Covridog – reteta de crenvursti in aluat. O reteta simpla de cornuri cu cremvursti, cu aluat pufos, potrivite pentru o gustare sau pentru pachetelul copiilor. Crenvurstii puteti sa-i faceti si acasa.
Covridog fac destul de des, fie cu crenvursti de casa, fie cu cei cumparati din sursa sigura. Sunt cateva firme locale care fac crenvursti sau virsli foarte buni, din carne, nu din tot felul de prostii. Si macelaria Tal din Bujac, de la care cumparam carnea de porc, are mezeluri de casa foarte bune. Merita sa va gasiti o macelarie de incredere de unde sa puteti cumpara produse de calitate. Aici gasiti reteta de crenvursti sau polonezi de casa.
Ne mai plac mult si carnaciorii in foietaj, facuti asa ca pentru o imbucatura, din carnaciori de bere si mai fac si crenvursti in foietaj.
Numele covridogilor se pare ca vine de la covrigi + hot dog. Cam asa ceva. Aluatul insa este mai bogat decat cel al covrigilor de casa – reteta aici.
Varianta aceasta de covridog este cu aluat dospit (chiar si acesta usor foietat, cu unt) si imi place mai mult pentru ca mi se pare mult mai usoara, mai dietetica decat cea cu aluat foietaj. Din acelasi aluat am facut si niste briose aperitiv cu branza si usturoi – foarte gustoase si aromate.
Aluatul de covridog este unul foarte pufos, cu gust placut de unt. Sunt cei mai buni covridogi pe care i-am mancat! Deasupra cornurilor cu crenvursti putem presara seminte de susan (asa am pus eu), de mac, chimen sau putem sa le lasam simple, doar unse cu ou.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 12 covridogi.
- 250 g faina
- 185 ml lapte
- 12 g drojdie proaspata sau 4 g uscata
- ½ lingurita zahar
- 20 g unt cu min. 80% grasime
- 20 g ulei
- 7-8 g sare
- circa 12 crenvursti
- 1 galbenus
- 1 lingura de lapte
- Faina pentru masa de lucru
Cum facem covridog?
Aluat pentru covridog
Aluatul pentru covridogi este unul dospit. L-am preparat urmand reteta pas cu pas explicata aici insa cu jumatate din ingrediente. Pentru aluat se amesteca 150 ml lapte cu 150 g faina si se lasa pe masa. Apoi se amesteca separat drojdia cu restul de lapte si zaharul tos. Se topeste untul si se adauga uleiul. Se adauga din amestecul de unt 20 g peste compozitia de lapte si faina si se amesteca un pic. Restul se pastreaza.
In continuare se adauga drojdia desfacuta in lapte, restul de faina si sarea si se framanta un aluat omogen, destul de moale. Eu l-am framantat 2-3 minute cu robotul de bucatarie.
Aluatul se lasa la dospit o ora sau pana se dubleaza. Aluatul se lasa la dospit o ora sau pana se dubleaza. Dupa ce a dospit se rastoarna pe masa infainata si se intinde cu sucitorul in foaie cat mai subtire (2-3 mm) si se unge cu restul de unt topit amestecat cu ulei. Se ruleaza si se lasa la dospit inca 20 de minute, acoperit cu un stergar curat.
Cum se invelesc crenvurstii in aluat?
Aluatul dospit se intinde pe o suprafata infainata, astfel incat sa aiba o grosime de circa 3-4 mm. Se sterg crenvustii bine pentru a nu fi uzi (ei se pun cruzi, dar scosi din frigider fac condens si sunt umezi – daca sunt umezi, aluatul nu se lipeste de ei sau aluneca sau ramane crud). Cu ajutorul unei role de taiat pizza se taie fasii de circa 1,5 cm latime. In total ar trebui sa avem 12 fasii. Puteti taia mai intai in doua, apoi fiecare jumatate si tot asa, obtinand 12 fasii.
Se ia fiecare fasie in parte si se invelesc crenvurstii unul cate unul. Fasia de aluat se intinde un pic si astfel se si lipeste bine de cremvursti. Straturile rulate trebuie sa fie usor suprapuse.
Procedam in mod identic cu toti crenvustii. Rulam un pic pe masa fiecare covridog, fara insa sa apasam, trebuie sa se vada bine fasiile suprapuse. Apoi ii asezam pe o tava cu hartie de copt si ii mai lasam la dospit 20 de minute acoperiti cu un stergar curat de bucatarie.
Ungem apoi fiecare covridog cu galbenusul batut cu un praf de sare si cu 1 lingura de lapte si presaram deasupra seminte dupa gust: susan, mac, chimen sau ii lasam simpli. Incingem cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz).
Coacere Covridog – reteta de crenvursti in aluat
Crenvurstii in aluat se coc la 180° C timp de 20-25 de minute. Ii urmarim cu atentie in ultimele 5 minute ca sa nu se rumeneasca prea tare.
Covridogii se servesc simpli, cu mustar sau cu ketchup de casa (reteta aici).
Aluatul este pufos si bun, crenvustii sunt facuti bine. Se si pot reincalzi in grill sau pe prajitorul de paine, dar va asigur ca sunt gustosi si reci.
Incercati si voi aceasta reteta de covridog – crenvursti in aluat!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de patiserie sarata: saratele, pogacele, placinte sau pizza.
[…] In Ungaria mancam destul de des corn cu smantana si usturoi. Tare ne placea! E un corn crapat pe lung si umplut cu smantana si usturoi, cornuri pe care le-am facut si eu acasa de cateva ori… foarte bune! Din acelasi aluat am facut si covridog – reteta aici. […]
[…] si crenvursti de casa sau cumparati de la o macelarie locala de incredere. O alta reteta faina este cea de covridog – cu aluat […]
Mie mi-au crăpat in cuptor, toți. Arata înfiorător 😔
Mi-au iesit exact ca la patiseriile din Bucuresti! Multumesc!
Draga Diana,
Pentru aluatul de covridog se mai fac pasii de la briosele cu brinza si usturoi? (adica intinsul, uns cu unt, impaturit, lasat la dospit, intins inca o data si rulat?
Multumesc! Gabriela
Da, exact ca si la briose. Am completat acum ca sa fie limpede.
multumesc!
Oana, mai am o intrebare: dupa ce aluatul e uns si impaturit, lasat la odihna, se intinde foarte greu – e elastic si tot revine la forma initiala: care e secretul? cum sa-l intind fara sa-l „stresez”?
multumesc din nou! apreciez foarte mult explicatiile detaliate ale retetelor voastre!
gabriela
Sa-l lasi si mai mult la odihna! 15 minute in plus fac minuni, In timpul framantarii se dezvolta reteaua de gluten care confera tinuta si elasticitate unui aluat. Depinde de tipul fainii (de continutul ei de proteine) cat de elastic si ferm va fi un aluat. In perioadele de repaos reteaua de gluten se relaxeaza.
Data viitoare incerc asa. Multumesc. Folosesc faina pentru ‘de toate’ dar nealbita.
[…] Sa nu confundam hotdogul cu covridogul! Covridogii sunt crenvursti inveliti in aluat crud si copti in cuptor. Reteta o gasiti aici. […]
Chiar eram curios cum se fac, sper sa-mi iasa asemenea 🙂
Ce tip de faina ar trebui sa folosesc? Multumesc!
Faina alba normala, nu e nevoie de 000 dar o poti folosi si pe ea.
Buna. Întrebare laptele trebuie cald și untul topit??
Laptele sa fie caldut, ca la orice dospitura. Da, scrie in reteta ca untul trebuie topit. Vezi sa-l lasi un pic la racorit ca sa nu se opareasca drojdia cu el!
Oare se pot congela? Multumesc
Nu am incercat inca dar… dupa decongelare lenta in frigider ai putea sa-i mai bagi cateva minute in cuptorul incins ca sa-i incalzesti.
buna.am pus laptele rece de la frigider si nu mi a crescut aluatul.ce pot sa fac??multumesc
Sa astepti! orice aluat cu drojdie ca dospi chiar si la rece insa in mai mult timp (ore).
Super reteta, acum astept sa iasa din cuptor.
Are ceva dacă pun cașcaval în interior?
Mulțumim pentru rețetă! Excelenți!
[…] Covridogii clasic se prepară din crenvurști înfășurați în fâșii subțiri de aluat. Crusta lor este spiralată iar rețeta o puteți citi aici. […]
[…] Sunt mare amatoare de pizza dar și de baghete, pâine sau alte produse de panificație așa că aceste baghete umplute cu brânză mozzarella, cabanos și sos de roșii reunesc mai multe elemente ale preparatelor de mai sus. Este vorba despre baghete de casă care se umplu crude cu cârnați, brânză, sos de roșii, re rulează și apoi se coc la cuptor. Nu vă pot descrie cât de gustoase sunt! Putem să le numim și covridog pizza deoarece seamănă cu covridogul clasic. […]
Bună! Am făcut covridogii și mi-au ieșit foarte crocanți, oare unde am greșit? Să fi lăsat aluatul prea subțire? I-am copt 25 minute, la 180 grade, rezistență superioară și inferioară (fără ventilație).