Ce gatim de Craciun si Revelion? Retete si meniuri festive

6

Ce gatim de Craciun si Revelion Retete si meniuri festive savori urbane

Ce gatim de Craciun si Revelion? Meniul de Craciun si Revelion – eterna problema. Ce sa gatesc anul acesta? Sa fie si traditional dar si inovator. Sa placa tuturor (vise! mereu va fi unul care nu sufera raciturile sau altul care nu mananca peste sau caltabosi etc) si sa nu fie complicat de preparat, sa am timp si de spalat geamuri si de coafor si sa-mi ramana bani si de cadouri.

Aici am centralizat cele mai indragite retete de Sarbatori ale romanilor – click aici.

Retete de Craciun si Revelion (Anul Nou) - meniuri pentru Sarbatori savori urbane

In cele ce urmeaza incercam sa raspundem la intrebarea „Ce gatim de Craciun si Revelion (Anul Nou)?” si sa va oferim idei de retete si meniuri festive.

Klein aber fein – putin dar de calitate

Gospodinele sunt epuizate de oboseala acumulata de la atata gatit si curatenie si nici nu apuca sa se bucure de Sarbatori alaturi de familii.  Incercati anul acesta sa va structurati meniul de Craciun si Revelion asfel incat sa fiti relaxate si destinse, sa aveti totul la indemana si sa nu mai incarcati inutil mesele cu zeci de feluri care raman nemancate. Bine, si la noi in familie a guvernat principiul „sa fie de toate” dar ne-am dat seama ca nu avem chef sa tot mancam zile la rand chestiile ramase in frigider in cutii de plastic.

platouri de aperitive reci retete pas cu pas savori urbane

Pentru ca in prima zi de Craciun vrem o friptura calda, proaspata. Pentru ca prajituri putem face si intre Craciun si Revelion, nefiind necesar sa le coacem pe toate inaintea Ajunului. Pentru ca si Ajunul in sine este o cina festiva la care nu trebuie sa mancam mai mult ca de obicei… ci mai bun. Ma ghidez dupa principiul german „Klein aber fein” – adica putin dar bun. Calitatea si cantitatile moderate sunt ingredientele de succes ale unor Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi.

„Traditii” culinare la romani

Ce face lumea de ani de zile de Sarbatori? Eterna „salata de boeuf „ (adica de bou, vita). Varianta facuta cu un searbad piept de pui in locul rasolului de vita si cu toate componentele fierte separat in 5 craticioare (aberatie!) nu este la fel de gustoasa ca si cea din carne de vita, preparata intr-o supa clara de vita din rasol si os cu maduva, cu multe zarzavaturi – morcovi, radacina de pastarnac, patrunjel si telina (doar cartofii se fierb separat). Asa ai si supa de vita in care poti fierbe taietei sau galuste de gris si ai si componentele celei mai delicioase salate de boeuf – nu de poulet (sic).

Fac si eu salata de boeuf o data pe an, intre Craciun si Revelion, insa asa cum am descris-o mai sus. Nu va speriati, am decorat-o intentionat asa, cu zorzoane, ca un tribut adus epocii victoriene. Rețeta + tutorialul de decorare le găsiți aici. 

Salata de boeuf reteta clasica - cum decoram salata boeuf savori urbane

Ce gust poate avea de la zarzavaturile fierte in supa… de vis! Si nu se sfarama radacinoasele chiar daca fac supa in oala minune (kukta, sub presiune). Credeti-ma ca asa o fac de ani de zile. Neaparat sa o incercati asa! Si poate fi decorata si mai modern cu gogosari, castraveti murati sau masline.

Platoul de mezeluri si „proaspata de porc” este iarasi prezent pe mesele de Craciun. Carnati proaspeti, caltabos, leber (maios), toba, jumari si untura. Nu zic ca nu sunt bune dar sunt foarte grele si daca ele apar cu titul de „gustare” fiind urmate de alte 3-4 feluri…. OK, inteleg ca n-ai cand sa le mananci in timpul anului si tin de traditie. Click pe poza pentru retetele de mezeluri de casa.

Mezeluri de casa carnati sunca Savori Urbane colaj

Sau carnati de casa, afumati si fierti-prajiti. Click pe poza pentru retete de carnati de casa.

Carnati ardelenesti afumati Savori Urbane (11)

Sa nu uitam de ouale umplute care troneaza si ele pe platourile meselor festive. Umplute cu pasta din galbenus fiert, pateu de ficat sau peste din conserva, scaldate de lacuri de maioneza. Tot aici intra si rosiile scobite si umplute cu salata de vinete sau salata de icre spritata pe rondele de lamaie. Traditional, nu?

Raciturile (piftiile) sunt si ele traditionale. Maica-mea face niste racituri faine din cap si picioare de porc, limpezi ca si cristalul si bine usturoiate. Le filtreaza prin strecuratoarea asternuta cu strat gros de vata. Sau piftii de cocos, curcan sau alta pasare – foarte frumos ornate – reteta aici.

cum se decoreaza piftia raciturile in forme

Oricum la noi se fac racituri dupa Craciun, spre Revelion.

racituri-piftie-cocioane-cotoroage-aituri-reteta-1Ce mai mananca romanul de Craciun? Friptura de porc la tava. Eu zic pas. O mananc cu drag la pranz, in prima zi de Craciun. De multe ori o inlocuiesc cu friptura de rata. Sarmale? La noi in familie nu se fac de Craciun. Aici gasiti multe retete de sarmale.

reteta sarmale pas cu pasSarmale in foi de varza murata - reteta mamei mele din Ardeal savori urbaneClick pe poza pentru reteta fripturii de purcel.

Friptura de porc 03

Vin deserturile: lumea coace 3-4 feluri de prajituri „cu foi” (unele pline de praf de copt si fara vanilie – retete luate la intamplare de pe internet) si creme cu faina si margarina (sau cu sucuri acidulate din comert). Cate un tort aberant „diplomat cu frisca vegetala” sau cu crema zisa „de ciocolata” in care se freaca margarina cu zaharul si cacaoa, la crud sau se foloseste direct crema din borcan. Cititi cu atentie retetele de pe internet si alegeti-le pe cele cu oua, unt si frisca naturala (smantana pentru batut – aici vedeti cum se bate frisca). Au un gust deosebit si sunt si mai bune pentru sanatatea familiei. Sunt jenante retetele in care se folosesc crema la plic, „frisca vegetala” (sintetica), margarina si alti inlocuitori chimici. Deschideti ochii bine!

Click pe poza pentru retete de prajituri.

Platou prajituri alba ca zapada si albinita dulcineea

Cozonacii sunt cel mai cinstit desert de Craciun, facuti ca lumea, cu multe galbenusuri, indulciti cu zahar dizolvat in lapte fierbinte, cu vanilie si coaja de lamaie, cu unt topit si umpluturi generoase. Pot fi si simpli, doar cu stafide dar sa fie „zemosi”, sa se desfaca fasii ca si caierul de lana – nu chestii sfaramicioase si seci, fade si fara zahar. Daca e cozonac cu nuca sau mac…apoi sa aiba nuca si mac! Am vazut o emisiune la TV in care era prezentat un „Targ de produse traditionale” si o doamna avea pe taraba „Cozonaci traditionali cu crema tiramisu”. :)))

Click pe poza pentru retete de cozonac simplu, cu cacao, cu rahat, cu fructe confiate, cu ciocolata, cozonac moldovenesc etc

cum se fac cozonacii moldovenesti traditionali

sau reteta de cozonac a strabunicii mele

sau celebrii beigli (baigli) unguresti, ruladele din aluat fraged-dospit cu umplutura generoasa de mac sau nuca. Click pe poza pentru reteta de beigli.

Baigli cu nuca sau cu mac - beigli, bejgli sau cozonac unguresc reteta savori urbane

Noi ce gatim de Craciun si Revelion?

Aici gasiti selectia noastra de retete de Craciun si Revelion. (click pe poza)

Retete de Craciun si Revelion Savori Urbane

Dupa acest preambul este cazul sa spunem ce mancam noi de Craciun. Pai in seara de Ajun (dupa ce colindam la brad si deschidem cadourile) ne asezam la masa. De obicei avem saratele sau cateva pogacele. Platou rece cu felii subtiri de sunca afumata de casa, cotlet sau ceafa afumate – facute de noi – si somon afumat.

cele mai bune mezeluri naturale de casa carnati sangerete slanina lebar proaspata de porc

Mama face cateva oua umplute si o maioneza buna in care pune 2 linguri de smantana. Fierbem cateva fire de carnat proaspat afumat pe care le mancam cu hrean ras cu smantana si sfecla rosie murata (cu chimen). Atat. Trecem la ciugulit prajituri – care-s cam 2 feluri (una la tava – Gerbeaud – Jerbo sau Arlechin) si una „marunta” tip fursec – de obicei islere cu nuci si alune sau fursecuri fragede cu gem. Tortul sigur nu mai „incape” in seara asta. Vedem maine cum a iesit.

Islere cu nuca si crema de ciocolata Savori Urbane (2)

Prima zi de Craciun

Prima zi de Craciun incepe cu cafea sau cacao cu frisca (naturala, batuta pe loc, cu zahar si vanilie) si felii de cozonac sau panettone (de casa). E traditie la noi asta!

cozonac cu cacao calda si frisca savori urbane

La pranz fac o friptura rumena de porc, rata intreaga sau pulpe de rata cu cartofii aferenti. Desfacem muraturi.

cele mai bune fripturi de cuptor retete savori urbane

Ne bagam si in tort. Simtim ca pleznim asa ca tragem un somn bun de dupa-masa. Seara lumea cauta prin caserolele din frigider sa vada ce a mai ramas din Ajun.

A doua zi de Craciun

In a doua zi de Craciun mi se cere supa. Foarte bine, fac supa de vita cu rasoale, oase cu maduva si multe zarzavaturi si va fac si salata de boeuf din ea. Lumea e multumita. Strabunicul meu zice ca „zupa de vita cu taitei te spala pe suflet”. Sanatate curata. Inca mai avem rata de ieri. Nu ne place reincalzita asa ca o transform in salata. Hai cu verdeturile si vitaminele ca nu se mai poate! Prajituri mai sunt…si cozonaci…si tort.

A treia zi de Craciun

In a treia zi avem supa de ieri si salata de boeuf. Ai mei cer gratare. Facem si gratare dar cu salata verde. Maica-mea ma anunta ca face racituri. Foarte fain, sa ne dai si noua. Ne da! La schimb cu o caserola de salata boeuf. Bune trocurile astea. Se cam termina prajiturile. Ce facem pentru Revelion?

Revelion – Anul Nou

Meniul de Revelion e mai posh, mai stylish. Facem Revelioane „cu contributie” – adica fiecare aduce 2-3 chestii sarate si 2-3 dulci. Trebuie sa fie transportabile. Daca se tine la noi pot face si friptura de ceafa de porc. Cica nu se mananca „galita sau raschitoare” – adica pasare. E de rau augur si se zice ca „vei scurma ca si galita in tarana dupa bani”. Deci porcul rulz! Somon in lapte este delicios si poate fi facut in avans.

Ceafa de porc la cuptor reteta de friptura simpla savori urbane

Pe masa se aduna multe castronase cu paste si creme de branza, salate cu maioneza (de ciuperci, de fasole verde), pasteta de ficat trasa in gelatina, oua umplute…again, platouri asortate cu mezeluri nobile si „pomana porcului” (cat se pomeneste porcul asta??!), salate contemporane cu rodii, smochine, rucola, paste tartinabile de legume (hummus), racituri, chestii de rontait (saratele, pogacele), creveti si scoici, mini tarte cu sparanghel si sos olandez sau cu sote de ciuperci de padure, canapes cu somon afumat si smantana, etc.. In cerc restrans am facut homar Thermidor si terina de foie gras. Sau pate de ficat de pui cu aspic – reteta aici.

pate de ficat de pui extrafin

Cam asa arata cateva aperitive asortate (tip bufet suedez)

Bufet suedez idei de preparate reci festive Savori UrbaneAaaa… la noi haiosele (un fel de pateuri din aluat foietat facut in casa, cu osanza) sunt traditionale de Revelion. Umplute cu gem de caise sau prune si pudrate bine cu zahar.

Haios (23)

Si iar tort, cozonaci cu nuca si mac, prajituri si fursecuri. Too much. Raman multe si trebuie iar depozitate la rece in caserole. Se mananca din ele pana la Boboteaza. 🙂

Ca sa va fie mai usor anul acesta va invit sa parcurgeti lista cu propunerile noastre pentru Craciun si Revelion. Aveti inca timp sa va intocmiti listele cu felurile preferate si apoi pe cele cu ingredientele.

Nu va mai spetiti inutil, nu mai incarcati mesele pana la refuz. Este pacat de efortul depus si mancarea ramasa. Incercati sa intercalati 2-3 feluri mai moderne intre cele clasice, traditionale. Fiti odihniti si zambitori.

Vine Craciunul!

Care sunt meniurile voastre de Craciun si Revelion de anul acesta? Cum reciclati mancarurile ramase?

 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.