Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca

67

Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca Savori Urbane

Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca. O paine taraneasca cu cartofi extrem de pufoasa, cu coaja subtire si crocanta, care nu se sfarma si care se poate felia frumos. O paine cu o aroma deosebita si care se mentine proaspata multe zile (datorita cartofilor).

Nu cred ca puteti sa va uitati la aceasta poza si sa nu va doriti sa rupeti un colt de paine cu cartofi coapta in oala! Am dreptate? Painea cu cartofi este febletea mea, poate una din primele paini coapte vreodata. Si asta cu multi, multi ani in urma. Cartofii fierti din compozitie pastreaza miezul moale si proaspat zile in sir.

Paine cu cartofi (pita cu crumpi sau croampe) se face in mod traditional in Ardeal si Banat, reteta fiind venita pe filiera austro-ungara, saseasca sau svabeasca.

In trecut faceam paine clasica cu cartofi (reteta aici), coapta pe tava. Ulterior am facut si paine de casa cu apa de pe cartofii fierti pentru piure (reteta aici) sau o paine secuiasca cu cartofi taranesti rantaliti cu ceapa (reteta aici).

Pentru ca am inventat o tehnica noua de coacere a painii (pe cea de la painea ungureasca), respectiv coptul in oala tapetata cu hartie si cu strat de apa sub ea, am decis sa aplic aceasta metoda si in cazul acestei paini cu cartofi.

A iesit aceasta minunatie de paine cu cartofi de aproximativ 2 kg care se coace intr-o oala cu capac cu volum de 7 L. Masurati intai volumul oalelor voastre si reduceti corespunzator cantitatea de aluat pe care o preparati! Volumul se masoara prin umplerea oalei (vasului) cu apa si masurarea cu o cana gradata a acestei ape.

Daca nu aveti oala de fonta puteti folosi orice oala cu capac (fara manere de plastic!), vas Jena cu capac (termorezistent) sau vas roman.

5.0 from 27 reviews
Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 kg
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1200 g faina tip 650
  • 650 ml apa
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 300 g cartofi fierti in coaja, soiuri fainoase
  • 24 g sare (cantarite!)

Cum se face painea cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca?

Cum se pregateste aluatul pentru painea cu cartofi?

Pentru aluat facem mai intai un amestec din drojdie, zahar, 100 g faina si 100 g apa. Amestecam si lasam compozitia pe masa sa creasca 10-15 minute . Vasul se acopera cu folie de plastic.

cum se face maiaua pentru paine cu cartofi

Intre timp fierbem cartofii in coaja. Ii curatam si ii dam prin presa speciala. Daca nu aveti presa speciala ii radeti pe razatoarea mica.

Cum se framanta aluatul pentru paine cu cartofi coapta in oala?

Am trecut la framantatul aluatului. Drojdia pornita am amestecat-o cu cartofii si cu restul ingredientelor. Sarea se pune ultima si trebuie cantarita! In brutarie se pune sare echivalentul a 2% fata de cantitatea de faina – deci 24 de g sare la 1,2 kg faina. Puteti pune si ceva mai multa pentru ca sunt si cartofi in aluat.

Am framantat un pic cu robotul (5-7 minute) pana ce am obtinut un aluat compact. In functie de cartofi se poate sa mai aveti nevoie de un pic de faina, dar aluatul nu trebuie sa fie unul tare. Nu va hazardati sa adaugati multa faina pentru ca nu veti obtine painea la fel de pufoasa. Cantitatea maxima de faina pe care o puteti adauga este de 10% (adica 120 g) in plus fata de reteta. Daca vedeti retete in care se pune faina cu nemiluita dupa ce s-a format coca… e clara treaba! Nu sunt bune.

Acest aluat se lasa la dospit timp de 40-50 de minute intr-un vas suficient de incapator. Vasul l-am acoperit cu folie de plastic si l-am asezat la un loc caldut. Uitati cat de frumos a crescut!

Cum se modeleaza aluatul pentru paine cu cartofi coapta in oala?

Orice paine trebuie modelata – in termeni profesionali se numeste „shaping”. Se unge lejer cu ulei blatul de lucru pe care urmeaza sa prelucram painea. Cu mainile unse cu un pic de ulei se scoate aluatul pe blat si se intoarce cu susul in jos. Se intinde aluatul astfel incat sa obtinem un dreptunghi de circa 30×40. Se impatura lateralele, exact ca in poza, apoi se infasoara sul painea (de jos in sus), cat se poate de strans. Asa painea noastra va avea o forma frumoasa. Deci nu trantim aluatul direct in oala fara sa-l impaturim si sa-l rulam!

Vasul in care vom coace painea trebuie sa fie mare. Eu am un vas de fonta cu capac, mostenire de la mama. Are un volum de 7 L. Daca aveti un vas mai mic veti reduce proportional cantitatile.

Pe fundul vasului (oalei) am pus 100 ml de apa calda. Painea rulata de mai sus se aseaza pe o hartie de copt si se transfera cu tot cu ea in vasul de fonta. Practic avem un strat de apa intre fundul si peretii oalei si hartia de copt peste care sta aluatul.

Procedam cu atentie pentru a nu trece apa peste hartie (aluatul nu trebuie sa se ude). Acoperim oala cu capacul din dotare si lasam painea cu cartofi la dospit inca 30 de minute.

Punem cuptorul la incins la treapta maxima disponibila 245-250° C. Va avea nevoie de 20-30 de minute ca sa se incinga cum trebuie.

Inainte cu cateva secunde de a baga oala cu paine la copt rdicam capacul si crestam painea. Eu folosesc o lama clasica de barbierit (nu cu coada de plastic!). Decupam hartia de copt sa nu atarne si asezam capacul la loc.

Coacere paine cu cartofi coapta in oala?

Painea cu cartofi se introduce in cuptorul preincins la 245° C. Se reduce imediat temperatura la 230° C. Coacem asa painea (cu capacul puspeste oala) timp de 30 de minute. Apoi mai reducem o data temperatura la 200° C si mai coacem painea alte 10 minute. Am ridicat apoi capacul vasului si am mai lasat painea in cuptor sa se rumeneasca inca 10-12 minute la 200°. Ta daaaaaa!!!!

Pentru un luciu frumos al cojii am pensulat repede painea cu putina apa rece, imediat ce am scos-o din cuptor. Stratul de apa trebuie sa fie fin si sa sfaraie si sa se evapore instantaneu! Deci nu muiem coaja cu apa! Imediat am scos painea din forma, i-am indepartat hartia de copt si am asezat-o repede pe un grilaj pana la racirea completa.

Ce grea e asteptarea…. Daca este liniste, puteti asculta painea cum „canta”. Auziti??? Sssst! Pocneste si tiuie si canta in triluri 🙂

Nu nenorociti painile in carpe si pungi. Nu face bine nici cojii si nici miezului. Daca in vreo reteta scrie ca painea are nevoie sa stea in punga si in carpe inseamna ca reteta nu e buna. Nu asa se face painea. Coaja devine cauciucata si miezul cleios, ceea ce evident nu ne dorim.

Servire si pastrare paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca

Iata painea gata racita. Sa taiem acum o felie si sa vedem si miezul! Painea e pufoasa, nu se sfarma, nu face firimituri, se feliaza extrem de usor. Coaja este subtire si crocanta de iti vine sa o mananci toata. Nu avem nici o firimitura! Este cea mai buna paine cu cartofi pe care am mancat-o vreodata!!

Miezul este atat de fain si de pufos, nu cred ca puteti sa-i rezistati. Paine cu cartofi unsa cu unt si presarata cu sare = deliciu! Dupa racirea completa painea se pastreaza cateva zile bune invelita in stergare curate de bucatarie (de in, bumbac sua canepa).

Daca sunteti amatori de paine de casa va invit sa cititi si reteta de paine simpla – o gasiti aici.

paine de casa moale

Merita sa incercati si voi aceasta reteta de paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca! Este fenomenala!!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de paine de casa – explicate pas cu pas.

67 COMENTARII

  1. Doua intrebari scurte,sa nu mi dispara iar imaginea de pe tel,
    Apa ptr.maia este din cei 650 ml ?
    Nu punem deloc ulei in ea?

    Ms,v am pupat si multumesc ptr.retete !!!

  2. Buna ziua,
    Un mare „Multumesc” la inceput – pentru ca impartasiti cu noi retete si „secrete” din bucataria Dvs!
    Second, o intrebare: se paoate adapta reteta de mai sus pentru maia naturala in loc de drojdie? Cum? Exista vreo formula „generala” pentru o astfel de adaptare?
    Toate cele bune la inceput de an si la mai multe postari cit mai apetisante!
    Mihaela

  3. Aceasta paine este absolut senzationala!!!Va fi painea familiei impreuna cu chiflele cu lapte.Intrebare:deoarece imi place mai mult forma de franzela,pot modela aluatul corespunzator si sa-l coc cu aceasta tehnica?Mai precis,isi va pastra forma frumoasa de franzela daca este coapta intr-o oala mare sau se va lati tinzand sa ia forma oalei?

  4. Multumesc pt. raspunsul prompt.Aluatul sta cuminte la crescut si va fi copt conform retetei.Exceptionala paine, va raman pe veci recunoscatoare,fetelor!😘

  5. Mulțumesc frumos pentru rețeta și explicații ! Pâinea a ieșit fff buna ,doar ca eu nu am oala de fonta ci de tabla și s-a cam rumenit pe fundul oalei , in rest e ok .

  6. Ieri am făcut pâinea cu cartofi coaptă in oală și nu mi a ieșit așa rumenă ca cea din imagine desi e coaptă. Am urmat rețeta pas cu pas și sunt in dilemă să măresc timpii sau temperatura? Mulțumesc!

  7. Buna ziua! Felicitari pentru blog, foarte util, foarte bine structurat 🙂
    Fac de ceva vreme paine, dupa retetele postate aici, iar la aceasta paine am o nedumerire. Dupa ce am pus aluatul impachetat, in oala de copt, pentru crestere, in momentul in care crestez aluatul, acesta se turteste (se dezumfla). Care poate fi motivul acestui efect?
    Multumes!

      • Crestatura este de cativa mm (3-4 mm) adancime. Ca si nivel, se dezumfla cam 1 sfert si ramane asa turtita in timpul coacerii. Eu o fac intr-un vas roman ceramic, pe care il tin cu apa in el, aproximativ 40 min timp de ~ 40 min.

  8. VA SCRIU DIN ONTARIO, K-W UNDE NU gasesti o paine ca lumea in oras.
    AM INCERCAT RETETA DE PAINE CU CARTOFI. SUPER !
    DE ALTFEL AM INCERCAT INCA ALTE 5 RETETE , TOATE AU IESIT SUPER.
    CU MII DE MULTZUMIRI CA IMPARTIT RETETE ASA DE REUSITE PT TOATE
    LUMEA.
    CHEERS, Theo

  9. Buna, am facut paine dupa reteta ta, o portie de 1/4 ;-). Mititica de ea a mai trebuit sa stea la rumenirea de deasupra inca 15 minute! Timpii au fost pentru un sfert de portie 20-10-15 la gradele mentionate in reteta ta, cuptor electric.Maine avem fasole cu afumatura si o felie de paine, ca-n Banat. Sunt tare curioasa ce gust are, de mirosit miroase fenomenal! Multumesc pentru retete si pentru toata osteneala de-a munci la blog, e de foarte mare ajutor!

  10. Am incercat aceasta paine si din pacate partea de dedesubt nu s-a copt. Nu imi dau seama unde am gresit! De mai bine de sase luni fac painea de casa reteta simpla care iasa extraordinar, de multe ori o fac de doua ori pe saptamana. Am vrut sa incerc si aceasta reteta, dar ceva am gresit. Am pus-o la copt in oala romana. Oricum , va multumesc pentru retete!

  11. Doamne cât de buna poate fi, mulțumim pentru rețeta. E chiar ușor și rapid de făcut, și iese o Bunatateee! Multumiiiiim! 😘😘😘❤️❤️❤️

  12. Fac painea asta cam la 2 zile. Este fenomenala!! Dar de fiecare data a iesit diferit caci nu am avut cantar si am facut oarecum ochiometric. Ca sa mai economisesc din cantitatea de drojdie o faceam de cu seara si o lasam peste noapte la rece. Ultima data cand am facut am folosit drojdie proaspata(nu uscata ca la celelalte) si a iesit cu totul diferit, nu a crescut la fel desi am pus integral cantitatea de drojdie, nu s-a rumenit la fel, avea un aspect destul de crud desi am lasat-o in plus inca 10-15min, la gust aproape buna-se simtea gustul de drojdie, coapta la interior dar foarte diferita de celelate. Care sa fie cauza? Ce am gresit?

  13. Buna ziua.As vrea sa fac aceasta paine intrun vas de lut.Cum ar trebui sa procedez?Oala de lut nu se poate folosi in cuptorul preincalzit,conform recomandarilor producatorului.Multumesc.

  14. Mulțumesc pentru rețetă! Am făcut-o deja acum vreo două săptămâni,am respectat rețeta întocmai și mi-a ieșit f.bine,zic eu.Acum se odihnește aluatul din nou și așteaptă să-l pun în cuptor… Aș fi vrut să trimit poze,dar nu știu cum o pot face.

  15. Am făcut pita asta in oala de fonta cu capac.Alaturi de pâinea ungureasca,sunt cele mai bune pâini,ever!!!! Mii de mulțumiri pentru tot ce faceți!😘😘

  16. Salut, am făcut și eu pâinea după această rețetă deja de câteva ori. Prea bună, se mănâncă repede😀😀Mulțumiri pentru sfat și îndrumare. Multă sănătate va dorim…🤗😘

  17. Bună! Aș vrea să fac această rețetă, deoarece pâinea arată foarte bine și are o culoare nemaipomenită. Însă am o întrebare: aș putea face această pâine pe o tavă de cuptor? Și cu jumătate din ingrediente? Timpul de coacere rămâne același? Deoarece nu am nici oală aptă pt cuptor, nici vas roman și nici jenă cu capac. Am o jenă mare dar fără capac. Mulțumesc.

  18. Am facut aceasta paine cu cartofi de vreo 5 ori pana acum,de fiecare data mi-a iesit senzational,folosesc Faina Baneasa albastra si drojdie praf Dr Oetker,oala o am de tabla,insa iese rumena senzationala!
    Multumesc mult pt reteta!
    As fi vrut sa va pun si poze,insa nu stiu cum!

  19. Am făcut jumătate de rețetă cu faina 000, coaptă în aragaz pe gaz, oală cu capac din aluminiu cu interior ceramic și a ieșit excelent. Ca timp coacere, rumenire 25_8_8. O sa trimit poze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.