Prajitura Kati cu foaie sfaramata reteta de pe vremuri + VIDEO

38

Prajitura Kati cu foaie sfaramata reteta Savori UrbanePrajitura Kati cu foaie sfaramata reteta de pe vremuri + VIDEO. O prajitura a copilariei din Arad, cu doua foi extrem de fragede si o crema cu rom si ciocolata plus spuma (bezea) vanilata si ciocolata rasa. O reteta ungureasca veche. 

Nu stiu cine a botezat aceasta prajitura Kati, dar este cunoscuta in Ungaria de zeci de ani. Nu stim cine o fi fost acea „Kati” dupa care s-a denumit aceasta prajitura (Kati tészta). Kati este diminutivul numelui Ecaterina (Katalin in limba maghiara). In limba romana am putea sa-i spunem „Prajitura Cati”. Am vazut ca lumea a tot botezat-o: Cati, Katy, Caty sau chiar Catie.

DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI ȘI REȚETA VIDEO A PRĂJITURII KATI!

prajitura cati reteta blat sfaramat

La noi in casa s-a facut mai rar prajitura Kati. Sotul mi-a povestit ca soacra mea facea des aceasta prajitura si lor le placea foarte mult. Foile fragede se faceau cu untura de casa. Umplutura seamana cu un salam de biscuiti. Nu inmuiem foaia sfaramata in lapte pentru ca acesta este un mediu de cultura al microorganismelor si riscam alterarea prajiturii.

Spuma de deasupra pe vremuri era cruda… acum o facem tip bezea italiana (oparita cu sirop de zahar) sau bezea elvetiana (batuta pe abur). Acestea fiind zise, m-am apucat sa fac si eu prajitura Kati. Si nu mi-a parut deloc rau.

Din ingredientele de mai jos am obtinut o prajitura de 30 x 30 cm.

5.0 from 18 reviews
Prajitura Kati cu foaie sfaramata reteta de pe vremuri + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tava de 30 x 30
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru foi:
  • 600 g faina
  • 180 g untura sau 250 g unt cu min 80% grasime
  • 160 g zahar pudra
  • 4 galbenusuri
  • 100 ml lapte
  • sare, vanilie
Pentru crema:
  • 200 ml apa
  • 60 g zahar tos
  • vanilie
  • 50 ml rom
  • 50 g cacao
  • 160 g gem de caise
  • 250 g unt minim 80%
  • 80 g zahar pudra
Pentru stratul de spuma:
  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
Pentru decor:
  • ciocolata neagra rasa

 

Cum se face prajitura Kati cu foaie sfaramata reteta de pe vremuri + VIDEO?

Aici este versiunea video a rețetei prăjiturii Kati cu foaie sfărâmată. Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – !

Cum se pregatesc foile fragede pentru prajitura Kati?

Intr-un bol se amesteca toate ingredientele pentru aluat. Acestea trebuie sa fie reci. Nu se framanta, aluatul trebuie sa ramana fraged. Daca este nevoie se mai adauga o lingura de apa rece. Tehnica este cea de la aluatul pentru tarta – reteta aici.

Se obtine un aluat omogen, ca o plastilina. Se da la rece macar 15 minute.

Aluatul se imparte in 3 portii, de aproximativ 400 g si se intinde direct pe hartia de copt astfel incat sa obtinem patrate de circa 30×30 cm. Foile se coc apoi la 170° C – cuptor preincins (treapta medie la cele cu gaz) timp de 7-8 minute.

Se alege cea mai urata din cele 3 foi si se sfarama. Ea va ajunge in crema. De aceea se numeste prajitura cu foaie sfaramata.

Cum se face crema pentru prajitura Kati?

Pentru crema punem la fiert 200 ml apa cu 60 g zahar tos si se fierbe un sirop. Nu trebuie fiert mult… 3-4 minute ajung. Se adauga apoi cacaoa si vanilia si apoi se ia de pe foc. Se adauga si gemul de caise si romul. Se omogenizeaza si se adauga in sirop si foaia sfaramata. Eu nu folosesc esenta de rom pentru ca nu-mi place aroma ei. Prefer sa pun rom adevarat.

Separat se bate untul pana se spumeaza bine, se adauga si zaharul pudra si apoi, treptat, se inglobeaza cate o lingura din compozitia cu rom, amestecand fie cu o paleta, fie cu mixerul in reprize scurte a cate 1-2 secunde.

Spuma sau bezeaua italiana pentru prajitura Kati

Pentru stratul de bezea se bat bine albusurile cu un praf de sare, apoi aveti doua posibilitati. Fie adaugati zaharul direct, dar prajitura va ramane cu albus crud, fie faceti un sirop din zahar si 100 ml apa si dupa ce s-a ingrosat siropul (sa ajunga la 115 grade Celsius) il turnati fierbinte in albusul care se bate cu mixerul. Exact cum am facut la reteta de spuma de capsuni. Nu uitati de vanilie!

O alta varianta de bezea este cea elvetiana, batuta pe abur. Se face foarte simplu: puneti cele 4 albusuri nebatute impreuna cu zaharul si vanilia intr-un castron de metal. Le amestecati usor cu un tel si asezati castronul pe o oala (potrivita ca dimensiuni) in care fierb 2 degete de apa. Amestecati compozitia pana ce ajunge la 75 C.

bezele batute pe abur reteta pas cu pas

Turnati mixul in vasul robotului si bateti spuma pana ce se racoreste (cca. 10-15 minute). Puteti folosi si mixerul de mana si sa bateti spuma direct in castronul metalic in care ati gatit-o pe abur.

cum se bate bezeaua cu mixerul

Dupa racorirea ei puteti trece la ornarea prajiturii.

Montare prajitura Kati cu foaie sfaramata si crema de ciocolata cu rom

Prajitura Kati cu blat sfaramat are mai multe straturi. Primul strat este unul din aluat fraged. Peste acest aluat vine crema cu cacao si rom.

Deasupra se aseza a doua foaie frageda, peste care se intinde cu grija bezeaua. Dupa ce am netezit-o o putem decora cu o furculita sau cu un piaptan special de cofetarie.

Deasupra radem ciocolata. Pentru aceasta eu folosesc ciocolata cu minim 60% cacao si un peeler pentru  legume. Ciocolata e bine sa fie rece, din frigider.

Decorul de ciocolata rasa este fain si se face foarte rapid.

cum se face prajitura katy cati kati reteta

Dupa un pranz bun de duminica ne-am delectat cu o prajitura simpla si buna.

prajitura cu crema de rom si spuma bezea kati reteta prajitura blat sfaramat

Incercati si voi aceasta prajitura Kati cu foaie sfaramata, crema cu rom si bezea!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de prajituri de casa

Prajitura Boema
Prajitura Boema reteta de cofetarie

38 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    si eu am reteta asta straveche, dar bezeaua de albusuri se prepara pe aburi.
    Va rog sa-mi spuneti daca preparata cu siropul de zahar are aceeasi textura si rezista cateva zile.
    Va multumesc frumos.

  2. Buna! Am reprodus cateva dintre retele prezentate de dvs si surpriza maxima …..au iesit toate wow! Felicitari!!! Si cand spun asta chiar spun asta! Spre deosebire de alte bloguri si site-uri culinare , voi chiar aveti gust, si mai mult decat atat va apreciez exactitatea . Dap bucataria e stiinta, temperatura , timp , cantitati! Bravooo fetelor !!! Acum am si eu o intrebare , pentru mixarea bezelei cu sirop de zahar fierbinte ati recomandat un vas metalic(am inteles din cauza temperaturii de 110 grade, ca sa nu deformeze bolul ) insa in pozele de mai sus vad ca ati folosit robotul Bosch mum4 care e echipat cu vas de plastic. Ati folosit acest vas la mixarea cu siropul fierbinte? Nu , de alta dar mi-a crapat Kenwod-ul si tot ce mi-a ramas e un bosch ca al dvs si as vrea sa stiu daca ma pot ventura la bezea cu el. Va multumesc din suflet pentru toata munca depusa!

    • In primul rand iti multumim pentru cuvintele frumoase 🙂 Ne bucuram ca-ti place blogul nostru si ca testezi multe retete de aici. La intrebarea cu vasul de plastic as zice asa: daca e de la robotul Bosch nu e nicio problema pentru ca este solid, are pereti grosi. Daca era un castron subtirel, de calitate indoielnica, atunci da, ai fi putut avea emotii. Ai grija sa torni suvita de sirop fierbinte in mijlocul spumei, nu prelinsa pe pereti!

  3. As avea si eu o intrebare:
    Dupa ce e gata prăjitura trebuie sa stea câteva ore ca sa se înmoaie foile? Si daca da, cam câte ore?
    Si încă una: ma întreb unde am greșit daca bezeaua nu a ieșit asa de înaltă si pufoasa ca a voastra? Sta pe prăjitura , doar ca nu e asa înaltă.
    Multumim pt Rețete si pt ca le împărtășiți cu noi…🤗👍

  4. Buna ziua, mie mi s-a taiat crema in momentul in care am adaugat din siropul cu rom, in sensul ca s-a lichefiat toata compozitia. Mai exista vreo metoda sa o repar sau pot sa arunc totul?

  5. Am si eu o intrebare: eu stiam ca foile se fac pe fundul tavii, dar din reteta dvs. reiese si nu prea, ca se face IN tava. Cum e? In tava sau pe fundul tavii? Sper sa-mi raspundeti pana la craciun, ca vreau sa fac. Multumesc

  6. Am facut intocmai reteta si a iesit nemaipomenit! Toata lumea a fost super incantata! Ma bucur ca inca o data SU sa dovedid a fi siteul potrivit! Multumim frumos!

  7. Nu stiu unde am gresit, insa am esuat. A doua zi foile sunt Inca tari, crema cumva e usor lichida si praji e prea dulce. Sa difere ingredientele de la tara la tara? Sa fie zaharul mai concentrat, nu inteleg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: