Cele mai bune rețete de piftie, răcituri, aituri, cocioane, cotoroage – din porc sau pasăre + VIDEO

0

Cele mai bune rețete de piftie, răcituri, aituri, cocioane, cotoroage - din porc sau pasăre savori urbane

Cele mai bune rețete de piftie, răcituri, aituri, cocioane, cotoroage – din porc sau pasăre + VIDEO. Cât se fierb răciturile și cum se limpezesc? Cât usturoi punem și când îl adăugăm? Cum se fac cele mai gustoase piftii de porc, curcan sau cocoș? Rețete de piftii bine închegate.

În Ardeal se fac piftii de Bobotează, nu de Crăciun sau de Revelion. Așa e obiceiul locului: să faci răcituri de porc când e gerul Bobotezei! Nu se pun legume sau zarzavaturi la fiert împreună cu carnea, ci doar sare, piper și usturoi. Mult usturoi! Nu degeaba le zice și aituri! Familiei mele îi plac răciturile de porc (la care le zicem cocioane) făcute din multe piciorușe, eventual cu ureche și ceva limbă. Nu ne interesează carnea macră în piftii ci cartilajele! Mama fierbe piftia, de zeci de ani, în oală sub presiune (kukta) și îi iese perfectă de fiecare dată: limpede și bine închegată! De la ea am învățat să pun usturoi de 2 ori: o dată la început, înainte de fierbere, și o dată la final, după ce deschid kukta (oala sub presiune). Ce gust și ce aromă au piftiile noastre! De vis!

racituri in castroane piftii de porc limpezi reteta savori urbane

DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI ȘI REȚETA PIFTIEI SIMPLE SAU DECORATE, ÎN FORMAT VIDEO.

Veți găsi mai jos rețete de piftii de porc sau pasăre, din carne proaspătă sau afumată (ciolan afumat), simple sau decorate festiv. Nu am neglijat nici partea cu limpezirea aspicului, în cazul în care zeama piftiei a ieșit tulbure.

Cele mai bune rețete de piftie, răcituri, aituri, cocioane, cotoroage - din porc sau pasăre + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: mai multe porții de piftie
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1. Piftii clasice din carne proaspătă de porc
  • 2. Răcituri mixte cu carne proaspătă și afumată
  • 3. Piftie limpede din carne de pasăre (curcan, cocoș etc)
  • 4. Cocioane ungurești din ciolan afumat
  • 5. Cum se limpezesc și cum se ornează răciturile sau piftiile?

 

Cum se fac cele mai bune piftii, răcituri, aituri, cocioane, cotoroage – din carne de porc sau de pasăre (cocoș, curcan etc) + VIDEO?

Iată rețeta de piftie simplă sau decorată, în format de rețetă video. Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – dați click aici!

1. Piftii clasice din carne proaspătă de porc – rețeta ardelenească

Mama este sibiancă și face niște piftii grozave! Sunt doar cu carne proaspătă de porc (ciolan, picioare, urechi), au multe cartilaje (nu ne omorâm după carne macră), sunt bine usturoiate și foarte bine închegate! Întotdeauna mama le decorează cu boia dulce (paprika) presărată pe margine. Rețeta noastră de familie este mai jos și o puteți accesa apăsând pe poza de dedesubt sau pe textul scris cu roz.

Cum se fac racituri, piftie, cotoroage, cocioane – reteta mamei mele

2. Răcituri mixte cu carne proaspătă și afumată

Aceste răcituri mixte au atât bucăți proaspete de carne de porc (picioare, urechi) cât și ciolan afumat. Ele sunt limpezi, bine închegate și usturoiate. Aspicul lor este clar însă mai închis la culoare datorită afumăturii. Rețeta lor poate fi accesată prin apăsarea imaginii de mai jos sau pe textul scris cu roz. 

Piftie de porc cu usturoi – rețeta de răcituri tradiționale limpezi și bine închegate + VIDEO

3. Piftie limpede din carne de pasăre (curcan, cocoș etc)

Cu piftia de pasăre este altă poveste. Dacă curcanul, găina sau cocoșul nu sunt păsări bătrâne, atunci aspicul nu se prea leagă natural și trebuie ajutat cu un pic de gelatină. Gelatina este și ea un produs natural care se obține din piele, oase și cartilaje de animale. Și această piftie limpede de pasăre este bine usturoiată și are aspic clar. Rețeta ei o găsiți apăsând pe poza de mai jos sau pe textul scris cu roz.

Piftie de curcan, cocos reteta de racituri de pasare + VIDEO

4. Cocioane ungurești din ciolan afumat – kocsonya füstölt csülökkel

Vecinii unguri fac și ei piftii, la fel ca și nemții, austriecii, francezii, cechii, slovacii, polonezii sau sârbii. La Arad piftiile se numesc cocioane de la „kocsonya”, din limba maghiară. Răciturile ungurești sunt musai din carne afumată (cel mai adesea din ciolan afumat), au mult usturoi și se servesc presărate cu paprika (boia dulce). Rețeta lor este mai jos și o puteți citi apăsând pe poză sau pe textul scris cu roz.

Răcituri sau piftie din ciolan afumat – rețeta ungurească

5. Cum se limpezesc și cum se ornează răciturile sau piftiile?

Pentru ocazii speciale facem piftii montate în forme diferite, răsturnate și apoi decorate cu legume și verdețuri, în stil franțuzesc. Aspicul lor trebuie să fie ultra limpede iar procedeul de limpezire (cu albușuri crude) este explicat mai jos, împreună cu tutorialul de montare și ornare al acestor minunate piftii. Apăsați cu încredere pe poza de mai jos sau pe textul scris cu roz!

Cum se decoreaza piftia, raciturile – cele mai frumoase modele + VIDEO

Bonus – 2 rețete de tobă de porc

Amatorii de piftii iubesc și toba! Prima rețetă pe care v-o recomand este cea clasică ardelenească. Are usturoi, boia, limbă, carne și cartilaje, picioare de porc, urechi etc. Este umplută în stomac de porc și este afumată. Rețeta ei este mai jos (click pe poză sau pe textul scris cu roz).

Toba de casa reteta traditionala ardeleneasca

Pentru cei care nu se pricep la mezeluri de casă sau nu au condiții propice preparării lor, am creat o rețetă de tobă de porc la borcan. Are limbă, carne și picioare de porc, usturoi și aspic limpede. Ea este păstrată în borcane speciale care se sterilizează după umplere. Rețeta tobei la borcan o puteți citi apăsând pe poza de mai jos sau pe textul scris cu roz.

Tobă la borcan de sticlă – rețeta de tobă de porc cu limbă conservată natural

Acum aveți cele mai bune rețete de piftie, răcituri, aituri, cocioane, cotoroage și puteți trece la treabă!

Aici gasiti mai multe retete de mezeluri: cotlet si ceafa afumata, carnati, salam de casa etc.

Mezeluri de casa carnati sunca Savori Urbane colaj

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.