Sos de cascaval – reteta de Sos Mornay dupa Larousse Gastronomique. Cum se face sosul de cascaval? Un sos fin care are la baza sosul Bechamel (sos alb) cu adaos de unt, smantana pentru frisca si mult cascaval ras (Gruyere, Emmentaler, Cheddar, Parmezan). Unele retete prevad si galbenusuri.
Acest sos de cascaval – sos Mornay (pronuntat „morné”) isi are originea in Franta. Reteta lui a fost consemnata pentru prima data in jurul anului 1820, in editia a 10-a a cartii de bucate „Le cuisinier royal”. A devenit celebru dupa ce a aparut in bucataria celebrului restaurant parizian Le Grand Véfour, amplasat intre arcadele Palais Royal. Numele sosului s-ar datora marchizului de Mornay.
Asadar, sosul Mornay este o varianta cu branza a sosului Bechamel. Sosul Bechamel se amesteca la final cu smantana pentru frisca, cu unt si apoi cu cascaval (se recomanda Gruyere). In Larousse Gastronomique gasim si cateva combinatii ale acestui sos. Nu apar galbenusurile.
- Pentru oua si legume: 200 g sos Bechamel, 100 g smantana pentru frisca, 40 g cascaval, 50 g unt
- Pentru carne de pasare sau oua: se inlocuieste smantana de mai sus cu supa limpede de pui
- Pentru peste: se inlocuieste smantana cu supa de peste sau cu apa in care a fost posat acesta
Alte variante ale sosului de cascaval (branza)
- sos bechamel cu cascaval si unt (fara smantana)
- 2 parti sos bechamel cu o parte smantana, cascaval si un galbenus (pentru macaroane cu branza – Mac and Cheese sau alte gratinuri de legume)
- 2 parti sos bechamel cu o parte smantana, cascaval si cateva galbenusuri. In final se mai adauga si albusurile batut – pentru sufleuri (vezi reteta de sufleu de conopida sau de dovlecei)
- Sos de branza prin inlocuirea cascavalului din reteta cu diverse branzeturi locale maturate sau cu mucegaiuri nobile: Camembert, Roquefort, Brie, Gorgonzola, Stilton sau, de ce nu, branza de burduf sau branza de Nasal. Atentie! Branzeturile trebuie sa fie foarte grase. Nu se pot folosi telemeaua sau casul proaspat. Prin combinarea mai multor branzeturi se poate obtine sosul Quattro Formaggi (vezi retetele de muschiulet sau chiftelute cu sos de branza).
Cu acest sos Mornay am facut macaroane cu branza – mac and cheese – reteta aici.
Sau sparanghel la cuptor cu sunca si acest sos cremos de cascaval cu smantana – vezi aici.
Din ingredientele de mai jos am obtinut cca. 400 ml sos de cascaval, suficient pentru 3-4 persoane.
- 200 ml lapte
- 20 g unt cu min 80% grasime
- 20 g faina
- 100 ml smantana naturala pentru frisca cu min 30% grasime (de ex. LaDorna, Pilos, Zuzu etc)
- 40 g cascaval ras (gruyere, cheddar, emmentaler)
- 50 g unt cu min. 80% grasime
- sare, piper
Cum se face sos de cascaval – reteta de sos Mornay?
Cum se pregateste sosul Bechamel?
Pentru sosul Bechamel se procedeaza astfel cum am explicat aici. Pe scurt: intr-o cratita se topeste untul, se ia de pe foc, se adauga faina. Apoi se dilueaza treptat cu laptele si se pune din nou pe foc pana se ingroasa. Se adauga sare, piper si nucsoara (optional). Atentie la ce veti folosi mai departe sosul pentru ca uneori si restul ingredientelor sunt sarate si nu dorim sa saram in exces preparatul!
Cum se pregateste sosul Mornay?
Sosul Mornay reteta din Larousse Gastronomique are la baza 200 g sos Bechamel, 40 g cascaval ras si 50 g unt gras.
La sosul Bechamel fierbinte se adauga smantana pentru frisca, vorbim aici evident despre frisca naturala, cu grasime de minim 30%.
Acest amestec se pune din nou pe foc mic, se adauga untul. Se amesteca cu un tel pana la incorporare. In final se adauga si cascavalul ras.
Eu am adaugat niste Emmentaler, Cheddar si un pic de parmezan. Asezonarea am facut-o cu un strop de piper alb si cu un pic de sare.
Servire sos de cascaval – reteta de sos Mornay
Sosul astfel obtinut se strecoara printre-o sita fina si este gata de servire. Este un sos cald care se serveste imediat. Daca dorim sa-l pastram cateva minute pana la servire va trebui acoperit cu folie alimentara asezata direct la suprafata lui (pentru ca face pojghita).
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de sos de cascaval – sos Mornay!
Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dressinguri
[…] prajita se serveste cu un sos de iaurt cu usturoi, cu mujdei, cu sos de cascaval, sos de rosii cu usturoi, dupa […]
[…] Reteta sosului Mornay o gasiti aici. […]
[…] a acestor mac and cheese (o gasiti aici) presupune prepararea unui sos Bechamel cu branza (numit sos Mornay). Eu am simplificat-o un […]
[…] De la ea am invatat si eu sa fac sufleuri faine, umflate ca niste perne 🙂 Baza unui sufleu de legume sau branza este sosul alb Bechamel – reteta originala o gasiti aici. Prin adaugarea de galbenusuri si cascaval ras acesta se transforma in sos Mornay (reteta aici). […]
[…] gustos. În acest sos se pot pune și gălbenușuri dar și parmezan ras, devenind un sos Mornay (vezi rețeta). Și deasupra se presară brânză rasă care, prin gratinare, formează o crustă rumenă și […]
[…] pâine se folosesc untul, muștarul de Dijon, sosul Bechamel (rețeta aici) sau chiar sosul Mornay (rețeta aici). Alain Ducasse simplifica rețeta înlocuind sosul Bechamel cu un mix din smântână și brânză […]
[…] sos Mornay – cu cascaval ras (50% Gruyere, 50% parmezan) si galbenusuri crude – reteta aici […]
[…] Sosul cu care am învăluit sparanghelul este unul preparat din unt, făină și lapte la care am adăugat cașcaval ras și smântână dulce pentru frișcă. Practic este un sos Mornay (se pronunță „morné”) care derivă din clasicul sos alb Bechamel. Aceste sosuri se potrivesc bine cu legume fierte, pește gătit la abur sau la cuptor dar se folosesc și în sufleuri delicioase. Rețetele lor le găsiți separat aici și aici. […]
[…] ciuperci gratinate cu cașcaval au un sos alb cremos cu brânză – sos Mornay (rețeta aici). Acesta se prepară pe baza unui sos Bechamel la care se adaugă unt, smântână și brânzeturi […]
Multumesc ! A iesit un sos excelent, gustos, fin.