Parjoale moldovenesti cu malai sau pesmet

18

Parjoale moldovenesti cu malai sau pesmet Savori Urbane

Parjoale moldovenesti cu malai sau pesmet. Aceste parjoale pufoase sunt niste chiftele mai mari, ovale. Nu exista o reteta traditionala de parjoale moldovenesti. Ele au in compozitie carne de porc si de vita, cartofi rasi, ceapa si anumite condimente. 

Amintirile mele cu privire la aceste parjoale molodvenesti provin din copilarie si adolsescenta, de pe vrema cand mergeam in tabere de pionieri sau pe la olimpiade nationale.

Noi in casa facem chiftele simple, chiftelute ardelenesti, mult mai mici si condimentate diferit – reteta aici.

cum se fac chiftele simple in pesmet

Despre parjoale moldovenesti

Da, in taberele de pionieri din Moldova primeam mereu parjoale cu fasole la masa. Noi, din Arad, preferam sa mancam fasolea goala decat aceste parjoale care miroseau a ulei ars si a ceapa prajita in exces. Am fost in tabere la Ciric (langa Iasi), la Piatra Neamt sau la Campulung Moldovenesc,  cand am fost cu Oana la faza nationala a „Sesiunii de comunicari stiintifice la chimie” – asta era in 1988 deja. Intelegeti ca vorbim despre anii ’80 cand criza alimentara era acuta, saracia era lucie si nimeni nu mai respecta Retetarele de alimentatie publica si improviza cu ce se gasea. Parjoalele moldovenesti de atunci contineau vagi urmea de carne si erau facute mai mult din paine si legume rase. Nu mai spun ca pe vremea aceea uleiul se schimba poate de 2-3 ori pe ani si era ars si vai de el. In ziua urmatoare primeam aceleasi parjoale insa in sos de rosii – chiftele marinate (reteta aici).

reteta chiftelute marinate cu sos de rosii

Puteți încerca si chiftelele pufoase din carne tocată cu usturoi – rețeta tradițională (rețeta aici).

Chiftele pufoase din carne tocată cu usturoi - rețeta tradițională savori urbane

Bineinteles ca aceste parjoale moldovenesti pot fi foarte gustoase daca sunt facute ca lumea. Mi-am intrebat prietenii din Moldova, am consultat si cartile de bucate din dotare si am ajuns la concluzia ca din pacate nu exista vreo reteta fixa, traditionala sau originala de parjoale moldovenesti.

Carnea pe care o folosim poate sa fie de porc, sau amestec porc cu vita sau cu miel. Cartofii se pun in cantitati variabile, de la 1:5 fata de carne pana la 1:1. Cateodata apar si morcovii rasi. Sunt retete in care se pune si usturoi ceapa si sunt retete in care se pune doar ceapa. Cateodata se pun patrunjel si marar, alt ori doar patrunjel. Sunt parjoale moldovenesti cu sau fara cimbru.

Din pacate la noi retetele nu se protejeaza prin lege, ca in alte tari, si astfel, o reteta exacta nu exista. Ceea ce am remarcat ca se pune sigur in parjoalele moldovenesti sunt: carne, cartofi, ceapa, paine inmuiata in lapte, sare si piper.

In final parjoalele sunt modelate in forma ovala sau de para, sunt date fie prin pesmet, fie prin malai si se prajesc fie in unt, fie in ulei.

Haideti sa va arat cum am facut pana la urma parjoale moldovenesti, astfel incat sa fie foarte gustoase si pufoase. Va spun foarte sincer, ceea ce mi-a lipsit mie au fost chimenul si paprika cu care sunt obsinuita din bucataria ardeleneasca. Din cantitatile de mai jos am facut 15 parjoale.

5.0 from 1 reviews
Parjoale moldovenesti pufoase cu malai sau pesmet
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 15 buc
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g carne amestec porc-vita cu 30% grasime
  • 2 oua
  • 1 ceapa
  • 2-3 catei de usturoi
  • 75 ml lapte
  • 450 g cartofi
  • 100 g paine
  • sare, piper
  • pesmet/malai
  • patrunjel, cimbru
  • ulei pentru prajit

Cum se prepara parjoale moldovenesti pufoase?

Intr-un bol pregatim carnea tocata.

Taiem coaja feliilor de paine si apoi taiem painea cubulete. Le inmuiem in lapte rece.

Tocam marunt patrunjelul. Maruntim si cimbrul.

Cu ajutorul unei furculite se bat ouale.

Ceapa se toaca marunt sau se rade pe razatoare,usturoiul se curata si se da prin presa.

Cartofii cruzi se curata, se spala si se dau si ei pe razatoarea mica. Pe parcursul pregatirii ultimii vor fi cartofii pentru ca ei se oxideaza cel mai repede. Inainte de a se adauga la compozitie se storc usor in maini. Veti vedea cata apa ramane in urma lor. Daca doriti puteti pune si un morcov crud ras.

Toate acestea se adauga peste carnea tocata din bol si se framanta bine cu mana. Asezonam cu sare si piper macinat, gustam, mai adaugam daca trebuie. In cazul in care compozitia este prea moale se poate adauga un pic de pesmet (1-2 linguri).

Cum se portioneaza si se da forma acestor parjoale moldovenesti?

Inainte de prajire, parjoalele se dau prin pesmet sau prin malai. Se ia cu o lingura mare de tot din compozitie si se pune in pesmet/malai, se tavaleste pe toate partile dupa care se modeleaza o forma de ou in mana si se mai da odata prin pesmet/malai. Vorbim de niste chiflteloaie mari! Apoi, inainte de prajire se aplatizeaza, astfel incat sa fie de ca. 1,5 cm grosime. Se pot modela si in forma de para, mai tuguiate la un capat si mai bombate la celalalt.

Prajire parjoale moldovenesti

Parjoalele se prajesc in ulei din abundenta (stratul de ulei din tigaie trebuie sa aiba macar 2 cm), la foc mic catre mediu. Daca focul e prea iute ele se rumenesc prea repede si raman crude la mijloc. Se intorc pe ambele parti ca sa fie rumenite uniform.

Apoi se scot pe servetele absorbante. Parjoalele si chiftelele sunt gretoase daca baltesc in ulei si daca uleiul in surplus nu este scurs sau absorbit de servetele.

Servire parjoale moldovenesti cu malai sau pesmet

Iata parjoalele mele: frumos prajite, pufoase si care miros foarte bine. Observatie: cele tavalite in pesmet de casa au o culoare mai frumoasa dupa prajire. Cele tavalite prin malai au in schimb o savoare aparte de porumb, de popcorn.

Parjoale moldovenesti pufoase reteta traditionala

Ca si garnitura am facut niste cartofi wedges prajiti in cuptor si un sos de iaurt cu usturoi.

Crusta parjoalelor este rumena, nu este imbibata cu ulei si nici nu balteste in ulei. Se observa jos crusta de pesmet si deasupra crusta cu malai.

Interiorul acestor parjoale moldovenesti este pufos, fraged si extrem de aromat.

Aici gasiti reteta unor parjoale din carne de pui cu cartofi si branza – vezi aici.

Parjoale de pui cu cartofi si branza reteta de chiftele pufoase savori urbane

Merita sa incercati si voi aceasta reteta de parjoale moldovenesti cu malai sau pesmet. Asteptam in comentarii reteta voastra traditionala de parjoale, reteta de familie!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu carne tocata: rulade, fasirt, chiftele clasice, chiftele la cuptor, chiftea festiva cu oua, chiftele umplute cu branza, chiftele invelite in bacon etc.

chiftea la cuptor in forma

 

18 COMENTARII

  1. Să știți că așa se face. La mine în Moldova, se folosește mai mult mălai decât pesmet, sau o combinație între mălai și pesmet, pârjoalele fiind mult mai crocante asfel.Nu prea se folosește cimbrul, ci mai mult verdețuri proaspete.Un piure de cartofi alături, merge perfect.Oricum le=ați reușit.

  2. […] Carnea pe care o folosesc cel mai mult este cea de porc insa de data aceasta am ales una in amestec cu vita. Legumele potrivite acestor chiftelute sunt: morcovii, dovleceii clasici sau zucchini, ciupercile, ardeii albi de gradina sau cei colorati (rosii, verzi, galbeni), boabele de porumb, ciupercile, cartofii rasi etc. In parjoalele moldovenesti se pun anumite legume rase – reteta aici. […]

  3. Eu mâncam cu plăcere pârjoalele când eram în tabere sau la concursuri. 😀 Erau printre puținile mâncăruri acceptabile. Am rămas cu gustul lor, pentru că nu i-am mai nimerit niciodată, degeaba încercam să reconstitui ingredientele. Eram adolescentă pe atunci și nu mă interesa partea culinară. Și aseară am dat peste rețeta voastră. Azi le-am și făcut. Mi-ați readus o fărâmă din anii copilăriei și hoinărelilor pe alte meleaguri. S-aveți putere de muncă și inspirație, să trăiți momente la fel de faine ca și cele pe care mi le-ați dat cu rețeta asta. Sănătate!

  4. […] De obicei eu condimentez chiftelele cu sare, piper, cimbru uscat, ceapa si usturoi. In plus mai pun o lingurita de boia dulce (paprika) pentru culoare frumoase si extra aroma. Cantitatile condimentelor sunt cam „dupa gust”. In linii mari, la 500 g de carne tocata pun: 1 lingurita rasa de sare, 1/2 lingurita piper, 1 lingurita de cimbru uscat si 1 lingurita de boia. Cateodata pun si 1/2 lingurita de chimen (seminte). La noi nu se pun verdeturi tocate (marar sau patrunjel verde) in chiftele dar nu va opreste nimeni sa le folositi. Sau cartof ras, morcov – vezi reteta de parjoale moldovenesti traditionale. […]

  5. Da…si in zona mea produsele de baza sunt: carnea, cartofii, ceapa trasa un pic in tigaie, painea inmuiata in lapte, sare si piper.
    Cartofii se dau prin masina de tocat,ceapa trasa si racita, apoi carnea se toaca, usturoiul si la sfarsit painea inmuiata in lapte. In compozitie se pune sare, piper dupa gust si oua. Se dau prin faina, nu e musai sa fie mari…doar forma ovala si se prajesc.

  6. Felicitari pentru sumedenia si varietatea retelor! Cu toate acestea, in privinta parjoalelor, trebuie sa va semnalez ca exista o reteta traditionala, doar ca a fost alterata de timp, cel mai probabil de vremurile comuniste. Aceasta reteta a fost publicata de catre Pastorel Teodoreanu. Ar fi minunat daca ati reproduce-o!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.