Mamaliga cu branza la cuptor

11

Mamaliga cu branza la cuptor savori urbane 1Mamaliga cu branza la cuptor. O reteta de mamaliga in straturi, cu branza care se intinde in fire. Totul se gratineaza la cuptor formandu-se o crusta rumena si gustoasa. Fac destul de des mamaliga cu branza si o servesc si in versiunea clasica, direct in farfurie: mamaliga, telemea sau branza de vaci si smantana.

Fiului meu cel mai mult ii place mamaliga aceasta gratinata la cuptor, plina de cascaval, mozzarella si/sau parmezan. Adevarul e ca mijlocul ei este plin de branzeturi topite iar crusta aceasta rumena este fenomenala!

Reteta traditionala de mamaliga o gasiti aici.

cum se rastoarna mamaliga din oala sau ceaun

Timpii de fierbere ai unei mamaligi depind de calitatea si tipul fainii de malai folosite. Sunt malaiuri care fierb repede si uniform (de ex. Kukoricadara din Ungaria) sau altele care fierb mai greu si mai raman si cu graunte tari (cum am patit cu cea din Lidl). Cred ca fiecare gospodina are o marca preferata de malai si stie cat timp ii ia fierberea acestuia.

Am facut aceasta mamaliga cu branza la cuptor intr-o forma termorezistenta de cca. 22 x 15 cm.

5.0 from 4 reviews
Mamaliga stratificata la cuptor cu cascaval
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 3
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 250 g malai
  • 1250 ml apa
  • 20 unt 82%
  • 80 g smantana 20%
  • 200 g mozzarella sau cascaval mai gras (Tilsit, Emmentalerc, Gouda)
  • sare, piper
  • optional: 20 g parmezan

 

Cum se fierbe malaiul pentru mamaliga?

Intr-o oala se pune la fiert 1250 g apa cu un pic de sare. Dupa ce fierbe apa, se adauga treptat faina de malai si se amesteca incontinuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Atentie! Dupa ce se ingroasa, mamaliga va stropi, asa ca focul trebuie sa fie mic si trebuie sa amestecati incontinuu cu lingura de lemn (ca sa nu se indoaie sarmele telului).

mamaliga-la-cuptor-cu-cascaval-1

Dupa ce mamaliga a fiert si a dobandit consistenta dorita (mai fluida, nu foarte groasa), se ia de pe foc si se lasa un pic la racit, amestecandu-se din cand in cand. Se adauga apoi untul, smantana, piperul (daca va place) si parmezanul ras (optional). Se amesteca bine.

mamaliga-la-cuptor-cu-cascaval-2

Cum se aseaza mamaliga cu branza in forma?

Se ia un vas termorezistent si se unge cu putin unt. Se aseaza jumatate din mamaliga si se netezeste bine cu mana sau cu o lingura, apoi se rade jumatate din mozzarella. Deasupra se pune si restul de mamaliga si in final se presara si cu restul de mozzarella.

Coacere mamaliga cu branza la cuptor

Mamaliga cu branza se da la cuptorul incins si se coace 20-25 de minute la 180° C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Practic urmarim formarea crustei rumene de branza de la suprafata.

mamaliga-cu-branza-la-cuptor-savori-urbane-2Servire mamaliga cu branza la cuptor

Nu-i asa ca arata apetisant mamaliga cu branza gratinata? Doar un pic asteptam sa se raceasca si apoi incepem sa ciugulim cu varful furculitei. O nebunie! Branza s-a topit si se intinde in fire.

Mamaliga cu branza la cuptor savori urbane 3

Daca sunteti amatori de mamaliga sunt sigura ca va va placea si reteta clasica de „Taci si-nghite” cu oua ochi deasupra – o gasiti aici.

mamaliga in straturi cu oua in cuib la cuptor taci si inghite

Daca va place malaiul probabil ca veti aprecia si reteta de alivenci (malai, corn bread). Aceasta este dulceaga si se prepara cu lapte batut sau iaurt.

Cornbread (13)

Sa incercati si voi aceasta reteta de mamaliga cu branza la cuptor! Puteti inlocui mozzarella cu orice cascaval mai gras.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete la cuptor

Ghiveci de legume cu ochiuri - reteta de shakshuka Savori Urbane

 

11 COMENTARII

  1. O mancare ROMANEASCA..EXTRAORDINARA..DAR SA AJUNGI..SA GATESTI..MANCARURI PUR ROMANESTI, CU MALAI UNGURESC…E O BLASFEMIE…M ATI DEZGUSTAT TOTAL..MARI ROMANI SUNTETI

    • Mamaliga de porumb NU este o mancare romaneasca! Porumbul a fost adus din America in Europa dupa anul 1492, adica dupa descoperirea Noii Lumi de catre Cristofor Columb. In plus, nu va imaginati ca Stefan cel Mare (contemporan cu Columb) ar fi fost in capul listei celor cadorisiti cu noile produse aduse de peste ocean: cartofii, rosiile, ardeii etc. Porumbul a devenit popular de-abia in secolul 17 (anii 1600) si abia atunci s-a raspandit in intreaga Europa. Si nemtii fac mamaliga, italienii (polenta), austriecii (Maisbrei) si, intr-un tarziu, am facut si noi. La noi a prins in zonele cele mai sarace datorita usurintei cu care-ti poti fierbe o mamaliga versus corvoada plamadirii, framantarii si coacerii painii… chestie care spune mult despre harnicia unora si cheful de munca.
      Despre originile produselor pe care le cumparam azi: nu cred ca va deranjeaza sa faceti cozonaci cu drojdie turceasca (noi ii facem cu cea ungureasca pentru ca e mai buna) datorita faptului ca Romania nu mai produce drojdie. Nu mai spun de uleiul de masline sau de aromele folosite in bucatarie (piper, vanilie, scortisoara etc) care sunt toate de import pentru ca nu cresc la noi, fiind aduse din tarile calde. Nu vad care e problema! Malaiul unguresc este foarte bun, are granulatie uniforma si fierbe omogen, fara a ramane graunte tari, chestie care nu se poate spune despre cel romanesc (va spun asta pentru ca am incercat vreo 4 marci). La fel si cu faina. Faina ungureasca de grau este uscata, aerata, contine gluten excat cat scrie pe punga fata de cea romaneasca care de multe ori este slaba calitativ, umeda si vai de ea (nu toate marcile dar multe dintre ele).
      Despre replica nationalista de la final („mari romani suntenti”) tin sa va anunt ca in Ardeal si Banat traim in familii mixte de romani, unguri, nemti (sasi, svabi), sarbi sau evrei si ca nu ne freaca deloc problema invocata de dvs. Suntem ARDELENCE inainte de toate! Banuiesc ca nu sunteti de pe-aici pentru ca se vede de la o posta ca habar nu aveti despre ce vorbiti. Nu cred ca aveti idee despre calitatea produselor maghiare sau sarbesti care ne-au ajutat sa trecem prin anii negri ai comunismului.
      Asa ca, la final, va sfatuiesc sa mai puneti mana pe carte si sa va mai documentati inainte de a va gasi vorbind prostii pe bloguri.

  2. Am facut-o cu brinza de burduf si ceapä rumenitä cu boia.
    Delicioasa.
    Am mai spus-o odata, o mai spun inca o data, aveti website deosebit. Bravo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.