Cârnați de casă – tutorial – cum se fac cârnații? Rețeta și secretele cârnaților reușiți proaspeți sau afumați

21

Cârnați de casă – tutorial – cum se fac cârnații? Rețeta și secretele cârnaților reușiți proaspeți sau afumați. Cele mai bune rețete de cârnați ardelenești cu usturoi. Ce condimente se pun la cârnați? Cum se umplu cârnații? Cum se afumă cârnații de casă? Rețete de mezeluri de casă naturale, fără conservanți sau coloranți chimici.

Cârnați de casă - tutorial - cum se fac cârnații? Rețeta și secretele cârnaților reușiți proaspeți sau afumați savori urbane

Pe masa de Crăciun nu ne lipsesc acești cârnați de casă preparați chiar de noi după rețete vechi de familie. Locuim în Arad și aici toată lumea prepară iarna multe mezeluri naturale de casă și fiecare familie are rețeta ei personalizată. Unii pun mai mult usturoi sau boia (paprika dulce), alții pun chimen etc.

Multă lume dorește să prepare cârnați de casă și ne tot întreabă care sunt secretele cârnaților reușiti: bine condimentați, frumos colorați, apetisanți și extrem de gustoși. Cârnații făcuți de noi sunt un produs crud, uscat și afumat. O mică parte din ei se consumă proaspeți – prăjiți sau fierți. Restul merg la afumat și apoi sunt atârnați în cămară (șpais) pâna la primăvară. Acesta este un cârnaț ca la Arad (rețeta aici).

reteta carnati de casa ardelenesti sau banateni

Despre mezelurile tradiționale din Transilvania și Banat

Suntem din Arad și în familiile noastre se fac mezeluri de casă de peste 10 generații – vorbim despre rețete notate cu vechime de peste 250-300 de ani, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar și chiar de dinainte de acesta. Să nu uităm că sașii au venit în Transilvania în secolul 12 (anii 1150) adică acum aproape 1000 de ani! Acestea s-au predat tinerilor care au continuat tradiția de familie. Acum este rândul nostru și vom transmite aceste cunoștințe copiilor noștri. Fiecare familie are o rețetă proprie de cârnați, salam, lebervurst (pate de ficat, maioș), tobă, sângerete, caltaboși sau șoancă (rețetele aici). Diferă doar mixul de condimente folosit care a fost adaptat după gusturile fiecărui „clan”.

cele mai bune mezeluri naturale de casa carnati sangerete slanina lebar proaspata de porc

Iată cum se fac pregătirile pentru prepararea cârnaților în familie, la Arad 🙂 Bunicul, tatăl și fiul (din arhiva personală a Dianei, co-autor al blogului). Prepararea mezelurilor de casă este o muncă de echipă la care participă toți membrii familiei.

cum se fac carnatii ardelenesti traditie de familie

În cele ce urmează vom detalia fiecare aspect de care trebuie ținut cont la prepararea cârnaților și vă vom lăsa la final și câteva rețete vechi de familie din Arad și Sibiu (cârnați ardelenești) dar și de cârnați ungurești tip csabai, cârnați de rață sau gâscă sau cârnați austrieci cu cașcaval (Käsekrainer).

5.0 from 6 reviews
Cârnați de casă - tutorial - cum se fac cârnații? Rețeta și secretele cârnaților reușiți proaspeți sau afumați
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10 kg de cârnați de casă
Ingrediente - savoriurbane.com
 • Când se fac cârnații de casă?
 • Ce carne alegem pentru cârnați de casă?
 • Ce usturoi folosim la cârnați și cum îl pregătim?
 • Câtă sare se pune la cârnați? ce sare folosim: cu sau fără iod?
 • Ce condimente se pun la cârnații de casă și în ce cantitate?
 • Cum se face pasta de cârnați? Cum se frământă carnea tocată cu condimentele?
 • Cum se pregătesc mațele (membranele, intestinele) pentru cârnați? de câți metri de intestine avem nevoie?
 • Cum se umplu corect mațele (intestinele, membranele) cu pastă de cârnați?
 • Cum se porționează și răsucesc cârnații? Cum se formează perechile?
 • Cum se afumă cârnații cu fum rece? Câte zile se țin la fum?
 • Cum se păstrează cârnații de casă afumați? Cât rezistă în cămară?

 

Secretele cârnaților de casă reușiti – tutorial și sfaturi utile

Când se fac cârnații de casă?

Acești cârnați de casă se prepară iarna când temperatura scade sub 5 C. Adică atunci când se taie porcul (cine mai are așa ceva). NU facem cârnați și mezeluri în toiul verii dacă nu vrem să le consumăm imediat sau să le congelăm.

Noi cumpărăm carne pentru cârnați de la o măcelărie privată locală din Arad, din cartierul Bujac (Măcelăria Tal). Săptămânal se sacrifică acolo câțiva porci iar carnea este mereu proaspătă și de calitate. Dacă aveți porci atunci vă invităm să citiți despre cum se face tăierea lor în Ardeal și Banat, cum se tranșează corect și ce piese ajung la cârnați – vezi aici partea 1 și aici partea a 2-a.

cum se curata pielea porcului dupa parlire cum se spala porcul taiat (1)

În aceste două articole veți vedea cum se decupează corect șuncile (jamboanele, șoanca sau șoncul), cum se taie tablele de slănină (slană sau clisă) și cum se prepară toate acestea. Rețeta jambonului afumat e aici și a slanei sărate și afumate e aici.

Cum se face slănina afumată în Ardeal și Banat Rețeta tradițională de slană sau clisă (nu șuncă) savori urbane

Ce carne alegem pentru cârnați de casă?

La noi în familie cârnații se fac exclusiv din carne de porc! Nu facem mix cu vită deoarece aceasta este slaba iar cârnații vor ieși mai uscați, mai seci. Punem vită la salamul de casă (rețeta aici).

Musai trebuie aleasă carne de porc mai grasă (căzături rămase de la fasonare, pulpă cu grăsime, piept de porc, ceafă, spată) precum și bucăți de slănină de porc. NU ne batem joc de bucățile scumpe de carne (mușchiuleț, cotlet) așa că ele NU au ce căuta la cârnați!

ingrediente pentru reteta de varza calita la cuptor cu carne si carnati (5)

Cca. 20% trebuie să fie grăsime și 80% carne. Cântărim exact carnea ca să știm ce cantități de sare și condimente vom folosi.

Carnea o tocăm acasă cu mașina de tocat echipată cu sită cu găurele mai mari (nu facem pastă extrafină). Carnea trebuie să fie rece, nu lucrăm în spații încălzite deoarece carnea tocată este foarte ușor perisabilă. În Ardeal zicem că se macină carnea cu mașina de măcinat.

Ce usturoi folosim la cârnați și cum îl pregătim?

În cârnații ardelenești de casă se pun cantități mari de usturoi dar nu exagerate (cca. 25-35 g de usturoi/1 kg de carne). Usturoiul e bine să fie românesc sau măcar de origine europeană (am văzut din Spania și e foarte OK) deoarece cel chinezesc se înverzește (se oxidează).

Acesta se curăță de coji și se zdrobește fin în mojar, cu mașina de tocat sau cu blenderul.

NU îl subțiem cu apă! Nu punem apă cu aromă de usturoi în cârnați ci chiar pastă de usturoi!

Câtă sare se pune la cârnați? Ce sare folosim: cu sau fără iod?

Sarea pentru cârnați de casă și mezeluri, în general, trebuie să fie gunjoasă, fără iod. Se numește sare neiodată pentru industria alimentară din care folosim și la murături. Se găsește de cumpărat la saci de 5 kg prin piețe sau supermarketuri.

Cantitatea de sare din cârnați este între 15-22 g sare/ 1 kg de carne. Unii merg până la 25 g/kg, după gust. Mai puțin de 15 g nu recomandăm deoarece sarea este principalul conservant natural al mezelurilor!

Ce condimente se pun la cârnații de casă și în ce cantitate? 

Aici intervine gustul fiecărui „clan” iar condimentele (mirodeniile) diferă mult în funcție de zona geografică. În Ardeal și Banat nu se pune cimbru în cârnați și nici măghiran, enibahar sau coriandru. Noi vă spunem exact ce punem iar voi puneți ce vreți dar… nu combinați mai mult de 2 arome!

În familia mea cârnații se fac cu usturoi, sare, piper și boia dulce (paprika). În familia Danei se adaugă și chimen. Oricum, semnul distinctiv al cârnaților ardelenești și bănățeni este culoarea roșiatică superbă dată de boiaua dulce de ardei! Fără asta nu există cârnați la noi!

În niciun caz NU folosesc mixurile de condimente zise „pentru cârnați” din comerț deoarece nu prea seamănă cu ce știm noi că ar trebui să fie (chiar dacă sunt naturale). Doar n-o să facem cârnații exact ca ai vecinului, nu?

Cârnați ardelenești și bănățeni cu paprika sau boia dulce de ardei

Mulți nu știu cum trebuie să fie o boia adevărată de ardei: dulceagă, deloc amară, cu culoare roșu intens (nu maro sau cărămiziu) și cu aromă și gust de ardei roșu proaspăt. Din păcate în comerț de găsesc multe falsuri care sunt departe de original. Cea mai celebră este boiaua ungurească de Szeged. Noi cumpărăm boia naturală preparată doar din pulpa ardeilor (fără cotoare și semințe) de la Dorobanți sau Nădlac (jud. Arad). Cantitatea de boia pusă în cârnații de casă făcuți de noi este de cca. 15-30 g boia/kg de carne. După gust și tradiția de familie. Pe fâșia de vest punem mai multă boia decât se pune la Sibiu, Cluj, Alba sau Sălaj. Acolo nu-s chiar așa de roșii cârnații dar nici palizi nu-s!

Nu pot concepe cârnații de casă fără măcar un pic de boia… nu pot să văd (darămite să mănânc!) cârnați bej sau gri, cenușii… parcă sunt expirați. Spun asta pentru că am văzut pe internet niște poze cu așa ziși cârnați de casă care nu păreau deloc comestibili… Se zice că mâncăm mai întâi cu privirea și apoi cu gura așa că ar fi bine ca ochii să vadă ceva apetisant în cârnații pe care-i facem! Vom mai dezbate acest aspect și la capitolul umplere și porționare.

Câte grame de piper se pun la 1 kg de carne de cârnați?

Cu piperul este o altă poveste. Cantitatea de piper diferă în funcție de calitatea și de tipul acestuia: piper negru proaspăt măcinat (mult mai iute) sau piper negru gata măcinat și ambalat (slab). Rețetele noastre prevăd piper negru proaspăt măcinat acasă. Dacă totuși folosiți un piper gata măcinat atunci va trebui să puneți mai mult deoarece nu are iuțeală și aromă cum trebuie. În general se pun între 3-6 g/piper la 1 kg de carne.

Nu vă zgârciți când cumpărați boiaua și piperul deoarece condimentele ieftine sunt de obicei „răsuflate” sau „înmulțite” cu alte chestii! Dacă vedeți ambalaje din hârtie simplă și subțire este clar că toată aroma s-a dus deja din condimente! Acestea trebuie să fie ambalate în folii groase de plastic și metal (plicuri lucioase, groase) sau în recipiente de sticlă.

Vă recomand să cumpărați piper negru boabe de la Kotanyi sau Kamis pe care să-l măcinați acasă cu râșnița de cafea clasică sau electrică. Noi avem râșnița străbunicii pe care o folosim și la măcinat macul pentru baigli (rețeta aici).

Se pune chimen în cârnați de casă?

Spuneam mai sus că Diana pune și chimen în cârnați, în stil unguresc. Ies grozav de buni! Chimenul (Carum carvi) nu trebuie confundat cu chimionul (Cuminum cyminum)! Cel din urmă are aromă orientală care seamănă cu anasonul și nu pe acesta îl folosim la cârnați! Semințele de chimen se macină și ele cu râșnița – unele rămân mai mari, altele se transformă în pudră. Se pun cca. 8-12 g de chimen/1 kg de carne tocată pentru cârnați de casă.

Ce alte ierburi aromatice sau mirodenii se mai pun în cârnați?

În Moldova și Regat se pun tot felul de ierburi uscate sau arome în cârnați: busuioc, cimbru, enibahar, măghiran, coriandru, boabe de muștar etc. Merg spre zona orientală. Diana a testat și o rețetă de cârnați cu cimbru uscat, usturoi și vin alb și a pus 5 g de cimbru la 1 kg de carne. Acești cârnați au fost proaspeți și prăjiți imediat pe grătar – nu au mers la afumatoare. Rețeta aici. Nu sunt chiar pe gustul nostru dar s-ar putea ca altora să le placă.

Rețeta de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și vin alb savori urbane

Un alt secret al cârnaților

Bunicul Dianei (măcelar și mare specialist în mezeluri de casă) ne-a învățat să punem un strop de zahăr în pasta de cârnați. Acesta va da un luciu frumos feliilor de cârnați uscați! Se pun 5 g de zahăr la 1 kg de carne.

Bun, acum că ne-am tocat carnea, am zdrobit usturoiul și ne-am cântărit sarea și condimentele putem trece la treabă!

Cum se face pasta de cârnați? Cum se frământă carnea tocată cu condimentele?

De obicei această etapă se petrece într-un spațiu rece, nu la „căldurică”. Vorba bunicului Dianei (fost măcelar foarte iscusit): oricât de plăcută sunt căldura și apa caldă, la facerea cârnaților acestea NU sunt recomandate!

Carnea tocată pentru cârnați se pune în vailing, troacă sau lighean, castron mare cu toarte sau buză. Unii o lucrează direct pe masă. În acest caz (și doar în acesta!) vă recomandăm să acoperiți masa cu o mușama groasă pe care să o și aruncați la final pentru că va fi unsuroasă. De obicei se lucrează pe mese vechi iar mușamaua se fixează pe dedesubt cu cuie mici ca să nu joace. În secolul 21 nu cred că este cazul să mai avem, în mod curent, mușama pe mese… este ridicol! Mesele au acum blaturi lavabile (melaminate), unele sunt termorezistente și nu necesită „împodobirea” lor cu mușamale înflorate sau cu modele de Crăciun (care rămân acolo până la Paști). Nu suntem deloc nici fanele florilor de plastic (oricât de realist ar arăta) deoarece sunt de prost gust.

Condimentele cântărite (sarea, piperul, boiaua, usturoiul, chimenul etc) se presară peste carne și se trece la frământat. Mai bine puneți treptat condimente și gustați pe parcurs decât să vă treziți că totul e prea iute sau prea sărat! Vedeți mai jos cum se face degustarea pastei de cârnați.

NU se pune apă în carnea pentru cârnați!!

Da, este greu sa framanti cantitati mari de carne tocata insa nu ne batem joc de preparatele de casa! Barbatii sunt cei care trebuie sa faca treaba asta si sa framante carnea bine de tot. Chestia cu apa in carnati este pentru a usura munca de framantare insa apoi carnatii ies ca vai de mama lor… Vrem sa facem carnati afumati si uscati care sa reziste bine si 12 luni in camara. Am citit prin grupurile de Facebook niste ineptii cu privire la prepararea carnatilor care m-au lasat masca. Adica dupa ce lungesc compozitia cu multa apa (ca sa nu se chinuie cu framantatul) se apuca sa intepe membrana carnatilor si ii atarna pe acestia pe cozi de matura prin bucatarii, pe langa calorifere (!!!!) ca sa se scurga zeama din ei. Ne si spun ca trebuie puse ziare multe si carpe pentru ca se va scurge zeama multa… Oameni buni, un pic de logica nu aveti??? Carnea tocata este foarte perisabila asa ca trebuie tinuta la rece, nu langa surse de caldura! Va dati seama ca daca se umplu matele cu o compozitie apoasa si apoi apa se evapora fortat, veti ramane cu niste carnati stafiditi, zbarciti, care risca sa se si strice repede.

Aici intervin bărbații din gospodărie deoarece frământatul cere forță fizică. Carnea este rece și efectiv îți amorțesc palmele și brațele după câteva minute. Se face cu schimbul: unul ține de castron și celălalt frământă viguros cca. 45-60 de minute. Ideea e ca toate condimentele să fie bine distribuite în carne și ca proteinele din ea (miozina) să înceapă să creeze lanțurile necesare acestei compoziții.

cum se framanta pasta de carnati si cat timp (1)

De unde știm când să ne oprim? Bunicul spunea trebuie frământat până ce pe mâini se formează o peliculă de grăsime cu paprică (boia). Dacă luăm în palmă un pumn de carne și întoarcem palma în jos, acesta trebuie să rămână lipit de ea, să nu cadă.

Cum se face proba cârnaților cu chifteaua prăjită?

Ca să ne dăm seama de gradul de condimentare al acestor cârnați de casă este recomandat să gustăm pasta. Se formează niște chifteluțe mici care se prăjesc într-o tigăiță. Așteptăm ca ele să se răcorească și apoi le gustăm. În funcție de asta putem corecta asezonarea pastei de cârnați cu ce condimente mai dorim. Nu uitați că aceștia vor pierde din masă (se evaporă apa din carne prin uscare) și că sarea rămâne tot aceeași!

Lăsăm carnea pentru cârnați de casă să stea o oră la rece (se poate lăsa și peste noapte în frigider, în container închis cu capac). Între timp ne ocupăm de mațe.

Cum se pregătesc mațele (membranele, intestinele) pentru cârnați? De câți metri de intestine avem nevoie?

În mod tradițional noi folosim intestine subțiri de porc pentru acești cârnați de casă. Cele de oaie sunt subțiri și fragile și se folosesc la crenvurști sau virșli sau la cârnații de gâscă și rață. Din experiență vă spun că în 1 m liniar de intestin subțire de porc intră 1 kg de compoziție de cârnați. La 10 kg de carne + condimente și usturoi aș cumpăra dublu – adică 20 m de mațe deoarece unele sunt pleznite, ciupite etc. Sunt ieftine și nu-i bai dacă rămân și le arunc.

Se găsesc mațe de cumpărat la supermarket. Acestea sunt deja curățate și sărate.

Se pun matele la inmuiat in apa rece apoi se clatesc bine. Dau drumul la jet mic la apa rece si tin fiecare bucata de mat sub jet pana sa se umple cu apa. Asa vad si daca vreun mat e rupt sau gaurit.

Pregatesc matele spalate pe o tava, in gramajoare, ca sa fie la indemana cand incepem umplerea carnatilor. Lucram organizat.

Cum se umplu corect mațele (intestinele, membranele) cu pastă de cârnați?

Vă recomandăm din start să folosiți mașini de umplut cârnații cu acționare manuală (nu electrice) deoarece puteți controla mai  bine întreg procesul. Acestea sunt de formă cilindrică, orizontale sau verticale și au diferite capacități. Una medie are loc cam pentru 3 kg de pastă de cârnați.

Am văzut recent într-un grup culinar de pe Facebook cum se lăuda una că a umplut cârnații îndesând carnea cu coada de la lingura de lemn! Hello! Am mai auzit și eu de cârnați îndesați cu bățul dar asta era în anii ’70 și nu în Ardeal și Banat… Deci it’s for real. Un aparat de cârnați costă 50-75 de lei și se folosește ani buni, dacă nu toată viața sau cu 3-4 lei se cumpără doar dispozitivul care se atașează la mașina de tocat carne.

Aparatul de umplut carnati are peste 40 de ani. A fost proiectat si realizat de tatal Dianei (e inginer pensionar) si practic e de o varsta cu noi.

bunicul face carnati de casa la arad

Are o capacitate de circa 3,5 kg de carne si un sistem de fixare pe blatul mesei.

Carnati de casa Arad (17)

Din compozitia de carnati se fac bile mari (chiftele), cat incap in maini, care se arunca cu putere in aparat. Jap, jap…

Deci nu luăm aiurea din carne și o îndesăm în cilindru pentru că rămân pungi de aer! Facem bile pe care le trântim cu putere în cilindru.

Se trag pe rand matele pe aparatul de carnati si se incepe umplerea. Duda (țeava) aparatului se umezește la exterior cu apă, nu se unge cu ulei! Astfel mațele se trag mai ușor pe ea.

Se lucreaza mai bine in doi: unul da la manivela si celalalt ghideaza carnatii formati. Ritmul de umplere este unul lent, fara graba. Nu e voie ca in carnati sa ajunga aer!

Aici e o poza de la mine de acasă iar mama e cea de la „prindere”. Eu am o mașină de cârnați nouă, de 2,5 kg, prevăzută cu ventuză (din Selgros).

cum se umplu carnatii in mate pas cu pas

Ne asiguram ca umplutura sa fie bine indesata si sa nu avem aer. Daca masa de lucru e un pic umeda, atunci carnatii se formeaza si mai usor deoarece aluneca si se incovoiaza practic singuri. Niciodata NU am înțepat cârnații cu acul! Prin acele orificii intră bacteriile. Neavând apă în cârnați nu e nevoie ca aceasta să se scurgă… Oricum, membrana naturală respiră și permite uscarea cârnaților în timp.

Cum se porționează și răsucesc cârnații? Cum se formează perechile?

Am zis mai sus că și ochiul mănâncă așa că insist asupra acestui aspect estetic: perechile de cârnați trebuie să fie cu brațe egale (2 fire = 1 pereche) și egale între ele. Noi le facem la 50 cm (500 g un fir, 1 kg o pereche).

cum se fac perechile de carnati egale si frumoase (1)

Am văzut niște orori pe internet de m-am îngrozit… ca niște zdrențe rupte arătau cârnații aceia. Plini de aer, cu capetele dezumflate și cu carne cenușie în ei. Făcuți în bătaie de joc…

cum se rasucesc perechile de carnati egale frumoase la ce lumgime (1)

Putem face și fire de 40 cm, de 30, de 25 cm sau chiar la 10-12 cm pentru a-i putea deosebi ulterior.

De  exemplu cârnații csabai sunt răsuciți la 25 cm.

Cârnații cu cașcaval (Käsekrainer) sunt micuți de 10-12 cm.

Iată și cârnații de rață și gâscă în mațe subțiri de oaie.

cum se fac perechile de carnati in ardeal

Cum se zvântă cârnații înainte de afumare?

Avem vergele de lemn speciale pentru zvântat mezeluri. Așezăm cârnații pe ele cu spațiu ca să circule aerul, nu-i punem lipiți și nici nu-i aruncăm pe ele fără să fie răsuciți și separați în perechi!

Sau așa.

Acestea merg în șpais (cămară rece, garaj, magazie) pentru 24 de ore. Niciodată NU se afumă mezeluri umede deoarece nu prinde fumul! Nu-i punem lângă surse de căldură ci îi ducem direct la rece! Nu e nevoie de cârpe sau ziare sub ei deoarece din ei NU picură nimic!

Temperatura ambientală trebuie să fie de sub 5 C dar nu negativă ca să nu înghețe cârnații.

Cum se afumă cârnații cu fum rece? Câte zile se țin la fum?

OBSERVAȚIE: știu că doar în Ardeal, Banat și prin Bucovina sunt afumătorii publice și că cei din Regat și Moldova nu au unde să-și afume cârnații și preferă să-i consume proaspeți. În acest caz, după zvântarea de 24 de ore, puteți trece la ambalarea lor în pungi vidate și congelare. Sau vă construiți o afumătoare mică acasă (vezi aici) sau apelați la funcția de afumare cu fum rece a unui smoker – grill (vezi aici).

Sau îi prăjiți în untură și îi păstrați în borcane sau la garniță. (reteta aici)

Cârnați la garniță rețeta de cârnați la borcan în untură savori urbane

Ideea este ca fumul să fie rece (nu cald) pentru a putea păstra cât mai mult mezelurile în cămară!

Aici puteti citi pe larg despre cum se face o afumătoare si cum se afumă corect cu fum rece sau cald.

Afumarea cărnii și a cârnaților. Cum se construiește o afumătoare și cum se afumă mezelurile de casă savori urbane

În Arad avem multe afumătorii și ne ducem acolo mezelurile. Noi afumăm tot: și toba, leberul, caltaboșii etc. Sunt senzaționale după afumare! Cei de acolo știu exact câte fumuri reci să le dea cârnaților așa că ne bazăm pe ei. În general cârnații se afumă cam 2 zile (intermitent), caltaboșii, toba și lebărul (maioșul) 3 zile, slana (clisa) cam 4 zile iar șoancele mari stau și 7 zile. Fumul rece se face cu talaș (rumeguș) de pom fructifer, esențe tari (fag) și nu se folosesc resturi de parchet cu palux sau bucăți de PFL sau PAL deoarece conțin compuși toxici.

Cum se păstrează cârnații de casă afumați? Cât rezistă în cămară?

După afumare mezelurile se atârna iar în cămara rece sau în pod (max. 15 C) și se se păstrează până le vine rândul la mâncat. Trebuie lăsate măcar 2 zile la aerisit deoarece fumul proaspăt este înțepător.

cum se aerisesc carnatii dupa afumare si cum se pastreaza in camara spais

Dacă vedeți că încep să se usuce peste măsură (e vremea prea caldă) atunci puteți vida și congela aceste mezeluri afumate. Când aveți nevoie le dezghețați lent în frigider.

Iată cum arată un cârnaț proaspăt adus de la afumătoare, lăsat 2 zile la aerisit. Deja dă semne de uscare dar mijlocul este moale, cremos, poate fi uns pe pâine.

cel mai bun carnat de casa ca la arad

Aceștia sunt celebrii cârnați după care oftează lumea 🙂 Usturoiați, aromați, apetisanți, frumos colorați.

Iată-i și alături de slană (clisă) și de șoancă (șuncă, jambon). Așa arată în secțiune cârnații de 11 luni ce-au fost păstrați în cămară. S-au uscat dar sunt grozav de gustoși și ușor de mestecat.

Aici vedeți și cum se prăjesc corect cârnații proaspeți (cruzi sau afumați) ca să nu pleznească – rețeta aici.

Carnati prajiti la tigaie - cum se prajesc corect carnatii proaspeti sau afumati reteta savori urbane

 

Cele mai bune rețete de cârnați de casă

Amu, dacă vă țineți de cele expuse mai sus, vă asigur că veți face și mânca cei mai buni cârnați de casă! V-am promis mai multe rețete așa că le găsiți mai jos. Fiecare are ceva special.

Cârnați de casă – rețeta arădeană din familia Dianei – vezi aici.

Carnati de casa – reteta aradeana de familie

Cârnați ardelenești așa cum se fac în familia mea (mix Sibiu cu Arad – la Sibiu se pune ceva mai puțină paprika decât la Arad) – vezi aici.

Cârnați de casă ungurești tip csabai (cioboi) – rețeta aici.

Carnati de casa unguresti tip csabai

Cârnați din carne de pasăre (rață, gâscă, curcan, pui etc) – rețeta aici.

cum se fac carnati de pasare pui rata gasca curcan

Cârnați de porc cu cimbru, vin și usturoi (pentru grill) – rețeta aici.

Cârnați cu cașcaval (Käsekrainer austriac) – rețeta aici.

Carnati cu cascaval – Käsekrainer vienez

BONUS

Salam de casă ca la Arad, Nădlac sau Pecica – rețeta aici.

Salam de casa ca la Arad si Nadlac

Crenvurști sau polonezi de casă – ca pe vremuri – rețeta aici.

Reteta de crenvursti de casa (polonezi) reteta de pe vremuri savori urbane

Spor la treabă să aveți! Sper să vă fie de folos aceste sfaturi din tutorialul despre cum facem noi cârnați de casă și să țineți cont că rețetele diferă de la familie la familie!

Aici găsiți restul rețetelor de mezeluri naturale de casă: tobă, caltaboși, pastramă, lebăr, ceafî sau cotlet afumat, slănină, kaiser etc. 

mezeluri de casa retete pas cu pas savori urbane

21 COMENTARII

 1. […] Noi locuim în Arad și familiile noastre fac mezeluri de casă dintotdeauna. Avem rețete de familie vechi de peste 250-300 de ani, de pe vremea Imperiului și chiar de dinainte de acesta. Să nu uităm că sașii au venit în Transilvania în secolul 12 (anii 1150) adică acum aproape 1000 de ani! Aceste rețete s-au predat tinerilor care au continuat tradiția de familie. Acum este rândul nostru și vom transmite aceste cunoștințe copiilor noștri. Fiecare familie are o rețetă proprie de cârnați, salam, lebervurst (pate de ficat, maioș), tobă, caltaboși, slană sau șoancă. Diferă doar mixul de condimente folosit care a fost adaptat după gusturile fiecărui „clan”. Poza de mai jos este de la prepararea cârnaților  și salamului de casă (vedeți aici tutorialul). […]

 2. Da’ de ce doar in Banat și în Ardeal nu s-ar fi putut umple cârnații cu coada lingurii de lemn? La voi acolo lingurile de lemn au cozi de la inox în sus?

 3. in marea majoritate ii fac la fel….pun boia iute ….si dulce, productie propie….gust direct din pasta cruda….umplut, zvantat, afumat….am afumatoare…..cu termometu….productie propie….dar ma mai uit si la vecini sa fur secrete…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.