Ouă de Paști vopsite natural (BIO) cu varză roșie, sfeclă roșie sau turmeric

21

Ouă de Paști vopsite natural (BIO) cu varză roșie, sfeclă roșie sau turmeric savori urbane

Ouă de Paști vopsite natural (BIO) cu varză roșie, sfeclă roșie sau turmeric (curcuma)? Cum se vopsesc ouăle cu șofran, afine, cafea, pătrunjel sau spanac? Ouă roșii cu coji de ceapă. Cum să vopsești ouă natural, BIO, fără chimicale? Ouă de Paști colorate natural. Rețete de Paști. 

Am încercat cu mai mult sau mai puțin succes să vopsesc ouă de Paști cu varză roșie, cu sfeclă, cu turmeric (curcuma), cu cafea, cu pătrunjel, cu spanac și cu diverse combinații ale acestora. De obicei fac ouă roșii de Paști vopsite natural cu coji de ceapă, după cum v-am arătat și aici. Dacă respectați rețeta și timpii veți obține un roșu fumos ca cel din poză (nu maro-ruginiu).

Cum se vopsesc ouale cu coji de ceapa

Sau oua decorate cu tehnica servetelului si albus crud de ou – vezi aici.

Cum se colorează ouăle cu tehnica servețelului Cum se decorează ouăle de Paști savori urbane

Despre ouă de Paști vopsite natural (BIO) – poze de pe internet

Dar, văzând pe internet o mulțime de poze frumoase cu ouă vopsite natural (BIO), m-am gândit să încerc mai multe variante. Ei bine, socoteala de acasă nu a corespuns cu cea din târg! Acele poze de pe internet, cu ouă în culori care mai de care mai intense și mai luminoase, vopsite uniform și arătând impecabil nu cred că au fost făcute cu coloranți naturali (sursa imaginii). Ce să mai vorbim despre tâmpenii de genul vopsit ouă de Paști cu afine (care nici nu sunt în sezon) sau cu șofran (care are un preț exorbitant). Nici să nu vă treacă prin cap că iese ceva culoare din boabe de cafea…

oua vopsite natural cu varza sfecla patrunjel fake

Nu spun că ouăle mele nu au ieșit frumoase dar nici pe departe nu au nuanțele celor din pozele de pe internet. Așa că m-am gândit să vă arăt exact ce iese și să vă scutesc de muncă inutilă, nervi și frustrări în prag de Paști.

oua de pasti vopsite natural cu sfecla turmeric varza rosie

Mi-aș fi dorit să am și ouă cu coajă albă și maronie pentru a putea face o comparație, dar nu am găsit ouă albe în tot Aradul așa că mi-am continuat treaba cu ouă din comerț dar și cu ouă de casă, toate având coaja maronie. Nu a fost nici o diferență între ouăle de casă și cele din comerț (în ceea ce privește culoarea).

In mod tradițional de pe masa de Paste nu lipsesc ouale roșii, mielul, cozonacii și vinul roșu. Pe masa Savori Urbane își au locul și jambonul (șunca afumată și fiartă), cașul proaspăt din piață, ridichile, ceapa verde, maioneza cu smântână și cozi de ceapă verde și pâinea de casă, chiflele și cornurile de casă proaspăt coapte.

retete de pasti specialitati paste 2018 savori urbane

Recomandările noastre pentru masa festivă de Paște le găsiți aici unde găsiți toate rețetele explicate pas cu pas, precum și câteva poze cu masa noastră de Paște.

Ouăle le vopsim în mod tradițional în Joia Mare sau în Vinerea Mare (în unele zone). de cele mai multe ori le fac doar roșii dar sunt ani în care am chef să mă joc cu culorile.

cum coloram ouale de pasti cu pigmenti bio naturali din legume

Cu cantitățile indicate puteți vopsi câte 5 ouă din fiecare culoare.

4.9 from 9 reviews
Ouă de Paști vopsite natural (BIO) cu varză roșie, sfeclă roșie sau turmeric
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: câte 5 ouă de Paști
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru ouăle vopsite cu varză roșie:
  • 5 ouă
  • ¼ varză roșie mărișoară
  • 1 linguriță cu vârf de sare sau bicarbonat
  • 1 l apă
Pentru ouăle vopsite cu turmeric:
  • 2 linguri cu vârf de turmeric
  • 2 linguri de oțet
  • 1 l apă
Pentru ouăle vopsite cu varză roșie și turmeric:
  • 5 ouă
  • ¼ varză roșie mărișoară
  • 1 lingură rasă de turmeric
  • 2 linguri oțet
  • 1 l apă
Pentru ouăle vopsite cu sfeclă:
  • 5 ouă
  • 1 sfeclă cât 2 pumni
  • 1 l apă

 

Cum se fac ouă de Paști vopsite natural (BIO) cu varză roșie, sfeclă roșie sau turmeric?

Cum se spală și se degresează ouăle de Paști înainte de fierbere și vopsire?

Înainte de a le fierbe și a le vopsi, ouăle trebuie degresate. Dacă oul rămâne cu grăsime, pe acele locuri nu va prinde culoarea și oul va rămâne pătat. Astfel le puteți spăla în apă călduță cu un pic de detergent de vase. Apoi le stergeți cu șervețele. Coaja ouălor poate fi degresată și cu alcool sanitar (cu șervețele sau cu o cârpă) iar apoi se clătesc cu apă rece curată.

Apoi am pregătit niște oale și cratițe mai vechi deoarece pigmenții colorează pe moment și oala însă culoarea va ieși totuși repede și mai ușor ca în cazul vopselelor chimice.

Ouăle se fierb separat sau împreună cu colorantul?

Am încercat două metode de a prepara vopseaua naturală (BIO):

  1. Am fiert ouăle separat și am încercat apoi să le vopsesc cu un decoct de varză, de sfeclă etc. Pentru aceasta am așezat ouăle fierte (calde și reci) în lichidul colorat strecurat. În ambele situații (și la cald și la rece) rezultatul a fost fix egal cu zero. Nu am observat nicio nuanță de albastru sau roșu sau vreo altă culoare.
  2. Am ras/tăiat legumele cât de mărunt și am fiert ouăle împreună cu legumele. Rezultatul a fost deja mulțumitor.

În cele ce urmează vă voi prezenta modalitatea de colorare naturală în roșu, albastru, verde și galben.

Cum se coloreaza ouăle natural în albastru cu varză roșie?

Pentru a obține culoarea albastră, am ales varza roșie.

Am tăiat varza roșie, pentru 1 litru de apă am folosit 1/4 de varză mărișoară.

Am tăiat varza fideluță, pentru a permite sucurilor colorate să iasă în apă.

Într-o oală suficient de încăpătoare am pus ouăle (crude, nefierte dar spălate), varza roșie tocată, am adăugat apa (1 l la 1/4 varză mărișoară) și am pus la fiert la foc mic de tot, doar să bolborosească. Ouăle trebuie să fie complet acoperite de apă. Am încercat 4 variante: natur (fără nimic) sau cu câte o linguriță de sare de bucătărie, de bicarbonat de sodiu sau de oțet. Le-am lăsat să fiarbă 10-12 minute.

Apoi am închis focul și am lăsat oala la răcit pe masă. Culoarea încă este extrem de pală – un fel de cenușiu albăstrui. După ce s-a răcit totul am scos ouăle într-un borcan sau o conserva de 800 ml și deasupra am turnat doar zeama colorată rămasă, fără șă pun și varza. Am zis că poate dacă mai stau în ea se mai întâmplă ceva. Le-am lăsat peste noapte (circa 12 ore). Dimineața le-am scos și le-am pus în cofraje. Culoarea s-a intensificat considerabil însă nu este frumoasă… chiar deloc. Cu o bucată de slănină am uns ouăle pentru a căpăta un luciu frumos. Dupa aplicarea grăsimii, culoarea s-a mai închis ceva.

În poza de mai jos le vedeți (de la stânga la dreapta):

  1. În varianta natur culoarea a ieșit destul de intensă și uniformă.
  2. În varianta cu bicarbonat nuanța de albastru s-a schimbat în verde-turcoaz, rezultatul însă nu m-a mulțumit.
  3. În varianta cu sare culoarea a fost intensă și mi-a plăcut rezultatul.
  4. În varianta cu oțet ouăle au ieșit ușor pătate, fără a avea vreo culoare clară ele au devenit mai degrabă marmorate.

oua de pasti vopsite cu varza rosie

Concluzii – ouă de Paști vopsite cu varză roșie – cică albastre:

Varianta care mi-a plăcut cel mai mult a fost cea cu sare dar nu cred că aș mai face ouă colorate cu varză. Deci NU se pot colora ouă albastre cu varză roșie. Culoarea este una cenușie, ciudată. Poate pe ou alb iese ceva mai OK.

Se recomanda pe internet culoarea albastră din afine. Nu vad de ce să colorezi în aprilie ouăle cu afine al căror preț este de 7 lei pentru 125 g și care nu colorează nici 2 ouă. Mi se pare, sincer, complet inutil, mai ales că afinele de crescătorie nu colorează nici pe departe așa de bine ca cele de pădure. Această variantă mi se pare deplasată și nu am încercat-o.

Cum se colorează ouăle natural în roșu cu sfeclă roșie?

Pentru a obține culoarea roșie am ales să folosesc sfeclă roșie. Ouăle vopsite cică cu sfeclă roșie arătau tare bine în pozele de pe internet.

Pentru a avea cât mai mult pigment în lichid am ras sfecla pe răzătoare. La 1 sfeclă cât 2 pumni am pus 1 litru de apă.

Apoi am procedat exact ca mai sus: Într-o oală suficient de încăpătoare am pus ouăle, sfecla roșie rasă, am adăugat apa (1 l la o sfeclă cât 2 pumni) și am pus la fiert la foc mic de tot, doar să bolborosească. Ouăle trebuie să fie complet acoperite de apă. Am lăsat să fiarbă 10-12 minute. Apoi am închis focul și am lăsat oala la răcit pe masă.

După ce totul s-a răcit am pus ouăle într-un borcan sau o conserva de 800 ml și deasupra am turnat doar zeama colorată rămasă, fără șă pun și sfecla. Culoarea încă este extrem de pală. Am lăsat peste noapte (circa 12 ore) ouăle în borcan. Dimineața le-am scos și le-am pus în cofraje. Culoarea s-a intensificat ceva peste noapte. Cu o bucată de slănină am uns ouăle pentru a căpăta un luciu frumos. Dupa aplicarea grăsimii, ouăle parcă s-au luminat, culoarea devenind ceva mai vie. Și totuși nu este roșu aprins, este doar un maro-roșiatic, culoare care se poate obține și mult mai simplu și mai frumos cu cojile de ceapă. Probabil că dacă aș fi avut ouă albe ar fi ieșit rozaliu pal.

Aici am încercat 2 variante:

  1. În varianta cu oțet culoarea a ieșit mai intensă și uniformă (stânga) deși unele ouă au fost foarte pătate.
  2. În varianta natur ouăle au ieșit aproape natur, adică nu s-a prea observat vreo diferență (dreapta) – arată ca înainte de vopsire.

oua de pasti vopsite natural cu sfecla rosie

Concluzii – ouă de Paști vopsite cu sfeclă roșie – cică roșii:

Varianta care mi-a plăcut cel mai mult a fost cea cu oțet. Nu cred însă că voi mai face ouă cu sfeclă roșie.

Cum se colorează ouăle în galben cu turmeric sau curcuma?

Pentru a obține culoarea galbenă am ales să colorez ouăle cu pudră de turmeric (curcuma).

Am găsit și variante de ouă galbene de Paști colorate cu șofran ceea ce mi se pare mai mult decât deplasat având în vedere prețul șofranului. Urmatorul pas care e? Le poleim cu aur de 24 k?

Turmericul are un preț accesibil și colorează destul de frumos și intens. Dacă ouăle sunt albe, culoarea este și mai pregnantă.

Într-o oală suficient de încăpătoare am pus ouăle, 2 linguri mari de turmeric, am adăugat apa (1 litru) și am pus totul la fiert la foc mic de tot, doar să bolborosească. În momentul în care au început să fiarbă am adăugat 2 linguri de oțet. Ouăle trebuie să fie complet acoperite de apă. Am lăsat să fiarbă 15 minute. Apoi am închis focul și am lăsat oala la răcit pe masă până a doua zi.

Dimineața le-am scos și le-am pus în cofraje. Culoarea s-a intensificat mult. Cu o bucată de slănină am uns ouăle pentru a căpăta un luciu frumos. Dupa aplicarea grăsimii, ouăle parcă s-au luminat, culoarea s-a intensificat. E un galben cald spre oranj.

oua de pasti vopsite cu turmeric sau curcuma

Concluzii – ouă vopsite cu turmeric sau curcuma – galbene:

Rezultatul este mulțumitor, ouăle au ieșit frumoase. Cu siguranță am să repet vopsirea ouălor de Paști cu turmeric.

Cum se colorează ouăle de Paști în verde?

Ouă de Paști vopsite cu pătrunjel sau spanac

Pentru a obține ouă verzi am încercat mai întâi cu spanac și apoi cu pătrunjel. Deși am folosit multă materie primă, nici spanacul și nici pătrunjelul nu au colorat ouăle. Deloc! Parcă spanacul le-a dat o tentă vagă gri-verzuie. Jale! Nu recomand!

Ouă verzi de Paști colorate cu varză roșie și turmeric (albastru + galben)

Astfel am folosit albastrul de la varză și galbenul de la turmeric de mai sus pentru că au dat rezultate bune și le-am combinat. Am obținut un verde frumos, de primăvară.

Bulă întreabă „Tatăăăă, de ce sunt roșiile galbeneeee?” – „Pentru că sunt verzi”. Cam așa și aici.

Pentru 1 litru de apă am folosit 1/4 varză mărișoară și o lingură de pudră de turmeric sau curcuma.

Am tăiat varza fideluță pentru a permite sucurilor colorate să iasă în apă. Într-o oală suficient de încăpătoare am pus ouăle, varza, am adăugat apa (1 l la 1/4 varză mărișoară) și o lingură de turmeric. Am pus oala la fiert la foc mic de tot, doar să bolborosească. În momentul în care au început să fiarbă am adăugat 2 linguri de oțet. Ouăle trebuie să fie complet acoperite de apă. Am lăsat să fiarbă 10-12 minute. Apoi am închis focul și am lăsat oala la răcit pe masă.

După ce s-a răcit am scos ouăle. O parte le-am lăsat așa pentru că mi-a plăcut foarte mult culoarea vernil (ouăle din dreapta pozei).

oua de pasti colorate cu turmeric si varza rosie - culoare verde

Restul ouălor le-am pus într-un borcan sau o conserva de 800 ml și deasupra am turnat doar zeama colorată rămasă, fără să pun și varză. Le-am lăsat peste noapte (circa 12 ore). Dimineața le-am scos și le-am pus în cofraje. Culoarea s-a intensificat mult de tot. Cu o bucată de slănină am uns ouăle pentru a căpăta un luciu frumos. Dupa aplicarea grăsimii, ouăle parcă s-au luminat (ouăle din stânga).

Concluzii – ouă de Paști colorate cu pătrunjel verde, spanac sau mix de varză roși cu turmeric – culoare verde:

Nu recomand să vă pierdeți vremea cu spanac și pătrunjel verde pentru că nu iese nimic.  Ouale verzi au ieșit super drăgălașe cu varză și turmeric. Varianta mai deschisă la culoare ne-a plăcut cel mai mult dintre toate cele încercate, chiar dacă au rămas ușor pătate. Recomand să nu le mai lăsați peste noapte deoarece se închid la culoare. Sigur am să repet vopsirea cu acest mix.

Concluzii – ouă de Paști colorate natural (BIO) 

Per ansamblu rezultatul este mulțumitor. Am obținut niște ouă colorate frumos și natural.

cos cu oua de pasti colorate natural fara chimicale

Anul acesta de Paști voi face ouă roșii cu coji de ceapă și apoi câteva cu galbene cu turmeric precum și câteva verde deschis (cu varză roșie și turmeric).

vaza cu lacramioare decor de pasti

Cu toții ne dorim o masă frumoasă de Paști la care să ne așezăm cu toată familia și ne străduim ca elementul principal, coșulețul cu ouă roșii sau colorate, să fie impecabil. Așa că mai bine mergem la sigur! Vă las încă o dată rețeta ouălor roșii de Paști colorate natural – vezi aici.

Dacă vă întrebați ce-am făcut cu atâtea ouă fierte (înainte de Paști) vă spun acum: salată de ouă cu maioneză și ceapă (rețeta aici)

Salata de oua cu maioneza si ceapa
Salata de oua cu maioneza si ceapa

și pastă cremă-aperitiv din ouă fierte cu muștar și unt (rețeta aici). Sau cartofi franțuzești – rețeta aici.

Ați văzut cum se fac ouă de Paști vopsite natural (BIO) cu varză roșie, sfeclă roșie sau turmeric și care sunt culorile reale. Puteți însă să încercați toate variantele de mai sus deoarece este o activitate drăguță cu copiii și cu siguranță va fi un timp de calitate petrecut împreună cu ei.

Aici găsiți Colecția de Rețete de Paști Savori Urbane – meniu festiv pentru masa de Paști, decoruri, aperitive, cozonaci, pască, rețete cu miel (drob, ciorbă, stufat, friptură etc), prăjituri, torturi.

 

21 COMENTARII

  1. Eu am incercat si cu oua cu coaja alba, chiar au iesit albastre alea cu varza – fierte in apa in care am pus putin otet, si lasate peste noapte. Si turmericul a iesit ok, cele cu ceapa mi-au iesit insa maro-grena – aici stiu ce am gresit, nu am avut suficienta coaja de ceapa rosie.
    La ouale cu coaja maro, abia daca se vedea o umbra de culoare, in toate cele trei variante. Cu sfecla nu am incercat, dar stiu ca dispare culoarea prin fierbere – de la bors stiu ca nu se da in clocot, daca vrem sa ramana rosie.

  2. Si eu am făcut acum câțiva ani…si sincer, bleu- ul iesit din varza rosie mi- a placut cel mai mult! Eu le- am facut cu forme de frunze si legate in dress… îmi pare rău că nu pot pune poza! Frumoase foc! ( nu intens ca în poza cu fake pe ea, dar bleu foarte frumos! )… cele cu turmeric au iesit frumos,cele cu ceapa la fel… o sa urmez reteta de aici pentru ouă mai rosii
    .. dar si cea pt ouă verzi!) Partea proasta e ca le- am fiert de le- am zapacit! Am citit undeva ca e mai ok sa fierbi putin si sa le lasi peste noapte… Mai incercam!

  3. Am incercat sa vopsesc si eu ,niste oua cu culori naturale.Nu am facut poze pentru ca nu erau foarte interesante(prefer cele vopsite cu coji de ceapa)dar,merita incercat.Am cules flori de ceapa ciorii,au culoare albastru-violet(muscari comosum)iar ouale mi-au iesit un fel de vernil,apoi am vopsit cu coji de nuca si mi-au iesit de culoarea cojilor(practic ,ca un ou inchis la culoare)In apa am pus un pic de sare.

  4. Exista o margareta cu petale galbene(Cota tinctoria),infloreste la sfarsit de iunie,inceput de iulie.Am cules un pumn bun,apoi,dupa cateva zile,am vopsit cateva oua ca sa vad cum ies.Am obtinut un galben atat de frumos!Seamana cu culoarea florilor,cu culoarea petalelor de floarea soarelui,este o culoare intensa ,transparenta…….merita incercat!

  5. Am facut si eu asa naturale, de cand am copil. Eu am pus otet in toate si le-am lasat peste noapte in oala si au prins destul de bine culorile. Ouale tot maro si a prins si varza rosie bine. Uite, la verde nu ma gandisem 🙂 o sa incerc anul asta. Cele cu sfecla nu au iesit deloc.

  6. M-a bucurat acest articol. Am crezut ca nu am facut eu ceva bine. Cu exceptia verzei cu turmeric am incercat si eu celalalte variante si am patit exactla fel. Anul acesta voi vopsi oua cu foi de ceapa, turmeric si voi face si cu varza rosie si turmeric. Multumesc pentru sugestie.

  7. Super culori. Va multumesc frumos.
    – Galben de turmeric – super frumos
    – Verde …varza +turmeric : mai astepam pina miine ca acum e galben spalacit .. cred ca era prea mult turmeric.
    – sfecla… maroniu !

  8. Eu in ultimii ani am vopsit cu sfecla si turmeric. Dar la cele cu sfecla nu iese o culoare intensa daca sfecla e razuita. Eu fac suc de sfecla cu aparatul de suc si in zeama de sfecla fierb ouale. Si iese un roz-rosiatic frumos. Si cele cu turmeric ies bine. Aspir sa reusesc si verzi, inca nu a fost sa fie.

  9. Mulțumesc frumos pt. acest articol despre vopsirea ouălor de Paște în culori naturale. L-am găsit extrem de folositor! De mai mulți ani vopsesc ouăle în zeamă de sfeclă și turmeric cu rezultate foarte frumoase. Anul acesta m-am gândit să-mi extind repertoriul de culori și am dat peste acest website care m-a învățat cum să scot din varza roșie culoarea albastră, culoarea stacojie din coji de ceapă și cum să combin culorile pt. a obține culoarea verde.
    Am câteva amendamente pe care le-am făcut și am obținut rezultate remarcabile: Pt gri-roz am fiert cam 1,5kg sfeclă; după ce s-a fiert sfecla am mai fiert zeama ca să o scad și să o concentrez. Am ținut ouăle în această vopsea peste noapte. Am făcut salată de sfeclă cu hrean cu sfecla rezultată. Varza roșie: am fiert o varză (!) tăiată în 4 sectoare până s-a fiert. Apoi am continuat să scad lichidul la jumătate ca să-l concentrez. Și da, am pus sare la varză așa cum se descrie în rețetă și culoarea a ieșit foarte uniformă. Am făcut varză pane cu varza rezultată. Merge bine la friptura de miel! Culoarea albastră a ouălor mele este semnificativ mai pregnantă decât a doamnei Diana de pe acest website și datorez lucrul acesta faptului că am utilizat o varză întreagă. Culoarea verde am obținut-o exact cum se descrie în această pagină! Am folosit turmericul cum se descrie în rețetă și culoarea galbenă a ieșit și ea perfect. Pt. roșu-stacojiu am folosit coaja de la 7 cepe roșii fierte în 2 litri apă 3 ore și adăugat bineînțeles 2 linguri oțet. Încă un amănunt: am folosit ouă albe! Mulțumesc frumos pt îndrumări! Am încercat să pun aici o imagine cu rezultatele mele, dar se pare că nu se poate.

  10. Am incercat retetele, le-am mai imbunatatit un pic, si au iesit!
    Albastru a iesit cel mai bine. Dar am adaugat cateva linguri de dulceata de afine la varza rosie in clocot, si sare.
    La rosu, pe langa cojile de ceapa rosie, am adaugat o sfecla rosie fiarta si rasa in apa in care au fiert ouale. A iesit puternica culoarea, dar in pic inspre maroniu. Din pacate am pus otet…
    Cred ca otetul strica textura cojii de ou, si – in consecinta, strica si culoarea. Am pus la toate celelalte culori, si doar albastru (cu sare) a iesit perfect. Nu voi mai folosi otet la nici una dintre retete. Doar sare.

  11. De la varza rosie chiar se obtine un albastru frumos pe oua albe…cu turmeric la fel,am obtinut un galben super fain,iar verde la fel,a fost multumitor…cel mai mult mi-a placut cum mi-au iesit cele galbene…folositi oua albe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.