Cotlet de porc afumat – muschi file de casa este un mezel crud si afumat extrem de fin, fara prea multa grasime, un mezel sanatos, fara chimicale. Muschiul file crud, uscat si afumat este un mezel pe placul copiilor.
An de an facem mezeluri de casa, facem salam si carnati, mezeluri fierte si afumate sau crude si afumate. Faceam pe vremuri mezeluri si la bloc, in diferite variante de compromis (balcon, camara) si afumam la afumatorile din oras, dar, de cand stam la casa, chiar facem cate putin si de doua ori in fiecare iarna. Spun iarna pentru ca vara nu se pot face mezeluri bune. Temperatura trebuie sa fie in jur de 0° C pentru a obtine mezeluri de calitate.
Iata si un muschiulet de porc afumat Montana.
Sau o ceafa de porc marinata cu vin rosu si usturoi – reteta aici.

De data aceasta am preparat doua cotlete a cca. 1,2 kg (2,4 kg in total). Va voi da reteta amestecului de condimente pentru cotletul de porc, iar daca va ramane puteti sa folositi amestecul si la friptura, la papricas sau tocanite. In orice caz, sarea se adauga doar in momentul in care se pune amestecul de condimente pe bucatile de carne. Daca doriti sa pastrati amestec de condimente, acesta se pastreaza cel mai bine fara sare.
PONT: Daca puneti in amestecul de condimente o foaie de dafin intreaga, nu intra moliile. Se pare ca acestea fug de dafin.
Eu folosesc metoda de baituire uscata (nu in saramura), frecand bine carnurile cu mixul de condimente naturale si tinandu-le la maturat cateva zile, in functie de dimensiunile pieselor.
Voi indica ingredientele in lingurite pentru ca practic sunt cantitati care trebuie sa fie respectate proportional.
- 2 cotlete dezosate (in total cca. 2,5 kg)
- 3 lingurite piper alb macinat
- 3 lingurite piper negru macinat
- 1 lingurita piper verde macinat
- 5 lingurite coriandru macinat
- 6 lingurite chimen macinat
- 1 lingurite cimbru uscat
- 1 lingurite maghiran uscat
- cateva flori de nucsoara (macis) sau 1 lingurita rasa de nucsoara macinata
- Se macina bine de tot condimentele, apoi se amesteca cu:
- 2-3 lingurite boia dulce (paprika)
- eventual 1 lingurita boia iute
- cca.20-25 lingurite de sare neiodata (pentru muraturi, speciala pentru industria alimentara)
- 150 g usturoi zdrobit
Cum se pregateste cotlet de porc afumat – muschi file de casa
Cotletele se curata de bucatelele de carne care atarna si se portioneaza astfel incat sa fie aproximativ egale, nu foarte lungi, respectiv undeva la 20-30 cm.
Condimente pentru afumaturi
Fata de reteta de muschiulet, cea de cotlet difera prin aceea ca nu am pus dafin. Daca doriti, puteti pune. Tot in comparatie cu muschiuletul, cotletul nu are atata paprica (boia de ardei). Condimentele se macina cu aparatul de macinat cafea sau cu blenderul, sau cu orice tip de rasnita manuala.
Se adauga apoi boiaua si sarea si se prepara amestecul pentru primul bait.
Cum se baituieste (marineaza) uscat carnea de porc?
ZIUA 1:
Se alege un vas (lighean, cutie de plastic) incapator in care sa intre toate bucatile de carne. Se condimenteaza cotletele bine de tot cu 1/3 din mirodenii si se ung cu 1/3 din cantitatea de usturoi zdrobit. Se pun 24 ore la rece (in pivnita rece, camara sau garaj). Temperatura trebuie sa fie intre 2-4 C. Nu se acopera cu nimic.
ZIUA 2:
Se scot din caldare carnurile si se condimenteaza cu 1/2 din mirodeniile ramase si se ung cu 1/2 din usturoiul zdrobit restant si se cladesc ca in prima zi. Se pun alte 24 ore la rece.
ZIUA 3:
Se scot din nou carnurile si se verifica sa aiba condimente pe toate partile, pe laterale se mai condimenteaza cu restul de mirodenii si usturoi. Se lasa alte 24 ore la rece. Daca nu doriti ca rezultatul sa fie prea condimentat, puteti sa mai completati doar cu o parte din amestec, restul pastrandu-se pentru o utilizare ulterioara.
ZILELE 4 si 5:
Se scot din nou carnurile si se verifica daca au peste tot condimente si se mai reaseaza in alta pozitie. Se pun 24 ore la rece.
ZIUA 6:
Se scot cotletele si se curata de condimente (se rad cu dosul unui cutit), nu foarte tare, dar daca raman ude nu prinde bine fumul. Se pot si spala, dar noi preferam sa avem un pic de gust de condimente.
Cum se leaga carnea la Cotlet de porc afumat – muschi file?
Pentru reteta de cotlet de porc afumat – muschi file, carnea se leaga cu sfoara in cel putin 4-5 puncte pentru ca sa nu se desfaca. Dupa afumat carnea se mai si micsoreaza, pierde din umiditate si exista pericolul sa iasa din sfoara daca nu legati suficient de strans.
Trebuie sa lasam si o gaica in partea de sus pentru a avea cum sa agatam carnea in afumatoare.
Cotletul legat se lasa peste noapte la aerisit, la zvantat, atarnati in camara rece. Iata aici cateva imagini cu ceafa, cotlet, muschiuleti atarnati la zvantat.
Cum se afuma mezelurile de casa?
Se iau carnurile legate si zvantate si se pun la fum in afumatoare. Cotletele se afuma 3-4 zile cate 2-3 ore pe zi (doua fumuri reci). Noi avem afumatoare construita in curte. Acolo atarnam mezelurile care raman acolo 3-5 zile, nu le mutam, numai le rotim. Fumul il dau de 2 ori pe zi si mezelurile stau acolo pana la urmatorul fum. In vas pun rumegus de vreo 2-3 ori pe tura, cred ca dureaza vreo 2-3 ore. Dar depinde mult de intensitatea fumului, de cat de mult spatiu avem la dispozitie si cat e de plin. Fumul trebuie sa fie rece.
Aici puteti citi pe larg despre cum se face o afumătoare si cum se afumă corect cu fum rece sau cald.
Daca nu dispuneti de afumatoare acasa puteti duce mezelurile la o afumatoare din localitatea voastra. Iata cum arata acest cotlet de porc afumat – muschi file dupa afumare:
Aerisire mezeluri de casa DUPA FUM:
Dupa afumare, aceste mezeluri de casa se lasa la aerisit macar 24 de ore intr-un loc racoros si ventilat. In prima zi sunt foarte afumate si au gust intepator. Apoi se consuma ca si mezeluri. Incepand cu a treia zi dupa afumare puteti sa si gustati acest cotlet de porc afumat – muschi file
Priviti ce culoare au, ce textura! Fara a folosi coloranti chimici…
Si mezelurile noastre de casa in toata splendoarea lor: carnati de casa, cotlet de porc afumat-muschi file si muschiulet de porc afumat – pastrama de casa Montana:
Pastrare Cotlet de porc afumat – muschi file
Acest cotlet de porc afumat se pastreaza atarnat in camara sau se congeleaza imediat dupa aerisire (dupa afumare). Daca-l tineti in camara el se va usca excesiv si se va intari. Este bine sa-l consumati in primele 2 saptamani. Eu il portionez si il ambalez in pungi de plastic (eventual puteti sa le si vidati) si il asez in congelator. De fiecare data cand mi-e pofta de cotlet de porc afumat stiu ca am la indemana. Portiile le fac mici, de circa 5 cm si le etichetez in mod corespunzator.
Mai puteti face cotlet si prin afumare la cald (pe gratar) – vezi aici reteta.
Sa incercati si voi aceasta reteta de Cotlet de porc afumat – muschi file!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti toate retetele noastre de mezeluri
Foarte frumos.Vă apreciez priceperea și îndemânarea cu care preparați orice rețetă pe care o faceți.Vă urmăresc site/ul cu drag.
Am trimis un mesaj de felicitare acum câteva ore și observ că nu este trimis . De ce oare ?
Mesajele necesita aprobare 🙂 Am aprobat acum 🙂 Multumim de aprecieri!
Cu rețetă asta m-ați dat pe spate. Știți ce fac mâine? Cumpărături. Cotlet si muschiulet
Ooo… spor la treaba! Sa ne arati poze cu preparatele 🙂
Si cotlet am facut. Miroase bestial 😀
[…] fum. In poza de jos vedeti de la stanga la dreapta: muschiuleti afumati pastrama Montana, cefele, cotlet afumat si iar […]
Stau la bloc, sanse de a afuma O, ce pot face sa inlocuiesc afumarea mezelurilor de casa?
Stiu, suna prosteste ntrebarea, dar totusi…………
Multumesc pentru intelegere, multumesc ca existati!
Cauta in Pagini aurii sau pe google afumatori din zona ta… imposibil sa nu gasesti. Vezi sa fie cu fum rece nu cu cald!
[…] Aici vedeti cum am facut cotlet de porc afumat […]
Buna Oana,
Este o descutie importanta deschisa despre ce sa contina sandwich-ul copilului pentru scoala sau de dimineata (daca obisnuieste asa). Am vazut mii de “sibieni” de parca toata tara este numai de la Sibiu. Nu stiu, insa nu cred ca nu au ajuns sa faca compromisuri dupa atata vanzare. Produsul din acest articol poate fi recomandat? S-ar rezolva astfel o mare dilema. Mie-mi place ideea. Am cumparat ceva asemanator de la cineva pe drumul dintre Buzau si Ploiesti. Mi-a placut, dar…
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Avand in vedere ca este 100% natural, facut in casa… de ce nu?
[…] Am lasat carnea la marinat 3 zile! In fiecare zi am mai intors bucata de pe o parte pe alta. In a 3 a zi arata asa. Va dati seama ca bucata de cotlet s-a patruns cu arome si condimente pana in mijloc, exact cum trebuie! Asa cum e poate fi lasata 1 zi la aerisit si zvantat si apoi dusa la afumat si iese un o minunatie de mezel din ea 🙂 Cam ca acesta. […]
[…] Cotlet de porc afumat – muschi file de casa – reteta aici […]
Buna ziua.O intrebare:Care este diferenta dintre afumarea cu fum rece si cea cu fum cald ?Va multumesc si astept sa-mi raspundeti.
E o diferenta de la cer la pamant. Fumul rece dozat cum trebuie (de 2 x pe zi timp de 2-7 zile, in functie de marimea pieselor) este cel care garanteaza pastrarea mezelurilor timp indelungat (1-3 ani). Fumul cald este mai mult pentru aroma imediata, da savoare dar nu conserva.
Din retetă nu se intelege dacă afumati cu două fumuri pe zi și fiecare durează 2-3 ore sau cele doua fumuri totalizează ca timp 2-3 ore.(Deci o ora- o oră jumate un fum sau câte 2-3 ore un fum?)
Fiecare fum dureaza cca. 2 ore pana se stinge jarul singur.
[…] In tava din dreapta sunt 2 cotlete dezosate din care am facut muschi file afumat – reteta aici. […]
[…] numeroase mezeluri crude și afumate delicioase: cotlet de porc afumat – muschi file de casa – reteta aici, ceafa de porc afumata – reteta aici, muschiulet de porc afumat (pastrama Montana) – reteta […]
[…] deodată ca să meargă la sărat și apoi la afumat șuncile (jamboanele), tablele de slană, cotletele, mușchiuleții sau kaiserul, să fie și mezeluri de casă (cârnați, tobă, salam, lebăr sau […]
[…] deodată ca să meargă la sărat și apoi la afumat șuncile (jamboanele), tablele de slană, cotletele, mușchiuleții sau kaiserul, să fie și mezeluri de casă […]
super bun
[…] deodată ca să meargă la sărat și apoi la afumat șuncile (jamboanele), tablele de slană, cotletele, mușchiuleții sau kaiserul, să fie și mezeluri de casă […]
[…] piept de porc afumat sau kaiser preparat chiar de noi. Rețeta o găsiți aici. Nu recomandăm cotletul sau mușchiulețul afumat deoarece sunt slabe și prea fine pentru a fi gătite. Pe acelea le […]