Cârnăciori de bere preparați acasa rețeta de cârnați picanți cu cimbru și usturoi

4

Cârnăciori de bere preparați acasa rețeta de cârnați picanți cu cimbru și usturoi. Cum se fac cârnăciorii picanți de bere? Ce carne, ce condimente se pun la cârnaciori și în ce mațe se umplu? Preparare mezeluri de casă fără conservanți și coloranți chimici.

Cârnăciori de bere preparați acasa rețeta de cârnați picanți cu cimbru si usturoi savori urbane

Rețeta de cârnăciori de bere este una proprie, concepută după gusturile noastre. Cârnăciorii sunt un pic picanți, ușor afumați (la cald) și se pot consuma ca atare (cruzi), fierți sau prăjiți la tigaie sau la grătar.

Cred că știm cu toții cârnaciorii de bere din comerț: sunt micuți (de 4-6 cm), au culoare roșiatică de la fum și sunt foarte aromați și gustoși. Din păcate mulți dintre ei conțin E-uri așa că am decis să-i preparăm acasă doar cu sare și condimente naturale: cimbru, usturoi, enibahar, nucșoară.

reteta carnaciori picanti de bere savori urbane

Nouă ne plac cârnații de casă cu usturoi, boia și chimen dar de data aceasta am făcut un alt mix care include și cimbru, nucșoară și enibahar. Iuțeala vine de la piper dar se poate accentua și cu boia iute de ardei (paprika iute) sau cu fulgi de ardei iute uscați și măcinați. Mațele folosite pentru cârnaciori de bere sunt cele subțiri de oaie. Vă recomand să cumpărați de 3 ori mai multe decât este prevăzut în rețetă deoarece sunt foarte fragile, sunt ambalat aiurea (încâlcite, înnodate).

În aceeași tură de mezeluri de casă am făcut și niște delicioși cârnați cabanos. Nici aceștia nu-s condimentați pe calapodul ardelenesc (nu au usturoi și boia) dar sunt extrem de gustoși! Rețeta lor este aici.

Cârnați cabanos de casă rețeta de cabanoși delicioși savori urbane cabanossi kabanosy

Înainte de a vă apuca de treabă vă invit să citiți tutorialul despre prepararea cârnaților de casă (în general) – vezi aici.

cum se fac perechile de carnati egale si frumoase (1)

Din aceste cantități, în funcție de mărimea cârnăciorului, pot ieși 24-30 buc. cârnăciori de bere de 5-6 cm.

Cârnăciori de bere preparați acasa rețeta de cârnați picanți cu cimbru și usturoi
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 24-30 de cârnăciori de bere
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g carne de porc cu 30% grăsime (pulpă cu grăsime, spată, piept de porc)
  • 125 g suncă afumată (jambon, șunculiță, ciolan)
  • 6 g de sare
  • 2 g piper negru proaspăt măcinat
  • 3 g paprica dulce sau iute (boia de ardei)
  • 1 vârf de cuțit de cimbru uscat
  • 8 g usturoi
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară (pudră)
  • 1 vârf de cuțit de enibahar (pudră)
  • cca. 2 m de mațe de oaie (recomandăm să aveți 6 m pregătiți deoarece se rup ușor)

 

Cum se fac acești cârnăciori de bere preparați acasa – rețeta de cârnați picanți cu cimbru și usturoi?

Ce carne și ce condimente folosim la prepararea cârnaților picanți de bere?

Pentru acești cârnați de bere de casă am folosit carne de porc cu 30% grăsime. La 500 g carne de porc am adăugat și șunca de casă (sau alt produs crud și afumat – jambon, prosciutto, ciolan, șunculiță) tăiată cubulețe mărunte cu latura de circa 5-6 mm. Variantă: puteți înlocui o parte din șunca afumată cu cubulețe mici de cașcaval – vezi aici cum am făcut cârnați vienezi cu cașcaval (Käsekrainer).

Am tocat carnea cu aparatul de măcinat (tocat) pe găurile cele mai mari. Am adăugat piper negru proaspăt măcinat, paprica de ardei (dulce sau iute în funcție de preferințe) și foarte puțin cimbru, nucșoară și ienibahar. Nu am exagerat nici cu usturoiul dar am pus un pic pentru gust.

Am adăugat sunca de casă (cubulețe) care este sărată și pe lângă ea am mai pus 6 g de sare. A ieșit perfect! Vă recomand insă să gustați pentru că sarea trebuie adaptată în funcție de șunca afumată. Dacă e nevoie, mai completați 1-2 g de sare. Proba de sare și condimente se face prin prăjirea unei mici chiftele din compoziție.

Am frământat carnea bine de tot și am lăsat bolul cu carne peste noapte la rece.

Înainte de a umple mațele am mai frământat odată carnea. Acțiunea mecanică asupra cârnii favorizează formarea legăturilor de miozină și ne ajută la obținerea unei compoziții cleioase, bine legate (brandt se numește în carmangerie).

Ce mațe folosim la cârnaciori de bere și cum le umplem?

Pentru acești cârnaciori de bere am folosit mațe subțiri de oaie (diametrul de circa 20-22 mm).  Mațele se găsesc de cumpărat, gata curățate, ținute în sare. Acestea se spală sub jet de apă rece și în interior și în exterior. Mațele rămase se pot păstra în borcănele, bine scurse și acoperite din abundență cu sare.

Pentru umplerea acestor mini-cârnați avem nevoie de un aparat de făcut cârnați, manual sau electric, cu adaptor subțire pentru cârnați subțiri, crenvurști, cabanoși. Vom trage mațul peste acest dispozitiv și începem umplerea cu mâna udă. Nu folosim ulei deoarece cu apă funcționează minunat.

Formăm apoi cârnați de circa 5-6 cm și îi răsucim. Odată terminată umplerea, vom duce cârnații la uscat într-un loc rece, cu maxim 5 C, unde îi vom lăsa măcar 24 de ore (preferabil 48). Nu zvântăm produsele din carne la cald sau aproape de surse de căldură. Căldura este inamicul nr.1 al cărnii crude. Eu am un garaj rece, bine ventilat. Puteți pune acești cârnăciori de bere la zvântat și în frigider însă nu pe tăvi ci pe grătare (grilaje) care să permită circulația aerului.

Așa arată o vergea cu cârnați și salamuri aranjate corect. Nu înfășurăm metri de cârnați neseparați pe ea (ca la bobină) deoarece locul unde cârnațul stă lipit de vergea NU se zvântă!

CUM SE AFUMĂ CÂRNĂCIORII DE BERE CU FUM CALD LA SMOKER GRILL (GRĂTAR CU AFUMĂTOARE)?

Urmează afumarea. Fără afumare nu putem vorbi despre cârnăciori de bere picanți! Am ales să facă o afumare la cald folosind un grătar special („locomotiva” îi spunem) cumpărat recent de la Mömax (se găsesc și în alte magazine – vezi aici). Are capac, termometru și horn și poți crea în el fum – e un grill cu smoker.

cum se afuma carnatii proaspeti la smoker cu fum cald (1)

Se face focul în smoker – la început cu lemne (surcele, așchii și cărbuni speciali pentru smoker care se găsesc în magazine). Flacăra se înăbușă cu așchii pentru smoker sau afumătoare (lemn de pom fructifer sau de esență tare). Începem cu fum cald timp de 150 de minute până când temperatura din interiorul cârnaților atinge 70 C (testăm cu termometrul de carne). Practic acestia se coc un pic la fum.  Cei din stânga sunt cabanoșii de casă (rețeta aici), la mijloc sunt acești cârnăciori de bere iar în dreapta sunt cârnații Trandafir de casă (rețeta aici).

afumatoare grill smoker pentru mezeluri

Continuăm apoi cu fum rece pentru 60 de minute. Fumul rece se face tot cu așchii speciale din diferite esențe de lemn – se găsesc în supermarketuri (Kaufland de ex.). Așchiile sau rumegușul se folosesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

aschii de lemn rumegus pentru smoker kaufland

Așa arată cârnații mei în timpul afumării. Am făcut mai multe tipuri.

Cârnăciorii de bere afumați se păstrează 3-4 zile la aerisit (ca să se atenueze un pic fumul înțepător de la suprafață). Am pus acești cârnații picanți la rece (în garaj, cămară) atârnați pe o vergea de lemn, cu spații între perechi. Ce culoare superbă au după afumarea la cald! Au devenit roșiatici și au o aromă senzațională!

Păstrare și consum cârnăciori de bere picanți sau cârnați cu cimbru și usturoi

Acești cârnăciori de bere de casă preparați acasă se pot consuma imediat atât cruzi (pe post de mezel) cât și fierți sau fripți la tigaie, pe grătar sau la cuptor. Ei se păstrează bine în cămari reci și ventilate dar se vor usca în timp așa că se pot congela  în pungi vidate.

carnati suculenti preparati acasa

Cârnăciorii de bere se pot consuma ca atare, se pot prăji sau fierbe. Să vedem cum arată și în secțiune! Sunt suculenți, gustoși, aromați! Se simt fain și bucățelele de șuncă afumată din compoziție. Merg bine cu chifle moi de casă, cu muștar și cu o halbă de bere rece 🙂

sectiune carnaciori de bere facuti acasa

Tare mult mi-a păcut cum au ieșit! Niște cârnăciori de bere apetisanți, frumoși foc și extrem de gustoși.

cum se fac carnaciori de bere acasa carnati picanti cu usturoi si cimbru

Dacă sunteți amatori de cârnați de casă atunci vă recomand și rețetele tradiționale de cârnați ardelenești (vezi aici) sau de cârnați ca la Arad (vezi aici). Aceștia se fac în mațe de porc și au boia și usturoi în compoziție.

cum se rasucesc perechile de carnati egale frumoase la ce lumgime (1)

Sau o altă rețetă de cârnați pentru grill (cu vin alb, cimbru și usturoi) – vezi aici.

Rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu acești cârnăciori de bere preparați acasă și că veți testa rețeta de cârnați picanți cu cimbru și usturoi!

Aici găsiți colecția completă de mezeluri naturale de casă: cârnați, tobă, caltaboși, lebăr, slănină și șuncă afumată, pastrame etc.

cele mai bune mezeluri naturale de casa carnati sangerete slanina lebar proaspata de porc

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: