Budincă de legume cu cașcaval și ciuperci umplute – la cuptor. Rețeta de budincă cu cartofi, dovlecei, ciuperci umplute cu brânză, fasole verde, mazăre și morcovi. Cum se face o budincă vegetariană gustoasă și aspectuoasă? Rețete cu legume. Rețete de budincă sărată.
Am făcut această budincă de legume cu cașcaval și ciuperci astă vară, când era și fiica mea venită în vacanță. Tare mult ne-a plăcut, atât nouă, cât și mamei mele! O budincă ovo-lacto-vegetariană cu cartofi, dovlecei, ciuperci, morcovi, păstai de fasole verde și boabe de mazăre. O combinație foarte reușită de gusturi, texturi și arome! Întrega rețetă este gândită de mine și de fiica mea, inclusiv decorul haios compus din ciuperci umplute cu mozzarella. Chiar urma să plecăm împreună în vacanță și am decis să „lichidăm” tot felul de legume din frigider, ca să nu le aruncăm.
Baza acestei delicioase budinci este o cremă compusă din cartofi fierți, ouă, cașcaval, smântână și verdeață. În ea se includ restul legumelor: unele crude, altele sotate. Decorul de ciuperci umplute cu brânză mozzarella face deliciul acestei budinci cu multe legume! Când le tai se vede ce frumos curge brânza topită din ele! Yummy!
De Paști am propus cititorilor o versiune de drob vegetarian care conținea multe legume, brânză și orez – rețeta aici. A fost foarte gustos și acela!
Din cantitățile de mai jos rezultă o budincă de legume cu cașcaval și ciuperci umplute de cca. 22×30 cm (înaltă de cca. 4,5-5 cm). Din ea se pot scoate 8 porții generoase sau 12 mai mici. Dacă nu aveți (sau nu vă plac) mazărea și fasolea verde atunci le puteți înlocui cu boabe de porumb din conservă.
- 2 dovlecei medii (cca. 600 g)
- cca. 600 g cartofi fierți în coajă
- 150 g mazăre verde
- 150 g fasole verde
- 500 g ciuperci proaspete albe sau brune
- 2 morcovi medii
- 2 linguri de ulei
- 30 g unt
- 100 g cașcaval ras sau mozzarella mai tare
- 30 g parmezan ras fin
- 4 ouă
- 200 g smântână groasă, acrișoară, cu min. 24% grăsime (din cea pentru papanași sau sarmale)
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2-3 căței de usturoi
- o mână de frunze de pătrunjel verde tocate
- 30 g de unt moale pentru uns tava
- 2 linguri de pesmet pentru tapetat tava
- un pic de unt pentru pălăriile ciupercilor
- 8 bile de mini mozzarella pentru umplerea ciupercilor
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- 50 g cașcaval ras sau mozzarela tare pentru crusta gratinată
Cum se face o budincă de legume cu cașcaval și ciuperci umplute – la cuptor?
Ingrediente pentru budinca cu cartofi, dovlecei, mazăre, fasole verde, ciuperci și brânză
Am pregătit legumele: dovleceii (sau zucchini), morcovii, usturoiul, ciupercile, cartofii, fasolea verde și mazărea (congelate sau proaspete). În locul de mazăre și/sau fasole puteți pune boabe de porumb din conservă.
Am fiert cartofii în coajă, în apă cu sare. I-am scurs și i-am lăsat la răcorit.
Am ras dovleceii pe răzătoarea mare, i-am sărat și i-am pus la scurs într-o strecurătoare. Veți fi uimiți de cantitatea de apă pe care o lasă aceștia în 15-20 de minute! Eu am folosit zucchini cu coajă verde închis care nu sunt amari și nu trebuie decojiți. Dacă folosiți dovlecei verde deschis e mai bine să le îndepărtați coaja cu un peeler pentru că, adesea, ea este amară.
Am spălat ciupercile, le-am scurs și le-am îndepărtat piciorușele. Am ales 8 pălării mai frumoase (din 10) și le-am pus deoparte. Dacă aveți ciuperci mai mici atunci păstrați 12 pălării.
Am decojit, spălat și feliat morcovii în rondele fine. Am tocat mare picioarele ciupercilor și pălăriile mai mici de care nu aveam nevoie ulterior.
Mod de preparare budincă cu multe legume, cartofi, brânză și ciuperci umplute
Am ales o tigaie antiaderentă, cu pereți mai înalți, în care am pus la călit morcovii cu 2 linguri de ulei și un praf de sare. Am lucrat la foc mic și am gătit rondelele de morcov cca. 7 minute (amestecând ocazional). Apoi am pus ciupercile tocate, piper negru proaspăt măcinat și am continuat călirea dar la foc mediu spre mare. Ciupercile lasă imediat multă apă și noi dorim ca aceasta să se evapore și ciupercile să se rumenească un pic.
Când ciupercile au început să sfârâie (semn că nu mai au apă) am pus legumele verzi congelate: mazărea și fasolea păstăi (sau porumbul, dacă îl alegeți pe acesta). Am adăugat un pic de unt care să dea savoare acestor legume călite și am continuat sotarea la foc mediu-mare pentru 10 minute, amestecând ocazional. La final am mai adăugat sare și cățeii de usturoi zdrobiți și am stins imediat focul de sub tigaie.
Am tras tigaia cu legume sotate pentru budincă deoparte și le-am lăsat la răcorit.
Cum se face baza cremoasă a budincii cu cartofi, ouă, smântână și brânzeturi rase?
Această budincă de legume are o bază cremoasă preparată din cartofi fierți, ouă, brânzeturi etc. Am decojit cartofii fierți în coajă (răcoriți) și i-am pus într-un castron încăpător. I-am zdrobit cu ustensila specială pentru piure.
Peste cartofii zdrobiți am pus cașcaval ras (sau mozzarella tare, rasă), parmezan, sare, ouăle crude și smântâna groasă. Am amestecat totul bine cu o lingură.
Am stors bine în pumni dovleceii rași (care au stat la scurs) și i-am pus în această bază cremoasă pentru budincă de legume.
Iată tigaia cu legume sotate și baza cremoasă pentru această budincă cu multe legume și brânză.
Am răsturnat conținutul tigăii peste crema din castron și am omogenizat bine compoziția cu lingura. Am gustat de sare ca să nu am o budincă fadă.
Montarea budincii în forma pentru copt (tavă tapetată cu unt și pesmet)
Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.
Am ales o tavă de cca. 22×30 cm (poate fi și de 25×25 cm sau rotundă, cu diametrul de cca. 26-28 cm). Am uns tava din belșug cu unt moale și am tapetat-o cu pesmet. Am turnat în ea compoziția de budincă de legume și am nivelat-o cu spatula.
La suprafața budincii am aranjat pălăriile ciupercilor puse deoparte mai sus. Le-am așezat cu gura în sus, le-am sărat lejer și le-am presărat cu un pic de piper măcinat. Dacă aveți ciuperci mai mici atunci puneți 12 pălării aranjate 3×4.
Ca să nu se usuce la cuptor, am pus câte un pic de unt în fiecare ciupercă. Alături de tavă vedeți și micile bile de mozzarella care vor intra în scenă mai târziu un pic.
Aici vedeți mai bine ciupercile asezonate cu sare, piper și umplute cu fulgi de unt.
Coacerea budincii de legume cu ciuperci umplute
Etapa 1 de coacere – 30 de minute la 180 C
A dat tava cu budincă vegetariană la cuptorul preîncins și am copt-o 30 de minute la 180 C. Super arată în această fază intermediară! Ciupercile au început să se rumenească, untul din ele s-a topit și s-a impregnat în ele iar budinca de legume are un început de crustă.
Am scos tava din cuptor și am garnisit budinca cu restul elementelor. Adică am pus câte o biluță de mozzarella în fiecare ciupercă și am presărat suprafața budincii cu cașcaval ras. Nu l-am pus de la început ca să nu se ardă.
Etapa a 2-a de coacere – gratinarea budincii 10-12 minute la 180 C
Am dat repede tava cu budincă la cuptor și am lăsat-o la gratinat 10-12 minute la 180 C. Ce arome am acum în bucătărie!! De cașcaval gratinat și de ciuperci rumenite!
Gata! Am scos budinca din cuptor și am admirat-o 🙂 Am lăsat-o 15 minute pe masa de lucru, la răcorit, pentru că era foarte fierbinte și nu s e tăia frumos.
Servire budincă de legume cu cașcaval și ciuperci umplute – la cuptor
Înainte de servire am presarat budinca de legume cu puțin pătrunjel verde tocat. Faină și apetisantă e budinca asta!
Am feliat budinca astfel încât fiecare porție să aibă o ciupercă umplută. Budinca se taie frumos dacă stă un pic la răcorit.
Cele mai faine sunt colțurile care au câte 2 margini rumenite din pesmet cu unt!
Să vedem ce gust are! Mozzarella din ciupercile umplute se întinde în fire iar restul budincii este pufos, aromat și extra gustos.
Vă fac poftă acum cu o bucățică din această delicioasă budincă de legume cu cașcaval! E super gustoasă și hrănitoare!
Să știți că și rece, la temperatura camerei, este gustoasă! Dar nu vă oprește nimeni să încălziți porțiile individuale la microunde (a doua sau a treia zi). Puteți păstra budinca cu legume la frigider (acoperită) 3-4 zile, fără probleme.
Vă mai las câteva rețete de budinci sărate, cu diferite legume. Prima este o delicioasă budincă de dovlecei cu brânză și șuncă – rețeta aici.
A doua propunere este budinca de conopidă cu multă brânză și crustă gratinată – rețeta aici.
Nu în ultimul rând vă recomand o budincă gustoasă de orez cu carne tocată, ciuperci și brânză – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de budinci dulci sau sărate, atunci vă las aici mai multe rețete.