Măsurarea ingredientelor fără cântar – cu linguri, lingurițe, căni, pahare

2

Măsurarea ingredientelor fără cântar - cu linguri, lingurițe, căni, pahare

Măsurarea ingredientelor fără cântar – cu linguri, lingurițe, căni, pahare. Cum se măsoară ingredientele solide și lichide cu lingura? Cât cântărește o cană de zahăr? Cât cântarește un pahar de făină? Cât ulei încape într-o lingură? Ce înseamnă un praf de sare sau cât se ia cu 3 degete?

Cred că deja v-ați obișnuit că de mai bine de 6 ani vă îndemnăm să vă cumpărați cântar electronic de bucătărie. Acum există cântare și la 19 lei în mai toate supermarketurile așa că merită pe deplin investiția mai ales că sunt cântare electronice cu precizie la gram.

Și cântarul meu este unul cu 19,99 Lei și își face pe deplin treaba. Atât bunica cât și străbunica mea au avut cântare. Mai înainte din cele cu talere de alamă și greutăți, apoi cu indicator tip ceas, apoi au avut cântarul meu de bebe cu tăviță și, la sfârșitul anilor ’70 mama a avut un cantar Soehnle cu bol. Mai erau din acela de agățat pe perete, cu talerul rabatabil, care se aduceau la Arad din Ungaria sau RDG (undeva la sfârșitul anilor 80).  După anii ’90 au apărut cântarele digitale.

Despre unitățile de măsură

Cântarul există din antichitate (de niște mii de ani) iar omenirea și-a dorit o standardizare a unităților de măsură care să o ajute în comerț sau în viața de zi cu zi. Fie că sunt unități de măsură ale lungimii, suprafeței, volumului (capacității), masei sau vitezei, intensității luminoase etc. Țăranul trebuia să știe exact câte iugăre sau pogoane de pământ are de lucrat (sau în proprietate), câte banițe de grâu primește sau vinde la piață sau câți litri de lapte mulge de la o vacă. În târguri trebuia să fii sigur că ai primit ce ai plătit iar povestea despre Cuza și ocaua mică este de notorietate.

stephansplatz wien 2019 april (1)

Un exemplu fain este oferit de celebra catedrală vieneză Stephansdom pe al cărei zid exterior sunt fixate 2 bare de fier și deasupra lor se mai vede o urmă circulară. Nu știu câtă lume știe semnificația lor: sunt măsuri pentru metraje (stofe) exprimate în coți și pentru pâine (atât de mare trebuia să fie pâinea). Oricine cumpăra așa ceva de la negustori putea verifica dacă măsurile corespund. (Brotmaß und Ellen am Portal des Stephansdomes Kleine Tuchelle, Große Leinenelle – sursa aici).

Oricum era o bulibășeală generală deoarece fiecare regiune avea propriile unități de măsură. Între timp lumea a progresat și a luat ființă Sistemul Internațional de Unități de Măsură (SI) care a definit 7 unități fundamentale: metrul, kilogramul, secunda, amperul, molul, kelvinul și candela. Nu apar lingurile, paharele, cănile… și nici „cât cuprinde” sau „la ochi”.

Tabele de conversie din unități americane (cups, spoons) în grame – cum se transformă cups, tbsp și tsp în grame?

Americanii folosesc căni (cups) și linguri/lingurițe (tablespoon tbsp și teaspoon tsp) dar toate sunt standardizate! Ele nu se referă la cănile și lingurile din gospodăriile fiecăruia. Se vând seturi STAS de cups and spoons pentru ca tot americanul să poată reproduce rețetele cu cantități exprimate în aceste unități.

Găsiți conversiile pe internet în diverse tabele iar eu vă recomand să aruncați un ochi la cel oferit de brutarii de la King Arthur Flour – vezi aici.

Apropo, când vorbim despre ingrediente vorbim despre masa lor, nu despre greutate. În viața curentă se face deseori confuzia între greutate și masă. Masa (în kilograme) este constantă dar greutatea variază în funcție de intensitatea câmpului gravitațional. Greutatea pe Pământ (G) se măsoară în N (newtoni) și este produsul dintre masa (m) și accelerația gravitațională (g = 9,8 m/s2). Pe lună același obiect are aceeași masă (în kilograme) dar o greutate de 6 ori mai mică.

Cântarul și termometrul nu trebuie să lipsească dintr-o bucătărie dacă dorim să lucrăm curat și corect. Nu sunt o investiție fantastică, sunt chiar extrem de ieftine, așa că vă îndemn pe fiecare să vă cumpărați câte un cântar. Mai jos vă voi și explica de ce.

În plus, la finalul acestui articol vă așteaptă și o supriză: un CONCURS!

Dacă la gătit puteți să o mai dregeti „din mers” sau „la ochi”, ei bine, în cofetarie, patiserie și brutărie nu prea aveți nicio șansă. Dacă faci de 100 de ori aceeași rețetă poate vei ști să îți măsori ingredientele și cu lingura, cu cana sau paharul. Dar… si aici există, de fapt, mai multe aspecte:

  1. Niciodată nu vei obține fix aceeași calitate, chiar dacă toate rezultatele vor fi bune (nu ai cum să pui 10 linguri de făină vârfuite exact la fel)
  2. Te vei rezuma doar la rețete simpliste (de ex. nu ai cum să faci deserturi elaborate fără cântar)
  3. Altcineva NU va putea reproduce rețeta ta deoarece are ALTE alte linguri, alte căni sau alte pahare.
  4. La adăugarea sării este o loterie atunci când ea este exprimată în „cât luăm cu 3 degete” sau „un vârf de cuțit”.

Învățați să folosiți funcția TARA (aducere la 0) a cântarului și nu mai murdăriți zece vase pentru a cântări separat ingredientele!

Vă dau un exemplu: la un aluat avem nevoie de faina, zahar, lapte etc. Alegem vasul potrivit (sau pe cel al robotului) și-l punem pe cântar, apăsăm TARA (aducem la 0). Punem făina conform rețetei, apăsăm iar TARA, punem zahărul (iar TARA), turnăm laptele și gata! Am lămurit mai sus că laptele și apa se pot cântări așa că nu mai murdărim și căni gradate și evităm pierderile de pe pereții acestora! Chiar am văzut asemenea aberații: se cântărea mierea separat într-o cană ca apoi imediat apoi să fie turnată peste făina din alt castron! La fel și smântâna pentru frișcă…

Vă voi arăta mai jos cât cântaresc o lingură, o linguriță, un pahar și o cană de zahăr tos, zahăr pudră, făină, griș, mălai, precum și cât cântăresc o lingură, un pahar și o cană de apă, lapte sau ulei.

Vă veți șoca de ce diferențe mari există! În plus, în brutărie și cofetăria profesională se folosesc doar gramele (sau kilogramele) inclusiv pentru măsurarea lichidelor deoacere acestea au densități diferite (apa se zice că are densitatea de 1 g/cm3 sau ml dar de fapt are doar 0,997 g/cm3 sau ml). Stiu că sunt situații în care chiar nu ai la dispoziție cântar iar exact pentru acestea articolul meu poate fi un ajutor orientativ.

În ceea ce privește lingurile și lingurițele am folosit diferite mărimi care poartă același nume (9 zise de supă și alte câteva lingurițe de desert).

Am ales câteva pahare obișnuite de apă sau whisky precum și câteva căni la fel de uzuale, de cafea sau ceai.

Fiind în perioada asta nasoală de autoizolare am avut timp să scriu acest articol despre Măsurarea ingredientelor fără cântar de bucătărie. Mi-a luat efectiv 2 zile pentru a cântari totul cu mare precizie.

5.0 from 1 reviews
Măsurarea ingredientelor fără cântar - cu linguri, lingurițe, căni, pahare
 
Autor:
Ingrediente - savoriurbane.com
  • Zahăr tos
  • Zahăr pudră
  • Făină
  • Lapte
  • Mălai
  • Griș
  • Apă
  • Lapte
  • Ulei
  • Sare

 

Măsurarea ingredientelor fără cântar – cu linguri, lingurițe, căni, pahare

Înainte de a mă apuca de cântărit am pus lingura, lingurița, cana, paharul pe cântar si am facut TARA, adica am resetat cântarul astfel încât să arate zero. Apoi am luat de exemplu lingura și am umplut-o cu zahăr. Astfel ceea ce vedeți pe cântar, adică cifra indicată de cântar va fi exact masa zahărului, nu și a lingurii.

Cum se face tara la cantar

Cum cântărim zahărul tos?

Cât cântarește o lingură de zahăr? Dar o linguriță, un pahar sau o cană de zahăr tos?

LINGURA (zisă de supă) de zahăr

Iată că pentru zahăr am folosit nu mai puțin de 9 linguri uzuale.

La prima lingură am făcut un test pentru a vedea care este diferența dintre o lingură rasă, una normală și una cu vârf.

CONCLUZIE: O lingură cu vârf de zahăr cântărește 35 g, una normală 31 g iar una rasă 24 g.

Am cântarit conținutul de zahăr al fiecărei linguri în parte, optând pentru o lingură normală, medie. Lingurile mai vechi de pare că au fost mai mari: 26-27 g, lingura de la serviciul primit 20 g, cele noi conțineau 11-13-16-18 g zahăr.

După cum ușor puteți observa o lingură de zahăr poate cuprinde între 11 g si 35 g. Aceasta înseamnă că puteți pune de 3 ori mai mult sau mai puțin zahăr și nu știți de ce nu vă iese o rețetă.

LINGURIȚA de zahăr

Am folosit 5 lingurițe uzuale din seturi de argint, clasice și moderne. După ce am făcut tara am obținut următoarele rezultate: 6g, 7g, 9g, 11g. Așadar și aici avem rezultat aproape dublu, diferențele sunt foarte mari.

CANA de zahăr

Am folosit căni uzuale de cafea și ceai. Cana de cafea a cuprins 150 g de zahăr, cănile de ceai au cântărit 180 g, 240 g, 250 g, 280 g. Dacă prima cană de cafea pare într-adevăr mai mică decât celălalte, cele 4 mai mari în schimb sunt oarecum asemănătoare și foarte înselătoare.

Deci diferența este și de 100 g.

Cât cântărește o cană de zahăr

PAHAR de zahăr:

Cele 3 pahare folosite sunt pahare obișnuite pentru apă, suc sau whisky. Ia să vedem cât cântărește un pahar de zahăr: 220g versus 290g. Sunt 70 g diferență între cele două pahare.

Cum cântărim zahărul pudră?

Cât cântarește o lingură de zahăr pudră? Dar o linguriță, un pahar sau o cană de zahăr pudră?

LINGURA de zahăr pudră

Și pentru zahărul pudră  am folosit nu mai puțin de 9 linguri uzuale.

La prima lingură am făcut un test pentru a vedea care este diferența dintre o lingură rasă, una normală și una cu vârf de zahăr pudră.

CONCLUZIE: O lingură cu vârf de zahăr pudră cântărește 27 g, una normală 22 g iar una rasă 11 g.

Am cântarit conținutul de zahăr pudră al fiecărei linguri în parte, optând pentru o lingură normală, medie. Lingurile mai vechi de pare că au fost mai mari: 17-18-22 g, lingura de la serviciul primit 13 g, cele noi conțineau 7-10-11 g zahăr pudră.

După cum ușor puteți observa o lingură de zahăr pudră poate cântări între 7 g si 22 g. Aceasta înseamnă că puteți pune de 3 ori mai mult sau mai puțin zahăr și nu știți de ce nu vă iese o rețetă.

LINGURIȚA de zahăr pudră

Am folosit 5 linguri uzuale, din seturi de argint, clasice și moderne. După ce am făcut tara am obținut următoarele rezultate: 3 g, 4 g, 5 g, 6 g, 7 g. Așadar și aici avem rezultat mai mult decât dublu, diferențele sunt foarte mari.

CANA de zahăr pudră

Am folosit câni uzuale de cafea și ceai. Cana de cafea a cântărit 85 g, apoi cănile de ceai au cântărit 140 g, și respectiv 165 g. Dacă prima cană de cafea pare într-adevăr mai mică decât celălalte, cele două mai mari în schimb sunt oarecum asemănătoare și foarte înselătoare ochiului. Dac diferența este și aici de 25 g.

Deci diferența este și aici de 25 g.

Cât cântărește o cană de zahăr pudră

PAHAR de zahăr pudră

Cele 2 pahare folosite sunt pahare obișnuite pentru apă, suc sau whisky. Ia să vedem cât cântărește un pahar de zahăr: 130 g versus 170 g. Sunt 40 g diferență între cele două pahare.

Cum cântărim făina?

Cât cântarește o lingură de făină? Dar un pahar sau o cană de făină?

LINGURA de făină

La prima lingură am făcut un test pentru a vedea care este diferența dintre o lingură rasă, una normală și una cu vârf.

CONCLUZIE: O lingură cu vârf de făină cântărește 40 g, una normală 23 g iar una rasă 13 g.

Am cântarit conținutul de făinăal fiecărei linguri în parte, optând pentru o lingură normală, medie. Lingurile mai vechi de pare că au fost și aici mai mari: 16-17-23 g, lingura de la serviciul primit 16 și 32 g, cele noi au conținut 10-16-17 g făină.

După cum ușor puteți observa o lingură de făină poate cântări între 10 g si 32 g. Aceasta înseamnă că puteți pune de 3 ori mai multă sau mai puțină făină și nu știți de ce nu vă iese o rețetă.

CANA de făină

Am folosit căni uzuale de cafea și ceai. Cana de cafea a cântărit 100 g, apoi cănile de ceai au cântărit 160 g și 180 g.

PAHAR de făină

Cele 2 pahare folosite sunt pahare obișnuite pentru apă, suc sau whisky. Ia să vedem cât cântărește un pahar de zahăr: 140 g versus 180 g. Sunt 40 g diferență între cele două pahare.

Cum cântărim grișul?

Cât cântarește o lingură de griș? Dar o linguriță, un pahar sau o cană de griș?

Una dintre cele mai căutate rețete este cea de găluște cu griș (vezi aici). Tocmai pentru că majoritatea rețetelor de pe internet sunt date în linguri sau cu „cât cuprinde” . Am fost printre primii care am indicat rețeta în grame și.. SURPRIZĂ!!!… cititorilor a început să le iasă rețeta. Am primit zeci de mii de mulțumiri din partea cititorilor pentru că în sfârșit cineva a indicat rețeta corectă, la gram. Iată unde putea fi problema!

LINGURA de griș

Am cântarit conținutul de griș al fiecărei linguri în parte, optând pentru o lingură normală, medie. Lingurile mai vechi de pare că au fost și aici mai mari: 19-22 g, lingura mai nouă, modernă a cântărit doat 9 g!!!

După cum ușor puteți observa o lingură de griș poate cântări între 9 g si 22 g. Aceasta înseamnă că secretul găluștelor bune cu griș este la… cântar și la rețeta corectă! Și nu pot să nu scriu aici că în găluștele cu griș nu are ce căuta praful de copt pentru că obțineți doar un gust execrabil deoarece praful acela nu este și „de fiert” și nu are niciun rol în frăgezirea sau „pufoșenia” găluștelor.

CANA de griș

Am folosit căni uzuale de cafea și ceai. Cana de cafea umplută cu griș a cântărit 115 g, cana de ceai a cântărit 210 g.

PAHAR de griș

Cele 2 pahare folosite sunt pahare obișnuite pentru apă, suc sau whisky. Ia să vedem cât cântărește un pahar de griș: 180 g versus 220 g. Sunt 40 g diferență între cele două pahare.

Cum cântărim mălaiul?

Cât cântarește o lingură de mălai? Dar o linguriță, un pahar sau o cană de mălai?

Cat cantareste o lingura sau o cana de malai

LINGURA de mălai

La prima lingură am făcut un test pentru a vedea care este diferența dintre o lingură rasă, una normală și una cu vârf de mălai.

CONCLUZIE: O lingură cu vârf de mălai cântărește 32 g, una normală 28 g iar una rasă 21 g.

Am cântarit conținutul de mălai al fiecărei linguri în parte, optând pentru o lingură normală, medie. Lingurile mai vechi de pare că au fost și aici mai mari: 21 g, lingura mai nouă, modernă a cântărit doat 8 g!!!.

LINGURIȚA de mălai

Am folosit lingurițe uzuale și am obținut următoarele rezultate: 3 g, 5 g, 8 g. Așadar și aici avem rezultat mai mult decât dublu, diferențele fiind foarte mari.

CANA de mălai

Am folosit căni uzuale de cafea și ceai. Cana de cafea a cântărit 120 g, cana de ceai a cântărit 210 g.

PAHAR de mălai

Cele 2 pahare folosite sunt pahare obișnuite pentru apă, suc sau whisky. Ia să vedem cât cântărește un pahar de griș: 170 g versus 230 g. Sunt 60 g diferență între cele două pahare.

Cum cântărim sarea?

Cât cântarește o lingură de sare? Dar o linguriță de sare sau cât putem lua cu 2 sau 3 degete? Ce înseamnă un vârf de cuțit de sare?

Și la sare ste o problemă majoră pentru că pe lângă faptul că masa diferă în funcție de sare (extrafină, fină, grunjoasă), și lingurile diferă, exact cum am explicat mai sus.

Am ales 2 linguri, 2 lingurițe și pentru „un praf de sare” și pentru „un vârf de cuțit de sare” am folosit un mic cântar digital.

Cat cantareste o lingurita de sare

O LINGURĂ de sare cântărește între: 15-34 g.

O LINGURIȚĂ de sare cântărește între: 6,9 g – 10,5 g.

Un praf de sare cât iei cu două degete: 0,5 g.

Cât iei cu 3 degete cântărește 2 g. Infim! La o rețetă de pâine din 1 kg de făină e nevoie de 2% sare față de aceasta deci de 20 g de sare! Pâinea fără această sare iese fadă, fără niciun gust! La cozonaci se pune cel puțin 1,5% sare față de cantitatea de făină! N-ai ce să cauți cu „sare luată cu 3 degete” la asemenea rețete! Te faci de râs!

Un vârf de cuțit / depinde de vârful ascuțit sau bont, cântărește: 0,5g – 1,1g.

Cum se cântăresc lichidele? Cum cântărim apa, laptele, uleiul cu cana, paharul sau lingura?

1 ml = 1 cm3 (centimetru cub). Apa și laptele sunt oarecum similare deoarece ambele au densitatea de cca. 1 g/cm3 sau ml. Masa (gramele) coincide cu volumul (cm3 sau mililitri) – adică 100 ml apă sau lapte cântăresc aproximativ 100 g. Ei bine, uleiul diferă considerabil pentru că are densitatea de 0,92 g/cm3 sau ml. Este mai ușor decât apa iar această proprietate fizică se vede cu ochiul liber: uleiul plutește la suprafața apei!

Cat cantareste o lingura sau o cana de apa

Cum cântărim apa/laptele?

Cât cântarește o lingură de lapte sau apă? Dar o linguriță, o cană sau un pahar de apă sau lapte?

O lingură de apă sau lapte cântărește între 7 g și 13 g.

O cană de 150 ml apă sau lapte cântărește cca. 150 g și o cană de 300 ml cântărește cca. 300 g.

Cat cantareste o cana de apa Cat cantareste o cana de lapte Cum cantarim o cana de apa

Un pahar de apă sau lapte de 240 ml cântărește cca. 240 g și un pahar de 300 ml cântărește cca. 300 g.

Cum cântărim uleiul?

Cât cântaresc o lingură, o linguriță, o cană sau un pahar de ulei?

O lingură de ulei cântărește între 9 g și 16 g.

O linguriță de ulei cântărește între 4 g și 7 g.

O cană de 150 ml ulei cântărește 130 g și o cană de 300 ml cântărește 250 g.

Un pahar de ulei de 240 ml cântărește 200g și un pahar de 300 ml cântărește 250 g.

Concluzii & GIVEAWAY (concurs)

Dragilor, sper că ați înțeles ideea acestui articol și că v-ați lămurit că măsurarea ingredientelor cu lingura, cana, paharul sau „la ochi” este păguboasă și vă poate aduce numai frustrări (eșecuri în bucătărie). Suntem în secolul 21 și este cazul să ne echipăm bucătăriile cu un cântar electronic. Nu uitați: cântarul nu minte și oricâtă experiență ai în bucătărie „ochiul” și „simțurile” te pot înșela! It’s more than a feeling 🙂 Faceți oricând probă încercând să împărțiți o bucată de aluat în 2, 4 sau 6 piese „egale” și verificați-le apoi cu cântarul. Veți fi șocați!

Prietenii de la HEINNER Electrocasnice vă oferă 10 premii constând fiecare în 1 bucată cântar de bucatarie Heinner model Stardrop HKS-5IXBK (în valoare totală de 990 lei – prețul poate suferi modificări în funcție de promoții).

cantar electronic de bucatarie heinner stardrop HKS-5IXBK 2

Cântarul Heinner Stardrop HKS-5IXBK:

  • poate cântări până la 5 kg
  • are platformă din inox și display LCD
  • are gradare la 1 g
  • are funcția TARA
  • are pornire și oprire automată
  • funcționează cu baterii

Mai multe detalii aici. Poate fi cumpărat de la emag aici (este în promoție chiar acum!).

CE PAȘI TREBUIE SĂ FACI PENTRU A TE ÎNSCRIE LA ACEST CONCURS?

  1. Să apreciezi (Like) paginile de Facebook HEINNER Electrocasnice și Savori Urbane
  2. Să apreciezi, să distribui (Share) public (ca să putem verifica) și să lași un comentariu pe pagina de Facebook Savori Urbane la postarea ACEASTA (click aici) sau pentru mobil CLICK AICI care anunță acest concurs (nu pe blog). În acel comentariu te rugăm să răspunzi la următoarea cerință:

NUMIȚI O CARACTERISTICĂ A CÂNTARULUI ELECTRONIC DE BUCĂTĂRIE HEINNER!

NU se iau în considerare comentariile de pe blog sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 15.04.2020 și se încheie în 21.04.2020 orele 23:59.

Alegerea câștigătorului va fi random iar rezultatul va fi anunțat aici (pe blog) și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 22.04.2020.

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorul va trebui să furnizeze Organizatorului (HEINNER Electrocasnice): numele, prenumele și adresa completă. Acestea pot fi transmise pe email la [email protected] sau prin mesaj privat adresat paginii Savori Urbane de pe Facebook. Datele personale vor fi folosite exclusiv pentru expedierea premiului. Calea juridică este exclusă.

Vă dorim succes, multă sănătate și un Paște Fericit alături de cei dragi!

Oana & Diana

UPDATE 22 aprilie 2020 – extragerea celor 10 căștigători

În urma extragerii random cu Facebook Comment Picker (video aici) cei 10 câștigători (a câte 1 bucată cântar de bucatarie Heinner model Stardrop HKS-5IXBK) sunt:

  1. Manole Mihaela 
  2. Elena Gornescu 
  3. Karina Andrea Legrand 
  4. Elena Racovita 
  5. Asaftei Simona 
  6. Mihai Florescu 
  7. Ionela Nela
  8. Andreeas Andi 
  9. Florin Lungu 
  10. Ivette Sălăgean 

Felicitări!! Vă invităm să ne contactați cât mai repede (în max. 3 zile) prin mesaj privat adresat Paginii de Facebook Savori Urbane sau prin email la [email protected].

Aici găsiți colecția de rețete de Paști

retete de pasti savori urbane Retete de Pasti - Ce gatim de Paste Meniu traditional sau modern

2 COMENTARII

  1. Bună dimineața,
    Mă inspirați de ceva vreme, dar nu am apucat sa va scriu pana acum. Uite ce bine prinde izolarea…apucam sa facem multe lucruri din lista amanata for ever! Felicitari pentru acest articol precum si pentru retetele de pe site. Paste fericit!

  2. Buna! Hristos a înviat! Va rog frumos sa.mi spuneti daca există vreo regula in a adauga sare in/pe carnea macra, tocata sau nu si pe cea care conține os. De exemplu, aveti retete de carnati la care adaugati Xg de sare, si chiar nu ies sarati. Ies perfecti! Se poate aplica aceasi cantitate si la friptura? Tot la carnati specificati si gramajul de condimente. Ramane valabil si pentru friptura? Mulțumesc tare mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: