Platou cu aperitive italiene – rețete de antipasti cu mezeluri de Mangaliță, brânză, legume, fructe

4

Platou cu aperitive italiene - rețete de antipasti cu mezeluri de Mangaliță, brânză, legume, fructe savori urbane

Platou cu aperitive italiene – rețete de antipasti cu mezeluri de Mangaliță, brânză, legume, fructe. Cum se aranjează platourile asortate cu antipasti în stil italian? Ce brânzeturi se potrivesc cu mezelurile italiene? Ce legume și fructe se pun pe un platou de antipasti? Rețete de aperitive și gustări reci. Rețete italiene. Rețete cu mezeluri naturale.

Sunt sigură că deja vă este poftă de bunătățile de pe acest platou cu aperitive italiene sau antipasti! Pe bună dreptate deoarece sunt grozav de gustoase! Este vorba despre mezeluri naturale din carne de porc de rasă Mangaliță acompaniate de diferite brânzeturi, legume, fructe și produse de panificație. Pract vorbim despre gustări italiene care se servesc înaintea pastelor: antipasto sau antipasti.

cum se face un platou cu antipasti clasici italiani capocollo salumi pancetta de mangalita

Am folosit mai multe tipuri de mezeluri naturale (fără conservanți, nitriți, nitrați sau coloranți), mai multe feluri de brânză, legume proaspete, conservate sau gătite dar și fructe (proaspete, uscate sau confiate). Cu un minimum de efort poți aranja și tu un asemenea platou de aperitive asortate care te scoate din încurcătură când ai musafiri neanunțați sau când, pur și simplu, vrei să petreci o seară plăcută în familie.

capocollo capicolla slanina de mangalita salam picant pancetta mezeluri italiene mangalitza produse in romania

Lângă aceste mezeluri și brânzeturi puteți servi și crescentine sau gnocco fritto – gogoșele aperitiv extra ușoare și gustoase. Rețeta lor o găsiți aici.

gogosele pernute pufoase crescentine reteta italiana

Nu am dat cantități deoarece acestea variază în funcție de numărul mesenilor și de ce aveți la dispoziție în momentul respectiv. Puteți improviza, puteți jongla cu ingredientele.

Platou cu aperitive italiene - rețete de antipasti cu mezeluri de Mangaliță, brânză, legume, fructe
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 platou cu aperitive italiane antipasti pentru 6-8 persoane
Ingrediente - savoriurbane.com
Mezeluri din Mangaliță în stil italian (la alegere)
 • capocollo
 • salam natur
 • salam picant
 • slănină
 • pancetta
Legume proaspete, conservate sau gătite (la alegere)
 • roșii cherry
 • roșii deshidratate (în ulei)
 • măsline negre sau verzi
 • inimi de anghinare în ulei (carciofi)
 • ceapă murată (cipolle borettane)
 • caponata (tocană sicilană cu vinete și măsline)
 • mini ardei umpluți cu brânză (în ulei, la borcan)
Brânzeturi (la alegere)
 • mozzarella, fior di latte sau burrata
 • brânză Taleggio
 • brânză moale de capră sau de bivoliță
 • brânză alpină cu trufe
 • pecorino
 • Grana Padano
 • Parmigiano Reggiano
Fructe proaspete, uscate sau confiate
 • pere
 • smochine (proaspete sau deshidratate)
 • struguri
 • curmale
 • mostarda (fructe confiate picante)
Produse de panificație
 • grisine
 • pâine albă sau integrală
 • ciabatta
 • taralli (covrigei crocanți)

 

Cum se face un platou cu aperitive italiene – rețete de antipasti cu mezeluri de Mangaliță, brânză, legume, fructe?

Mezeluri naturale artizanale din carne de porc rasa Mangaliță – produse în România de Mangalitza Food Art

Am avut plăcerea de a testa un pachet consistent cu preparate naturale din carne de Mangaliță. Proprietarii companiei se prezintă aici.

„Suntem o familie tânără din Sighișoara și avem doi copilași veseli și minunați, Paul și Diana. Alimentația lor este foarte importantă și, din dorința de a le oferi cele mai bune produse, creștem găini, rațe, iepuri, oi, vaci și porci. Am descoperit porcii mangalița acum 7 sau 8 ani. Ne-a plăcut gustul cărnii și faptul că este săracă în colesterol și bogată în acizi grași nesaturați. De atunci, e singura carne de porc pe care o consumăm.

În decursul acestor 7-8 ani, am crescut porci mangalița în gospodăria proprie, atât pentru noi, cât și pentru cei apropiați. De la an la an, ne-am dat seama că tot mai mulți dintre cei care ajung să cunoască această rasă îi apreciază gustul și calitatea.”

Tinerii au decis să transforme carnea de Mangaliță în mai multe tipuri de mezeluri naturale în stil italianesc (crud-uscate, neafumate). În prezent, portofoliul Mangalitza Food Art conține 7 produse – vezi aici.

mezeluri naturale din carne de mangalita produse in romania salumerie artizanala italiana

Gustul cărnii de porc din rasa Mangaliță i-a cucerit pe cei mai iscusiți chefi din bucătăriile restaurantelor premium din Europa. Pentru a aduce experiența culinară și în bucătăriile românilor, Mangalitza Food Art (brand românesc de la Sighișoara) a decis să crească acești porci de rasă pură local, lângă Sighișoara, unde sunt îngrijiți cu cea mai mare atenție, fiind hrăniti natural și lăsați să se miște în libertate. Carnea de Mangaliță este săracă în colesterol și bogată în acizi grași nesaturați, fiind o alegere excelentă a calitații! Mai multe despre rasa de porc Mangalița puteți citi aici

Capocollo Mangalitza – mezel natural din ceafă de porc

Capocollo (capicollo sau coppa) este un produs crud – uscat, neafumat, maturat minim 2 luni. Nu conține conservanți, nitriți, nitrați sau coloranți artificiali. Mai multe detalii găsiți aici. Pentru 100 grame de produs s-au utilizat 150 grame de ceafă de porc.

capocollo capicollo ceafa sarata condimentata maturata mezel italian din carne de porc mangalita

Cu capocollo de mangaliță și rucola am făcut o pizza martinese excelentă! Rețeta ei o găsiți aici.

cum se face pizza cu blat crocant subtire parmezan rucola sunca italian prosciutto sau coppa

Salam Mangalitza clasic și picant

Salamurile din carne de porc rasa Mangaliță sunt produse crud – uscate, neafumate, maturate minim 2 luni. Nu conțin conservanți, nitriți, nitrați sau coloranți artificiali. Mangalitza Food Art le oferă în 2 variante: clasic și picant (cu pastă de ardei iute). Mai multe detalii găsiți aici și aici. Pentru 100 grame de produs s-au utilizat 160 grame de carne de porc și slănină!

salam mangalitza natur si picant produs in romania mezel italian

Guanciale Mangalitza

Guanciale de Mangaliță este slănina din zona gușei porcului (bărbia). Este un produs natural crud-uscat, neafumat care se poate consuma ca atare sau gătit în diferite rețete de paste (vezi Carbonara – rețeta autentică). Mai multe detalii aici. Pentru 100 grame de produs s-au utilizat 125 grame de slănină.

ce este guanciale gusa obraz de porc mangalita slanina italiana produsa in romania

Pancetta Mangalitza

Pancetta de porc Mangaliță este slănina din zona pieptului de porc (poală, burtă). Are dungile tipice roz datorate alternanței straturilor de carne cu cele de grăsime. Este un produs natural crud-uscat, neafumat care se poate consuma ca atare sau gătit. Mai multe detalii aici. Pentru 100 grame de produs s-au utilizat 125 grame de slănină.

ce este pancetta de mangalita slanina de porc de pe burta mezel natural italian produs in romania

Slănina și untură de porc Mangalitza

În portofoliul prietenilor de la Mangalitza Food Art se găsesc și slănina clasică de porc precum și untura. Slănina aceasta nu este afumată (cum e a noastră) ci condimentată și maturată. Ambele sunt produse naturale iar detalii despre ele găsiți aici și aici.

slanina si untura de porc mangalita preparate natural in romania

Cum se feliază subțire mezelurile? Cum se videază și păstrează preparatele artizanale din carne de porc Mangaliță?

Genul acesta de mezeluri nobile crud-uscate se servesc feliate foarte subțire. In băcăniile și magazinele cu delicatese italiene primești felii subțiri de mezel așezate frumos pe hârtie cerată care se pliază și permite, ulterior, dezlipirea ușoară a feliilor. Am folosit un feliator electric casnic pentru a tăia cât mai subțire capocollo, salamurile dar și pancetta sau slănina de Mangaliță. Am aranjat feliile subțiri pe o bucată de hârtie de copt.

Cum se feliază subțire mezelurile Cum se videază și păstrează preparatele artizanale din carne de porc Mangaliță (1)

Apoi am pliat-o de 2 ori pe lat (de la dreapta la stânga) astfel încât să obțin un pachețel. Aceste mezeluri vin în ambalaje vidate dar, după deschiderea lor, riscăm ca ele să se usuce în frigider dacă nu le consumăm rapid. Eu am decis ca după feliere să le ambalez în porții mici în punguțe pe care să le videz. Astfel mezelurile nu se usucă și nu se oxidează. Ele pot fi păstrate câteva luni în frigider și desfăcute la nevoie.

Cum se feliază subțire mezelurile Cum se videază și păstrează preparatele artizanale din carne de porc Mangaliță (2)

Am procedat similar cu cele 2 tipuri de salam (natur și picant) precum și cu slănina și cu pancetta. Totul a fost feliat subțire, așezat pe coli de hârtie de copt, pliat, pus în pungi și vidat. Vorba vine „totul”… deoarece, în timp ce le feliam, am „ciugulit” ca sparții din mezeluri. Așa, la botul calului. 🙂 Sunt fabuloase!

mezeluri de mangalitza taiate in felii subtiri pancetta capocollo salam italian picant sau clasic

Când spun felie subțire mă refer la aceasta! Așa arată o felie translucidă de pancetta sau de slănină de Mangaliță! Se topește în gură!

cat de subtire se feliaza slanina de mangalita pancetta naturala

Cum se aranjează un platou de antipasti sau aperitive italiene clasice cu mezeluri (salam, pancetta, slănină, capocollo)?

Ce legume punem pe un platou cu aperitive asortate în stil italian?

Italia e mare și are bucătării regionale bine definite. Se mănâncă diferit în nord (mai gras, cu carne multă și brânzeturi maturate) față de centru sau sud (mai aromat, cu mai multe legume și pește, în stil meditereanean). Deoarece mezelurile de la Mangalitza Food Art sunt tradiționale în zone diferite ale Italiei am decis să le acompaniez cu ingrediente sau preparate variate. Nu trebuie să le puneți pe toate ci doar să vă faceți o idee despre combinațiile reușite!

Un platou de antipasti poate conține, pe lângă mezeluri, și: brânzeturi proaspete (mozzarella, fior di latte, burrata), brânzeturi moi (Taleggio, brânză de bivoliță sau de capră) sau maturate (pecorino romano sau sardo, Grana Padano, Parmigiano, caciocavallo etc), măsline verzi sau negre (simple sau marinate, umplute), inimi de anghinare în ulei (carciofi), caponata (tocană siciliană de legume), roșii proaspete sau deshidratate (pomodori secchi), ceapă murată (cipolle borettane), fructe proaspete (pere, struguri, smochine), confiate (mostarda di frutta di Cremona) sau deshidratate (smochine, curmale etc). Toate aceste delicatese se găsesc în supermarketurile mari sau online și e bine să aveți câteva borcănele în cămară (după gust și posibilități). E foarte ușor să faci un platou cu aperitive italiene când ai așa ceva la îndemână.

Am preparat rapid o marinadă aromată din ulei de măsline cu sare, ardei iute, oregano uscat și usturoi zdrobit. Am stropit cu ea măslinele negre și am folosit-o și la alte componente.

carciofi in ulei anghinare mostarda di cremona fructe confiate masline cu usturoi ardei iute cippole borettane murate rosii uscate in ulei aromatizat cu oregano si usturoi

Nu e greșit dacă puneți sardine în ulei aromatizat sau legume la grătar conservate în ulei (vinete, zucchini, ardei copți și usturoi) – rețeta aici.

cele mai bune legume la gratar grill sau tigaie puse in ulei la borcan pentru iarna

Aici vedeți mai bine despre ce vorbesc: cepele murate, mostarda de fructe confiate, roșiile deshidratate (stropite cu uleiul aromatizat de mai sus și decorate cu busuioc verde), măslinele verzi umplute cu ardei, câțiva mini ardei umpluți cu brânză și inimile de anghinare (carciofi sott’olio).

inimi de anghinare in ulei carciofi ceapa murata in otet balsamic cipolle borettane mostarda di cremona masline umplute cu ardei pomodori secchi mini ardei umpluti cu branza

Aici vedeți caponata siciliană – o tocană delicioasă de legume cu vinete rumenite, sos de roșii, ceapă și măsline – rețeta aici. Aceasta este foarte gustoasă și rece, pe un platou cu aperitive italiene.

caponata siciliana cu vinete masline verzi rosii ceapa sedano tije telina apio pe platou de antipasti

Brânzeturi, fructe și produse de panificație pentru un platou de antipasti

2-3 feluri de brânză sunt suficiente pe un platou cu antipasti italiene. Ar fi bine ca acestea să aibă texturi diferite: o brânză proaspătă, una moale sau semi-moale și una tare, maturată. Aici vedeți o bilă mare de fior di latte (brânză proaspătă din lapte de vacă sau de bivoliță) pe care am așezat-o într-o formă plată. Am înconjurat-o cu felii de roșii cherry și am stropit-o cu uleiul aromatizat. În final am decorat totul cu frunze proaspete de busuioc (întregi și fâșii).

fior din latte mozzarella fresca cu ulei de masline busuioc rosii usturoi

Aici vedeți o brânză tare (din Alpi) împănată cu trufe. Merge grozav de bine cu capocollo sau cu salamurile de Mangaliță alături de mostarda, struguri, curmale și grisine.

branza italiana cu trufe felii de capocollo salam italian de mangalita mostarda fructe confiate curmale struguri grisine covrigei taralli

Am aranjat și câteva felii de Taleggio (brânză semi-moale, extrem de cremoasă).

branza taleggio platou anitpasti italiani tipici

Separat am făcut un mic platou cu fulgi de Grana Padano (pot fi și de parmezan sau de pecorino maturat), curmale, struguri, pere și covrigei (taralli).

platou branzeturi grana padano struguri pere grisine curmale smochine taralli covrigei

Pe lângă grisine și taralli am pus pe masă o ciabatta cu măsline.

ciabatta cu masline pentru antipasti

Aranjare platou cu antipasti tipice italiene – aperitive asortate

Am ales o ravieră (platou oval, alungit, special pentru mezeluri) pe care am aranjat (la marginile stânga+dreapta) feliile subțiri de capocollo (ondulate) și feliile de salam. Într-un capăt am pus bucățele de brânză Taleggio și o grămăjoară de măsline negre marinate cu usturoi și ardei iute. Am umplut mijlocul platoului cu un șir de evantaie din felii subțiri de slănină și pancetta. Am decorat totul cu câteva măsline verzi umplute cu ardei roșu plus câteva boabe de struguri. Pe laterale am așezat 3-4 grisine.

cum se face un platou italian cu antipasti mezeluri branza legume fructe asortate

În jurul platoului principal am aranjat celelalte mici boluri cu caponata, roșii uscate, cepe murate, ardei mici umpluți cu brânză, anghinare, mozzarella sau fior di latte, măsline verzi. Separat am aranjat 2 farfurii: una cu brânza cu trufe, mezeluri, struguri, curmale și mostarda iar alta cu fulgii de parmezan sau Grana, tarelli (covrigei), curmale, pară, struguri. Am avut la îndemână și pâine (ciabatta) sau pâine albă simplă sau prăjită.

cum se aranjeaza aperitive asortate platou italian antipasto antipasti savori

Fiecare mesean se servește cu ce dorește. Ia o felie de salam picant sau clasic împreună cu o măslină. Sau cu un bob de strugure.

felii subtiri de salam italian de mangalita pe platou de aperitive asortate antipasti

Cât de faine sunt feliile subțiri de  slănină și de pancetta de Mangaliță! Se topesc în gură!

felii subtiri de pancetta pe platou de antipasti

Cine dorește își taie din bucata mare de brânză cu roșii cherry sau din cea cu trufe. Se povestește mult în jurul mesei pline de bunătăți iar un pahar de vin roșu italian contribuie din plin la buna dispoziție 🙂 Salute!

aranjare platou aperitive asortate antipasti tipici italiani cu pancetta capocollo salumi branzeturi legume fructe

Dacă mai rămâne ceva din platoul cu antipasti nu e niciun bai pentru că totul se poate păstra la frigider (5-7 zile) urmând a se consuma în zilele următoare.

Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest platou cu aperitive italiene și că veți testa aceste rețete de antipasti cu mezeluri de Mangaliță de la Mangalitza Food Art, brânză, legume, fructe!

Aici găsiți mai multe rețete de aperitive festive

6 rețete de aperitive rapide reci pentru platouri festive savori urbane

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.