Cum se colorează ouăle cu tehnica servețelului? Cum se decorează ouăle de Paști?

3

Cum se colorează ouăle cu tehnica servețelului? Cum se decorează ouăle de Paști? Ouă de Paște colorate cu șervețele și albuș de ou. Cum se decorează ouăle cu șervețele colorate, fără lipici sau cleiuri toxice. Rețete de Paști.

Cum se colorează ouăle cu tehnica servețelului Cum se decorează ouăle de Paști savori urbane

Pentru activitățile din zilele de luni de la Asociația Integra, activități cu copii cu autism, sindrom Down sau ADHD, pregătim de obicei activități tematice. Mă bucur nespus când pot să ajut și pot să fiu activă într-un proiect deoarece știu că stimularea motricității fine este deosebit de importantă la cei mici.

Acum ne-am propus să decorăm, cu mic cu mare, ouă de Paște cu tehnica șervețelului. Bucurie mare! Cei mici au fost extrem de încântați că pot fi de ajutor Iepurașului și și-au făcut conștiincioși treaba. Nu s-a auzit nici pâs în sală și cele două ore au trecut extrem de repede. A fost și prima activitate la noul sediu al Integra, sediul renovat din fonduri obținute în mare parte din donații ale arădenilor și nu numai.

oua cu servetele si albus de ou

Aici vedeți cum am vopsit ouăle natural într-un roșu superb – rețeta aici.

Și aici cum am testat mai mulți pigmenți naturali (varză roșie, sfeclă, turmeric, spanac etc) și care ne-au plăcut – vezi aici.

Cum vopsim ouăle natural cu varză roșie, sfeclă roșie sau turmeric savori urbane

După cum spuneam, în prima zi am decorat ouă de Paști cu tehnica șervețelului. Metoda este foarte simplă, copiii au lucrat singuri și au făcut niște ouă minunate. Vă explic cum se face pas cu pas decorarea cu metoda șervețelului. Nu este nevoie de adezivi chimici ci doar de albuș crud de ou.

Noi am decorat cam 30 de ouă cu tehnica șervețelului.

Cum se colorează ouăle cu tehnica servețelului? Cum se decorează ouăle de Paști?
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 30 de ouă de Paști decorate cu tehnica șervețelului
Ingrediente - savoriurbane.com
  • oua fierte
  • albuș crud
  • șervețele
  • pensule
  • cofraje de ouă (stative)

 

Cum se decorează ouăle cu tehnica servețelului?

Ce fel de șervețele folosim pentru a decora ouăle de Paști cu tehnica șervețelului?

Cele mai bune șervețele sunt cele cu 3 straturi, cu decor mic sau mărunt. Fiecare copil a adus de acasă 2-3 șervețele cu modelele lor preferate.

servetele colorate pentru decorat oua de pasti (1)

Am desprins cele 2 straturi albe și am păstrat doar stratul din exterior, cel care este cu modele.

servetele colorate pentru decorat oua de pasti (2)

Cu ajutorul unei foarfeci am decupat modelele. Nu trebuie să decupam strict modelul, poate rămâne și șervețel de jur împrejur.

decupare servetele pentru oua de paste (1)

Putem tăia și fâșii mai late sau mai înguste, în funcție de model.

Cu ce lipim șervețelele pe ouă?

Am ales să lipesc șervețelele cu albuș crud de ou. Puteți folosi și lipici adecvat pentru copii dar nu prea îi văd sensul. Se lucrează atât de simplu cu albușul că nu merită să ne încurcăm cu lipici. Așadar nu avem nevoie decât de un albuș și de o pensulă.

Cum se spală și se degresează ouăle de Paști înainte de fierbere și vopsire?

Înainte de a le fierbe și a le vopsi, ouăle trebuie degresate. Dacă oul rămâne cu grăsime, pe acele locuri nu va prinde culoarea și oul va rămâne pătat. Astfel le puteți spăla în apă călduță cu un pic de detergent de vase. Apoi le stergeți cu șervețele. Coaja ouălor poate fi degresată și cu alcool sanitar (cu șervețele sau cu o cârpă) iar apoi se clătesc cu apă rece curată.

Eu pun ouăle la fiert în apă rece. Ouăle se fierb cca. 10 minute din momentul în care apa începe să clocotească în masă. Imediat sting focul, scurg apa fierbinte și las multă apă rece peste ouăle fierte din oală. Astfel oprim procesul de fierbere și nu vom avea gălbenușuri cu halou albastru-verzui (răsfierte). După răcirea completă ouăle se scurg de apă și se șterg bine cu șervete textile. Coaja lor trebuie să fie uscată înainte de a ne apuca de decorat cu tehnica șervețelului.

Cum decorăm ouăle cu șervețele colorate?

Am pregătit pe masă următoarele:

  • șervețelele decupate
  • într-un bol albuș de ou
  • pensule
  • șervețele
  • cofraje de ouă pe care să le așezăm la uscat

Am pensulat albușul pe ou în zona în care dorim să lipim modelele decupate.

cum se lipesc servetele colorate pe oua cu albus crud (2)

Așezăm șervețelul peste albuș, apoi pensulăm tot cu albuș din mijlocul șervețelului către exterior pentru a scoate bulele de aer și a netezi pliurile.

Dacă e nevoie se poate așeza oul în cofraj până se usucă un pic și apoi reluăm treaba și pe partea cealaltă.

În circa 30 de minute ouăle se usucă ușor. Până a doua zi devin uscate complet.

cofraj cu oua decorate cu tehnica servetelului

După uscare recomand pensularea lor cu un strat fin de albuș crud – acesta le va da un luciu plăcut.

oua de pasti colorate cu servetele si albus savori urbane

Iată copilașii la lucru:

Și în final trupa veselă 🙂

Fiecare și-a luat acasă cu mândrie ouăle decorate. Au spus cu toții că acasă vor mai face și de Paști.

cele mai frumoase oua de pasti decorate de copii (1)

Asociația Integra din Arad s-a mutat la un nou sediu

Am fost onorate să fim trecute pe un panou cu multumiri atât noi două cât si ajutorul nostru de la diverse evenimente, Laci (aka Veverita Vesela) precum si grupul de Facebook Savori Urbane (membrii grupului s-au arătat extrem de inimoși și pricepuți și au copt prăjituri delicioase, prăjituri pe care noi le-am vândut apoi pentru a mai pune un ban în pușculița destinată renovărilor, la evenimentul de astă iarnă organizat de Cristina Rusu și Cristian Văleanu). Aici e un scurt VIDEO cu Bazarul Caritabil de la Crăciun (Dec. 2018).

Sunt mândră de arădenii care au pus mână de la mână, de fanii Savori Urbane, de părinți, terapeuți, colaboratori și chiar străini care au făcut aproape toată munca de curățenie și apoi de mutare.

Mă bucur că ei au înțeles despre ce este vorba aici, despre faptul că practic fiecare dintre noi poate ajuta cu ceva, fiecare dintre noi știe să facă ceva cu care poate veni în ajutor chiar daca nu este meseria lui (în paranteză amintesc că și eu sunt avocat și traducător autorizat, dar de la prăjituri până la curățenie am ajutat cât și cu ce am putut). Nu contează că faci prăjituri sau că vii să ții urna ca să aduni bani, că donezi lucruri pentru bazar sau ca stai la vânzare. Ceea ce contează este să o faci cu suflet PENTRU CĂ POȚI… pentru cei care poate nu au fost atât de norocoși ca și tine sau sunt pur și simplu altfel. Seara, dupa ce se trage linia, ești rupt de oboseală dar fericit că ai putut ajuta și te simti onorată că nu ai stat doar pe margine ci că ai pus mâna și ai făcut ceva.

renovare sediu nou asociatia integra arad

Mă simt fericită și onorată că am avut prilejul să fim alături de Integra, organizând și participând în decursul anilor la multe, multe evenimente. Mă bucur că acest proiect de renovare la care am asistat timp de mai bine de un an, atât prin strângere de fonduri cât și prin munca efectivă de mutare, s-a finalizat și  beneficiarii își pot relua activitățile atât de dragi și de utile, activități care se desfășoară de aproape 10 ani. Nu trebuie să aștepți și să-ți tot propui să poți ajuta, trebuie doar să vrei cu adevărat! Și iată că mulți au vrut! Aici sunt alte activități în colaborare Savori Urbane – Integra.

La noul sediu avem și o mică bucătărioară așa că vom și găti pe viitor, atât cu grupul de copiii cât și cu grupul de adulți cu dizabilități. Vom petrece clipe minunate împreună!

Iată cum puteți avea o activitate foarte frumoasă cu copiii, în prag de Paști 🙂

Aici găsiți colecția noastră de rețete de Paști.

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.