Chiftele marinate reteta clasica pas cu pas

15

Chiftele marinate reteta clasica pas cu pas savori urbane

Chiftele marinate reteta clasica pas cu pas. Cum se fac chiftelute, piftelute, parjoale sau parjolute marinate cu sos de rosii (sos tomat)? Un fel mancare simplu si gustos care ne aduce aminte de copilarie, de bucataria de acasa. Piureul de cartofi este garnitura traditionala a acestor chiftelute marinate.

Aceste chiftele marinate cu sos de rosii si piure de cartofi sunt un fel nepretentios, ieftin insa foarte gustos! O mancare populara si in cantine pe care o primeai la scoala sau prin tabere. De obicei se reciclau parjoalele sau chiftelele ramase din ziua anterioara. De-abia atunci aveai termen de comparatie cu minunatia pe care o primeai acasa, gatita de mama sau de bunica.

reteta chiftelute marinate cu sos de rosii

Nu pot sa nu-mi aduc aminte de un banc cu Bula, de prin anii 80. Tovarasa invatatoare le-a dat elevilor tema pentru acasa o compunere prin care sa-si exprime dragostea fata de mamele lor si faptul ca acestea sunt unice: ”Mama e numai una”. Si Bula se apuca sa scrie despre cum ajunge el acasa si cum il intampina mama din usa. Bula, flamand, intreaba: – Ce avem azi de mancare? Mama ii raspunde: – Ai chiftele in frigider. Bula deschide usa frigiderului si il inspecteaza. Apoi zbiara: – Mama, e numai una!

Revenind la chiftelele noastre marinate (care sunt mai multe) trebuie sa va marturisesc ca au fost cosmarul copilariei mele, alaturi, bineinteles, de supa de rosii (reteta aici). Nu le mancam nici in ruptul capului. O rugam mereu pe mama sa-mi lase niste chiftele simple, „nescufundate” in sosul de rosii. Cred ca prin anii de facultate m-am dat pe brazda si mi-am schimbat gusturile pentru ca mai tarziu am ajuns sa iubesc atat supa de rosii cat si chiftelele marinate.

In cele ce urmeaza am sa va prezint 3 variante de chiftele marinate, cu 3 sosuri de rosii diferite. Celor care vor considera ca am acordat prea multa atentie acestor chiftele marinate si ca am scris prea mult despre ele le ofer aici si reteta pe scurt: se fac niste chiftele si se cufunda intr-un sos de rosii. Multumiti?

V-ati gandit vreodata de unde vine numele de chiftele marinate?

Mergand pe firul gastronomic si istoric este evident ca numele lor vine de la sosul marinara reteta aici.

Sosul marinara (marinaresc) este un sos clasic italian compus din rosii, usturoi, ulei de masline si busuioc. Este exact sosul pentru paste si pizza! Este perfect pentru chiftelele noastre marinate. In America suf foarte populare meatballs with marinara sauce – adica chiftelutele marinate.

Sosul de rosii facut la noi, in Romania, nu prea seamana cu acesta, fiind preluat oarecum pe filiera franceza, cu roux (rantas) de faina. E sosul acela pe care-l facea bunica: cremos, cu frunze de telina si/sau dafin. Exact cel care nu-mi placea in copilarie  si pe care ni-l dadea si la rasol de vita sau de pasare. Reteta lui o gasiti aici.

A treia varianta de chiftele marinate nu presupune prepararea separata a unui sos de rosii, acesta formandu-se in cuptor prin combinarea unui simplu suc de rosii (reteta de casa aici) sau a unui bulion (reteta aici) cu faina cu care au fost tavalite chiftelele (vedeti mai jos reteta Silviei Jurcovan).

Suc de rosii pentru iarna fara conservanti reteta savori urbane

Ce carne folosim la aceste chiftele marinate?

Carnea din care faceti chiftelele este la alegerea voastra: porc, porc-vita, vita, pui, curcan, miel etc. Puteti marina orice chiftele doriti, fie ele prajite in tigaie sau coapte in cuptor. Asezonarea lor ramane din nou la latitudinea voastra, in functie de gusturi si de cum ati invatat din casa: cu usturoi, ceapa, cimbru uscat, sare, piper, boia (paprika), marar si patrunjel verde tocat, cu miez de paine sau pesmet etc. Puteti adauga si legume rase (ca la parjoale), branza rasa etc.

In post puteti alege reteta de chiftele din soia cu dovlecel.

Va las aici cateva retete de chiftele din care puteti alege

cum se fac chiftele egale si rotunde

In cele ce urmeaza va dau ingredientele pentru 4-6 portii de chiftele marinate, asa cum le fac eu.

5.0 from 6 reviews
Chiftele marinate reteta clasica pas cu pas
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4-6 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru chiftele
  • 500 g carne tocata de porc, amestec cu vita, pui (pulpe), curcan etc
  • 1 ceapa mica tocata
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ou intreg
  • miezul inmuiat de la o felie de paine
  • sare, piper
  • cimbru uscat
  • boia dulce (paprika)
  • putina faina pentru tavalit chiftelele
  • 500 ml ulei pentru prajit
Sos de rosii:
  • 500 ml sos de rosii clasic sau marinara
  • sau suc de rosii mai gros (passata)
Garnitura la alegere:
  • piure de cartofi
  • orez simplu
  • paste simple fierte
  • cuscus
  • mamaliga

 

Cum se face reteta de chiftele marinate?

Cum se fac chiftelutele (piftelutele, parjolutele) pentru marinat?

Mie imi place sa-mi macin carnea acasa. In bunul stil ardelenesc, cele mai faine chiftele sunt cele de porc, preparate din amestec de pulpa sau spata (carne mai slaba de lucru) cu piept de porc sau alte piese mai grasute (cam 30% sa fie carnea mai grasa).

Am taiat carnea in cuburi mari, potrivite gurii de alimentare a masinii mele de tocat.

Am tocat carnea folosind sita cu gauri mai mici.

cum se toaca carnea acasa cu masina

In castronul cu carne tocata am pus si restul ingredientelor mentionate mai sus la subpunctul chiftele: ceapa tocata, usturoi zdrobit, ou crud, miez de paine inmuiat in apa si stors lejer. Am asezonat totul cu sare, piper, cimbru uscat si putina boia dulce – care da si o culoarea frumoasa chiftelelor.

ce se pune la carnea tocata pentru chiftele condimente usturoi reteta

Am framantat totul bine cu mainile ca sa ma asigur ca mixul este omogen. Apoi am modelat chiftelute pe care le-am tavalit prin putina faina. Puteti sa le dati si prin pesmet sau sa nu le mai tavaliti prin nimic –  in functie de metoda de preparare pe care o alegeti din cele prezentate mai jos.

Chiftelele mele au avut cca. 3,5 cm diametru. Nu-i bai daca le faceti mai mari pentru ca vor mai scadea la prajit sau copt. Important este sa fie relativ egale. Am lasat-o pe fiica-mea sa le modeleze 🙂 Au iesit 20 de chiftele.

cum se modeleaza chiftelele pentru marinat

Cum se prajesc la tigaie sau se coc la cuptor chiftelele?

Chiftelute marinate la cuptor

Vreau sa va spun ca metoda clasica prezentata de Silvia Jurcovan in „Cartea de bucate pentru tinere gospodine” (ed. 1974) este cea la cuptor. Ea indica tavalirea chiftelutelor prin faina si asezarea lor intr-o cratita unsa cu putin ulei. Apoi se stropesc chiftelele cu putin ulei si se coc cca. 30 de minute la cuptor, la foc mediu, adaugand cate putina apa ca sa nu se arda uleiul din jur. Cand sunt un pic rumene se toarna peste ele suc de rosii mai gros sau bulion de casa diluat cu putina apa, cat sa le cuprinda bine. Se pune foaie de dafin, marar sau patrunjel tocat. Dupa alte 5 minute de coacere sosul se va ingrosa de la faina de pe chiftele. Cam asa ceva.

chiftele marinate la cuptor reteta veche silvia jurcovan

Chiftelele marinate gatite la cuptor se pot servi imediat alaturi de o garnitura la alegere.

Chiftele prajite la cuptor insa servite cu sos pregatit separat

Stiu ca multa lume evita prajelile si prefera sa coaca chiftelele si sa faca un sos de rosii separat. In acest caz chiftelutele NU se tavalesc prin faina ci se modeleaza cu mana unsa cu putin ulei, se aseaza in tava si coc 25-30 de minute la 180 C. Va arat acum niste poze cu chiftele coapte facute dupa aceasta reteta .

Chiftele la cuptor - chiftelute pufoase si fragede savori urbane

 

La final se toarna sosul de rosii (clasic sau marinara) si se mai lasa 5 minute la cuptor ca sa se „imprieteneasca” aromele dupa care se servesc.

Chiftele prajite in ulei

Sincera sa fiu, acestea prajite in tigaie sunt cele mai bune! Nu mancam toata ziua prajeli asa ca de doua ori pe luna putem face niste chiftele adevarate. Am incins uleiul intr-o tigaie mai adanca, formand o „baie de ulei”. Chiftelele se prajesc uniform daca stratul de ulei este suficient de gros si ele plutesc in el. Puteti folosi si o friteuza. Uleiul trebuie incins la cca. 170 C (testare cu termometru de bucatarie sau cu o farama de chiftea aruncata in el). Daca uleiul e prea incins se trage tigaia deoparte ca sa se mai racoreasca. Daca e pre rece… chiftelele se vor imbiba cu el. Reteta simpla de chiftele o gasiti explicata pas cu pas aici.

Am prajit chiftelele pe ambele parti pana s-au rumenit frumos. Chiftelele prajite arata mai bine daca sunt tavalite prin pesmet dar de data asta am ales sa le fac cu faina (care contribuie si ea la ingrosarea sosului de rosii).

Am scos chiftelele cu o spumiera si le-am asezat intr-un castron tapetat cu mai multe straturi de hartie absorbanta de bucatarie.

reteta chiftele marinate pas cu pas savori urbane

Am ales de data aceasta sa fac un sos marinara, in stil italian, cu usturoi si busuioc. La final am pus un varf de cutit de zahar pentru a corecta aciditatea rosiilor. Asa punea si strabunica-mea in sosurile sau in supa de rosii.

sos de rosii pentru chiftele marinate

Nu mi-a mai ramas decat sa cufund chiftele in sos si sa le las sa mai clocoteasca 1 minut. Gata!

Servire chiftele marinate – chiftelute, piftelute, parjoale sau parjolute

Am ales sa merg pe linia clasica asa ca am facut repede un piure de cartofi cremos si gustos – reteta aici.

Nu mi-a mai ramas decat sa aranjez chiftelele si piureul in farfurii si sa le decorez cu putina verdeata. Puteti sa le presarati cu patrunjel verde tocat sau cu microplante.

cele mai bune chiftele marinate reteta

Ce spuneti? V-am facut pofta cu aceste chiftele marinate? Sunt fragede si gustoase iar sosul este cremos si aromat.

piftele marinate parjoale piftelute parjolute marinate reteta

Alte garnituri potrivite pentru chiftele marinate:

Chiftelele marinate se pot reincalzi usor in zilele urmatoare. Trebuie sa le adaugati un pic de apa si sa le incalziti incet pe foc mic, aducandu-le la fierbere.

parjoale marinate piftele marinate

Recent am făcut niște delicioase chiftele umplute cu brânză pe care le-am copt la cuptor și le-am scăldat cu sos marinara (de roșii) – rețeta aici. Sunt fenomenale!

Cum se fac chiftelele coapte (nu prăjite) cu umplutură de mozzarella și sos roșu în stil italian savori

Sper ca v-am convins si ca veti testa macar una dintre cele 3 retete de chiftele marinate prezentate mai sus. Sunt curioasa pe care o veti alege 🙂

Aici gasiti mai multe retete cu carne tocata: chiftele, chiftele festive, rulade, sarmale in foi de varza acra, dulce sau in foi de vita, lasagna, ragu alla bolognese, carnati de casa, salam si multe alte bunatati.

sarmalute in foi de vita reteta pas cu pas savori urbane

15 COMENTARII

  1. […] Da, in taberele de pionieri din Moldova primeam mereu parjoale cu fasole la masa. Noi, din Arad, preferam sa mancam fasolea goala decat aceste parjoale care miroseau a ulei ars si a ceapa prajita in exces. Am fost in tabere la Ciric (langa Iasi), la Piatra Neamt sau la Campulung Moldovenesc,  cand am fost cu Oana la faza nationala a „Sesiunii de comunicari stiintifice la chimie” – asta era in 1988 deja. Intelegeti ca vorbim despre anii ’80 cand criza alimentara era acuta, saracia era lucie si nimeni nu mai respecta Retetarele de alimentatie publica si improviza cu ce se gasea. Parjoalele moldovenesti de atunci contineau vagi urmea de carne si erau facute mai mult din paine si legume rase. Nu mai spun ca pe vremea aceea uleiul se schimba poate de 2-3 ori pe ani si era ars si vai de el. In ziua urmatoare primeam aceleasi parjoale insa in sos de rosii – chiftele marinate (reteta aici). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.