Flammkuchen reteta clasica (Tarte flambée) este o placinta simpla pe un aluat dospit, de paine. Flammkuchen este foarte populara la granita franco-germana (Alsacia), de ambele ei parti. O gasesti la tot pasul pe strazile Freiburgului si Strasbourgului. Pe post de gustare, infasurata in hartie pergament. Toppingul e in general compus din smantana acrisoara, inele de ceapa, fasii de sunca afumata (speck) si branzeturi rase (Gruyere, Munster sau cascavaluri obisnuite). Unele variante contin si felii subtiri de ciuperci salbatice.
In meniul nostru este o alternativa la pizza. In seri reci de toamna tarzie sau iarna aceasta placinta umple bucataria de o aroma grozava de cascaval gratinat si de afumatura!
Am facut si o varianta de Flammkuchen cu mai multe tipuri de branza (fara sunca si ceapa):
Si ungurii au ceva asemanator care se numeste langos la tava (la cuptor) – reteta aici. Diferenta este ca apare si usturoiul in ecuatie.
O altă rețetă faină din Alsacia și Lorena este cea de quiche cu ceapă, brânză și șuncă (Quiche à l’oignon sau Zwiebelkuchen) – vezi aici rețeta.
Din cantitatile de mai jos rezulta o bucata Flammkuchen coapta in tava de 33 x 42 cm. Eu am facut dublu pentur ca am avut musafiri.
- 250g faina simpla
- Drojdie proaspata cat o aluna (cca. 7-8 g) sau jumatate de plic de drojdie deshidratata
- ½ lingurita de zahar
- ½ lingurita de sare
- 100ml apa calduta (aici poate varia cantitatea in functie de faina)
- 150ml smantana acrisoara 20%
- 100g kaiser sau sunca taraneasca cruda, afumata – taiata fasii subtiri tip “chibrit”
- 1 ceapa medie rosie taiata rondele subtiri (primavara puteti folosi 2-3 cepe verzi)
- 100g cascaval ras grosier (pe razatoarea mare)
- Sare, piper
Aluat pentru Flammkuchen reteta clasica de tarte flambee cu sunca, smantana si ceapa
Se incepe prin a pregati aluatul dospit din ingredientele de mai sus. Trebuie sa fie mai moale, nu foarte vartos. Se acopera cu un stergar si se lasa 10-15 minute la dospit.
Mod de preparare Flammkuchen reteta clasica
Intre timp se incinge cuptorul la 200 C cu ventilatie (sau aproape de maxim la cel cu gaz) si se pregateste toppingul. Se taie sunca fasii sau cubulete, se taie ceapa rosie rondele subtiri si se rade cascavalul. Daca aveti si ceapa verde atunci o tocati si pe aceasta.
Aluatul dospit 15 minute se intinde in foaie dreptunghiulara (sau rotunda daca doriti) lasand sa depaseasca cu 2 cm marginile tavii (excesul se va plia spre interior creind o bordura ca la pizza, care sa nu permita umpluturii sa curga sub aluat). Tava mea are 33 x 42 cm (in poza am facut portie dubla deci din cantitatile de mai sus va iese o tava). Aluatul este mai subtire decat cel de pizza.
Eu introduc 5 minute aluatul gol la pre-copt ca sa creeze o usoara crusta la suprafata si sa nu absoarba smantana. Se scoate tava si se intinde cu o spatula smantana in strat subtire, se presara cu sare si piper si se continua cu sunca si inelele de ceapa rosie si/sau ceapa verde. La final se presara cu cascavul ras si se reintroduce la cuptor pentru alte 15-20 de minute.
Nu trebuie sa fie foarte rumena si uscata. Este suficient ca branza sa fie topita si pe alocuri aurie. Se scoate din cuptor si se lasa 5 minute la racorit in tava apoi se portioneaza si se serveste cu bere sau vin alb demi-sec.
Alsacienii sunt mari bautori de ambele. Eu fac mereu 2 tavi deodata pentru ca este foarte buna si a doua zi rece (la temperatura camerei) sau reincalzita 1 minut la cuptorul cu microunde. Poate fi pusa si pe post de gustare copiilor la scoala.
Varianta rapida de Flammkuchen cu lipie arabeasca sau tortilla
Cel mai rapid Flammkuchen il fac pe foi de tortilla sau de lipie. Nu e chiar originalul dar e rapid si ma ajuta de multe ori. Lipia nu trebuie precoapta ca aluatul de mai sus ci se unge direct cu smantana si se presara cu sunca, ceapa, branza, sare si piper.
Flammkuchen pe lipie se coace 12-15 minute.
Tot in acea zona se face si celebra Quiche Lorraine cu smantana si sunca – vezi aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti alte retete de patiserie sarata, placinte si pizza:
[…] Flammkuchen este o placinta simpla pe un aluat dospit, de paine. Foarte populara la granita franco-germana (Alsacia), de ambele ei parti. O gasesti la tot pasul pe strazile Freiburgului si Strasbourgului. Pe post de gustare, infasurata in hartie pergament. Toppingul e in general compus din smantana acrisoara, inele de ceapa, fasii de sunca afumata (speck) si branzeturi rase (Gruyere, Munster sau cascavaluri obisnuite). Unele variante contin si felii subtiri de ciuperci salbatice. […]
[…] Ce altceva se mai poate face cu o friptura rece? Sandviciuri, salate (vezi reteta de salata Caesar light sau salata de rata cu avocado), placinte sarate (cu friptura maruntita, ceapa si ciuperci) sau wraps (lipii, tortillas). In aceste wraps am pus cateva legume proaspete avute la indemana – foi de salata verde, felii de rosii si baghete de castraveti si cate o lingura buna de sos grecesc de iaurt tzatziki (vezi reteta aici). Lipiile sunt foarte practice si nu-mi lipsesc din frigider. Le pot umple cu ce am la indemana si pot oferi familiei un pranz sau cina rapida. Le folosesc si pe post de blat de pizza acoperindu-le cu felii subtiri de rosie si mozzarella si gratinandu-le fix 5 minute la 230C. Pizza crocanta si rapida, de vara. Sau cu legume gatite anterior (ratatouille) – vezi aici reteta. Sau le ung cu putina smantana si le presar cu bacon, ceapa si cascaval ras – vezi aici reteta de flammkuchen pe lipie. […]
[…] se imprastie pe ele cateva felii de bacon si rondele de ceapa si se presara cu cascaval (ca la reteta de Flammkuchen de aici). Sau cu legume gatite, ratatouille, ca in cazul de fata si presarate cu o branza mai iute, mai […]
Am facut si eu cu foi de lipie si ies foarte bune ! Imi plac foarte mult retetele !
ARATA SUPER, O VOI INCERCA
cu Camembert,praz si struguri….. de milioane
Da 🙂
[…] Bucataria zonei a preluat elemente frantuzesti si germane. Felurile celebre Quiche Lorraine, Flammkuchen, Kougloff (Guglhupf) isi au originea in aceste […]
[…] grozav cu celebrul Flammkuchen alsacian (vezi aici rețeta). Aceea are însă blat mai subțire iar în smântână nu se pune […]
[…] acrișoară și presărat cu inele de ceapă roșie și cubulețe de bacon afumat – rețeta aici. (credit […]
[…] smântână acrișoară și presărat cu inele de ceapă roșie și cubulețe de bacon afumat – rețeta aici. (credit […]
[…] cum se poate scurta prepararea prin folosirea unor lipii sau tortillas pe post de blat – vezi aici. Tehnica se poate aplica si in cazul de […]