Prăjitura Siret sau fursecuri Siretul cu cremă de ciocolată și glazură de fondant

6

Prăjitura Siret sau fursecuri Siretul cu cremă de ciocolată și glazură de fondant, ca la cofetăriile din Galați. Doi biscuiți fragezi lipiți cu cremă de cacao, ness sau vanilie și glasați cu fondant de cacao. O rețetă veche de cofetărie din zona Galațiului.

Prăjitura Siret sau fursecuri Siretul cu cremă de ciocolată și glazură de fondant savori urbane

Trebuie să recunosc că nu am știut de Prăjitura Siret (sau fursecuri Siretul) până recent, când draga noastră prietenă și colaboratoare Mya Benea ne-a povestit despre ea. Cu atâta inflăcărare ne-a descris acest desert al copilăriei ei din Galați încât ne-a cucerit și am decis să-i oferim spațiul de publicare al acestei rețete.

Iată că Prăjitura Siret este una dintre favoritele ei, fiindu-i foarte dragă încă din copilărie. Adevărul este că arată grozav, nu-i așa? Chiar îți vine să muști din ea.

prajitura siretul reteta de cofetarie galati

Mya este una dintre cele mai pasionate fane Savori Urbane, fiind și moderator în Grupul nostru de pe Facebook. Ea ne încântă zilnic cu poze superbe ale preparatelor pe care le gătește în familie și deseori ni le și oferă spre publicare. Toate rețetele ei sunt impecabile, una și una. Le găsiți pe toate aici.

prajitura siret cu glazura alba si neagra

Despre Prajitura Siretul

Mya ne spune următoarele:

„Prajitura Siret. Gălățenii știu despre ce e vorba. Posibil si brăilenii sau tulcenii. Această prăjitură se face doar în zona noastra, locul unde Siretul se varsă în Dunăre. Nu se stie de cine a fost inventată doar că, de câteva zeci de ani ea este desertul preferat al copiilor. E și desertul meu preferat din copilărie. Îmi aduc aminte când mama trebuia sa vina la Galati la cumpărături (noi locuind la 36 km distanță). Mă întreba mama ce sa ne aducă de la oras… Eu îi ceream mereu Prăjitura Siret sau Amandine. Mamei îi era mai comod sa ne aducă „Sireturi” pentru ca nu se striveau pe drum.
La noi se găsesc și acum in magazine dar nici pe departe nu seamănă cu ce erau odinioară. Asa că m-am gândit sa reproduc Prăjitura Siret reconstituind-o din amintirile mele de copil. Am luat câteva retete Savori Urbane și am facut minunăția. Mi-a ieșit in proporție de 99% comparativ cu originalul pe care-l mâncam în copilărie. Mă declar super mulțumită!!! Din păcate nu există o rețetă originală de Siretul consemnată în Rețetarul de Cofetărie de pe vremuri, ea fiind preparată doar la nivel local, în laboratoarele din Galați.
Înca ceva! Fursecurile Siretul se mai produceau și într-o fabrica de dulciuri care nu e departe de unde locuiesc eu acum dar care, din pacate,  nu mai există. Multa lume a lucrat acolo, plecau tot felul de dulciuri din fabrica aceea. Aveau si o secție de lactate (Galacta).
Sa va povestesc din ce e compusă prăjitura Siret.
Biscuiții sunt din aluat fraged de tartă (eu asa imi amintesc). Se sfărâmau când mușcam din fursec, nu ca acum…  daca muști dintr-un Siret din ăsta cumparat iti cam rupi dinții. Biscuitii nu trebuie sa fie nici aromati, nici dulci,dulceata vor avea destula de la crema si fondant  Crema era fix cea de la Amandină, chit că sunt sigură că în anii 80 se punea margarină. Bineînțeles ca eu am pus unt veritabil. Glazura e fondant de cofetărie. Aaaa! Să nu uit! Aroma prăjiturii era de rom, de rom bun, de calitate, nu cum se pune acum o tonă de esența de rom de-ți vine să leșini când musti din prăjitură…

Foarte frumos ne-a descris Mya aceste delicioase fursecuri Siretul! Aș zice că seamănă oarecum cu celebrele Ișlere – acelea au însă alune și nuci în aluat iar crema este una de cacao cu unt, bătută pe abur. Și nu au aromă de rom ci de vanilie și alune de pădure iar glazura este din ciocolată amăruie topită, nu fondant. Vezi aici rețeta veche de Ișlere.

Islere cu nuca si crema de ciocolata Savori Urbane (2)

Mya a folosit 4 rețete Savori Urbane pentru a reconstitui Prajitura Siret:

  • aluatul fraged cu unt pentru tarte (însă fără zahăr)
  • fondant alb de cofetărie (îl puteți înlocui cu șerbet de vanilie din comerț)
  • crema de cacao din Rețetarul de Cofetărie – din fondant, cacao, rom și unt – folosită și la Amandine, Boema etc
  • glazura de fondant cu cacao din Rețetarul de Cofetărie –  folosită și la Amadine, Boema sau Tosca

Din cantitățile de mai jos rezultă 8-12 bucăți de Prajitura Siret.

Prăjitura Siret sau fursecuri Siretul cu cremă de ciocolată și glazură de fondant
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8-10 bucăți Prăjitura Siret
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat fraged pentru biscuiți:
  • 300g faina alba 000
  • 150 g unt gras, min 82%, bine racit
  • un praf de sare
  • 2 galbenusuri
  • 3-4 linguri de apa rece
  • 1 plic zahăr vanilat
Crema de ciocolata cu unt
  • 200 g fondant alb sau șerbet de vanilie
  • 150 g unt moale cu min 82% grăsime
  • 50 g unt topit
  • 50 g cacao
  • 2 linguri de rom adevărat sau esenta cateva picaturi
  • putin extract de vanilie (o lingurita)
Glazura de fondant cu cacao:
  • 200 g fondant alb sau șerbet de vanilie
  • 2 linguri cacao pudră (neagră)
  • 1 lingură de rom adevărat sau câteva picaturi de esență
Glazura fondant alb
  • 200 g fondant alb sau șerbet de vanilie

 

Cum se face Prăjitura Siret sau fursecuri Siretul cu cremă de ciocolată și glazură de fondant?

Cum se face fondantul de cofetărie?

Ați văzut în lista de ingrediente că fondantul este necesar atât la cremă cât și la glazură. El se prepară din apă, zahăr și sirop de glucoză după această rețetă.

Deoarece siropul de glucoză se găsește greu, puteți cumpăra fondant gata făcut. Se numește Șerbet de vanilie și se găsește la pahar de plastic sau borcan de sticlă în supermarket. Aveți nevoie de 400 g.

Cum se fac bicuiții fragezi pentru Prajitura Siret?

Aluatul de tarte îl găsiți și aici. La orice aluat fraged este important ca toate ingredientele să fie reci, scoase din frigider. Vara este indicat ca și făina să fie ținută un pic la rece. Într-un castron se cerne făina. Se adaugă sarea, vanilia și untul rece tăiat în bucățele. Se lucrează cu robotul procesor (cu cuțite), cu paleta de aluat de la robotul clasic sau manual, folosind un cuțit cu lama rotunjită. Ideea e să nu băgăm mâna în aluat deoarece îl încalzește, topește untul.

Se procesează totul 1 minut, până ce se obține o masă nisipoasă. Apoi se adaugă gălbenușurile și se mai mixează un pic. Apa rece se pune treptat, lingură cu lingură, până ce aluatul se leagă.

Important! Aluatul fraged NU se frământă pentru că devine cauciucat, elastic și se va întări după coacere! El se compactează rapid cu mâna (la final), se învelește în folie de plastic și se dă la frigider 30 de minute. Are nevoie de frig și de timp de relaxare.

Apoi se scoate de la rece și se lasă 5 minute pe masa de lucru, învelit în folie. Aluatul de tarte se întinde cu sucitorul în foaie groasă de 5 mm. Cel mai ușor se lucrează între două coli de hârtie de copt.

cum se intinde aluatul fraged pentru prajitura siret

Cu o forma ovală se decupează biscuiții – vor fi perechi – câte 2 pentru fiecare Prăjitură Siretul. În funcție de dimensiunile fomei (a mea are cca. 7 cm lungime și 4-5 cm lățime) vor ieși 16 – 24 de biscuiți. Puteți folosi și forme rotunde cu 6-7 cm diametru.

cum se decupeaza biscuitii ovali pentru siretul

Marginile de aluat rămase se compactează ușor (fără a le frământa!), se lasă 10 minute la rece în folie și se întind din nou. Se decupează alți biscuiți ovali. Tot așa până epuizăm aluatul. Biscuiții se așează în tava tapetată cu hărtie de copt și se mai dau 15 minute la frigider. Frigul face bine aluatului fraged.

coacere biscuiti fragezi pentru prajitura siretul (1)

Mya s-a jucat un pic cu resturile de aluat și a decupat și alte forme mărunte de biscuiți fragezi.

biscuiti fragezi de casa din aluat de tarta

Se încinge cuptorul bine de tot la 200 C cu ventilație (respectiv treapta înaltă la cele cu gaz). Se baga tava cu biscuiți la cuptor, direct din frigider. Biscuiții fragezi se coc cca. 15 minute. Ei trebuie să rămână albi, nu să se rumenească. Se continuă apoi cu tava a 2 a etc.

coacere biscuiti fragezi pentru prajitura siretul (2)

Cum se face crema de cacao cu unt pentru prajitura Siret?

Crema de cacao cu unt se face după rețeta de cofetărie de la Amandine (vezi aici). Pe scurt: se pune fondantul sau șerbetul la topit într-un vas metalic așezat pe baie de aburi. Dacă fondantul sau șerbetul sunt zaharisite, bolovănoase, se stropesc cu puțină apa rece. Când fondantul devine fluid, se oprește încălzirea și se trage vasul deoparte (se dă jos de pe baia de abur). El trebuie să ajungă la temperatura camerei.

Într-o crăticioară se topesc 50 g de unt și se amestecă cu 50 g cacao pudră. Se trage de pe foc, se adaugă vanilia și romul veritabil. Se obține o pastă neagră și aromată care le lasă la răcorit până ajunge la temperatura camerei. Restul de unt (150 g) se bate spumă cu mixerul. El trebuie să fie moale, spumos. Se începe cu incorporarea treptată a fondantului bine răcorit în crema de unt, lingură cu lingură. Avem grijă să nu mixăm prea mult ca să nu se taie crema!

La final se adaugă și pasta de cacao cu unt, treptat.

Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa. Explicatia este simpla: prin mixare (frecare) untul de incalzeste si se va ingloba complet, rezultatul fiind o crema omogena.

Crema este prea moale acum și trebuie data 15-20 de minute la frigider.

Alte variante de cremă cu care puteți umple acești biscuiți:

retete de creme pentru torturi si prajituri savori urbane

Cum se umple Prajitura Siret cu cremă de cacao și unt?

Se pregatesc biscuiții și crema. Se pot unge și cu un cuțit sau se pot umple cu ajutorul unui poș de plastic.

cum se umplu biscuitii cu crema pentru prajitura siretul (1)

Stratul de cremă trebuie să fie generos.

cum se umplu biscuitii cu crema pentru prajitura siret (2)

Biscuiții umpluți se dau la frigider 15 minute.

Cum se face glazura de fondant sau șerbet pentru Prăjitura Siretul?

Glazura de fondant cu cacao se face simplu. Se topește fondantul (sau șerbetul) pe aburi și se amestecă cu cacao și rom. Dacă e prea gros se poata adăga foarte puțină apă (vorbim de 1 linguriță). Mya a lăsat și o parte din fondant alb, fără cacao.

glazura de fondant cu cacao si rom pentru prajitura siret

Prajitura Siret se glasează cu fondant alb sau cu cacao, după dorință. Daca glazura se îngroasă ea poate fi oricând reîncălzită pe abur.

După ce primul strat de glazură s-a zvântat se poate reveni cu șuvițe subțiri pentru a crea modele – linii, spirale etc. Prăjitura Siret nu se mai bagă la frigider. Se lasă la temperatura camerei pâna ce glazura de fondant este perfect uscată!

prajitura siret reteta de cofetarie pas cu pas (2)

Vă puteți juca cu glazurile folosind ambele culori. Tare frumoase au ieșit aceste Furesecuri Siretul!

prajitura siret reteta de cofetarie pas cu pas (1)

Dar, Prăjitura Siret în varianta originală este cu glazură de fondant cu cacao. Ea se păstrează în cămară (nu la frigider) și rezistă bine peste 7 zile. Chiar are nevoie de 24 de ore de frăgezire, timp în care biscuiții se inmoaie un pic de la cremă.

prajitura siret reteta originala savori urbane

Avem multe rețete de cofetărie autentice publicate – le găsiți aici.

Sper că Mya v-a răscolit plăcut amintirile din copilărie cu această rețetă clasică de Prăjitura Siret sau că v-a facut curioși pe cei care nu ați știut de ea până acum 🙂 Trebuie încercată!

Aici găsiți mai multe rețete de fursecuri de casă, cornulețe, macarons etc.

cele mai fragede fursecuri reteta pas cu pas (3)

6 COMENTARII

    • Am copilarit in Galati si stiu bine gustul prajiturii Siret face parte din copilaria mea,dar anul trecut am ajuns la Targul Mures si am mancat islere la o cofetarie gustul este total diferit sau ce-am mancat eu asa a fost .Au fost foarte bune si cu un gust grozav de bun si de cate ori apare cate o reteta de islere, i-mi ploua-n gura de pofta !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: