Iahnie de fasole cu ciolan afumat – rețeta pas cu pas

13

Iahnie de fasole cu ciolan afumat – rețeta pas cu pas. Cum se face cea mai bună mâncare de fasole cu ciolan la multicooker sub presiune? Cum se fierbe fasolea la multicooker sub presiune? Cum se fierbe ciolanul? Rețete cu fasole boabe. Rețete cu ciolan afumat. Rețete la multicooker sub presiune.

reteta ciolan afumat fiert cu fasole uscata boabe la oala sub presiune

Tare bună este iahnia de fasole cu ciolan mai ales când totul se fierbe deodată, fără bătăi de cap! Ciolanul afumat de porc este pur și simplu delicios și își împrumută aromele și savoarea și boabelor de fasole din jur.

Multă lume nu știe cum se face o iahnie de fasole cu ciolan și merge pe bâjbâite de frică sa nu rămână vreunul dintre componente nefiert. Calea clasică este cea care durează cel mai mult: fierberea ciolanului timp de 3-4 ore urmată de adăugarea boabelor de fasole înmuiate (hidratate) bine peste noapte și opărite separat într-o primă apă (menită să ne scape de substanțele ce dau balonare și gaze).

Priviți cum arată această iahnie de fasole cu ciolan! Ciolanul este fiert perfect, cu carne rozalie care pică singură de pe oase, cu boabe de fasole bine fierte dar nu terciuite.

Iahnie de fasole cu ciolan afumat - rețeta pas cu pas savori urbane

Iahnia de fasole clasică (de post) se face fără carne – vezi aici rețetaAm arătat aici cum se face acest ciolan afumat cu fasole boabe prin metoda clasică sau în oala clasică sub presiune (kukta). Noi folosim kukta (oala minune) în familie din 1960. Primele oale sub presiune erau aduse din Ungaria vecină și am 2 pe care le folosesc și acum. Și bunicile și străbunicele mele din Cluj și Sibiu găteau în kukte. Nu era nicio extravaganță să ai kuktă, mixer electric sau râșniță electrică de cafea.

Oala sub presiune a fost inventată în jurul anului 1679 de celebrul fizician francez Denis Papin și a devenit populară în secolul 19 (în jurul anilor 1860). Din păcate oalele clasice sub presiune sunt grele, masive, dificil de spălat și necesită schimbarea periodică a garniturile de etanșeizare. În plus ele trebuie supravegheate pe toată durata gătirii, trebuie ajustată flacăra de sub ele etc.

De data aceasta am apelat la un aparat nou, foarte modern: Multicookerul sub presiune! De ce? Pentru că pe lângă funcțiile de sotare, fierbere, gătire la abur sau slow cooking are și capacitatea de a găti sub presiune! Asta da rapiditate! Gătirea sub presiune scurtează de 3 ori timpii de gătire și este foarte utilă în cazul cărnurilor mai tari (vită, găină de țară, cocoș, vânat, ciolan de porc, picioare de porc pentru răcituri sau piftie etc) precum și a leguminoaselor uscate (fasole de exemplu).

multicooker heinner alacarte 6 sub presiune

Explicația este simplă și se bazează pe principiile de bază ale termodinamicii: prin creșterea presiunii unui lichid încălzit într-un volum dat (fix) crește și temperatura lichidului! În oala sub presiune se adaugă 0,8 bari presiunii atmosferice de 1 bar (total 1,8 bari) iar apa este încălzită la 120-130 C (în loc de 100 C) iar circulația forțată a aburilor ajută la frăgezirea rapidă a alimentelor din oala sub presiune. În cazul boabelor de fasole uscată este foarte important acest aspect deoarece coaja lor conține o toxină (PHA – Phytohaemagglutinin –  vezi aici) care este anihilată doar prin fierberea la temperaturi de min. 100 C timp de măcar 30 de minute. Această toxină (în combinație cu celuloza din coji) dă starea de rău, balonare, crampe, gaze etc. Fierbând fasolea uscată în oale sub presiune scăpăm de aceste neajunsuri.

Multicookerul este foarte ușor de folosit, are un design modern, compact, nu ocupă mult spațiu de depozitare. Volumul vasului de gătire este de 6 L (cât o oală mare!), este antiaderent și poate fi spălat în mașina de vase. Aparatul are 15 programe presetate + unul de setare manuală în care îți alegi tu temperatura, timpul + funcție de menținere la cald. Genial! Capacul este unul rotativ care se înșurubează ușor, are marcaje care ne indică pozițiile închis/deschis precum și un semnal acustic care ne asigură că acesta este corect poziționat. Pe lângă termostat și valva de evacuarea a aburului există și o supapă de siguranță care evacuează aburul suplimentar menținând constantă presiunea din vasul de gătit. Deci nu vă fie frică! Totul este gândit științific iar utilizarea acestui aparat este foarte sigură. Trebuie doar citite și respectate instrucțiunile de folosire și micul ghid cu rețete culinare (ambele broșuri vin la pachet cu multircooker-ul). Puteți să-l achiziționați de aici.

Am avut emoții că nu-mi va încăpea ciolanul în cuvă, că nu va mai fi loc de fasole și zarzavat… nici vorbă! Veți vedea mai jos cât de bine au încăput toate și cât de fain s-au gătit!

ingrediente ciolan afumat cu fasole boabe la multicooker heinner sub presiune

Ciolanul este bine să fie unul cărnos, crud-uscat-afumat (nu prefiert) și să provină de la producătorii locali care afumă natural mezelurile, nu doar le colorează și le aromatizează artificial. Fasolea uscată trebuie pusă la înmuiat în apă rece pentru măcar 8-12 ore. Dacă aveți fasole veche de peste 2 ani aceasta necesită și 48 de ore de înmuiere! Apa rece trebuie schimbată de câteva ori iar înmuierea se face cel mai bine la frigider (ca să nu fermenteze fasolea). Zarzavaturile și legumele pe care le pun în mod normal la o iahnie de fasole cu ciolan afumat sunt: ceapa, morcovii, rădăcinile de păstârnac și țelină.

accesorii multicooker heinner si condimente pentru fasole cu ciolan

La capitolul asezonare folosesc foarte puțină sare (atenție la cât de sărat este ciolanul!), câteva boabe de piper, chimen și 1-2 foi de dafin. pentru culoare pun o ceașcă de suc de roșii precum și ceva paprika (boia dulce). În poza de mai sus vedeți și alte accesorii ale Multicooker-ului: coșulețul pentru gătire la abur, 2 linguri pentru amestecat și 2 pahare gradate.

Din cantitățile de mai jos rezultă 10 porții de iahnie de fasole cu ciolan afumat. Merită să faceți o cantitate mai mare deoarece această mâncare de fasole cu ciolan se păstrează bine 3-4 zile la frigider și poate fi oricând reîncălzită. De asemenea, după gătire și răcire puteți porționa și congela acest fel și astfel aveți la îndemână o mâncare gustoasă care trebuie doar reîncălzită.

5.0 from 3 reviews
Iahnie de fasole cu ciolan afumat - rețeta pas cu pas
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10 porții de iahnie de fasole cu ciolan
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 ciolan afumat de 1,5 kg (cu tot cu os)
  • 500 g fasole boabe uscată
  • 1 ceapă mare sau 2 cepe mai mici
  • 2-3 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 felie de rădăcină de țelină
  • 1 lingură de ulei
  • sare (cu grijă!)
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 1-2 foi de dafin
  • 200 ml suc de roșii

 

Cum se face iahnie de fasole cu ciolan afumat – rețeta pas cu pas?

Ingrediente pentru iahnie de fasole cu ciolan

Mi-am pregătit ingredientele. Ciolanul de 1,5 kg care miroase senzațional a fum natural, ceapa, zarzavaturile decojite și spălate.

ingrediente pentru ciolan cu fasole

Am înmuiat fasolea în apă rece timp de 24 de ore (la frigider). Din 500 g de fasole uscată am obținut 1,2 kg fasole boabe hidratată.

cum se inmoaie fasolea boabe in apa rece

Am tocat ceapa, am tăiat albitura în cubulețe ca la ciorbă și morcovii în rondele mai grosuțe.

Am amestecat toate zarzavaturile și le-am cântărit: 500 g. Mi-am pregătit și sucul de roșii și condimentele. Iată și fasolea hidratată și scursă.

ingrediente zarzavaturi pentru iahnie de fasole cu ciolan

Mod de preparare iahnie de fasole cu ciolan afumat la Multicooker sub presiune

Sotarea legumelor – 15 minute

În vasul antiaderent al multicooker-ului am pus zarzavaturile, 1 lingură de ulei și un praf de sare.

cum se calesc legumele pentru iahnie de fasole cu ciolan (1)

Am ales programul Saute (sotare) și am călit totul timp de 15 minute cu capacul deschis. Legumele nu trebuie să se rumenească ci doar să se înmoaie iar ceapa să devină translucidă. Am amestecat ocazional cu lingura de plastic din dotare.

cum se calesc legumele pentru iahnie de fasole cu ciolan (2)

Am oprit aparatul de la butonul Start/Stop/Keep Warm. Am introdus în cuvă ciolanul. Yuppie! Mi-a încăput ditamai ciolanul de 1,5 kg fără probleme! Și cât loc a mai rămas!

cum se face ciolan cu fasole la oala electrica sub presiune multicooker (1)

Am adăugat fasolea, sucul de roșii și condimentele. Încă mai este loc mult!

cum se face ciolan cu fasole la oala electrica sub presiune multicooker (2)

Acum sunt două variante. Dacă vă place iahnia de fasole cu ciolan cu zeamă mai lungă (ceva între mâncare și ciorbă) atunci completați cu 1-1,2 L de apă caldă – fără a depăși gradația MAX de pe vas! Dacă vă doriți o fasole scăzută atunci 600-700 ml de apă ar fi de ajuns. Eu am pus 1,2 L pentru că am vrut ca ciolanul și fasolea să fie bine acoperite de lichid.

cum se face ciolan cu fasole la oala electrica sub presiune multicooker (3)

Fierbere ciolan afumat cu fasole sub presiune –  60 de minute

Am așezat capacul, l-am rotit în poziția „Închis” (marcată cu un lacăt și semnalizată sonor cu un tril melodios), m-am asigurat că supapa de evacuare este poziționată în regim de gătit (are 2 poziții: gătit și evacuare abur). Am ales programul „Manual”: presiune maximă (High) și timp maxim (60 de minute). Pe display se învârt niște liniuțe până ce aparatul ajunge în regim de fierbere. După cca. 30 de minute pe display a apărut timpul 60:00 min care a început să scadă. Lângă valva de evacuare este o supapă metalică de siguranță care se ridică singură în timpul gătirii și mai fâsâie din când în când reglând automat presiunea din aparat.

cum se foloseste multicooker sub presiune

La încheierea ciclului de 60 de minute am apăsat butonul Start/Stop/Keep Warm pentru a opri aparatul iar apoi l-am scos din priză.

Cum se depresurizează multicooker-ul după încheierea timpului de gătire?

Conform instrucțiunilor din manualul de utilizare aparatul NU se depresurizează de la valvă dacă conținutul este foarte lichid (ciorbă, mâncare cu sos subțire – ca în cazul de față). Există riscul ca aburii care ies forțat să antreneze și lichidul fierbinte din oală și să vă opăriți. Am așteptat până ce supapa metalică de siguranță s-a retras singură, semn că presiunea din aparat a scăzut la normal. Abia atunci am verificat și cu valva manuală dacă mai este abur și am deschis capacul.

Această etapă de repaos durează cam 30 – 40 de minute, timp în care mâncarea se gătește în continuare, răcindu-se foarte lent. Vai, cât de bine miroase!!! Demențial! Am testat ciolanul cu o furculiță și am constatat că e moale și pică de pe os. Am testat și 2-3 boabe de fasole: erau fierte perfect! Vedeți că nu sunt terciuite nici ele și nici bucățelele de zarzavat!

cum arata mancarea de fasole cu ciolan la multicooker sub presiune (1)

V-am spus ca am pus lichid mai mult așa că am scos 4 polonice din el într-un castron separat. Acum se vede mai bine ce bunătate de iahnie de fasole cu ciolan am făcut!

cum arata mancarea de fasole cu ciolan la multicooker sub presiune (2)

Am scos cu grijă ciolanul fiert și l-am mutat într-un castron. Nebunie! Tremură carnea moale și roz pe oase.

ciolan fiert cu fasole (1)

Alor mei le place ca iahnia să fie mai cremoasă. Nu-mi place să o fierb până totul devine o pastă și cojile de fasole plutesc la suprafață.

ciolan fiert cu fasole (2)

Am rezolvat foarte simplu problema! Am scos 2 polonice bune de fasole într-un bol și le-am pasat cu blenderul de mână. Apoi le-am pus înapoi în oală și gata!

Avem și sos cremos dar și boabe întregi de fasole.

lingura cu fasole boabe fiarta cu ciolan

Servire ciolan afumat cu fasole boabe uscată – iahnie de fasole cu ciolan

Am ales un castron mare în care am prezentat minunăția de iahnie de fasole cu ciolan. Ce arome!!

cum se face iahnia de fasole boabe cu ciolan

Să vă mai povestesc despre șoricul acela fain și de țesuturile conjunctive gelatinoase? Yummy!

cum se face ciolan afumat cu fasole boabe

L-am atins doar cu spatula și ciolanul s-a desfacut singur. Oasele au ieșit imediat. Ce carne roz și fragedă… se topește în gură!

cel mai bun ciolan cu fasole reteta pas cu pas

Să vă mai fac poftă cu încă o poză?

cum sa fierbi ciolanul ca sa fie fraged

În Ardeal noi mâncăm bunătatea asta de iahnie de fasole cu ciolan afumat împreună cu tarhon ținut în oțet și ceapă roșie tăiată felii, sărată și stropită cu un pic de ulei și oțet. La masă!!

Cine vrea cu zeamă mai multă își poate pune din cea scoasă deoparte. Niște pâine proaspătă și ceva smântână nu lipsesc de pe masă. Așa e varianta mai „lungă”, tip ciorbă-mâncare. Vă asigur că nu am avut nici crampe și nici stări de balonare de la fasolea asta faină care s-a gătit cum trebuie.

ciolan cu fasole ceapa rosie si tarhon

Tot in acest multicooker am făcut și o mâncare grozavă de pipote și inimi de pui cu sos de ceapă și usturoi – rețeta aici.

Pipote și inimi cu sos de ceapă și usturoi - rețeta de mâncare de pipote savori urbane

Sper că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de iahnie de fasole cu ciolan afumat și că o veți testa în curând 🙂

Aici găsiți mai multe rețete cu ciolan

Ciolan afumat la cuptor Savori Urbane (7)

13 COMENTARII

    • Pai ii pui capacul asezat de forma (fara sa-l inchizi ermetic) sau complet dat deoparte. Nu stiu ce marca si model de multicooker ai tu dar acesta nu piuie. Nu cred ca se pot face cartofi prajiti sau snitele in multicooker – doar in tigaie sau friteuza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.