam un bol in care punem 2-3 decoruri, carnea si turnam zeama! Pe urma ne miram ca iese un talmes-balmes pentru ca lucreaza forta arhimedica care ne spune ca „un corp scufundat într-un fluid este împins de către fluid, de jos în sus, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocat de către corp”. Lucram stiintific, asa cum v-am obisnuit.

Pentru a va usura munca ar fi bine sa alegeti o tava mare (care sa intre perfect in frigider) pe care sa aliniati toate formele in care doriti sa puneti raciturile. Toate manevrele urmatoare se fac cu tava, ca sa nu va plimbati de 100 de ori la frigider.

in ce forme putem face piftie racituri decorate

1. Un strat subtire de aspic pe fundul formelor

In prima faza am turnat cu grija (cu polonicul) un strat subtire de aspic (de max 0,5 cm) in toate formele si am dat tava la frigider.

forme pregatite cu aspic pentru umplere cu piftie

2. Asezarea in forma a legumelor si altor elemente decorative

Apoi au urmat etapele de decorare cu legume si oua fierte (le gasiti explicate separat mai jos). Acestea au fost fixate provizoriu cu picaturi de aspic. Am dat tava la frigider 10 minute.

cele mai frumoase piftii racituri cum se decoreaza tutorial

3. Stratul intermediar de aspic

Dupa fixarea provizorie a decorurilor am turnat un strat de 1 cm de aspic si am dat totul iar la rece pentru 10 minute. Acest strat va separa frumos decorul de partea cu carne.

4. Stratul de carne

Peste decoruri si stratul de aspic am distribuit cu generozitate carnea fiarta. Nu trebuie indesata dar trebuie sa ocupe cel mai mult spatiu (macar 60%). In locul carnii de piftie puteti umple formele cu salata de boeuf sau alte salate cu maioneza. Nivelati si dati la rece.

cum se pune carnea fiarta in formele de piftie racituri

5. Stratul final de aspic care acopera carnea

Si acest strat se monteaza in 2 etape. Mai intai se picura putin aspic care sa fixeze carnea in pozitie (strat de cca. 1 cm). Se da tava la rece 10 minute. Apoi se poate umple spatiul ramas cu restul de zeama de piftie. Astfel ne asiguram ca bucatile de carne nu vor pluti, nu se vor ridica la suprafata.

carne acoperita cu aspic in forme de racituri piftie

Tava cu formele umplute se da la frigider pentru 8-10 ore (peste noapte) ca sa se inchege complet.

6. Rasturnarea piftiilor – cum se scot raciturile din forma?

Am povestit in reteta piftiei de curcan sau cocos ca cel mai simplu este sa cufundam pe rand formele in apa calda si sa le rasturnam pe platouri, farfurii. Daca este cazul putem desprinde usor marginile cu un cutit cu lama subtire. Daca mai raman elemente lipte de forma aceste se pot lipi in locurile initiale.

tutorial decorare piftie racituri pas cu pas

Sa trecem la treaba! Pentru a umple cele 13 forme de mai sus am avut nevoie de piftia de curcan preparata din 1,8 kg de carne din care au ramas cca. 2,5 L de zeama cu gelatina si vreo 1,3 kg de carne (dupa dezosare). Asta ca sa va faceti o idee despre cantitati.

4.8 from 4 reviews
Cum se decoreaza piftia, raciturile - cele mai frumoase modele + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: mai multe forme
Ingrediente - savoriurbane.com
  • zeama limpede de piftie
  • carne fiarte
  • mazare boabe
  • fasole pastai
  • oua fierte (de gaina, prepelita)
  • ridichi
  • ardei rosii sau gogosari murati
  • porumb boabe
  • castraveciori murati (cornichon)
  • sfecla rosie murata
  • verdeata
  • morcovi fierti in supa

 

Tutorial pas cu pas despre cum se decoreaza piftia, raciturile + VIDEO

Iată rețeta de piftie simplă sau decorată, în format de rețetă video. Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – dați click aici!

Mi-am pregatit oala cu aspic la indemana dar am scos din ea 2 polonice intr-un castron mai mic si mi-am pregatit si o pensula cu care sa ung elementele ce urmeaza a fi fixate. De cate ori aspicul din bol sau oala da semne de inchegare acesta poate fi reincalzit usor, la foc mic, si redevine lichid. 

bol cu aspic si pensula pentru montat decorurile

1.Piftie in forma de coronita pentru Sarbatori

Piftie de curcan, cocos reteta de racituri de pasare savori urbane

La aceasta coronita am folosit pastai de fasole verde, porumb, cubulete de ardei, oua de prepelita si felii subtiri de ridiche.

Mazarea si fasolea verde au fost congelate si a trebuit sa le oparesc cateva minute in apa clocotita cu sare si apoi sa le trec in apa rece cu gheata (le-am blansat). Am ales cateva pastai de fasole si le-am taiat la dimensiuni egale. Ouale de prepelita le-am taiat in jumatati.

In cazul de fata am dorit sa fac o coronita care sa marcheze Sarbatorile de iarna. Intr-o forma circulara de silicon (cu diametrul de 24 cm) am turnat mai intai un strat subtire de zeama racorita. Nu folositi forme cu fund detasabil pentru ca va curge piftia din ele! In locul formelor de silicon puteti alege orice castroane metalice sau de portelan, sticla.

Am turnat un strat de 1 cm de aspic pe fundul formei si am aranjat mai intai pastaile de fasole verde. Jumatatile de ou fiert de prepelita le-am pensulat pe rand cu zeama de piftie (mai ales partea taiata cu galbenusul) si le-am fixat intre pastaile de fasole, cu taietura in jos (ea se va fi la suprafata dupa ce rasturnam pifitia). Tot cu pensula ma pus cativa stropi de piftie peste pastai si dosul oualor si am dat totul la frigider pentru 10 minute.

cum se decoreaza racituri cu oua si legume

Am scos iar de la rece forma si am continuat decorarea ei cu boabe de porumb si cubulete mici de ardei rosu. Le-am presarat pur si simplu printre decorurile anterioare si le-am stropit cu pensula cu putina zeama ca sa ramana fixate. Am taiat ridichile in rondele fine si le-am trecut pe rand prin zeama. Apoi le-am lipit de marginea formei.

Am dat forma la rece 10 minute ca sa faca priza aspicul. Am scos forma si am turnat cu polonicul un strat de aspic de cca 1 cm grosime. Se lucreaza cu grija ca sa nu se deranjeze piesele fixate. Iar am dus-o la frigider.

cum se monteaza piftiile in straturi cu aspic si legume

A urmat stratul de carne. Acesta trebuie sa fie generos pentru ca e elementul central. Nu facem piftie cu decor 80% si carne putina! Carnea fiarta am distribuit-o intr-un strat gros de 3-4 cm, pana am umplut forma. Nu trebuie indesata ci sa aiba si loc pentru aspic.

cum se pune carnea in forma de piftie racitura

Deasupra carnii am pus zeama treptat, in doua etape. Intai cateva polonice care sa fixeze carnea de stratul de jos (5 minute la frigider) si apoi altele pana s-a umplut forma. Nu se pune totul de la inceput pentru ca bucatile de carne vor pluti la suprafata. Am dat forma cu piftie la frigider pentru 10-12 ore. Am desprins usor cu un cutit cu lama subtire feliile de ridiche de pe margine si am acoperit forma cu un platou. Cu o singura miscare hotarata am rasturnat totul. Daca se mai deplaseaza decorurile nu-i bai pentru ca se pot aseza la loc.

cea mai buna piftie de curcan cocos reteta pas cu pas

2. Piftie cu decor „Buchet de lacramioare”

piftie decor buchet de lacramioare cu albus fiert

Trebuie sa recunosc ca este singurul model figurativ dintre toate si ca l-am ales ca un remember al piftiilor old school pe care le facea mama cand eram mica. Procedeul pas cu pas este descris in cadrul retetei de piftie de curcan.

piftie cu decor buchet de flori

3. Racituri in forma de tarta cu decor de mazare si albus

racituri in forma de tarta sau savarina

Am ales forme metalice plate pentru tarte (diametru de 12 cm). Peste stratul subtire de aspic am aranjat boabe de mazare (in fiecare godeu al peretelui ondulat). Am pus si cateva fire de marar verde precum si floricele de albus (ramase de la lacramioare). In mijloc am pus o felie de ou fiert (de gaina) al carui galbenus l-am inlocuit o un disc decupat din ardei rosu. Discul se pune cu fata frumoasa in jos.

cum se fac piftii in forme de tarta cu decoruri

Din nou a urmat stratul intermediar de aspic si apoi cel de carne + aspic. Dupa rasturnare arata asa.

piftie de curcan limpede in forma de tarte (2)piftie de curcan limpede in forma de tarte (1)

4. Racituri montate in cescute de cafea – cu decor modern

racituri montate in cescute de cafea

Acestea sunt pe gustul actual al mamei mele 🙂 Moderniste. Din albus fiert si ardei am decupat 2 discuri mai mari (3 cm) iar in ele am decupat cate un cerc plasat asimetric (nu in centru). Cercul mic a fost de cca. 1 cm. Am folosit ambele capete ale unui dui de metal simplu. In plus am mai adaugat si cate o boaba de mazare, marar precum si micile discuri decupate.

Dupa rasturnare arate tare fain!

Iata-le si aici.

5. Piftie cu decor multicolor de legume: mazare, porumb, ardei rosu

Piftie cu decor multicolor de legume mazare, porumb, ardei rosu

Piftia asta se face super usor. Peste primul aspic se pun bucatele de ardei rosu, boabe de porum si mazare verde.

decor simplu colorat piftie racituri

Dupa umplere, racire si rasturnare arata asa.

piftie decor simplu colorat legume

6. Racituri in forma de savarina decorate cu oua fierte si mazare

racituri in forma de savarina cu decoruri

Am niste forme medii de savarina (de 15 cm diametru) in care am pus felii de oua fierte (optimi de ou de gaina) alternand cu fasii de ardei rosu. Fiecare felie de ou si ardei a fost pensulata mai intai cu aspic (ca sa adere la forma si sa ramana pe loc). La fundul formei am pus cateva boabe de mazare si am fixat totul cu putin aspic.

racituri in forma de savarina decorate cu mazare si oua

Dupa umplerea cu carne si rasturnare arata tare fain!

forme de savarina cu piftie decorata

7. Piftie colorata natural cu sfecla rosie

piftie colorata cu sfecla rosie

Am folosit un paharel ramas de la ceva lumanare (bine spalat, evident). Am tocat niste cubulete de sfecla rosie murata, am taiat si un ou fiert de prepelita (de o jumatate am avut nevoie) si am spalat cateva frunze de patrunjel. Frunzele le-am pensulat cu aspic inainte de a le lipi de peretii paharului. Jumatatea de ou e cu fata in jos si asezata excentric.

Dupa umplerea cu carne si rasturnare am obtinut o piftie bicolora: partea de sus s-a colorat in rosu (a difuzat pigmentul de la sfecla) iar cea de jos a ramas incolora.

pifti de curcan cu sfecla rosie

8. Racituri cubice cu sfecla rosie, ou fiert si fasole verde

racituri cubice cu sfecla rosie ou si fasole verde (1)

Am niste pahare faine rectangulare in care am tot vrut sa fac piftie. Pana acum le-am folosit la lapte de pasare (reteta aici). Iata ca le-a venit vremea!  Pe fundul paharului am pus o felie de ou fiert (ou de gaina). In cele 4 colturi am pus cate un bob de mazare. Pe lateralele paharului am pus pastai de fasole verde (taiate la dimensiune) si batoane inguste de sfecla rosie. Fasolea si sfecla au fost unse cu aspic inainte de a fi asezate in forma.

racituri moderne cubice cu decor

Sfecla rosie a colorat aspicul si rezultatul a fost tare fain!

racituri cubice cu sfecla rosie ou si fasole verde (2)

9. Alte racituri cubice – cu castreveciori murati, ou fiert, mazare

In celelalte doua pahare cubice m-am jucat cu alte aranjamente. Tot cu felie de ou fiert insa cu bucatele de ardei rosu in colturi. Pe una dintre ele am tapetat-o cu felii subtiri de castraveciori cornichon iar in cealalta am pus un strat de mazare.

piftie curcan cocos in pahare cubice

Le-am umplut cu carne si zeama de piftie si le-am rasturnat.

modele de piftie racituri decorate

10. Piftie in forma de inima cu decor de mazare si oua de prepelita

piftie in forma de inima

Am avut in casa si o forma de inimioara pe care am folosit-o o singura data pana acum, la reteta de crema de branza aperitiv. Am urmat conturul formei cu un sir de boabe de mazare iar in mijloc am asezat 3 jumatati de oua fierte de prepelita. Am completat cu putin marar verde. Am umplut spatiile cu cubulete de ardei rosu.

M-am enervat cu inimioara asta pentru ca mi-a inghetat o parte din ea. Frigiderul meu vad ca raceste inegal… Asa ca, dupa rasturnarea din forma am constatat ca e urata tare intr-o parte. Se mai intampla si rateuri in bucatarie.

inimioara de racitura decorata

Astea fiind spuse cred ca am incheiat tutorialul de decorat piftii si racituri. Vi le mai arat o data la gramada, in toata splendoarea lor.

cum decoram raciturile pentru mese festivemodele decor piftie racitura pentru sarbatori

Sper ca articolul despre „Cum se decoreaza piftia, raciturile – cele mai frumoase modele” sa va fie de folos si sa creati chiar voi noi modele. Sunt curioasa care este preferatul vostru dintre cele prezentate mai sus 🙂

Aici gasiti mai multe retete de aperitive reci si calde

Bufet suedez idei de preparate reci festive Savori Urbane

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.