Reteta de crenvursti de casa (polonezi). O reteta simpla de mezeluri de casa, accesibila tuturor. Inclusiv VIDEO – cum se fac crenvursti de casa fara chimicale? Crenvursti de porc, vita sau pui.
Avand in vedere ca circula mai multe denumiri asemanatoare, cum ar fi: cremvursti, virsli (din limba maghiara), haideti sa vedem care este forma corecta conform dex-ului:
CRÉNVURST, crenvurști, s. m. Produs alimentar în formă de cârnăcior, obținut din carne de vită și slănină tocate fin, introduse în intestine de oaie sau în material plastic și adesea prinse în pereche. [Var.: crénvurșt s. m.] – Din germ. Krenwürstchen.
Deci nu sunt „crenvusti” sau „cremvursti„.
Crenvurstii sunt un mezel german-austriac. Culmea e ca in Austria sunt cunoscuti sub numele de Frankfurter Würstchen iar in Germania ca Wiener Würstchen sau Bockwurst. Polonezii (Knackerwurst) au aceeasi reteta insa se umplu in mate mai groase. Sunt un produs fiert (oparit)-afumat.
Despre reteta de crenvursti de casa ca pe vremuri
Stiam in mare ca acesti carnaciori se prepara din carne de vita, porc si slanina, ca acestea trebuie sa fie semicongelate (ca sa nu se „taie” compozitia, sa nu se separe grasimea de carne), ca se adauga din cand in cand si fulgi de gheata iar ca asezonarea nu este fixa. Se pun sare, piper, nucsoara, coriandru, maghiran, usturoi – la alegere. Se umplu in mate subitiri de oaie, se oparesc la temperatura mica (70 C) si apoi se afuma. Mai multe despre crenvursti puteti citi aici. Se pot face crenvursti de casa si din carne de pui insa vor fi mai fazi, mai seci.
Sub nicio forma in crenvursti sau parizer NU se pun oua, gris, paine sau faina pentru ca nu facem galuste!
Ce gustosi sunt acesti crenvursti naturali, atat fierti cat si prajiti in tigaie sau la gratar! O nebunie 🙂
Bineinteles ca avem si alte retete de mezeluri: carnati de casa, ceafa afumata, cotlet, salam de casa etc.
Sunt convinsa ca stim cu totii cum arata si ce sunt crenvurstii. Haideti sa vedem cum se prepara in casa. O parte din pozele intermediare sunt din arhiva personala (de prin 2012), cu mult inainte de a avea blogul. Restul imaginilor (cele frumoase 🙂 ) ne-au fost oferite de draga noastra prietena si cititoare Eliana Boghici Rotaru care a preparat crenvurstii chiar dupa reteta noastră.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 10 portii de crenvursti de casa sau polonezi (in mate mai groase).
- 1 kg carne de porc
- 1 kg carne de vita
- 600 g slanina
- sau 2,6 kg de carne tocata amestec cu 30% grasime
- 350 g cuburi de gheata
- 50 g sare
- 6 g piper
- 3 g flori de nucsoara (macis)
- 10 g paprica
- 5 g nucsoara macinata
- optional: 5 g chimen macinat
- 6-8 catei de usturoi
- ca.10 m mat de oaie sau 3-5 m mat de porc
Mod de preparare reteta de crenvursti de casa (polonezi) ca pe vremuri
Carnea pentru crenvursti de casa trebuie sa fie foarte foarte rece, cel mai bine e ca inainte de preparare sa puneti carnea la congelator pentru o ora. Chiar si incaperea este bine sa fie cat mai rece. Carnea se toaca cat mai fin cu masina de carne (prevazuta cu sita cu cele mai mici gaurele). Nu veti reusi acasa sa faceti pasta fina din fabrica, chiar daca dupa tocare veti baga carnea in procesor sau blender. Nu-i niciun bai daca e mai grunjoasa.
Condimentele trebuie sa fie macinate, usturoiul trebuie sa fie dat prin presa speciala.
Cum se framanta pasta de carne pentru crenvursti de casa
Se adauga condimentele si se incepe framantarea. Fie ca se framanta cu mana, fie ca se apeleaza la un aparat/malaxor, compozitia trebuie framantata mult de tot, adaugandu-se treptat gheata pisata. Cel mai bine este sa mentineti compozitia foarte rece, ea trebuie sa se transforme intr-o pasta.
Iata si un video in care este prezentata tehnica de preparare a acestor crenvursti de casa.
Puteti sa dati compozitia prin robotul procesor cu cutit si pasta se va face si mai fina. Framantatul cu mana incalzeste carnea si trebuie sa faceti pauze – nu mai vorbesc de faptul ca va ingheata mainile in aceasta compozitie. In fabrica se adauga nitrit si coloranti pentru a da o tenta rosiatica carnii. Acasa nu punem chimicale, mergem pe versiunea naturala.
Ce mate se folosesc pentru crenvursti si polonezi?
Pentru crenvursti si polonezi folosim mate de oaie, respectiv de porc, adica mate naturale. Matele de oaie sunt mai subtiri, cele de porc sunt in pic mai groase – sunt si matele in care se fac carnatii de casa.
Cu ajutorul aparatului pentru facut carnati umplem matele, facand o sucitura dupa fiecare 20 de cm. Important este ca umplutura sa fie densa, sa nu patrunda aer in mate.
Eu am folosit aici mate de porc. Am format intai un fel de mici indesati din carne pe care i-am introdus treptat in masina de umplut carnati.
Oparire crenvursti de casa
Ordinea fireasca este oparire, zvantare si apoi afumare. Este complet ilogic sa afumi crenvurstii (sau alte mezeluri) si apoi sa le fierbi/oparesti deoarece speli tot fumul si deschizi porii pentru bacterii! Este o tampenie! Zvantarea se face doar la racoare (max. 10 C) nu in incaperi incalzite si nici aproape de surse de caldura.
Dupa umplere, crenvurstii de casa se aseaza intr-o tava mai adanca umpluta cu apa nu foarte rece (la temperatura camerei – cca. 25 C).
Tava se introduce in cuptorul preincins la 70° C si se lasa in cuptor circa 30 de minute crenvurstii subtiri respectiv 40 de minute polonezii. Daca este nevoie se si intorc dupa 20 de minute. Practic se poşează, nu se fierb.
Cum se afuma crenvurstii de casa sau polonezii?
Inainte de fum, acesti crenvursti de casa se lasa la zvantat o noapte, intr-un loc racoros (max. 10 C), ferit de umezeala. Eu i-am atarnat in garaj.
Se dau doua fumuri reci (cu rumegus), unul dimineata si unul seara. Daca nu aveti afumatoare sau nu puteti apela la cineva care afuma, crenvurstii se pot afuma si pe un gratar, punand rumegus mult peste jarul aproape stins si acoperind cu un capac tot grillul. Aici suntem cu ochii pe jar ca nu cumva sa se aprinda. Grilajul unde se afla crenvurstii se va afla la cel putin 20 cm de jar.
Aici puteti citi pe larg despre cum se face o afumătoare si cum se afumă corect cu fum rece sau cald.
Dupa afumare crenvurstii se lasa 12-24 de ore la aerisit ca sa nu fie iuti. Tot in magazie sau garaj se atarna, la racoare. Sub nicio forma ei nu se oparesc dupa afumare decat in momentul consumarii acestora. Crenvurstii afumati si aerisiti se pastreaza la rece 3-4 zile (in frigider) sau se pot congela in portii.
Servire crenvursti de casa, polonezi – ca pe vremuri
Acesta este rezultatul: crenvursti de casa, fara aditivi si chimicale.
Inainte de consum crenvurstii se fierb cateva minute (ca si cei din comert) sau se prajesc in tigaie sau la gratar. Se potrivesc de minune cu mustar, cu hreanul in otet si cu o paine buna de casa.
Asa arata in sectiune acesti minunati crenvursti de casa.
Crenvurstii de casa se consuma atat fierti cat si prajiti.
Ce gust si ce aroma faina au!
Eliana, iti multumim frumos pentru imaginile oferite! Ai facut niste crenvursti senzationali!
Aici sunt si pozele noastre vechi si nu prea frumoase, de pe vremea cand inca nu exista blogul Savori Urbane 🙂
Daca sunteti pasionati de mezelurile de casa atunci va invit sa cititi tutorialul in doua parti cu privire la taierea porcului in Ardeal si Banat – vezi aici si aici.
O alta specialitate ardeleneasca si banateana care se opareste este gusa de porc cu usturoi si boia (obald sau abalt szalonna) – vezi aici.
Sper ca v-a fost de folos aceasta reteta de crenvursti de casa si ca o veti testa in curand. Pofta buna!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de mezeluri de casa
[…] Crenvursti de casa – reteta aici. […]
[…] gasiti reteta crenvurstilor de casa – in caz ca doriti sa-i preparati chiar […]
[…] mixat totul cateva minute pana ce am obtinut o pasta fina de tot, ca la crenvurstii de casa. Am mutat pasta intr-un castron acoperit si am dat-o la rece 30 de minute ca sa se intareasca si sa […]
[…] fac destul de des, fie cu crenvursti de casa, fie cu cei cumparati din sursa sigura. Sunt cateva firme locale care fac crenvursti sau virsli […]
[…] si mazare. Unele variante folosesc limba fiarta, carnea de prepelita sau fazan, sunca presata, crenvursti, parizer sau polonezi, ciuperci, trufe sau homar. Mai multe despre salata ruseasca (salata Olivier) […]
[…] carnaciori in foietaj sunt foarte gustosi daca-i faceti cu carnati de bere. Puteti folosi si crenvursti de casa sau cumparati de la o macelarie locala de incredere. O alta reteta faina este cea de covridog […]
[…] In ziua de azi, stiind cate chimicale sunt in mezelurile din comert, ar fi bine sa gasiti un macelar local de incredere care sa produca crenvurstii sau sa-i preparati chiar voi acasa dupa reteta noastra. […]
[…] Crenvursti sau polonezi de casa – reteta aici […]
Bună. As dori sa fac crenvurști pentru bebe. Se poate sări peste afumare, și sa îi pun direct la congelator? Mulțumesc
[…] mațe subțiri de porc dar puteți să folosiți și mațe de oaie (ca și la crenvursti – rețeta aici) dacă doriți să faceți cârnaciori subțiri pentru grătar. Mațele trebuie să fie bine […]
[…] fin (fein). Acest cas de carne NU contine oua, ceapa sau usturoi. Se prepara cu fulgi de gheata (ca si crenvurstii sau parizerul) care sa raceasca mereu compozitia de […]
[…] Aradenii de varsta mea tin minte cu siguranta magazinul „non-stop” de pe strada Closca colt cu Bd. Revolutiei (pe atunci Republicii). Nu stiu de ce se numea asa pentru ca avea program de functionare. Asa era scris pe usa: NON STOP. Nu mai tin minte ce anume se mai gasea acolo, aveam totusi 3-4 ani, dar era si un fel de coltisor fast food in care aveau un aparat mare cu vreo 6 tepuse pentru hot dog. In aceste tepe erau infipte niste cornuri mari si langa, intr-o oala, fierbeau crenvurstii. Puteti face crenvursti de casa dupa reteta noastra – vezi aici. […]
[…] de cârnați cabanos de casă (rețeta aici), cârnăciori de bere (rețeta aici) sau crenvurști (rețeta aici). Puteți folosi și variantele din comerț dacă sunt din surse […]
[…] de cârnați cabanos de casă (rețeta aici), cârnăciori de bere (rețeta aici) sau crenvurști (rețeta aici). Puteți folosi și variantele din comerț dacă sunt din surse […]
[…] sau polonezii din comerț, atunci vă las rețeta noastră de crenvurști de casă – vezi aici. În Ardeal și Banat crenvurștii se numesc și „frankfurteri” de la Frankfurterwurst (din […]