Cârnați Trandafir de casă rețeta de trandafiri tradiționali românești

0

Cârnați Trandafir de casă rețeta de trandafiri tradiționali românești savori urbane

Cârnați Trandafir de casă rețeta de trandafiri tradiționali românești. Rețeta de cârnați românești trandafiri făcuți acasă. Cum se fac cârnații de casă afumați sau proaspeți? Ce condimente se pun la cârnați? Cum se afumă cârnații?

Zilele trecute am făcut acești cârnați Trandafir de casă și m-am gândit să vă arăt rețeta pas cu pas. Sunt cârnați românești de casă preparați fără conservanți, coloranți sau alți aditivi chimici. Nu știu dacă există o rețetă originală de trandafiri. Eu am urmat-o pe cea din Manualul de fabricare a preparatelor din carne.

Am fost foarte încântată de rezultat! Am obținut niște cârnați Trandafir foarte gustoși și aspectuoși, cu arome faine de usturoi și de fum. Cârnații trandafiri sunt un produs tradițional românesc și sunt cunoscuți în întreaga țară.

cum se fac trandafiri de casa reteta de carnati trandafir

Pot spune că trandafirii sunt o versiune mai puțin condimentată a cârnaților noștri ardelenești pe care-i facem în familie (la Arad). Aceia conțin mai mult usturoi, piper și boia dulce – vezi aici rețeta.

Carnati ardelenesti de casa

Înainte de a vă apuca de treabă vă invit să citiți tutorialul despre prepararea cârnaților de casă (în general) – vezi aici.

cum se fac perechile de carnati egale si frumoase (1)

Din aceste cantități rezultă 4 perechi de cârnați Trandafir (8 fire a câte 20 cm) în funcție de grosimea mațelor subțiri de porc. Rețeta este pentru 1 kg de carne dar voi puteți să o multiplicați după nevoi. Condimentele se cântăresc cu cântarul electronic.

Cârnați Trandafir de casă rețeta de trandafiri tradiționali românești
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3-4 perechi de cârnați trandafir
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 800 g carne grasa de lucru (pulpă cu grăsime, spată, fleică sau piept de porc)
  • 200 g slănină crudă de porc
  • 20 g sare
  • 1,5 g piper
  • 2,5 g usturoi
  • 1 g boia dulce
  • mațe subțiri de porc - cca. 2-3 m

 

Cum se fac acești cârnați Trandafir de casă rețeta de trandafiri tradiționali românești?

Ce carne folosim pentru cârnații trandafiri?

Pentru acești cârnați Tradafir de casă am folosit carne de porc cu grăsime (proporția este de cca. 205 grăsime). Grăsimea este cea care conferă frăgezime cârnaților. Am tocat carnea cu aparatul de măcinat (tocat) pe găurile cele mai mari și grăsimea pe găurile mici.

Ce condimente folosim pentru cârnații Trandafir?

Am adăugat sare, piper negru proaspăt măcinat, boia de ardei dulce și puțin usturoi presat (zdrobit). Sinceră să fiu… data viitoare aș pune mai mult usturoi decât spune rețeta. Am frământat carnea cu grăsimea bine de tot (cca. 30 de minute) și am lăsat bolul cu carne peste noapte la rece. Frământarea și repaosul la rece favorizează formarea legăturilor de miozină și legarea pastei cleioase tip brandt (așa se numește în carmangerie). Se poate frâmânta cu mâna sau cu robotul echipat cu cârligul pentru carne.

NU se pune apă în pasta de cârnați! Nu ne batem joc de ei! Dorim să obținem un produs de calitate crud-uscat-afumat.

Înainte de a umple mațele am mai frământat odată carnea. Am făcut proba de gust formând 1-2 chiftele din pasta de cârnați pe care le-am prăjit. Le-am degustat după răcire. Parcă mai e nevoie de usturoi… cum am spus și mai sus.

Ce mațe folosim pentru cârnații Trandafir tradiționali?

Pentru acești cârnați Trandafir am folosit mațe subțiri de porc.  Mațele se găsesc de cumpărat, gata curățate, ținute în sare. Acestea se spală sub jet de apă rece și în interior și în exterior. Mațele rămase se pot păstra în borcănele, bine scurse și acoperite din abundență cu sare.

Pentru umplere avem nevoie de un aparat de făcut cârnați, manual sau electric. Vom trage mațul peste acest dispozitiv (umezit cu apă) și începem umplerea propriu zisă. Nu folosim ulei deoarece cu apă funcționează minunat! Carnea trebuie să fie îndesată și cârnații trebuie să aibă ținută. Mațele NU trebuie înnodate la capete deoarece carnea nu „curge” din ele.

Formăm apoi cârnați de circa 20 cm și îi răsucim în perechi. Nu înțepăm cârnații deoarece distrugem membrana și prin acele orificii vor intra bacteriile care duc la stricarea lor! Un cârnaț umplut corect NU are aer!

Apoi separăm perechile (1 pereche = 2 fire) ca să putem manevra cârnații mai ușor. Nu lucrăm cu kilometri de cârnați înfășurați pe vergele.

Zvântare și afumare cârnați Trandafir de casă

Odată terminată umplerea, vom duce acești cârnați Trandafir la zvântat într-un loc rece, cu maxim 5 C. Nu zvântăm produsele din carne la cald sau aproape de surse de căldură! Căldura este inamicul nr.1 al cărnii crude! Cârnații se zvântă atârnați pe vergele de lemn, cu spații între perechi, nu claie peste grămadă!

Așa arată o vergea cu cârnați și salamuri aranjate corect. Nu înfășurăm metri de cârnați neseparați pe ea (ca la bobină) deoarece locul unde cârnațul stă lipit de vergea NU se zvântă!

Puteți pune acești cârnați trandafiri la zvântat și în frigider însă nu pe tăvi ci pe grătare (grilaje) care să permită circulația aerului.

cum se zvanta carnatii trandafir de casa

Urmează afumarea. Fără afumare nu putem vorbi despre cârnați Trandafir! Am făcut o afumare LA RECE folosind un grătar special („locomotiva” îi spunem) cumpărat recent de la Mömax (se găsesc și în alte magazine – vezi aici). Are capac, termometru și horn și poți crea în el fum – e un grill cu smoker.

cum se afuma carnatii proaspeti la smoker cu fum cald (1)

Se face focul în smoker – la început cu lemne (surcele, așchii și cărbuni speciali pentru smoker care se găsesc în magazine). Flacăra se înăbușă cu așchii pentru smoker sau afumătoare (lemn de pom fructifer sau de esență tare). Afumarea am făcut-o la fum rece intermitent timp de o zi și jumătate. În total le-am dat 4 fumuri reci (dimineața, la prânz și seara și a doua zi dimineața încă un fum). Puteți face si câte o afumare dimineața și un a seara (2 zile).  Cei din stânga sunt cabanoșii de casă (rețeta aici), la mijloc sunt cârnăciorii de bere cu cimbru și usturoi (rețeta aici) iar în dreapta sunt acești cârnați Trandafir.

afumatoare grill smoker pentru mezeluri

Așa arată cârnații mei în timpul afumării.

După afumare am lăsat cârnații trandafiri 3 zile la aerisit (ca să se atenueze un pic fumul înțepător de la suprafață). Am pus apoi acești cârnați Trandafir la rece (în garaj, cămară) atârnați pe o vergea de lemn, cu spații între perechi. Ce culoare superbă au după afumarea la cald! Au devenit roșiatici și au o aromă senzațională!

reteta carnati de casa tip trandafir traditionali romanesti

Cârnații astfel preparați se pot consuma imediat sau se pot congela. Dacă îi păstrați in șpais (cămară, pod) ei se vor mai deshidrata și se vor mai usca dar vor fi la fel de buni. Cârnații Trandafir se pot consuma ca atare sau se pot fierbe sau prăji la tigaie sau pe grill (grătar).

Aici vedeți cum se prăjesc corect cârnații (nu se trântesc doar în tigaie!) – vezi aici.

cei mai buni carnati de casa prajiti la tigaie reteta pas cu pas

Acești cârnați Trandafir se pot păstra și la garniță, în untură – vezi aici.

Tot recent am făcut și cârnați cabanos de casă (rețeta aici).

Cârnați cabanos de casă rețeta de cabanoși delicioși savori urbane cabanossi kabanosy

Precum și cârnăciori de bere (picanți) – rețeta aici.

Cârnăciori de bere preparați acasa rețeta de cârnați picanți savori urbane

Sau o altă rețetă de cârnați pe gustul românesc (cu vin alb, cimbru și usturoi) – vezi aici.

Rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu acești cârnați Trandafir de casă sau trandafiri tradiționali românești și că o veți pune în practică cât mai curând!

Aici găsiți colecția completă de mezeluri naturale de casă: cârnați, tobă, caltaboși, lebăr, slănină și șuncă afumată, pastrame etc.

cele mai bune mezeluri naturale de casa carnati sangerete slanina lebar proaspata de porc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: