Fondue cu Gorgonzola și cremă de brânză – rețeta de fonduta di Gorgonzola DOP

2

Fondue cu gorgonzola și cremă de brânză - rețeta de fonduta di gorgonzola savori urbane

Fondue cu Gorgonzola și cremă de brânză – rețeta de fonduta di Gorgonzola DOP. Ce este fondue și cum se prepară crema de brânzeturi topite? Cu ce se servește fondue sau fonduta? Rețete cu brânză. Rețete cu Gorgonzola. Rețete de meniu party.

Fondue este o formă de socializare culinară, un fel simplu și gustos care adună familia și prietenii în jurul mesei. Cel mai adesea se fac fondue-parties în interior, în serile reci de iarnă, dar nu este greșit dacă profităm de ultimele zile frumoase de toamnă și ne instalăm setul pentru fondue în grădină sau pe terasă, așa cum am făcut eu cu Diana, co-autoarea blogului nostru.

Numele „fondue”  sau „fonduta” (în. lb. italiană) vine de la verbul „fondre” din limba franceză care înseamnă a topi. Practic este vorba despre un mix de brânzeturi care se topesc împreună și se servesc într-un vas special care beneficiază de o sursă de căldură (arzător cu spirt, lumânare). Mesenii au la dispoziție mai multe ingrediente care se cufundă în crema caldă de brânză cu ajutorul unor furculițe lungi.

Nu există o rețetă fixă de fondue și nici o listă cu ingrediente care să-l însoțească. Eu am ales să fac un fondue cu Gorgonzola și cremă de brânză pe care l-am prezentat alături de multe elemente care se potrivesc cu acesta: crutoane, grisine, crackers, fructe proaspete și uscate, nuci, legume crocante etc. Rezultatul a fost unul deosebit de gustos!

cea mai buna reteta de fondue savori urbane

Despre gorgonzola autentică și „Denumirea de origine protejată” (DOP)

Savori Urbane – blogul culinar nr. 1 din România – are onoarea și marea plăcere de a fi ambasadorul culinar în România al „Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola”, adică a „Consorțiului pentru protejarea brânzei Gorgonzola”, cu sediul în Novara, Italia. Gorgonzola DOP este o brânză moale, crudă, obținută din lapte de vacă. Este o brânză naturală, fără aditivi sau conservanți. Face parte din grupul de brânzeturi cu mucegai nobil albastru („erborinati”) și se produce în Piemont și Lombardia (nordul Italiei). În dialect milanez „erborin” înseamnă pătrunjel verde dar liniile verzi din brânza Gorgonzola sunt de fapt mucegai nobil, nu pătrunjel.

Istoria acestei specialități începe în jurul anul 1000 d.C în orașul Gorgonzola (de lângă Milano). Unii apreciază versatilitatea gorgonzolei deoarece ea poate fi folosită chiar și în deserturi sau cocktailuri; „puriștii” preferă să o savureze „ca atare”. Alții o apreciază pentru că se digeră ușor și este potrivită pentru persoanele cu intoleranță la lactoză deoarece bacteriile lactice consumă lactoza din brânză în timpul maturării acesteia (mai multe detalii aici). Bineînțeles că nu conține nici gluten și că este potrivită și dietei persoanelor care suferă de boală celiacă (intoleranță la gluten).

În decursul celor peste 1000 de ani, gorgonzola a devenit celebră în toată lumea și a câștigat milioane de fani. O treime din producția de Gorgonzola DOP pleacă spre Germania, Franța sau Marea Britanie. Ea s-a găsit în meniul faimosului vas de lux Titanic (1912) iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trenuri cu Gorgonzola plecau din Novara spre Londra. Winston Churchill s-a îndrăgostit iremediabil de această brânză deosebită și se zice că ar fi încercuit cu roșu (pe harta Italiei) zona unde se produce Gorgonzola pentru a proteja de bombardamente fermierii și lăptăriile care produceau brânza lui preferată.

În luna octombrie 1955 este înregistrat apelativul „Gorgonzola”. În 1970 ia ființă „Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola” („Consorțiul pentru protejarea brânzei Gorgonzola”) – o organizație non-profit menită să apere interesele producătorilor locali de brânză dar și pe cele ale consumatorilor. Din acest consorțiu fac parte 39 de companii producătoare și peste 1800 de ferme care livrează laptele necesar preparării acestei specialități.

În anul 1996 Gorgonzola a fost adăugată pe Lista PDO sau DOP (produse cu denumire de origine protejată) a Uniunii Europene. Un exemplu de succes care ar trebui să fie luat drept model și de producătorii de brânzeturi, mezeluri sau de alte specialități locale din România.

Astăzi Gorgonzola DOP se găsește pe mesele din toată lumea. În 2020 peste 31.000 de roți de Gorgonzola au ajuns în Japonia, peste 26.000 în Australia și aproape 22.000 în Statele Unite ale Americii.

În România consumăm Gorgonzola dar știm destul de puține despre ea. Știm de cele 2 varietăți: Gorgonzola dolce și Gorgonzola piccante. Prima este mai moale, mai cremoasă, cu gust și arome mai subtile. Cea din urmă are textură mai fermă, are mai multe linii de mucegai nobil, aromă și gust intense. Probabil că aveți impresia că Gorgonzola are mult colesterol (grăsimi). Greșit! Deși are textură cremoasă, onctuoasă, ea conține aceeași cantitate de colesterol ca și pieptul slab de pui, carnea slabă de vițel sau anumiți pești cu carne slabă. Adică 70 mg la 100 g de produs. Aici găsiți lista cu companiile care fac parte din consorțiu și vă asigur că sunt câteva care comercializează Gorgonzola DOP și în supermarketurile din România. Astfel puteți fi siguri de calitatea și autenticitatea brânzei produse de acestea!

gorgonzola dolce e piccante ok

Cu ce se potrivește brânza gorgonzola dulce sau picantă?

Cu ce se potrivește brânza Gorgonzola DOP? Ei bine, asta vom descoperi în seria de rețete pe care urmează să vi le prezint în săptămânile următoare. În principiu, Gorgonzola poate fi alăturată fructelor proaspete sau deshidratate (inclusiv nucilor), anumitor legume proaspete, diferitelor sortimente de pâine moale sau crocantă (biscuiți aperitiv, crackers, grisine etc). Ea poate fi prezentată pe platouri de aperitive asortate (charcuterie board) alături de diferite mezeluri (salam, șuncă), măsline, murături, dulcețuri picante (chutney).

cu ce se potriveste gorgonzola dolce sau picanta

Gorgonzola se poate folosi atât crudă (rece) cât și gătită (sosuri, paste, fondue, preparate gratinate). La capitolul „wine pairing” (asocierea cu vinuri) trebuie spus că Gorgonzola DOP merge bine cu vinuri albe (Riesling, Pinot Blanc etc), rosé (Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer) sau cu vinuri roșii (Chianti Classico, Merlot etc).

În cele ce urmează voi da startul acestei serii de rețete cu un fondue cu Gorgonzola DOP și cremă de brânză. La finalul rețetei vă așteaptă și un giveaway fain!

Fondue cu gorgonzola și cremă de brânză - rețeta de fonduta di gorgonzola
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4-6 porții de fondue cu gorgonzola și cremă de brânză
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru fondue sau fonduta:
  • 100 g Gorgonzola Dolce DOP
  • 70 g Gorgonzola Piccante DOP
  • 200 ml lapte rece
  • 12 g amidon alimentar
  • 200 g cremă de brânză (cream cheese)
  • opțional: 20 ml grappa (rachiu italian de struguri) sau alt distilat de fructe sau vin (brandy)
  • 1 cățel de usturoi pentru uns vasul de fondue
În plus:
  • fructe proaspete: mere, pere, smochine, struguri albi, negri, roze
  • fructe deshidratate: caise, curmale
  • nuci, migdale
  • legume proaspete: baghete de morcovi, tije de țelină apio, buchețele de conopidă sau broccoli etc
  • bucățele de pâine, crutoane, grisine, chips, crackers

 

Cum se face fondue cu gorgonzola și cremă de brânză – rețeta de fonduta di Gorgonzola DOP?

Fondue (în limba franceză) sau fonduta (în limba italiană) este un mix de brânzeturi topite care se servesc într-un vas comun așezat pe o flacără. Mesenii au furculițe lungi individuale cu care înmoaie bucățele de pâine, carne, legume sau fructe în brânza caldă. Fondue este un fel național tradițional elvețian care a fost preluat și de alte țări din regiunea alpină (Franța, Italia). Vasul drăguț din poză se numește „Fondizola” și l-am primit cadou chiar de la „Consorțiul pentru protejarea brânzei Gorgonzola”. Este gândit special pentru „fonduta di Gorgonzola DOP” așa că am trecut imediat la treabă. Mai multe despre fondue puteți citi aici.

fondizola vas ceramic pentru fondue cu gorgonzola fonduta

Ingrediente pentru fonduta di Gorgonzola DOP

Am pregătit bucățile deGorgonzola dulce și picantă, laptele rece, crema de brânză, usturoiul, amidonul și grappa. În mixul de brânzeturi de la fondue sau fonduta se pune, de obicei, și un pic de alcool: Kirsch (distilat de cireșe) sau vinuri albe. Fiind vorba despre un preparat italian, am decis să folosesc un strop de grappa (rachiu din struguri albi). Un pic de amidon adăugat asigură cremozitatea preparatului și previne separarea grăsimilor din brânză.

ingrediente pentru fonduta di gorgonzola dolce e piccante sau fondue de branza

Este recomandat ca brânzeturile (inclusiv crema de brânză) să fie la temperatura camerei, deci le scoatem din bună vreme din frigider. Am îndepărtat coaja brânzeturilor deoarece aceasta nu este comestibilă. Bineînțeles că nu m-am abținut și am gustat câte un pic din ambele feluri de Gorgonzola 🙂 Superbe!

 

Mod de preparare fondue de Gorgonzola

În general, un fondue se pornește pe aragaz. Vasul special este doar pentru servire și menținerea caldă a brânzei topite. Așa că am ales o cratiță potrivită în care am pus amidonul și l-am desfăcut cu lapte rece (adăugat treptat). Ideea este să nu se formeze cocoloașe. Puteți folosi un tel dacă nu vă descurcați cu lingura de lemn. Apoi am așezat cratița pe foc mic și am amestecat constant.

În câteva minute amestecul a ajuns la punctul de fierbere iar sosul de amidon cu lapte s-a îngroșat un pic. Amidonul se gătește instantaneu spre deosebire de făină care are nevoie de câteva minute bune de fierbere. Am tras cratița deoparte și am adăugat cele două tipuri de Gorgonzola DOP (dulce și picantă) sfărâmată în bucățele.

Am așezat din nou cratița la foc mic și am amestecat până ce Gorgonzola s-a topit frumos. NU trebuie fiartă ci doar încălzită lent! Am adăugat crema de brânză și am amestecat bine cu lingura. Am lăsat cratița pe foc doar până ce sosul de brânzeturi s-a încălzit bine dar nu a ajuns la fierbere. Riscul este ca sosul de fondue să se taie, să se separe grăsimile din el. Amidonul ne ajută să trecem peste acest neajuns dar nu e bine să forțăm nota.

Nu mai lipsește decât păhărelul de tărie – grappa în cazul de față. Am amestecat totul cu lingura de lemn și gata! Am gustat de sare dar nu a fost nevoie să o adaug.

preparare reteta fondue de branza fonduta di gorgonzola

Prezentare și servire fondue în vas special încălzit la flacără

Putem trece la servirea acestui minunat fondue cu Gorgonzola. Am tăiat pe jumătate cățelul de usturoi și am frecat cu el interiorul vasului ceramic. Acesta va da o aromă discretă de usturoi. Am turnat brânzeturile topite în vasul termorezistent (ceramic) al setului Fondizola.

servire fondue de branza gorgonzola in fondizola vas special cu flacara (2)

Grozav de fain a ieșit sosul! Cremos, onctuos, extra gustos și aromat.

Am aprins lumănarea de sub vasul Fondizola pentru a-l menține cald.

Am pregătit cele 4 furculițe de fondue și am aranjat restul elementelor care urmează a fi savurate cu fonduta di Gorgonzola DOP: grisine, chips sau crackers cu porumb, mini crutoane, nuci, smochine proaspete, cuburi de mere și pere, struguri albi, negri și roz, curmale și caise deshidratate precum și batoane crocante de morcov crud și de țelină apio (tije verzi). Toate acestea se potrivesc perfect cu crema caldă de Gorgonzola.

cum se face fondue sau fonduta cu grogonzola dolce picante

Fiecare mesean are propria furculiță marcată cu o culoare specifică. Își alege ce dorește dintre bunătățile prezentate, le înfige în furculiță și le scaldă în sosul cremos de brânzeturi.

cum se mananca fondue cu furculite lungi (1)

Consistența acestuia este perfectă: el îmbracă prefect bucățelele cufundate. Nu curge și nu e nici prea gros. Eticheta spune că mesenii nu ar trebui să bage în gură furculițele de fondue (din motive de igienă) ci să depună conținutul lor pe mici farfurii individuale și să le mănânce de acolo cu alte tacâmuri.

Chipsurile, grisinele și batoanele de legume se cufundă direct în fondue, fără a mai fi nevoie de furculițele speciale. Și aici intervin normele de bun simț și de igienă: nu muști din batonul de morcov și-l introduci iar în vas. Aceste reguli pot fi trecute cu vederea dacă acest fondue-party este ținut în familie și toată lumea este sănătoasă.

fondue de gorgonzola cu grisine crutoane crackers struguri pere mere smochine

Cum spuneam și în introducere, fondue este o formă culinară de socializare, de adunare a familiei și prietenilor în jurul mesei. Lumea povestește, râde, ciugulește câte ceva bun și se destinde. În Elveția se organizează și „jocuri” în cadrul unui fondue-party: dacă cineva își scapă bucățica de pâine sau fructele în crema de brânzeturi atunci este obligat să bea un păhărel de tărie sau de vin alb. În cazul copiilor se dau „pedepse” haioase: să imite diferite animale, să mimeze anumite activități, să spună o glumă etc.

cu ce se serveste fondue sau fonduta cu gorgonzola

Giveaway pentru cititori

Dragilor, „Consorțiul pentru protejarea brânzei Gorgonzola” vă oferă un premiu frumos și util: un set Fondizola identic cu cel folosit de mine. Este compus din vas ceramic, stativ metalic cu sursă de căldură (lumânare) și 4 furculițe speciale. Prețul aproximativ este de 200 lei (TVA inclus).

fondizola set cu vas fondue cu flacara si furculite

Acest premiu se oferă unui singur cititor care îndeplinește cumulativ cerințele de mai jos.

CE PAȘI TREBUIE SĂ FACI PENTRU A TE ÎNSCRIE LA ACEST CONCURS?

  • Să apreciezi postarea și pagina Gorgonzola DOP de pe Facebook
  • să distribui postarea public (ca să putem verifica)
  • să lași un comentariu în care să răspunzi la cerințele afișate în postarea respectivă
  • să etichetezi 2 prieteni pe pagina de Facebook Savori Urbane la postarea ACEASTA (click aici) sau pentru mobil CLICK AICI care anunță acest concurs (nu pe blog).

NU se iau în considerare comentariile de pe blog sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 07.10.2021 și se încheie în 11.10.2021 orele 23:59.

Alegerea câștigătorului va fi random iar rezultatul va fi anunțat aici (pe blog) și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 12.10.2021.

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorul va trebui să furnizeze Organizatorului: numele, prenumele și adresa completă. Acestea pot fi transmise prin mesaj privat adresat paginii Savori Urbane de pe Facebook. Datele personale vor fi folosite exclusiv pentru expedierea premiului care este gratuită. Calea juridică este exclusă.

Vă dorim succes!

UPDATE 12.10.2021 – EXTRAGEREA CÂȘTIGĂTORULUI

Am ales câștigătorul prin Random Facebook Picker (vezi video aici). Gabriela Ella Onisor este fericita câștigătoare a premiului! Felicitări, Gabriela! Te rugăm să ne contactezi în termen de maximum 48 de ore prin mesaj privat adresat paginii de Facebook Savori Urbane!

cum facem fondue set cu vas ceramic arzator si furculite

Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest fondue cu Gorgonzola și cremă de brânză și că veți testa rețeta de fonduta di Gorgonzola DOP!

Aici găsiți mai multe rețete cu grogonzola dulce sau picantă.

valeriana reteta salata savori urbane

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.