Friptura de porc la tava cu vin, usturoi si legume: ceapa, ardei kapia si cartofi aurii. Reteta de friptura de porc la cuptor. Piept de porc. O friptura taraneasca din carne de porc fripta si inabusita la cuptor, stinsa cu vin, ca un fel de tocanita scazuta.
Friptura de porc la tava cu vin, usturoi si legume este foarte fain condimentata, in stil ardelenesc. Am ales bucati de carne care sa ramana fragede si dupa gatire – adica piept de porc sau ceafa, eventual spata cu ceva grasime. Le-am taiat in felii groase de 5 cm. Cotletul sau pulpa nu prea au ce cauta la genul acesta de friptura.
Cotletele fragede se gatesc asa acum am aratat aici (gasiti inclusiv 10 ponturi utile)
Aici vedeti cum se face o friptura de porc din bucata mare de pulpa (nu incercati sa o gatiti felii pentru ca iese talpa).
Cred ca e cea mai indragita friptura a romanilor: bucati de carne, legume si sos format prin coacere. Sos, nu baltoaca! Foarte putina lume gateste carnea cum trebuie si alege bucati intregi. Romanul taie carnea felii si o arunca in tava alaturi de tot ce mai are prin frigider (ceapa, usturoi, ardei, rosii, pastai de fasole verde sau chiar dovlecei!?), o ineaca bine cu apa, ulei si ceva vin, o presara cu toate condimentele din bucatarie (cimbru, busuioc, dafin si de multe ori cu porcariile sintetice gen delikat sau vegeta) si o baga in cuptor. De obicei rezulta ceva neapetisant si cam necomestibil: niste felii tari de carne (gen talpa) baltind intr-o zeama lunga nedefinita si grasa. Aia nu prea e friptura ci fiertura.
Daca se alege o carne potrivita, taiata in bucati mai grosute si se aleg cateva legume cu noima (ceapa, usturoi, cartofi, ardei) poate rezulta o friptura faina si frageda, bine rumenita, cu o garnitura gustoasa. Adica asa ceva:
Paharelul ala de vin alb nu fragezeste carnea ci doar ii da o aroma specifica si confera o vaga aciditate sosului. Daca vreti carne frageda va trebui sa o marinati fie in iaurt, saramura sau alte marinade (bere de ex). Marinarea dureaza de la 3-4 ore pana la 1-2 zile, in functie de marimea bucatilor de carne.
Eu n-am marinat deloc bucatile de piept de porc de data asta. Grasimea lor a fost aproape suficienta asa ca am adaugat doar 2 linguri de ulei in plus. Imi pare rau ca nu mai am untura de casa ca sa fie ca la carte – in stil taranesc.
Am avut o bucata de piept de porc de cca. 1,2 kg, suficienta pentru 6 persoane.
- cca. 1,2 - 1,5 kg carne de porc mai grasuta (piept cu soric, ceafa, spata cu grasime)
- 2 linguri de ulei sau 1 lingura de untura
- 1 paharel de vin alb sec - Riesling, Pinot Gris etc
- sare, piper, boia dulce
- chimen macinat sau seminte (optional - eu am pus!)
- 1 capatana de usturoi (vreo 10 catei)
- 2 cepe vechi sau 5-6 cepe verzi
- 1 - 2 ardei albi sau rosii (kapia)
- 1 kg de cartofi
Mod de preparare Friptura de porc la tava cu vin, usturoi si legume
Am taiat carnea in felii groase de cca 5 cm. Am crestat soricul cu o lama sau cu un cutit bine ascutit. Le-am asezat in tava pentru friptura (mai adanca) si le-am condimentat bine cu sare, piper negru macinat si putina boia dulce. Am pus si chimen macinat (merge si cu seminte) pentru ca este nelipsit la fripturile noastre de porc. Le-am stropit cu putin ulei si le-am masat bine.
Am curatat ceapa, usturoiul si ardeiul kapia si le-am feliat. Ardeiul da un gust fain fripturii.
Coacere friptura de porc la cuptor
Am imprastiat legumele tocat in tava, indesandu-le mai mult sub feliile de carne (ca sa nu se arda). Am incins cuptorul la 190 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Am turnat in tava cca. 200 ml apa calda si 250 ml vin alb sec. Am acoperit totul cu folie de aluminiu si am dat friptura la copt pentru o ora. Asa arata dupa primele 60 de minute (poza din dreapta).
Intre timp am curatat cartofii si i-am spalat. I-am taiat in jumatati sau sferturi si i-am asezat printre feliile de carne. I-am sarat lejer si am completat cu alti 200 ml apa lichidul din tava. Am acoperit din nou tava cu folie si am mai dat-o la copt pentru 45 de minute (tot la 190 C).
Dupa scurgerea acestui timp am indepartat folia de aluminiu si am marit temperatura la 220 C (pentru rumenire). Am aranjat feliile de carne astfel incat partea cu soricul sa fie in sus (le-am proptit cu cartofi). Am rumenit friptura 15 minute la temperatura mare pana ce soricul a devenit crocant si s-a basicat pe alocuri. Nu am mai pus lichid! Puteti face treaba asta si cu ajutorul functiei grill (gratar) insa setati-l la intervale de 2-3 minute cu verificare intre ele ca sa nu carbonizati friptura!
Asa arata friptura de porc la tava rumenita. Lichidul din tava a scazut (fara sa se arda!) si s-a transformat intr-un sos aromat. Ceapa si usturoiul aproape s-au topit in el. Boiaua ii da o culoare si o aroma faina!
Am lasat friptura la odihnit 10 minute inainte de a o servi. Timpul acesta de repaos este esential pentru orice carne gatita.
Servire friptura de porc la tava cu vin, usturoi si legume
Am transferat friptura si garnitura pe un platou incalzit si am asezat-o pe masa. A fost batalie pe ea 🙂
Pe langa cartofii aurii din tava am mai facut o salata simpla de castraveti cu iaurt – reteta aici.
Ardeiul kapia s-a copt fain, de asemenea si usturoiul. Carnea este frageda si rumena, suculenta si gustoasa. Cartofii s-au copt si s-au aurit pe margini. Au tras in ei toate aromele sosului din tava. Vinul se simte discret prin gustul usor acrisor al sosului si aroma vaga.
Nu va mai povestesc de soricul cel crocant care pocneste in dinti 🙂
Cam asa se face o friptura taraneasca cu “de toate”. Mai avem o reteta faina de friptura taraneasca cu untura, facuta din pulpa de porc – vezi aici.
Sa incercati reteta de friptura de porc la tava cu vin, usturoi si legume pentru ca nu veti regreta!
[…] Am facut aceasta salata de castraveti cu lapte batut si iaurt pe post de garnitura (alaturi de cartofii copti) langa o friptura rumena si consistenta de porc cu vin si legume (la tava). […]
Totul e foarte FAIN….ASA.i
Iti multumim pentru impresii si te mai asteptam 🙂
Cat de mult imi place cum arata
Pot să nu pun vin? Cu ce pot să-l înlocuiesc?
Poti pune coniac, brandy sau nimic… doar apa.
Arata super o sa incerc si eu maine ,dar pun carnea de la marinat din seara asta,am ales ceafa si piept de porc 😀
Sa o lasi in bucati groase, mai mari. Sa nu fie feliute subtiri. Spor la treaba si te asteptam cu impresii 🙂
Excelenta idee pentru maine. Multumim!
Arata foarte bine bravo pentru reteta
Bună! Am încercat in dupăamiaza asta rețeta. Totul super, doar ca am renunțat mai devreme la folie, deoarece nu mi se reducea lichidul din tavă. Ori am etanșat eu prea bine tava ori cuptorul meu trișează la temperetura… revin cu poze, dacă nu voi fi atacat prea repede de meseni 🙂
Posibil… Ai procedat foarte bine descoperind friptura ca sa se rumeneasca. Pofta mare!!
[…] Am facut acest cotlet de porc intreg la tava cu sos si 3 garnituri in prima zi de Craciun. A fost o nebunie! Carnea se topea efectiv in gura. Asta pentru ca l-am marinat 3 zile! Cotletul de porc nu face parte dintre carnurile mele favorite tocmai pentru ca e slab si sansele sunt mari ca friptura sa iasa seaca, searbada. Prefer oricand o ceafa de porc la cuptor (reteta aici) sau niste bucati zdravene de piept de porc (reteta aici). […]
[…] Daca va placea carnea mai grasa (piept de porc) puteti incerca si aceasta reteta de piept de porc la tava cu vin si legume. […]
Am marinat carne de porc in bere 12 ore si nu a iesit frageda… era carne pt snitel din supermarket
Ai greșit de la bun început cu alegerea cărnii! Rețeta aceasta NU se face cu carne de șnițel care este slabă și tăiată în felii subțiri. În rețeta de mai sus nu apare marinada de bere…
Super reteta. Eu am pus si cârnați.
Super reteta. Eu am pus si cârnați pe lângă ceafa si piept.
Este delicioasa. Cu o cana de vin rosu e perfecta. Au fost fff buni si https://savoriurbane.com/dovlecel-pane-cu-usturoi-reteta-de-snitele-de-dovlecei-zucchini-bostanei-sau-ludaita/