Spuma de capsuni

30

Spuma-de-capsuni savori urbane (1)

Spuma de capsuni – reteta de spuma din albusuri cu multe capsuni, aromata cu putina vanilie. Cum batem spuma perfecta de capsuni (bezea italiana sau elvetiana) care sa nu se lase in cateva ore si sa fie „sigura” din punct de vedere igienic? Reteta este simpla dar cu cateva sfaturi utile – pentru a deveni spuma de capsuni preferata!

Multa lume se fereste (pe buna dreptate) de consumarea oualor crude. Nu stii cat de proaspete sunt ouale si te poti trezi cu indigestii (toxiinfectii alimentare). In reteta de fata albusurile batute spuma sunt oparite cu un sirop fierbinte de zahar – asa numita bezea italiana. In loc sa punem zaharul tos peste albusuri, il transformam in sirop fierbinte de zahar. Simplu!

Pe langa aspectul lucios si tinuta ferma, bezeaua italiana (italian meringue) este si foarte stabila, cremoasa. Tot cu bezea italiana a facut si Oana niste delicioase si fine macarons (reteta aici).

Macarons cu zmeura (17)

A doua varianta este cea cu bezea elvetiana – gatita pe abur. Si in acest caz albusurile trec de 70 C (temperatura de siguranta la care este distrusa salmonella) iar avantajul este ca NU se mai adaugi lichid (apa) ca la bezeaua italiana.

Mai multe despre aceste tipuri de bezea puteti citi aici.

reteta bezele pas cu pas

OBSERVATIE: in functie de cat de zemoase sunt capsunile s-ar putea ca spuma sa se separe dupa cateva ore (se lasa siropul la fundul castronului). Asta tine de continutul de apa din fructe.

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 4 portii de spuma de capsuni.

4.8 from 13 reviews
Spuma de capsuni
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 portii spuma de capsuni
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 400 g capsuni
Bezea italiana cu sirop
  • 4 albusuri (cca. 120-130 g in total)
  • 200 g zahar
  • 100 ml apa
  • un praf de sare
  • vanilie
Bezea elvetiana (pe abur)
  • 4 albusuri (cca. 120-130 g in total)
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita otet simplu de masa sau 2 lingurite zeama de lamaie
  • vanilie

Mod de preparare spuma de capsuni

Cum se face spuma de capsuni cu bezea italiana – cu sirop fierbinte de zahar?

Din 200 g de zahar si apa fierbem un sirop pana se dizolva zaharul si se ingroasa si scade. Nu trebuie sa se intareasca. Se poate testa daca siropul este suficient elgat picurand din el intr-un pahar cu apa rece – daca raman picaturile in forma de perla pe fundul paharului e OK (ca la dulceata). Daca aveti termometru acesta ar trebui sa indice  cca 120 C.

Albusurile se aseaza intr-un castron metalic (nu de plastic). Intre timp se bate albusul cu un praf de sare pana se formeaza o spuma tare de tot. Se adauga si vanilia sau zaharul vanilat. Eu am folositul robotul de bucatarie dar se poate folosi si un mixer de mana.

Cand spuma este batuta se adauga in fir subtire siropul fierbinte, in timp ce mixerul functioneaza incontinuu. Daca folositi mixer de mana ar fi bine sa rugati pe cineva sa toarne siropul fierbinte peste albusuri, in timp ce mixati. Cu un pic de atentie va puteti descurca si singuri.

Bezeaua italiana se bate cu mixerul minute in sir, pana ce se racoreste (atingand vasul cu mana acesta trebuie sa fie caldut, nu fierbinte).  Spuma va ramane tare si va deveni lucioasa. Capsunile se spala, se curata de codite si se lasa la scurs pentru a nu avea apa si apoi se pun intr-un bol si se piureaza cu blenderul.

La spuma batuta se adauga capsunile zdrobite si se mai mixeaza cateva secunde. Ziceam inainte ca spuma trebuie sa fie racorita ca sa nu oparim capsunile cu ea.

Spuma de capsuni este gata!

Cum se face spuma de capsuni cu bezea elvetiana – gatita pe abur?

Am separat albusurile si le-am cantarit. Nu toate ouale sunt egale! Chestia cu cantaritul va ajuta mai ales daca aveti deja albusurile colectate intr-un borcan in frigider si nu stitit ce inseamna 4 albusuri. Deci 120-135 g albus este perfect. Le-am asezat intr-un castron metalic impreuna cu zaharul, sarea, otetul (sau zeama de lamaie) si vanilia (1 plic zahar vanilat). Otetul sau lamaia au rol de stabilizare a bezelei iar aroma lor nu se va simti la final. Am amestecat usor cu telul.

Am asezat castronul pe baie de aburi (bain Marie), adica deasupra unei cratite in care fierbe incet putina apa (2-3 degete de apa). Este important ca cele doua vase sa se potriveasca ca diametru astfel incat sa nu scape abur pe langa fundul castronului. Am incalzit albusurile cu zaharul pana la 70 C, amestecand constant si verificand temperatura cu termometrul. Nu trebuie sa trecem de acest punct pentru ca incepe coagularea proteinelor si riscam sa facem o omleta de albusuri. Asa arata compozitia la 70 C – albicioasa si fluida. Nu seamana inca cu bezeaua, nu?

bezele batute pe abur reteta pas cu pas

Am tras castronul deoparte si am stins focul de sub oala cu apa. Am rasturnat compozitia in vasul robotului (echipat cu paleta speciala pentru batut spuma) si am mixat totul timp de 10-12 minute, la viteza mare. Daca faceti treaba asta cu un mixer de mana este mai obositor si s-ar putea sa dureze si 15-20 de minute.

Ideea e ca aceasta compozitie sa creasca de 3-4 ori in volum si sa se racoreasca pana la o temperatura suportabila pentru mana. Asa arata bezeaua elvetiana batuta corect: neteda si lucioasa.

cum se face bezea elvetiana batuta pe abur

In ea se pune piureul de capsuni procesat cu blenderul (ca mai sus) si se amesteca cu grija la viteza mica sau cu spatula. Gata!

Servire spuma de capsuni

Spuma de capsuni se lasa la frigider cateva ore si apoi se serveste decorata cu fructe proaspete. Este foarte cremoasa, parfumata si aerata.

Spuma-de-capsuni savori urbane (2)Spuma-de-capsuni savori urbane (3)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de dulciuri de casa, budinci, inghetata, crema:

Capsuni cu jeleu din lapte condensat Maresi (1)

30 COMENTARII

  1. Am incercat reteta de spuma de caspsuni!!!! Reticenta la inceput,recunosc,din cauza siropului fierbinte in spuma…dar….a iesit de minune! Prima reteta,primul success de aici!!!! Mersi

  2. La fel ,am incercat si eu reteta cu sirop de zahar si este delicioasa. De acum inainte doar asa am sa fac spuma de capsuni!!!! Multumesc !!!!

  3. As vrea sa fac si eu reteta,dar mi se pare mult zahar.Daca pun 6 sau 8 albusuri la aceiasi cantitate de zahar oare o sa iasa?

  4. Am facut spuma de capsuni,a iesit foarte bine ,dar dupa cca 2 ore s-a ales siropul de bezea.Poate trebuia specificat ca trebuia consumata imediat.Cu stima, Violeta

  5. Reteta e explicata bine. Dintr-un motiv (inca necunoscut) s-a taiat spuma de albusuri. Am batut-o cu mixerul vertical pe treapta cea mai inalta pana s-a intarit aprox 7 min. Deoarece in reteta se specifica ca trebuie batuta indelung am insistat. Dupa ce am adaugat zaharul vanilat am redus treapta de viteza iar la 2 min dupa am observat compozitia taiata 🙁 In cazul in care motivul e evident, va rog sa mi-l „descoperiti” si mie. multumesc anticipat!

    • Capsunile erau foarte apoase, mi.am dat seama dupa ce am mancat cateva separat. Bezeaua am facut-o exact ca aici, dar dupa 2 ore zeam era la fund.
      Eu data viitoare o sa zdrobesc capsuni cu furculita, poate va ajuta compozitia

  6. As dori un sfat. Vreau sa fac un tort cu spuma de capsuni. Credeti ca pot folosi aceasta spuma la tort? Nu vreau sa fie o crema tare. Vreau sa fie un tort aerat.

  7. Am încercat de câteva ori sa fac spuma de capsuni, de fiecare data dupa rețeta tradiționala. Azi am încercat, mai încrezătoare, rețeta asta cu bezea italiana. Am zis ca sigur nu dau greș. A ieșit perfect, dupa vreo ora de stat la frigider, jumătate de bol era suc. Nu stiu ce fac greșit, dar de fiecare data mi se separa. Si jur ca am încercat nenumărate retete de la voi, a ieșit orice am facut de aici, PERECT. Inafara de spuma de capsuni. Ceva greșesc. 🤷‍♀️

    • Si spuma clasica se separa.. asta depinde de cat de zemoase sunt capsunile. Oricum, versiunea asta este mai stabila decat cea cu spuma simpla, la rece. Ar ma fi o varianta: sa pui capsunile cu zahar pe foc si sa le faci un fel de gem pe care sa-l torni peste spuma (nu mai pui apa!).

      • Buna! Multumim pentru reteta.
        Cred totusi, ca ar fi mai bine sa specificați ca daca capșunii sunt foarte zemoși sa se faca diferit sau sa nu se puna sucul car3 ramane dupa zdrobire.. Spuma a fost perfecta dar dupa cateva pre la frigider, s-a separat si s-a taiat desi a fost batuta f mult.

        • Anul acesta capsunile sunt foarte apoase de la ploi si din acest motiv ti s-a separat spuma dupa cateva ore. Am completat acum reteta cu o a 2-a varianta: cea cu bezea elvetiana gatita pe abur in care nu se mai pune apa (sirop).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.