Rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb – cârnați proaspeți pentru grătar

1

Rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb – cârnați proaspeți pentru grătar. Cum se fac cârnații de porc fragezi și suculenți? Cârnăciori proaspeți de casă pentru prăjit. Cum se păstrează cel mai bine cârnații? Cum se congelează cârnații? Rețete de mezeluri de casă. Rețete de cârnat.

Rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb - cârnați proaspeți pentru grătar savori urbane

Sunt născută și crescută în Arad și cârnații de casă sunt o tradiție în familia noastră. În zona noastră fiecare gospodărie are o rețetă de cârnați venită fie pe filiera ungurească, austriacă sau slovăcească, adaptată gusturilor acesteia.

Cârnații de casă din Ardeal au din belșug usturoi, poprică (paprika, boia dulce sau iute) și chimen. Cred că nu am făcut niciodată cârnați de casă fără chimen și boia.

Carnati de casa proaspeti cu usturoi cimbru si vin pentru afumat

Cârnații noștri de casă au o culoare extraordinar de frumoasă  și de apetisantă. De gust și aromă nici nu vă mai povestesc!

preparare carnat de casa cu cimbru vin alb usturoi

Despre rețeta de cârnați de casă proaspeți sau afumați

Rețeta de cârnați pe care familia mea o face cel putin de la generația străbunicului meu născut la sfârșitul secolului XIX este una foarte iubită și de cititorii noștri (rețeta aici). Sunt cârnați care se prepară iarna și se duc la afumat iar apoi se păstrează în șpais (cămară) până în vara următoare.

Am pregatit un tutorial amplu despre secretele carnatilor de casa + sfaturi utile – vezi aici.

Cârnați de casă - rețeta de cârnați de porc afumați sau proaspeți - cum se fac cârnații ardelenesti savori urbane

De data aceasta m-am jucat un pic cu condimentele adăugând în rețeta de cârnați și niște cimbru uscat precum și ceva vin alb. Rezultatul a fost spectaculos, motiv pentru care m-am și hotărât să scriu rețeta pe care am documentat-o pas cu pas.

cum se fac carnati de casa cu vin usturoi si cimbru

Obișnuiesc să fac cârnați de casă și mezeluri în toiul iernii, când afară sunt temperaturi negative. Nu de alta dar toate aceste bunătăți ardelenești sau bănățene trebuie duse la afumat și apoi păstrate în șpais răcoros. Totuși, se întâmplă să ne fie poftă de cârnați proaspeți și vara dar atunci nu îi mai afum ci îi congelez imediat pentru a-i prăji la grătar sau la tigaie.

reteta carnati proaspeti de casa pentru gratar

Acești cârnați pentru prăjit sunt mult mai buni și mai sănătoși față de cei din comerț. Nu prea fac cantități mari pentru că se prepară rapid și pot fi făcuți oricând.

Eu am făcut cârnați proaspeți din 2 kg de carne dar vă dau rețeta de cârnați de casă pentru 1 kg de carne ca să vă fie mai ușor în cazul în care doriți să o multiplicați.

Rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb - cârnați proaspeți pentru grătar
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3-4 perechi de cârnați de casă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg carne de porc cu 30% grasime (pulpă, spată, fleică, piept de porc)
  • 25 g usturoi
  • 18-20 g sare
  • 2-3 g piper
  • 25 g paprica dulce (boia de ardei)
  • 10 g chimen seminte
  • 5 g zahar
  • 5 g cimbru uscat
  • 50 ml vin alb
  • 2 m mate de porc

Cum se face rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb?

Ingrediente pentru rețeta de cârnați de casă proaspeți, pentru prăjit la grătar

Am pregatit carnea cumparată de la măcelărie (pulpă, spată și piept de porc) pe care am tăiat-o în cuburi potrivite cu gura de alimentare a mașinii de tocat. Grăsimea din carne dă savoare și frăgezime cârnaților așa că nu cumpărați carne macră!

ingrediente pentru reteta de varza calita la cuptor cu carne si carnati (5)

Api am tocat-o folosind sita cu găurele mari a mașinii. Când fac cârnați mă străduiesc să lucrez cu carnea extrem de rece pentru ca grăsimea să nu se topească.

carne tocata de casa

Am pregătit toate ingredientele cântărite: sare, piper, chimen, boia, cimbru, usturoi, vin alb sec.

Mod de preparare cârnați proaspeți de casă

Am frământat carnea cu toate condimentele și cu usturoiul dat prin presă. Apoi am adăugat treptat și vinul. Dacă nu vă place puteți să nu puneți vin. Pur și simplu nu adăugați nimic – exclus apă. Noi nu punem apă în cârnați! Vinul are rol de frăgezire (marinare) și de aromatizare.

Compoziția de cârnați trebuie frământată temeinic pentru ca toate condimentele să fie omogen distribuite. Veți observa că aceasta devine tot mai cleioasă pe măsură ce este frământată deoarece se creează niște legături între moleculele de proteine și colagen din carnea tocată.

Cum se umplu cârnații în mațe? Ce mațe alegem?

Eu folosesc mațe subțiri de porc dar puteți să folosiți și mațe de oaie (ca și la crenvursti – rețeta aici) dacă doriți să faceți cârnaciori subțiri pentru grătar. Mațele trebuie să fie bine spălate și ușor umede când le folosim. Am tras un maț pe dispozitivul conic special al aparatului.

Am pregătit carnea formând din ea niște „găluște” cilindrice asemănătoare micilor. Este foarte important să nu existe goluri de aer în carnea care ajunge în mațe. La această etapă m-a ajutat și juniorul.

Am pornit aparatul și am început să fac cârnații. Am fost atentă să nu ajungă aer în mațe astfel că am lucrat cu o treaptă de viteză medie.

Am format un fir lung de cârnaț pe care are ulterior îl voi răsuci din loc în loc (cam la 25 cm) pentru a forma perechile. M-am străduit să fac cârnații de mărime egală pentru că mi se pare groaznic de urât să văd că atârnă pe suporți cârnați de diverse mărimi. Așa am învățat de la străbunicul și așa fac și acum.

Iarna fac fire de 50 cm pentru că merg la afumat și să nu ocupe atâta spațiu pe vergea. Cârnații proaspeți îi fac mai scurți ca să fie ușor de manevrat pe grătar sau în tigaie.

Cum se păstrează cârnații proaspeți la ladă (congelator)?

Am congelat cârnații doi câte doi, dar am păstrat și câțiva pentru a-i afuma la fum cald o zi. Practic am secționat tot la 2 noduri și am format perechi de cârnați pe care le-am pus în pungi speciale și i-am vidat. Apoi i-am băgat în lada congelatorului Se pot păstra peste 6 luni dacă stau la -20 C.

Cum se prăjesc cârnații la grătar sau la tigaie?

Am păstrat 2-3 perechi de cârnați pentru prăjit la grill. Tare faini au ieșit!

Au o culoare minunată și o aromă grozavă! I-am prăjit la jar potolit și i-am întors de câteva ori de pe o parte pe alta. În fundal vedeți și un ciolan fain precum și un piept de rață.

Ies absolut delicioși!

mod de preparare reteta de carnati savori urbane

Iată și secțiunea. Nu-i așa că sunt apetisanți? Cârnați prăjiți care pocnesc în dinți, fragezi și suculenți. Se simt aromele faine de cimbru, usturoi și chimen. Am deschis și un borcan de hrean în oțet (rețeta aici) dar merg la fel de bine și cu muștar.

sectiune carnati de casa suculenti

Dacă nu aveți grătar cu cărbuni puteți prăji cârnații și la tigaie (la început se pune un pic de apă) – vezi aici cum se procedează.

Indiferent că îi faceți iarna sau vara, cârnații proaspeți prăjiți la grătar sau tigaie sunt delicioși!

servire carnati de casa prajiti la gratar cu hrean sau mustar

Vă recomand și rețeta de cârnați ungurești Csabai (care are o rețetă protejată de legea maghiară și pe care o găsiți aici).

Vă las și rețeta de cârnați ardelenești – vezi aici.

Sau pe cea de crenvurști sau polonezi de casă – vezi aici.

Reteta de crenvursti de casa (polonezi) reteta de pe vremuri savori urbane

Poate doriți să faceți și mici de casă așa că vă las rețeta aici.

cum se prajesc micii la gratar cu carbuni

Merisă să încerci și tu rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb – cârnați proaspeți pentru grătar!

Vă recomandăm și zecile de mezeluri de casă pe care le facem în fiecare iarnă (tobă, caltaboși, lebăr, salam de casă, ceafă afumată, cotlet afumat, mușchiuleți, pastramă etc) – rețetele aici.

mezeluri de casa retete pas cu pas savori urbane

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: