Afumarea cărnii și a cârnaților. Cum se construiește o afumătoare și cum se afumă mezelurile de casă?

10

Afumarea cărnii și a cârnaților. Cum se construiește o afumătoare și cum se afumă mezelurile de casă savori urbane

Afumarea cărnii și a cârnaților. Cum se construiește o afumătoare și cum se afumă mezelurile de casă? Cum se face afumarea? Ce lemn se folosește la afumat? Cum se afumă cu fum rece sau cu fum cald? Cum se face afumarea preparatelor tradiționale din carne de porc? Rețete de mezeluri preparate acasă. Rețete de afumături tradiționale.

Tot mai multă lume se interesează de rețete tradiționale de cârnați și alte afumături deoarece dorește să le prepare acasă. Cu prepararea lor se mai descurcă dar cu afumarea… nu prea. Mulți cititori ne-au întrebat cum se face afumarea mezelurilor de casă deoarece fumul are și componenta de savoare, nu doar cea de conservare. Mulți fac cârnați proaspeți pe care-i congelează imediat după preparare și îi consumă exclusiv prăjiți. Mulți nu știu diferența dintre afumarea cu fum rece și cea cu fum cald sau fierbinte sau dintre mezelurile crud-uscate-afumate-maturate și cele fierte și afumate (cum sunt caltaboșii, toba, lebărul sau maioșul).

Fumul are rol de conservant, este fungicid și bactericid și trebuie să fie la suprafața mezelurilor ca să le protejeze. Niciodată nu se face invers: adică nu se afumă ceva ca apoi să fierbi respectivul preparat și să-l pui așa la păstrare. Degeaba ai afumat dacă speli tot fumul! Singura excepție este șunca fiartă de Paști (adică jambonul preparat de Crăciun, afumat și lăsat la maturat în cămară). Tăiem din jambon de Paști, fierbem bucata și o consumăm imediat. (vezi aici)

Afumarea este una dintre cele mai vechi metode de conservare cunoscute de omenire. Se fac afumături delicioase și în Austria, Cehia, Slovacia, Serbia, Ungaria, Polonia, Rusia, Elveția, Scandinavia, Germania, Italia, Spania etc. Așa arată o afumătorie din Alpii Elvețieni. (sursa imaginii)

Sau un beci cu afumături din nordul Spaniei. (sursa imaginii)

Noi suntem arădence iar tradiția preparării mezelurilor de casă face parte din zestrea culinară locală. Fiecare familie are rețete proprii moștenite de la străbuni și prepară în fiecare an cârnați, tobă, maioș (leber), cartaboși (caltaboși), sângerete etc. Pe toate le găsiți centralizate aici. Vorbim despre mezeluri afumate care păstrează în șpais (cămară răcoroasă), care au timp de maturare și de uscare.

În Arad sunt mai multe afumătorii private care funcționează de cum dă frigul. Este foarte simplu să-ți etichetezi mezelurile și să le duci la afumat (contra cost). Cred că mai există așa ceva și în alte orașe mari din Transilvania și Banat. Oamenii aceia au niște afumători imense, niște hambare uriașe, adevărate „catedrale” înalte de peste 10 m și cu suprafață de mai multe zeci de metri pătrați în care atârnă pe mai multe nivele și rasteluri șuncile, tobele, salamurile și cârnații arădenilor. Tare fain e când intri în ele! Ți se zice exact după câte zile să vii după cârnați, după câte zile să ridici tobele sau șuncile. Mulți localnici au afumători mici construite pe lângă case. Și noi avem așa ceva (vedeți mai jos).

mezeluri de casa taierea porcului in ardeal si banat

In Ardeal și Banat multă lume taie 2-3 porci deodată ca să meargă la sărat și apoi la afumat șuncile (jamboanele)tablele de slanăcotletelemușchiuleții sau kaiserul, să fie și mezeluri de casă (cârnațitobăsalamlebăr sau caltaboși) dar să rămână și carne proaspătă pentru consum (care se congeleaza). Totul e gândit cu bătaie lungă, nu contează doar potolirea poftei sau foamei de moment. Adică nu tăiem porcul și-l mâncăm în 3-4 zile.

Mezelurile se păstrează în șpais (cămară rece) peste 8-10 luni. Dacă tai un singur porc nu rămâi cu mai nimic… De aceea aici nu se taie porcii doar de Crăciun ci la nevoie (cam la 2-3 luni). Dacă vrem să facem mezeluri este important să fie frig afară ca să nu se altereze.

Facem și slănină afumată (slană sau clisă), șuncă sau jambon (șoancă, șonc) precum și kaiser (costiță, piept de porc), cotlet (mușchi file) sau mușchiuleț afumat sau pastramă de rață, gâscă.

cele mai bune mezeluri naturale de casa carnati sangerete slanina lebar proaspata de porc

Toate acestea sunt preparate tradiționale naturale, fără coloranți. Sarea și condimentele naturale sunt conservanții naturali. Bineînțeles că și fumul (afumarea) face parte din aceștia.

cum se fac mezeluri ardelenesti sunca slanina carnati

Domnul Petru Ioo este timișorean, fiu de măcelar (henteș cum se zice la noi) și mare gospodar! Peter are o experiență de zeci de ani în domeniu. Sunt sfaturi utile pentru toti cei care sunt interesati de ritualul taierii porcului de Ignat (tranșare etc), de prepararea mezelurilor de casa precum și de afumarea lor. În cele ce urmează îi dăm cuvântul lui Peter și îi mulțumim pentru efortul depus întru scrierea, ilustrarea și explicarea atât de detaliată a acestor rânduri!

cum se fac mezeluri de casa in ardeal si banat retete pas cu pas

Peter ne explică mai jos cum se construiește o afumătoare, cum se face sistemul de răcire a fumului, ce tip de esențe de lemn se folosesc la jăratic și cât timp se afumă mezelurile.

5.0 from 2 reviews
Afumarea cărnii și a cârnaților. Cum se construiește o afumătoare și cum se afumă mezelurile de casă?
 
Autor:
Portii: mai multe kg de mezeluri afumate
Ingrediente - savoriurbane.com
Cum se construiește o afumătoare?
  • Detalii despre încăperea propriu zisă în care se afumă mezelurile
  • Ce dimensiuni are o afumătoare?
  • Unde se construiește o afumătoare (exterior, interior)?
  • Cum se pregătesc mezelurile pentru afumare?
  • Ce spațiu se lasă între cârnuri, cârnați la afumare?
Cum se afumă cu fum rece?
Cum se afumă cu fum cald?

 

Cum se construiește o afumătoare de casă?

  1. Detalii despre încăperea propriu zisă în care se afumă mezelurile
  2. Ce dimensiuni are o afumătoare?
  3. Unde se construiește o afumătoare (exterior, interior)?
  4. Cum se pregătesc mezelurile pentru afumare?
  5. Ce spațiu se lasă între cârnuri, cârnați la afumare?

1. Detalii despre încăperea propriu zisă în care se afumă mezelurile

În urmă cu 20 de ani, am cumpărat (în Timișoara) o casă familială, veche, construită pe vremuri de un șvab. O casă construită în stil nemțesc. O gospodărie tip „cazarmă” cu multe încăperi spațioase, anexe, dependințe și alte minuni șvăbești. Pe una dintre încăperile mari din spate am transformat-o în atelier de lăcătușerie – tâmplărie – cramă, respectiv mezelărie pe timp de iarnă etc. Se mai numește „mihei” (din lb. maghiară Műhely” – adică atelier).

Într-un colț al încăperii am construit (din zidărie de cărămizi obișnuite + cărămizi de șamotă refractară) o sobă de bucătărie și o vatră zidită pentru cazan din fontă de 120 litri. Notă: la noi soba aceasta se numește „șpohert” sau „șparhelt” de la germanul Sparherd (cuptor economic).

spohert soba caramida cahle si afumatoare

Fațadele șparhelt-ului și a vetrei de cazan le-am placat cu cahle emailate pictate, frumos colorate, recuperate din demolarea unor sobe vechi din teracotă fabricate prin anii 1800 de către firma PUCHER din Timișoara. Piese de muzeu! Părțile de sus, lateral și spate sus le-am placat cu faianță. Ca într-un laborator. Mulți admiratori le-au și fotografiat deja.

2. Ce dimensiuni are o afumătoare?

Am construit o afumătorie mică cu lungimea de 140 cm, lățimea de 110 cm și înălțimea de 235 cm. Este o construcție monobloc dotată cu ușă metalică perforată în partea de jos și prevăzută cu un orificiu în care se montează burlanul. Toate cele 3 componente (afumătoarea, soba și vatra pentru cazan) sunt racordate la un singur horn înalt.

ce dimensiuni are o afumatoare

3. Unde se construiește o afumătoare (exterior, interior)?

Atelierul are o singură intrare: o ușă care vine direct din curte și care rămâne deschisă non-stop. În cazul de față putem spune că afumătoarea este la interior dar temperatura din atelier este aproape ca cea de afară. Puteți construi afumătoarea și în aer liber (la exterior), direct în curte sau grădină. Se poate confecționa din lemn sau metal. Poate fi un dulap vechi. Important este să aveți spațiul necesar montării tubulaturii cu rol de răcire a fumului – vedeți mai jos despre ce vorbesc.

cum se construieste o afumatoare in curte gradina 2

Diana (co-autoarea Savori Urbane) are propria mică afumătoare construită în curte (sub grătarul cu horn de pe terasă). Are cam 1x1x1 m și se închide cu o ușă bine proptită.

Afumat mezeluri (6)

4. Cum se pregătesc mezelurile pentru afumare?

Mezelurile se atârnă pe niște bețe de afumătorie sau stinghii de lemn. Adică niște vergele mai groase și rezistente, din lemn. În poză sunt cele pe lung, dinspre ușă spre fundul afumătorii.

Capeții vergelelor de lemn se sprijină pe două țevi paralele metalice de câte 2 țoli grosime. Capetele țevilor sunt încastrate (din construcție, sub tavan) direct în zid (în pereții din stânga și din dreapta ai afumătoriei).

cum se atarna mezelurile la afumat carnatii carnea

După umplere, bucățile de cârnați se strâng cu degetele pe jumătatea lungimii şi se răsucesc cele două jumătăţi astfel încât să rezulte perechi egale ca lungime. Și ochiul mănâncă așa că nu facem cârnați cu lungimi diferite, la nimereală. Mai multe despre prepararea cârnaților puteți citi pe larg aici.

cum se fac perechile de carnati egale si frumoase (1)

Și salamurile le facem la aceleași dimensiuni. La un capăt al salamului se face un inel din sfoară ca să avem cum să-l atârnăm. Fie îl trecem direct pe vergea, fie îl agățăm cu un cârlig metalic solid.

Mai mulți „amatori” m-au întrebat de ce răsucesc cârnații și formez perechi. Păi e la mintea cocoșului că dacă pui cârnații nerăsuciți pe stinghie atunci suprafața de contact a acestora cu bățul va fi prea mare! În acel loc cârnațul nu se va zvânta și nu va fi afumat cum trebuie. Acea porțiune de cârnaț rămâne neprotejată de fum și poate mucegăi ușor la faza de uscare-maturare! Deci nu facem ca în poza de mai jos! Bine, nouă nu ne place nici culoarea palidă a acestor cârnați. Nu ni se par deloc apetisanți.

Bucățile de carne (ceafă, mușchi file, mușchiuleți, Kaiser) se leagă cu sfori care să le susțină greutatea. Nu ajunge să treci o ansă de sfoară sau un cârlig într-un capăt deoarece carnea atârnă greu și se mai și deformează.

reteta kaiser cu soric afumat si condimentat cu usturoi

5. Ce spațiu se lasă între cărnuri sau cârnați la afumare?

Perechile de cârnați se așează cu spații între ele, pe vergele mai groase și rezistente, din lemn. Adică pe stinghii de lemn sau pe bețe de afumătorie. Dacă nu am pus apă în compoziția de cârnați este clar că nu are ce să picure din ei!

Se pun la zvântat timp de 1 – 2 zile într-un loc uscat și rece (de cca. plus 5 grade C). Atenție! Nu cumva să înghețe în timpul zvântării! Exact în această poziție amplasate, tot așa le bagi și în afumătorie!

salam de casa si carnati ardelenesti reteta preparare afumare (7)

Bucățile de carne legate se atârnă și ele la zvântat, cu spațiu între ele.

Atenție! Mezelurile trebuie să fie foarte bine zvântate înainte de afumare pentru că altfel nu prind fumul cum trebuie și se vor strica!

Cum se face afumarea cu fum rece?

Răcitorul de fum confecționat din burlane și coturi pentru sobă

Afumătoria este pusă în funcțiune numai în perioadă de iarnă. Se afumă cu rumeguș din lemn de esență tare! Mezelurile le afum numai noaptea, adică de seara până a doua zi dimineața. În nopțile de iarnă temperaturile de afară sunt mult mai scăzute decât ziua. Funcționarea ,,generatorului” de fum rece se bazează pe răcirea burlanelor respectiv pe răcirea fumului (cu frigul nopții de iarnă).

Toată instalația este compusă din 3 părți distincte.

  1. Două cutii / lădițe dreptunghiulare făcute din plăci de tablă neagră de câte 3 mm grosime, asamblate prin sudură.
  • Lădița interioară (de cca. 60 x 40 x 20 cm), cu 4 piciorușe scurte, cu găuri de aerisire laterale și la fund + două mânere verticale. Este vatra în care aprind și mocnește toată noaptea jarul de rumeguș. Capacitatea cutiei interioare este de cca. ½ sac de rumeguș uscat.

  • Cutia exterioară, mult mai mare (de cca. 70x50x35 cm) cu 4 piciorușe, cu găuri de aerisire laterale și la fund, cu două mânere laterale + capac cu cilindru – racord pentru ieșirea ascendentă a fumului fierbinte. În cutia metalică exterioară încape lejer (cu joc mare lateral, la fund și la suprafață) lădița metalică interioară, adică vatra.

2. Răcitorul de fum este făcut din 3 burlane și 3 coturi pentru sobă. Asta pentru că așa este configurat spațiul meu. Dacă puteți, faceți o linie dreaptă din burlane, fără coturi, doar cu elemente de conectare între ele.

– 3 burlane de sobă, de câte 1 m lungime și 12 cm diametru fiecare,
– 3 coturi cutate, de câte 12 cm diametru și curbate la 90 de grade fiecare.
Dacă desfășurăm întreg ansamblul de tubulatură, aceste 6 piese ar totaliza o lungime de cca. 3,8 – 4 m. liniari. Deci fumul parcurge un traseu de cca. 4 m până la intrarea în afumătorie. Lungimea aceasta este crucială pentru răcirea fumului! Nu ajung traseele de 1-2 m deoarece fumul va intra cald în afumătoare.

Toate burlanele și coturile sunt din alea ieftine, făcute din tablă neagră de câte 0,5 mm grosime.

Eu le-am vopsit pe exterior cu grund roșu anticoroziv.

Ansamblul este poziționat în rampă, adică este înclinat de sus în jos (partea înaltă fiind cea care intră în afumătoare). Pe partea inferioară (pe suprafața de jos) a burlanelor am dat câte o gaură de 10 mm pentru drenarea /scurgerea condensului și a gudroanelor. În poza aceasta se văd și perforațiile din partea de jos-stânga de pe ușa afumătorii (sub gaura mare în care se conectează burlanul). Dacă faceți afumătoarea afară atunci aceasta ar fi bine să fie poziționată pe un podium mai înalt iar burlanul poate fi drept dar să aibă lungime de măcar 3-4 m și să să fie poziționat în pantă (de la afumătoare spre sursa de fum).

cum se construieste afumatoare acasa (2)cum se construieste afumatoare acasa (1)

3. Cămăruța /cabina de afumare este zidită din cărămizi, cu tavan termo-izolat + horn cu tiraj bun și o ușă metalică cu gaură de 12 cm prin care întră al treilea cot de burlan. Pe dinăuntru, sub tavan, două țevi paralele de câte 2 țoli, pe care se sprijină capeții bețelelor/ stinghiilor de afumare (am arătat mai sus).

Ce esențe de lemn se folosesc la afumarea preparatelor din carne?

Afumarea se face numai cu rumeguş din lemn de esenţă tare: fag, carpen, stejar, gorun, arin, arțar, frasin, ulm, mesteacăn, prun, cais, cireș, vișin, măr. Afumarea cu rumeguş din lemn de răşinoase (de conifere: brad, molid, pin, zadă) se face în Pădurea Neagră (Schwarzwald) din Germania și în anumite zone din Tirol dar fumul este unul intens și înțepător așa că trebuie dozat cu grijă. Nu se afumă mezelurile cu rumeguş din P.A.L. sau cu resturi de parchet lăcuit (care conțin terebentină și fenoli)  deoarece șunca afumată se acreşte, amăreşte  sau se înnegrește și miroase ciudat. Pentru o aromă şi mai delicioasă pe rumeguşul de afumare se poate presăra, după preferinţă, o singură mirodenie pisată: ienibahar, măghiran, fructe de ienupăr, rozmarin, busuioc.

Rumegușul pentru afumat mezeluri se achiziționează vara, când aproape nimeni nu caută așa ceva. Iarna nu prea mai găsești, că tot natul umblă după rumeguș. Rumegușul se poate păstra/depozita la loc uscat, numai în saci de iută sau în saci de rafie. În saci de nylon (plastic) mucegăiește și taman când ai nevoie de el poți să-l arunci la gunoi. Eu mi-am cumpărat saci albi de rafie de 55 x 100 cm. Un sac bine umplut (îndesat) cu rumeguș și legat la gât are cca. 40 cm diametru și cam 80 – 85 cm înălțime. Am zis că în vatra mea de afumare încape jumate de sac cu rumeguș. Dar NU ORICUM încape!

Scot lada interioară în curte și o așez pe 4 cărămizi. Când îl torn în lada metalică, rumegușul stă tare afânat. De aceea îl torn în mai multe straturi pe care le tasez bine de tot. Primul strat îl calc bine cu piciorele. Al doilea strat, călcat bine. Al treilea strat, la fel. Și tot așa mai departe până se umple cu vârf lada metalică interioară cu rumeguș uscat și bine tasat. Altfel nu încape 1/2 sac de rumeguș. Dacă rumegușul din ladă rămâne afânat, el va arde foarte repede, în doar două ceasuri. Arde cu flacără deschisă și nu mai rezultă fum! Dacă e bine tasat – călcat, atunci doar mocnește jăraticul, o noapte întreagă, cu fum gros.

Fac focul cu surcele de lemn puse la suprafața rumegușului și aștept să se formeze jăraticul.

Așa arată jarul numai bun pentru afumat.

cum se face jarul pentru afumare mezeluri (2)

Apoi mut cu grijă lada cu jar, și o așez în lada mai mare.

afumare carne carnati acasa cum se face afumatoare (1)

Așez capacul și montez „șandramaua” de burlane și coturi.

O porție din asta de jar mocnește de seară până a doua zi dimineața, adică cca. 12 ore de fum. Pentru două nopți de afumare se consumă un sac întreg de rumeguș, ceea ce înseamnă cca. 24 ore de afumare. Adică, sunt suficiente 2-3 nopți de afumare pentru cârnați, sângerete, caltaboș, maioș (lebervurst). Toba poate sta 4 nopți la fum. Pentru jamboane și slănini nu strică chiar 6-7 nopți de afumare.

spais ardelenesc camara cu sunca afumata ciolan table de slanina

Fumul rece colorează mai încet decât afumarea cu fum cald, cunoscută și drept „hițuire” (din lb. germană Hitze = căldură). În schimb, fumul rece pătrunde adânc în mezeluri și în produsele afumate. Crește durata de păstrare (scade gradul de perisabilitate) a produselor deoarece are rol fungicid (anti ciuperci) și bactericid (anti bacterian).

La pornirea afumării, controlez temperaturile cu palma. Primul cot, care este racordat pe cutia metalică exterioară, este tare fierbinte.

Ultimul /al treilea cot, care intră deja prin ușa afumătoriei, este abia călduț (nu chiar rece). Fumul din burlane, migrează pe un traseu ascendent (de jos în sus). Temperatura fumului rece este de cca. 20 C. Poți să dormi liniștit toată noaptea. În timpul afumării nu poate să apară nici un pericol de incendiu.

la cate grade se afuma carnea mezelurile cu fum rece

Compușii din fum, vaporii de gudron se condensează pe acest traseu și se scurg înapoi (de sus în jos). Picură din burlane prin găurile de drenj pe care le-am dat în partea de jos a burlanelor. Până dimineața reziduurile se solidifică ca niște țurțuri (stalactite) ce atârnă pe burlane. Rămân pe dinafara afumătoriei.

A doua zi se aruncă cenușa rece înainte de a pune o nouă tranșă de rumeguș pentru foc.

Cu fum rece se afumă cârnații noștri arădeni (rețeta de familie) – vezi aici.

Carnati de casa – reteta aradeana de familie

Tot la rece afumăm tablele de slănină (slană, clisă) – rețeta aici.

reteta slanina sau sunca afumata

Kaiserul (costița, pieptul de porc) se afumă cu fum rece – rețeta aici.

Kaiser de casă rețeta de piept de porc afumat, șunculiță sau costiță afumată savori urbane

Toba de porc se afumă tot la rece – rețeta aici.

La fel și caltaboșii  (rețeta aici) cât și leberul (rețeta aici) se afumă la rece.

Caltabos sau cartabos de casa simplu sau cu orez si lebar maios Savori Urbane 1

Șuncile mari (șoanca, șoncul sau jambonul) se afumă tot la rece – vezi aici.

cum se face sunca de porc afumata jambon soanca sonc banatean sau ardelenesc

Afumare la rece cu smoker (grill cu funcție de afumare)

Afumarea cu fum rece se poate face și cu un grill echipat cu smoker. Detalii despre el găsiți mai jos. Se lucrează cu cantități mai mici de mezeluri și fumul/jarul trebuie întreținut și supravegheat. Avantajul este că un asemenea grătar poate fi amplasat în spații mici.

Așa am afumat cârnații Trandafir de casă (vezi aici rețeta).

cum se fac trandafiri de casa reteta de carnati trandafir

Cum se face afumarea cu fum cald sau hițuirea?

Am explicat mai sus că termenul de hițuire vine din limba germană: Hitze = căldură. Dacă fumul rece are maximum 20 C, fumul cald ajunge la 50-70 C. În niciun caz nu afumăm la cald slănina, kaiserul (costița) sau jambonul deoarece grăsimea din ele se topește și curge iar preparatul final va fi o friptură seacă, nu mezel. Nici cotletul, mușchiulețul sau ceafa nu le afumăm la cald pentru că se usucă excesiv (pierd apa din țesuturi) și ies cauciucate.

Sunt puține mezeluri care se afumă la cald, majoritatea fiind afumate la rece. Maghiarii au celebrul „lángolt kolbász” (cârnaț afumat la cald). Noi am publicat rețetele de cârnați cabanos (vezi aici) și de cârnăciori de bere (vezi aici), ambele feluri fiind afumate la cald.

Și pastrama de rață sau gâscă se afumă tot la cald (la max. 50 C) – vezi aici.

piept de rata afumat preparare pastrama de pasare la smoker

Afumarea la cald se poate face folosind un grătar special („locomotiva” îi spunem). L-am cumpărat recent de la Mömax (se găsesc și în alte magazine). Are capac, termometru și horn și poți crea în el fum – e un grill cu smoker.

cum se afuma carnatii proaspeti la smoker cu fum cald (1)

Fumul se face cu așchii speciale din diferite esențe de lemn – se găsesc în supermarketuri (Kaufland de ex.). Se umezesc cu apă și se folosesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

aschii de lemn rumegus pentru smoker kaufland

Se face focul în smoker și se pun așchiile de lemn. Este important ca temperatura din compartimentul de afumare să NU depășească pe cea indicată în rețetă.

Bucățile de pastramă de piept și pulpe de rață se așază pe grătarul smokerului și se închide capacul acestuia. Se lasă la afumat exact cum este specificat în rețetă (timp și temperatură). Iată pulpele de rață.

afumare pulpe de rata pastrama la smoker grill

Aici vedeți cârnații cabanos și cârnăciorii de bere puși la afumat în smoker (la fum cald).

afumatoare grill smoker pentru mezeluri

Așa arată cârnații cabanos preparați de noi – rețeta aici.

Cârnați cabanos de casă rețeta de cabanoși delicioși savori urbane cabanossi kabanosy

Sau cârnăciorii de bere – rețeta aici.

cum se fac carnaciori de bere acasa carnati picanti cu usturoi si cimbru

Aici vedeți pastrama de rață (pulpe și piept) – rețeta aici.

reteta pastrama de pasare afumata

Îi mulțumim din suflet lui Peter pentru toate aceste sfaturi! Dragilor, cred că aveți suficiente informații despre cum se face afumarea cărnii și a cârnaților de casă și că știți acum cum se construiește o afumătoare! Spor la treabă!

Aici găsiți mai multe rețete de mezeluri de casă, afumături, cârnați etc.

Mezeluri de casa carnati sunca Savori Urbane colaj

10 COMENTARII

  1. Felicitari pentru articolul atat de detaliat si bine documentat. Eu sunt din Iasi si e prima data cand aud de afumatori private. Mi se pare o idee foarte buna.

  2. Pentru ardeleni rătăciți in alte parți din tara, cum putem cumpăra mezeluri ca cela știute din copilarie si adolescenta ?
    Trimiteți-mi un răspuns prin mail !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.