Pască fără aluat foarte pufoasă – gătită la abur, nu la cuptor

7

Pască fără aluat foarte pufoasă – gătită la abur, nu la cuptor. Cum se face pască cu brânză de vaci la multicooker sub presiune? Rețete de pască sau cheesecake dietetic gătit la abur, sub presiune. Rețete de pască. Rețete pentru Paști. Rețete de desert la multicooker. Rețete cu brânză de vaci. Rețete de cheesecake.

Pască fără aluat foarte pufoasă - gătită la abur, nu la cuptor reteta savori urbane

Am făcut această minunată pască fără aluat ca un experiment inedit, alegând să o gătesc în multicooker la abur (sub presiune) în loc să o coc la cuptor. Rezultatul a fost unul wow! Am obținut o pască fină, pufoasă și aromată cum rar mai întâlnești! Aș putea-o compara cu un sufleu sau cu o budincă vanilată de brânză de vaci cu smântână. Un cheesecake aerat și gustos.

Pasca cu brânză de vaci și/sau smântână nu lipsește de pe masa noastră de Paști. O fac în mai multe feluri: pasca clasică cu aluat dospit de cozonac (aici), pască cu smântână și aluat de cozonac (aici), pască fără aluat, la cuptor (aici) sau chiar cu aluat fraged cu cacao sau ciocolată (aici și aici). Vă las aici mai multe rețete de pască.

retete de pasca savori urbane

Despre pască

Pasca în sine are origini evreiești – se numește matzo sau matzah și se prepară din apă și făină. Este o coptură crocantă foarte austeră. Ortodocșii au modificat-o în timp aducând-o la forma actuală: aluat de cozonac cu ouă, zahăr, unt, lapte, stafide și arome. Ucrainienii, bulgarii, armenii și grecii fac pasca doar din aluat de cozonac. Românii au introdus și crema de brânză iar rușii fac pashka fără aluat, doar cu brânză îndulcită. Restul lumii creștine (catolicii, evanghelicii, reformații etc) nu face pască! În bucătăriile lor există cheesecake (la anglofoni), Kasekuchen (la germani) sau sirniki (la polonezi, catolici și ei) dar acestea NU sunt pască, nu sunt specifice Sărbătorii Paștelui ci se fac oricând, la diferite ocazii.

În ultimii ani am făcut mai mult pasca fără aluat deoarece aveam destui cozonaci și alte prăjituri pentru Paști. Anul acesta am decis să văd cum iese pasca gătită la abur, sub presiune, în multicooker. De vis a ieșit!

reteta pasca fara aluat foarte pufoasa si cremoasa savori urbane

Lumea se modernizează iar aparatura de bucătărie ne ajută să preparăm mai rapid și mai ușor felurile de mâncare. Dacă pe vremuri cuptoarele se încingeau cu lemne sau cu gaz iată că acum există cuptoare electrice sau aparate performante cu care putem găti.

Despre gătitul sub presiune la multicooker + un giveaway fain

Cred că știți deja că testez de vreo 6 luni (adică folososesc intens) un aparat modern pentru gătit. Multicooker-ul Alacarte 6IX de la HEINNER are și capacitatea de a găti sub presiune, pe lângă funcțiile de: sotare, fierbere, gătire la abur sau slow cooking! Asta da rapiditate! Gătirea sub presiune scurtează de 2-3 ori timpii de gătire și este foarte utilă în cazul cărnurilor mai tari (vită, găină de țară, cocoș, vânat, ciolan de porc, picioare de porc pentru răcituri sau piftie etc) precum și a leguminoaselor uscate (fasole de exemplu).

multicooker heinner alacarte 6 sub presiune

Mulți cititori care dețin deja multicookere ne-au rugat să publicăm și rețete de deserturi gătite la aceste aparate așa că iată o primă propunere: pască fără aluat.

cum se face cheesecake sau pasca cu branza la multicooker heinner sau instant pot

Am consultat mai multe rețete de pe internet (majoritatea erau de New York Cheesecake – vezi aici) și am folosit din ele doar tehnica de gătire: programul ales, nivelul de presiune și timpul. Compoziția păștii îmi aparține. Dacă doriți puteți face un blat din biscuiți zdrobiți amestecați cu unt. Pasca fină și cremoasă se face cu mix de brânză de vaci cu smântână, ouă, zahăr și arome naturale: coajă rasă de lămâie și vanilie. Am folosit zahăr brun dar puteți alege și un zahăr tos (cristal) alb, normal. Acesta din urmă are putere de îndulcire mai mare decât cel brun așa că va trebui să diminuați un pic cantitatea.

Am folosit 3 cutii de brânză grasă cu smântână tip Făgăraș dar vă dau cantitățile și în cazul în care aveți separat brânza de smântână. Am pus foarte puțin amidon (25 g) pentru extra cremozitate. Nu folosesc griș, pesmet sau făină la această pască. Nu doresc o pască cauciucată cu textură de aluat crud ci una moale, fină și pufoasă ca un fulg. Din acest motiv nu am pus nici stafide deoarece ele s-ar duce direct la fundul formei. Ca să stea stafidele încremenite în mijlocul feliei de pască ar însemna ca textura din jur să fie una densă, plină de griș, făină sau amidon, care să fie capabilă să le susțină. Deci… nu!

Dacă nu aveți un asemenea multicooker (deși vă sfătuiesc să vă cumpărați unul!) atunci puteți urma această rețetă de pască fără aluat coaptă la cuptor. Vedeți și aici cum stafidele stau frumos la baza ei… tocmai pentru că pasca este extrem de pufoasă și de moale.

Brânza de vaci (brânza dulce) NU poate fi înlocuită cu ricotta (urdă)! Nici la pască, nici la papanași, nici la brânzoaice etc. Aici vedeți cum se face brânza de vaci de casă și aici vedeți ce este urda și cum se prepară. Sunt două lactate complet diferite ca textură, gust, aromă, aciditate, grăsime și compoziție. Așa cum pasta de zahăr nu e marțipan (care se face din migdale).

Cum se face branza de vaci de casa Savori Urbane

Din cantitățile de mai jos am obținut o pască fără aluat de 18 cm diametru și înaltă de vreo 5-6 cm. Din ea ies 8 porții bune.

5.0 from 2 reviews
Pască fără aluat foarte pufoasă - gătită la abur, nu la cuptor
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 pască fără aluat de 18 cm
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 550 g brânză de vaci cu smântână (3 cutii a 185g tip Făgăraș) sau 350 brânză grasă de vaci + 200 g smântână acrișoară cu min. 24% grăsime
 • 150 g zahăr brun sau 130 g zahăr cristal alb (este mai dulce)
 • 25 g amidon alimentar
 • 2 ouă
 • coaja rasă de la o lămâie
 • 1 lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
 • 1 praf bun de sare
 • 30 g de unt pentru uns forma
Blat (opțional) - eu nu l-am făcut
 • 120 g biscuiți cu cereale tip digestive
 • 50 g unt topit

 

Cum se face rețeta de pască fără aluat foarte pufoasă – gătită la abur în multicooker, nu la cuptor?

Ingrediente pentru pască fără aluat la multicooker

Mi-am pregătit ingredientele: cele 3 cutii de brânză cu smântână tip Făgăraș (a câte 185 g fiecare), ouăle, zahărul brun, amidonul, lămâia și forma de 18 cm. Este o formă cu pereți detașabili al cărei fund l-am tapetat cu hârtie de copt. Apoi am uns tot interiorul cu unt (atât inelul cât și fundul formei).

Dacă totuși doriți un blat atunci va trebui să zdrobiți biscuiții și să-i amestecați cu unt topit. Distribuiți mixul în formă și-l presați bine. Apoi dați forma la congelator pentru 15-20 de minute. Eu m-am gândit că blatul s-ar umezi excesiv de la brânză și de la aburii din jur și că ar putea deveni cauciucat – așa că nu l-am făcut. Am rămas la o pască fără aluat.

Cum se face compoziția de brânză cu smântână pentru pască?

Pont: În primul rând am amestecat zahărul brun cu sarea și amidonul cu ajutorul unui tel. De ce? Ca să scap de bulgării din zahărul brun și ca amidonul să nu formeze cocoloașe când îl pun în brânză! La fel procedez și la blaturile cu nucă sau alune măcinate: le amestec „pe uscat” cu făina și le pun împreună în mixul de ouă.

În alt castron am pus brânza de vaci cu smântână, ouăle, vanilia și coaja rasă de lămâie.

cum se face crema de branza pentru pasca cu sau fara aluat (1)

Am amestecat totul cu spatula, am turnat deasupra mixul de zahăr brun cu amidon și sare și am trecut la tel. În câteva secunde compoziția pentru pască este gata! Are culoare mai închisă datorită zahărului brun.

Compoziția este moale, fluidă. Ce să pun stafide în ea? Oricum, fiică-mea și mulți copii din ziua de azi detestă stafidele (în mod inexplicabil!). Mie îmi plac foarte mult iar în copilărie le ciupeam din feliile de cozonac 🙂

Am turnat crema aceasta în formă și am scuturat-o ușor ca să iasă bulele de aer.

Cum se gătește (fierbe) pasca la multicooker sub presiune? Ce program alegem și câte minute?

Acum vine partea inovativă. În loc să bag pasca la cuptor am ales să testez gătirea ei la Multicookerul Heinner. În cuva acestuia (vasul interior) am pus 250 ml de apă caldă. Diametrul cuvei este de cca. 22 cm.

Din folie de aluminiu mi-am confecționat o bandă lungă de vreo 60 cm (pusă în 4 ca să fie rezistentă). Ea va avea rol de „mânere” ca să pot scoate pasca din multicooker.

Cu grijă am așezat forma cu pască în cuva multicookerului (cu apă pe fund). Am pliat capetele foliei spre interior ca nu cumva să-mi cadă peste suprafața păștii în timpul fierberii. Am pus cuva în vasul exterior al multicookerului.

cum se face pasca sau cheesecake la multicooker cu abur presiune (3)

Am închis multicookerul cu capacul din dotare, m-am asigurat că supapa de evacuare a aburului este în poziția „închis” și am selectat modul ”Manual”, nivelul presiunii maxim („high”) și am ales timpul. Multicookerul afișează 30 de minute (ca sugestie) dar timpul poate fi ajustat de la butonul Cooking time și apoi de la butoanele plus și minus – așa că am setat timpul la 28 de minute – la presiune maximă.

La început pe display apar niște liniuțe care se mișcă pe conturul unui dreptunghi (câteva minute) iar când aparatul ajunge în regim de fierbere și are presiunea necesară va fi afișat din nou timpul care va începe să scadă (de la 28 de minute până la 0). Finalul programului este anunțat cu un tril melodios. Aparatul a trecut automat în regim de Keep Warm (menținere mâncare caldă) dar eu l-am decuplat complet. Cu grijă am eliberat presiunea din oală de la valva specială și am deschis capacul. Aveți grijă să nu picure condensul de pe capac direct peste pască!

Ta daaa! Îmi era frică ca nu cumva toată brânza să fie împrăștiată prin cuvă… nu era! Pasca era la locul ei, umflată, gătită în abur și extrem de aromată!

cum se face pasca sau cheesecake la multicooker cu abur presiune (4)

Am mai lăsat-o 10 minute pe loc, în multicookerul cu capacul deschis. Apoi am ridicat-o cu grijă (arde!) de toartele improvizate din folie dar și ajutându-mă de un ștergar de bucătărie. Huh, am reușit să o pun pe masă. Incovenient minor: la suprafața și pe margini s-au adunat câțiva stropi de apă (condens) pe care i-am îndepărtat imediat prin tamponare cu șervețele curate de hârtie. Vedeți să nu absorbiți și untul topit de pe margini!

Pasca nu a crăpat ci are doar o mică depresiune în mijloc. E faină!!! Are textură de budincă pufoasă care tremură.

reteta pasca la multicooker cu abur (1)

Am lăsat această pască fără aluat la răcorit cca. 2 ore pe masa de bucătărie după care am acoperit-o cu folie și am dat-o la frigider pentru 6-8 ore (cel mai bine peste noapte). Are nevoie de timp de răcire ca să se așeze, ca un cheesecake. Așa a arătat a doua zi, rece, scoasă din frigider. Nu s-a lăsat mult (cam 0,5 cm).

Este mai fermă și poate fi scoasă ușor din formă. Am plimbat un cuțit pe marginea formei și am desfăcut apoi inelul. Apoi am desprins pasca de fundul formei cu o spatulă lată și am ridicat-o în aer ca să-i dezlipesc hârtia de copt de la fund. A mers totul foarte ușor, cu un pic de grijă.

Decorare si servire pască fără aluat – gătită la abur în multicooker Heinner sub presiune

Am așezat pasca pe un platou și am trecut la decorarea ei. Am apelat la câteva flori comestibile dar puteți alege și fructe confiate (cireșe glasate, felii de portocală confiată) cu care să faceți crucea tradițională sau alte modele abstracte. Puteți face și un decor din stafide ținute în rom sau în suc de portocale sau din dropsuri în formă de oușoare de Paști.

cea mai pufoasa pasca fara aluat reteta savori urbane

Am tăiat cu ușurință o felie din această pască fără aluat gătită la aburi. E faină, are ținută și este extrem de pufoasă și de aromată! De gust nici nu vă mai spun… e ca un norișor care se topește în gură. V-am zis că e ceva între sufleu și budincă de brânză de vaci.

Sincer, puteți oferi acest desert la multicooker și celor mici deoarece li se potrivește. Eventual mai reduceți zahărul sau îl înlocuiți cu sirop de agave sau alți îndulcitori naturali. Ce spuneți de experimentul meu? Eu zic că a reușit 🙂

cea mai pufoasa pasca fara aluat reteta

GIVEAWAY PENTRU CITITORI 

Dragilor, în prag de Paști venim cu un giveaway fain care să vă ajute în munca voastră: o super stație de călcat Heinner Dahlia 5.5 (HIS D3006V)! Mai multe despre acest produs puteți citi aici. Valoarea lui este de 349 lei (TVA inclus). Până se gătește pasca la multicooker aveți timp să vă ocupați de călcatul rufelor.

heinner statie de calcat giveaway aprilie2

 

Stație de călcat Heinner Dahlia 5.5 (HIS D3006V) se oferă unui singur cititor care îndeplinește 2 cerințe.

Ce pași trebuie să faci pentru a te înscrie la acest giveaway?

 1. Să apreciezi (Like) paginile de Facebook Heinner Electrocasnice și Savori Urbane
 2. Să apreciezi, să distribui (Share) public (ca să putem verifica) și să lași un comentariu pe pagina de Facebook Savori Urbane la postarea ACEASTA (click aici) care anunță acest giveaway (nu pe blog). În acel comentariu te rugăm să răspunzi la întrebarea:

CÂTE MINUTE AM GĂTIT PASCA LA ABUR ȘI LA CE NIVEL DE PRESIUNE ÎN MULTICOOKERUL HEINNER?

NU se iau în considerare comentariile de pe blog sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 17.04.2019 și se încheie în 23.04.2019 orele 23:59.

Alegerea câștigătorului va fi random iar rezultatul va fi anunțat aici (pe blog) și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 24.04.2019.

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorul va trebui să furnizeze Organizatorului: numele, prenumele și adresa completă. Acestea pot fi transmise pe email la [email protected] sau prin mesaj privat adresat paginii Savori Urbane de pe Facebook. Calea juridică este exclusă.

Vă dorim succes și un Paște Fericit!

UPDATE – 24.04.2019 – REZULTAT

Fericita castigatoare a acestei statii de calcat este Cristina Elena din Piatra Neamt! (vezi extragerea aici). Felicitari!!! Te rugam sa ne contactezi prin mesaj privat pe Pagina Savori Urbane pentru a ne oferi datele de contact!

retete de pasti savori urbane pasca fara aluat decoruri flori comestibile

Tot cu acest multicooker Alacarte 6IX de la HEINNER cu funcție de gătire sub presiune am preparat și:

 • Friptură înăbușită de porc cu usturoi și ceapă – rețeta aici.

Friptură înăbușită de porc cu usturoi și ceapă la cuptor sau la oală sub presiune savori urbane

Iahnie de fasole cu ciolan afumat - rețeta pas cu pas savori urbane

 • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de ceapă și usturoi – vezi aici.

cele mai bune pipote ranza inimi reteta pas cu pas

Sper că v-am făcut poftă cu această rețetă inedită de pască fără aluat gătită la abur în multicooker cu presiune și că o veți testa în curând 🙂

Aici găsiți Colecția de Rețete de Paști Savori Urbane: de la ouă vopsite natural, aperitive, drob, rețete cu carne de miel (ciorbă, borș, friptură, stufat) până la pască, cozonaci, prăjituri și alte bunătăți.

7 COMENTARII

 1. De multe generații suntem catolici și de tot atâtea generații se face pasca de Paște.
  Ce-i drept, fiecare cu ce are.
  Eu am crescut cu Pasca din aluat de cozonac, in formă de colac împletit, cu umpluta cu brânză de oaie amestecata cu brânză de vaci.

  Voi încerca această rețetă, mai ales pentru că nu am un cuptor bun acum.

  Paște fericit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: