Fasole cu afumătură (costiță, kaiser, șunculiță, ciolan, jambon afumat). Ciorbă groasă de fasole uscată cu carne afumată. Fasole boabe cu șuncă sau coaste afumate. Mâncare de fasole cu afumături de casă. Rețete cu fasole boabe.
Această fasole cu afumătură este ceva între ciorbă și mâncare. Un fel de ciorbă groasă și consistentă care ține loc și de felul unu și de doi. În limba română nu avem un cuvânt special, dar avem în limba germana ”Eintopf” (adică totul într-o singură oală), „one pot” în engleză sau, în limba maghiară, ”egytálétel” (adică totul într-o singură farfurie). După un asemenea fel consistent bunica ne făcea clătite, gogoși, plăcințele cu mere sau papanași și eram sătui până peste cap.
Vedeți mai jos castronul cu această mâncare delicioasă: zeama ei pare limpede dar, dacă dai cu polonicul sau lingura prin ea, aceasta se va tulbura imediat și se va îngroșa de la miezul fiert al boabelor de fasole.
O mâncare faină de iarnă, de frig, atunci când toți poftim la un bol cu fasole boabe cremoase și o bucată de carne afumată bine fiartă. Afumătura poate fi ciolan de porc, costiță afumată, kaiser sau șunculiță dar și niște cârnați faini ardelenești de casă sau o șoancă faină de porc (jambon). Lângă acest castron cu fasole și afumătură nu mai lipsesc decât o ceapă roșie feliată subțire și o pită faină de casă.
Din aceste cantități rezultă 6-8 porții de fasole cu afumătură (costiță, kaiser, șunculiță, ciolan, jambon afumat).
- 1 kg fasole uscată
- 600-800 g afumătură
- 2 linguri ulei sau 1 lingură untură de porc
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 pătrunjel rădăcină
- 2-3 căței de usturoi sau o linguriță fulgi uscați de usturoi
- sare
- piper
- 2 lingurițe rase chimen măcinat
- 2 frunze de dafin
- câteva fire de pătrunjel verde sau cepșoară
Cum se face rețeta de fasole cu afumătură (costiță, kaiser, șunculiță, ciolan, jambon afumat)?
Ingrediente pentru fasole cu afumătură. Ce fel de afumătură folosim?
Dacă dorim doar să dăm doar aromă de fum mâncării atunci putem folosi coaste afumate, fără carne prea multă (garf). Este varianta ieftină. Nouă ne place însă fasolea cu carne mai grăsuță deoarece grăsimea dă savoare deosebită preparatului. Folosim costiță afumată, adică piept de porc afumat sau kaiser preparat chiar de noi. Rețeta o găsiți aici. Nu recomandăm cotletul sau mușchiulețul afumat deoarece sunt slabe și prea fine pentru a fi gătite. Pe acelea le mâncăm pe post de mezel de casă.
Putem folosi și șuncă de casă – adică bucată de jambon afumat de porc, jambon, șoancă ardelenească sau șonc bănățean – rețeta aici.
Putem alege și ceafă de porc crud-uscată și afumată – rețeta aici.
Nouă ne place și fasolea cu cârnați afumați delicioși, pe care îi facem tot noi după rețete ardelenești de familie sau tradiționale ungurești, cum ar fi cârnații „Csabai”. Rețetele cârnaților de casă le găsiți aici.
Și, nu în ultimul rând, putem face fasolea cu ciolan afumat, produs crud și afumat, în general cu os.
Am înmuiat fasolea seara (în apă rece) iar dimineața am aruncat această primă apă. Boabele de fasole s-au umflat frumos.
Mod de preparare fasole cu carne afumată
Am lucrat direct într-o oală de cca. 5 L. Ceapa am tăiat-o mărunt și am călit-o un pic în cele 2 linguri de ulei. Am adăugat apoi și usturoiul feliat sau zdrobit sau fulgii deshidratați de usturoi.
Am adăugat feliile de afumătură și le-am rumenit discret pe fiecare parte.
Această rumeneală dă o savoare aparte preparatului.
Deasupra am adăugat și zarzavaturile tocate mărunt sau rase pe răzătoarea mare.
Am adăugat apoi și fasolea înmuiată și am turnat cca. 2 L de apă. Ideea e ca apa să cuprindă bine fasolea și carnea. Dacă vreți ca această fasole cu afumătură să fie mai zemoasă (tip ciorbă) atunci puneți mai multă apă.
Am adăugat doar un pic de sare și restul condimentelor. Urmează să mai ajustăm sarea la final pentru că și afumătura este sărată. Chimenul este un bun digestiv care diminuează efectul de balonare dat de fasole.
Fierbere afumătură cu fasole la oala sub presiune (kukta, multicooker) sau în oală clasică
După ce am adăugat și foile de dafin am închis oala sub presiune. Am fiert fasolea 60 de minute în kuktă sau multicooker cu presiune (calculate de când acesta intră în regim de fierbere).
Dacă folosiți oală obișnuită atunci fierbeți totul până se inmoaie fasolea și afumătura devine moale. Vă recomandăm foc domol și utilizarea unui capac. Dacă e nevoie, mai adăugați apă pe parcurs. Fierberea va dura peste 1 h 30 de minute în acest caz.
Am deschis kukta (oala sub presiune) și am gustat. Totul este fiert și este suficient de sărat. Dacă doriți o mâncare de fasole cu afumătură mai groasă atunci mai puteți fierbe totul 30 de minute fără capac, la foc mediu.
Servire mâncare de fasole cu afumături
Am transferat totul într-un castron încăpător și am decorat mâncarea cu pătrunjel verde și/sau cepșoară tocată. Carnea afumată este fragedă și delicioasă iar boabele de fasole sunt bine fierte, unele fiind sparte (explodate). Kaiserul fiert se poate mânca doar cu furculița, fără cuțit. Șoricul este moale și fain.
Cum spuneam mai sus, ajunge să amesteci un pic cu polonicul în castron ca să vezi cum se îngroașă zeama și se transformă în sos delicios. Yummy! Fasolea cu costiță sau kaiser se servește fierbinte. Nouă ne place cu solzișori de ceapă roșie frecați cu sare și stropiți cu oțet. Ce rămâne se pune la frigider și se poate reîncălzi (în porții) în următoarele zile. Nu este greșit dacă faceți o cantitate mai mare de fasole cu afumătură și o congelați.
Lângă mâncarea asta faină merg bine niște murături asortate (în saramură) – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de fasole cu afumătură atunci vă recomand și rețeta de fasole cu cârnați și costiță – vezi aici.
Sau ciolanul „național” cu fasole boabe – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această mâncare de fasole cu afumătură și că o veți prepar în curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu fasole boabe (cu sau fără carne).
Toate rețetele sunt f.gustoase și te saturi. După o astfel de mâncare, recomand un vin roșu de casă. Alunecă foarte bine gât.