Cuscus cu legume – tarhana sau paste marunte

29

Cuscus cu legume tarhana razalai Savori Urbane (6)

Cuscus cu legume – tarhana sau razalai cum li se mai zice pe la noi. Calite cu morcov, pastarnac, praz sau ceapa verde si stinse cu supa de pui sau cu apa. Cuşcuş acesta sunt niste bobite din aluat de taietei, niste paste marunte si cilindrice, foarte populare in Ardeal si Banat. Din ele facem cea mai rapida garnitura pentru tocanite, papricasuri sau alte mancaruri cu sos. De multe ori inlocuim galustele de faina cu ele.

Nu vorbim despre couscous marocan care este preparat din gris (semolina) si se poate gati prin oparire. Fac des si cuscus simplu cu ulei de masline, patrunjel verde si lamaie – vezi aici.

Cuscus rețeta cea mai simplă - cum se prepară couscous savori urbane

Cuscus clasic din aluat de taitei se rumeneste in putin ulei amestecat cu unt si se stinge cu apa sarata. Este delicios!

Cuscus tarhane paste garnitura savori urbane

Si acest cuscus cu legume este gatit similar, cu diferenta ca mai intai am calit legumele rase si de-abia apoi am pus peste ele bobitele de cuscus. Este un fel potrivit si pentru postul ortodox (daca pastele nu contin ou).

In mod traditional tarhana de casa se face din aluat de taietei si se rade pe razatoare (de aici si numele de razalai). Reteta lor o gasiti aici.

Razalăi sau tărhană de casă - rețeta ardelenească de tăiței rași savori urbane

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 4-6 portii de cuscus cu legume.

5.0 from 5 reviews
Cuscus cu legume - tarhana
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 4-6
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g cuscus - paste bobite cilindrice
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • 1 fir de praz sau 3-4 fire de ceapa verde sau 1 ceapa veche
  • Optional: boabe de mazare, pastai de fasole verde
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de masline
  • sare
  • piper
Pentru servire:
  • optional - o bucatica de 30 g de unt
  • carne la gratar, tocanite etc

Mod de preparare cuscus cu legume – tarhane

Am decojit si spalat morcovul, pastarnacul si prazul. Am pregatit pungulitele cu cuscus – se gasesc in Kaufland la raionul de paste (a cate 250 g fiecare).

Ingrediente pentru cuscus cu legume

Update 2018: intre timp s-a schimbat ambalajul si arata asa (in Kaufland, la raionul de paste fainoase).

banner paine fara framantare

cuscus kaufland vancsa

Am ras pe razatoarea mare morcovul si pastarnacul. Am tocat prazul si ceapa verde. Intr-o tigaie antiaderenta (cu pereti mai inalti) am incins uleiul si am calit mai intai radacinoasele – morcovul si pastranacul ras. Le-am amestecat constant cu o spatula. Treaba asta a durat cam 5 minute, la foc mediu.

Ulterior am adaugat in tigaie si prazul si ceapa verde si am presarat totul cu sare. Am mai gatit legumele vreo 5 minute, pana ce ceapa a devenit sticloasa (fara sa se arda).

Mod de preparare cuscus cu legume Savori Urbane (1)

Fierbere cuscus cu legume – tarhana

Peste legumele calite am turnat bobitele de cuscus crude, uscate, asa cum le-am scos din pungi. Am amestecat bine si le-am calit si pe ele 2 minute. Cuscus absoarbe aromele din tigaie si se rumeneste usor in uleiul incins. Ce bine miroase!!

Am stins totul cu 500 ml de apa calda (sau cu supa de pui, daca aveti la indemana) si am adaugat o lingurita rasa de sare si un pic de piper macinat. Daca aveti la indemana boabe de mazare (proaspete sau congelate) sau pastai de fasole le puteti pune si pe ele acum.

Mod de preparare cuscus cu legume Savori Urbane (2)

Am lasat acest cuscus cu legume sa fiarba la foc mediu spre mic timp de 10 minute (conform instructiunilor de pe ambalaj). Daca vedeti ca scade excesiv si inca nu este facut puteti completa cu inca o ceasca de apa. Oricum, nu vrem sa obtinem o mamaliga. Bobitele de cuscus trebuie sa fie ferme si sa-si pastreze forma. Tineti cont de faptul ca si dupa stingerea focului ele se vor mai gati si vor mai absorbi lichidul din jur.

Gata! Am stins focul si am tras tigaia de pe aragaz.

Cuscus cu legume tarhana razalai Savori Urbane (1)

Am lasat cuscusul sa mai stea 5 minute dupa  gatire. Tot acum i-am pus si o bucatica mica de unt si l-am amestecat usor cu spatula.

Cuscus cu legume tarhana razalai Savori Urbane (2)

Se poate servi imediat ca atare, ca mancare vegetariana sau poate fi insotit de gratare, fripturi sau alte mancaruri cu carne. Eu am facut o tigaie picanta de ceafa de porc taiata fasii subtiri.

Cuscus cu legume tarhana razalai Savori Urbane (3)

Servire cuscus cu legume – tarhana

Noua ne-a placut extraordinar de mult acest cuscus cu legume! L-am mancat si cald si rece (la temperatura camerei). Este foarte parfumat si are un gust deosebit de la morcovul si pastarnacul calit.

Cuscus cu legume tarhana razalai Savori Urbane (4)

Sa incercati neaparat acest cuscus cu legume! Va fi si pe placul copiilor.

Cuscus cu legume tarhana razalai Savori Urbane (5)

Tot cu acest tip de cuscus am facut si o versiune de musaca de vinete – foarte gustoasa!

Musaca cu vinete si cuscus (23)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu paste, taietei sau galuste:

spaghetti bolognese rapide (12)

29 COMENTARII

  1. este incorect spus -gratare, poate vrei sa zici carne la gratar ! cuvantul gratar e folosit gresit de toata lumea ! inseamna un aparat la care face carnea fripta cu ajutorul caldurii ! doar nu mancam gratarul de metal cu tot cu jarul sau sursa de foc !

    • GRĂTÁR, grătare, s. n. 1. Ansamblu de bare metalice paralele ori încrucișate sau placă de tablă găurită, alcătuind un dispozitiv folosit pentru înlesnirea pătrunderii aerului și înlăturarea cenușii în (sau din) instalațiile de ardere, pentru separarea de impurități a unor materii prime, pentru împiedicarea pătrunderii corpurilor străine în instalațiile hidrotehnice, pentru separarea bucăților mari de minereuri după mărime etc. 2. Ustensilă din metal pe care se frige carne, pește, ciuperci etc.; p. ext. (prin extensie) friptură astfel preparată . ◊ Loc. adj. La grătar = (despre carne, pește, ciuperci etc.) fript pe grătar (2). 3. Obiect alcătuit din bare de lemn sau de fier paralele, servind drept ștergătoare pentru talpa încălțămintei. 4. Partea de deasupra ieslei, în formă de scară înclinată fixată de-a lungul peretelui, în care se pune fânul. 5. (Tehn.) Grilă (1). – Probabil lat. *gratarium (< *gratis = cratis). Sursa aici https://dexonline.ro/definitie/gr%C4%83tar

    • Felicia 👎. Acesta este un cooking site și nu un site de limba și literatura Româna. Atunci când spunem fac/ am făcut un grătar în nici un caz nu ne referim ca fabricam un grătar și se subînțelege ca preparam ceva pe grătar.

  2. Nu stiu la ce scoala ati fost dvs. dupa tonul pe care-l aveti. Ca sa ne lamurim ce spune DEX-ul (adica Dictionarul Explicativ al Limbii Romane).
    1. TĂIEȚÉI s. m. pl. Aluat nedospit făcut din faină, apă, sare (și ouă) tăiat în șuvițe lungi și subțiri, care se fierb în supă sau se gătesc cu brânză, cu nuci etc. [Var.: tăițéi s. m. pl.] – Tăiați (pl. lui tăiat, part. lui tăia) + suf. -ei (după it. tagliatelli). Linkul aici: https://dexonline.ro/definitie/t%C4%83ie%C8%9Bei
    2. CUȘCÚȘ s. n. Pastă făinoasă în formă de bobițe (pusă în supă sau garnitură la carne etc.) – Din tc. kuskus. Cf. fr. couscous. Linkul aici: https://dexonline.ro/definitie/cu%C8%99cu%C8%99
    3. „Li se spune, în unele zone din Ardeal, razalăi. De fapt, sunt niște paste de casă de mici dimensiuni, cu formă oarecum incertă, obținute fie prin trecerea aluatului printr-o strecurătoare, fie prin trecerea aluatului printr-un dispozitiv special dedicat acestui scop. Razalăii sunt buni lângă mâncărurile cu sos (diverse fripturi), lângă câte o tocană sau chiar într-o zamă mai deasă. Fac parte din moștenirea austro-ungară, care pe noi nu doar că nu ne încurcă, ci ne chiar încântă cu multele sale delicii.” http://www.adihadean.ro/2014/08/razalai-paste-de-casa/

    Intai cercetati si mai apoi veniti cu acuze! Sau cu scuze… dupa caz.

  3. Doamne, dar ce oameni rautaciosi…eu va apreciez foarte mult. Aveti multe retete pe care le-am incercat si toate au iesit delicios. Bafta in continuare

  4. O tărhană cu aspect mai rustic am găsit de la „Dunakeszi”, iar una și mai „adevărată” ca aspect (destul de apropiat ca cea a bunicii care o făcea dinstuită cu untură și piparcă roșie) am găsit într-un magazin turcesc în București. Și în turcește îi spune la fel; de altfel cred că de la turci vine cuvântul.

  5. Am făcut acest couscous cu legume/ tarhana și l -am servit alături de pieptul de curcan în punga magica. Ambele rețete au ieșit delicioase. Cred ca și prazul i-a dat un gust deosebit coucous- ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: