Plachie de peste (crap) reteta la cuptor. O mancare de peste foarte gustoasa, o reteta simpla si ieftina cu multa ceapa, rosii, usturoi, ardei si vin alb. Cea mai cunoscuta este plachia de crap rumenita la cuptor insa exista mai multe retete locale (Dobrogea, pe cursul Dunarii) in care apar si alte specii de peste sau alte tehnici de gatire (la tigaie de ex.).
Reteta de plachie de peste (crap) este una de provenienta greceasca (*plaki). Este potrivita si pentru perioada postului.
Despre plachie de peste
Dictionarul ne spune asa:
PLACHÍE, plachii, s. f. 1. Mâncare de pește preparată cu multă ceapă și cu mult untdelemn, rumenită la cuptor. 2. (Reg.) Un fel de pilaf preparat din orez sau din păsat, cu carne, cu pește, cu ciuperci sau numai cu grăsime. – Din ngr. plaki.
Deci exista si plachie fara peste, doar din legume. La noi in casa se face rar plachie (maximum o data pe an) iar mama o gateste de obicei vara si foloseste bucati de crap proaspat, catei de usturoi, rosii proaspete si untdelemn din belsug. Fara ceapa. Sa zicem ca e o reteta de peste la cuptor adaptata dupa plachie. Foarte, foarte gustoasa!
Daca in majoritatea retetelor avem grija ca pestele sa nu cumva sa fie overcooked (adica gatit prea tare), ei bine, la plachie chiar asta e ideea! Pestele trebuie copt bine de tot pana pica de pe oase, ba mai mult, vinul alb contribuie pana si la „topirea” carnii si a oaselor de peste. Legumele trebuie sa fie rumene si bine inecate in ulei.
Deoarece am dorit sa va prezint o reteta traditionala de plachie de peste, am apelat la mai multe surse de inspiratie: convorbiri telefonice cu prietena mea draga Laura Laurentiu (retetecalamama.ro), cartea de „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” a regretatului Radu Anton Roman precum si o reteta faina din blogosfera romaneasca apartinand autoarei Iuliana Sbîrnea (bucate-aromate.ro) care este din Galati si stie despre ce vorbeste.
Am avut nevoie de aceste confirmari deoarece am vazut recent la TV (la un show culinar) o reteta de plachie la tigaie, fara coacere in cuptor. Si juratii (3 chefi notorii) erau nedumeriti: pai nu ai facut-o la cuptor? Doamna, o dobrogeanca sadea, a zis ca local asa se face reteta. Ea prajea intai bucatile de peste si apoi le scotea din tigaie si continua cu legumele etc. O fi buna si aceea.
Se poate face si cu caras – asa cum vedeti aici (doar cu ardei si usturoi)
Eu am folosit bucati de crap proaspat cumparate din Selgros. Cu piele si oase. Se foloseste in general peste de apa dulce (dar nu-i musai). Reteta este pentru 4-6 persoane (depinde de cat de infometate sunt acestea).
- 1 kg peste proaspat, fara cap, eviscerat si curatat de solzi
- 3-4 cepe
- 4-5 catei de usturoi
- 2-3 ardei rosii, albi sau gogosari
- 500 ml suc de rosii, bulion, pasata, conserva sau 4-5 rosii proaspete de vara
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 200 ml vin alb sec
- sare, piper
- 1 foaie de dafin (optional)
- patrunjel verde tocat
Mod de preparare Plachie de peste (crap) reteta la cuptor
Mai intai am sters bine cu servete de hartie bucatile de peste si le-am sarat pe ambele parti. Le-am lasat sa stea un pic pana m-am ocupat de legume.
Legume pentru plachie de peste (crap)
Am curatat si spalat ceapa, ardeii si usturoiul. Ceapa am taiat-o solzi, usturoiul l-am tocat marunt iar ardeii i-am taiat in fasii.
Am ales o tava incapatoare cu pereti mai inalti (de 30 x 20 cm de ex.) si am asezat in ea legumele tocate. Le-am dat un praf de sare si le-am stropit bine cu uleiul din lista de ingrediente. Pare ca inoata in el dar asa se face plachia!
Coacere plachie de peste la cuptor
Am introdus tava cu legume in cuptorul preincins la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz) si le-am lasat sa sa caleasca vreo 30 de minute. Ce bine miros!!
Am scos tava din cuptor si am asezat si bucatile de peste printre legume, strecurandu-le sub ele (sa fie acoperite cu ceapa si ardei). Am turnat si pasata de rosii (la cutie) precum si paharelul de vin alb. Am macinat un pic de piper proaspat desupra si gata! La copt cu plachia! Puteti adauga si o foaie de dafin daca doriti.
Temperatura a fost redusa la 170 C iar plachia a mai fost coapta alte 60 de minute. Ea trebuie sa se rumeneasca si sa scada bine. Sucul de rosii se limpezeste si, impreuna cu uleiul, formeaza un sos clar fantastic de gustos! Crapul trebuie sa fie moale si cremos, sa se desprinda cu usurinta daca atingi bucata cu o furculita.
Eu am facut aceasta plachie de peste seara si s-a mancat jumatate din ea pe loc. A doua zi am fotografiat resturile 🙂 .
Sa va mai invat cum se plimba coltul de paine prin sosul acela rosiatic si aromat? 🙂 Merge bine si o mamaliga calda – reteta aici. Cine vrea poate sa-si mai picure extra mujdei de usturoi deasupra.
Servire plachie de peste (crap) reteta la cuptor
Aceasta plachie de peste este foarte gustoasa atat fierbinte cat si rece, a doua zi. Sa nu uit! Inainte de servire se presara plachia din abundenta cu patrunjel verde tocat.
Iata si o bucatica frageda de crap copt care se topeste efectiv in gura. Trebuie un pic de atentie la oase insa merita efortul. Daca plachia e coapta cat trebuie oasele mici aproape se „topesc” si raman doar cele mari si groase.
Daca sunteti amatori de peste va recomand si reteta traditionala de saramura de peste ca la Dunare – o gasiti aici.
Sau ciorba de peste la ceaun ca pe Mures si Tisa – reteta aici.
Sa incercati si voi plachie de peste (crap) reteta la cuptor! Este simpla si gustoasa.
Vai, ce pofta mi-ai facut!
Plachia e mancarea mea de suflet, am crescut cu ea. Mi se face pofta numai cat aud cuvantul asta, daramite sa mai vad si poze si descriere apetisanta asa cum ai facut tu aici!
Si eu iti multumesc pentru inspiratie! Sper ca plachia mea corespunde standardelor „dunarenilor” 🙂
[…] Aici gasiti si o delicioasa reteta de plachie de crap (dau din alt peste). […]
Tocmai am scos tava din cuptor și aroma se împânzește peste tot.Sosul are un gust deosebit.
Plachia clasica, la Dunare, se face cu pestele partial prajit. In timp ce se prajeste pestele se face sosul de ceapa, ardei si rosii.Se adauga pestele partial prajit in sos, apoi se adauga si vinul alb. Se condimenteaza si se mai lasa la foc mic maxim 30 de minute. Reteta voastra este de fapt peste la cuptor. Care are variante cu cartofi (cartofii iau un gust grozav de peste) sau varza.
Dau cautare pe Google „crap savori urbane”, ma conformez si iese ceva care depaseste toate asteptarile: Savuros! Si inca o data va multumesc. Bravo!
Ismail: „Kir Aristide! Nu stricam plachie, bre! Mai puneam puțin dafin, mai puneam piper şi facem foc mic!”
Păi? Dafinul unde este? :)))
Pune-i si dafin 🙂
[…] Sotul ei este pescar pasionat si ii aduce mereu peste proaspat. Din pestele marunt (lipus, caras, plevusca etc) ea face des aceasta conserva de peste cu legume si sos tomat. Mi-a dictat reteta si am realizat ca seamana mult cu plachia de peste pe care o fac si eu – reteta aici. […]
[…] Printre aperitivele festive pregatite pentru ziua fiicei mele a fost si aceasta pasta de peste cu unt si lamaie. Marlene e mare amatoare de peste si se bucura ori de cate ori i-l prepar. Ii place mult somonul (crud sau afumat), pastravul, dorada dar si crapul (mai ales pane sau plachie). […]
[…] Daca sunteti amatori de peste cu siguranta ca va va placea si reteta mea de plachie de crap la cuptor – o gasiti aici. […]
[…] Dacă sunteți amatori de pește atunci vă va plăcea și rețeta de plachie de crap la cuptor – o găsiți aici. […]
[…] Seamana oarecum cu reteta clasica de plachie de peste (de crap) – vezi aici. […]
Rspect, reteta e ok, insa in poza nu e crap ci somn. Oricum, amandoua plachiile sunt extrem de gustoase.
Din Selgros l-am luat si va asigur ca a fost crap.
F buna si super gustoasa reteta. Eu nu ma impac cu pestele gras dar sotul m.a rugat sa fac,rezultatul ma surprins placut. 🙂
Am gatit-o. Curcubeu pe cerul gurii. Multumesc frumos.