Mamaliga prajita – sticksuri aromate cu branza

10

Mamaliga prajita - sticksuri aromate cu branza Savori Urbane

Mamaliga prajita – sticksuri aromate cu branza. Mamaliga rece fripta in tigaie, in unt sau ulei, cu ierburi aromatice si servita alaturi de mujdei de usturoi sau de un sos de iaurt. Un fel de crochete de mamaliga. Mamaliga poate fi amestecata in prealabil cu branzeturi (cas, cascaval, parmezan, branza framantata etc). 

Tare-mi place mamaliga prajita in tigaie. Are gust de popcorn. Mereu fac mai multa mamaliga ca sa torn o parte din ea si intr-o tava si sa o las la racit. Peste noapte ea se intareste si a doua zi poate fi feliata cu usurinta. Cateodata fac mamaliga simpla dar, in alte dati, o amestec cat e fierbinte cu branzeturi si apoi o las la racit. O reteta de reciclare a mamaligii reci. Cea mai buna mamaliga e cea fripta direct pe plita incinsa, ca a bunica. Dar cine mai are plita? Puteti incerca sa o frigeti si la gratar, la iarba verde, taiata in bucati mai mari.

Din ea se pot face canapeuri pentru ciuperci sotate sau alte legume – vezi aici.

cei mai buni hribi cu usturoi si patrunjel verde cu mamaliguta

Reteta clasica de mamaliga (mai vartoasa) o gasiti aici.

Cum se face mamaliga rasturnata si taiata cu ata reteta savori urbane

Va dati seama ca puteti varia aceasta reteta dupa pofta inimii si in functie de branza pe care o aveti in casa, obtinand de fiecare un alt rezultat. Aceste sticksuri de mamaliga au gust diferit daca sunt facute cu branza de burduf, framantata, telemea mai grasa, branzeturi cu mucegai (camembert, brie, roquefort, gorgonzola) sau cu diverse cascavaluri si branze tari (pecorino, emmentaler, gouda, parmezan etc). In plus, uleiul sau untul in care se prajesc aceste sticksuri poate fi aromatizat cu diverse ierburi uscate: oregano, rozmarin , cimbru, busuioc, chimen etc.

O alta reteta faina este cea de „Taci si inghite” – adica mamaliga cu branza in straturi, la cuptor, cu cuiburi in care se sparg oua. Reteta o gasiti aici.

Reteta traditionala de taci si inghite mamaliga la cuptor

Mai multe rețete pentru serile de film sau meci de fotbal la TV – meniu party găsiți aici.

Rețete pentru seară de meci de fotbal la TV sau meniu party savori urbane

Din ingredientele de mai jos obtineti cca. 6 portii de mamaliga prajita – sticksuri cu branza.

5.0 from 2 reviews
Mamaliga prajita - sticksuri aromate cu branza
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru compozitia de mamaliga:
  • 250 g malai
  • 1250 ml apa
  • 20 g unt 82%
  • 50 g cascaval (Tilsit, Emmentaler, Gouda) sau alte branzeturi
  • sare, piper
  • 20 g parmezan
Pentru prajit:
  • 2-3 linguri de ulei
  • 20 g unt cu min 80% grasime
  • ierburi aromatice (rozmarin, oregano)

Cum se face mamaliga prajita – sticksuri aromate cu branza?

Cum facem mamaliga?

Intr-o oala se pun la fiert 1,250 L de apa cu un pic de sare. Cand apa clocoteste se adauga in ploaie faina de malai si se amesteca incontinuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Mamaliga se fierbe la foc mic pana ce se ingroasa si, prin gustare, nu simtiti granule tari de malai. Sunt multe feluri de malai in comert iar cele mai frecvente sunt cele de malai grisat, foarte fine, care fierb destul de repede. Nu zic, mult mai gustos e malaiul mai grunjos (de moara) insa acesta fierbe mai greu si, din pacate, nu se prea gaseste.

Atentie! Dupa ce se ingroasa, mamaliga va stropi, asa ca focul trebuie sa fie mic si trebuie sa amestecati incontinuu cu lingura de lemn (ca sa nu se indoaie sarmele telului). In final, dupa ce s-a ingrosat se adauga untul, cascavalul si parmezanul (sau ce alte branzeturi doriti) si se gusta de sare.

Mamaliga astfel obtinuta se toarna intr-o forma, de preferat cu peretii detasabili. Forma puteti sa o ungeti cu un pic de unt. Eu nu am uns-o si a iesit bine, fara nici o problema.

Am lasat mamaliga la racorit si apoi am dat tava la frigider pentru cateva ore, acoperita cu folie de plastic (ca sa nu faca pojghita).

Cum se fac sticksurile de mamaliga?

Puteti folosi orice fel de forma pentru a praji mamaliga, noua ne place forma de sticks, cam la 10 cm lungime si grosime de circa 1 cm. Puteti sa taiti si patrate de 10×10, cand ma grabesc, asa le fac. Sau puteti decupa diverse forme, ca si la biscuiti. Puteti sa le dati si forma de corchete cilindrice.

Daca intentionati sa o frigeti la gratar (in aer liber), va trebui sa o portionati in bucati mai mari care sa nu cada printre gratii.

Intr-o tigaie se incinge uleiul si untul si se adauga ierburile aromatice.

Se adauga bucata cu bucata sticksurile de mamaliga. Asteptam sa se prajeasca bine pe o parte si apoi le intoarcem pe latura urmatoare cu ajutorul a doua furculite. Daca intoarceti prea repede sticksurile acestea risca sa se rupa. Daca decupati forme mai mari le puteti intoarce cu o paleta.

Dupa ce s-au prajit pe fiecare parte sticksurile de mamaliga prajita se scot pe servetele absorbante.

Servire mamaliga prajita – sticksuri aromate cu branza

Mamaliga prajita se serveste cu un sos de iaurt cu usturoi, cu mujdei, cu sos de cascaval, sos de rosii cu usturoi, dupa preferinte.

Sticksurile de mamaliga trebuie sa fie foarte crocante la exterior si cremoase in interior.

Putem sa le mai presaram si cu alte diverse ierburi aromatice dupa preferinte.

Incercati si voi aceasta mamaliga prajita – sticksuri aromate cu branza! Fie ca va ramane mamaliga, fie ca o faceti special pentru ele.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de aperitive si gustari calde si reci.

 

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.