Parmigiana de vinete reteta clasica italiana. Vinete gratinate cu branza si sos de rosii la cuptor. Cum se fac vinete a la parmigiana? Vinete la cuptor cu parmezan, mozzarella si suc de rosii Mutti. De unde vine numele de „parmigiana di melanzane”?
Una dintre cele mai gustoase retete italienesti este parmigiana de vinete – parmigiana di melanzane. In unele zone este cunoscuta ca melanzane a la parmigiana. Oricum le-am spune acestor vinete la cuptor va asigur ca sunt delicioase!
Ma cunoasteti deja si stiti ca incerc sa va ofer retete clasice cate mai aproape de original. Ma pun si cercetez, compar diferite surse (carti, internet, prieteni) ca sa aflu reteta originala a unui preparat (daca exista asa ceva). In cazul acestei parmigiana de vinete am aflat ca numele nu are legatura cu parmezanul ci cu forma in care sunt taiate si aranjate feliile de vanata: ca niste sipci (scandurele) paralele dintr-un oblon de lemn. Parmigiana este un fel de mancare popular in sudul Italiei si poate fi facut si cu dovlecei (zucchini), nu doar cu vinete. Originea vinetelor este orientala, fiind aduse de arabi in Spania si apoi in Sicilia, in timpul dominatiei lor. Se pare ca si obloanele de lemn cu sipci paralele au origine persana si au fost introduse acum 1000 de ani in zona de sud a Italiei, ca protectie impotriva caldurii excesive. (sursa aici). Asa arata o „finestra persiana” (sursa imaginii).
Bineinteles ca sunt voci care atribuie acest fel de mancare regiunii Parma si o leaga de prezenta parmezanului in ea. De fapt parmigiana de vinete a devenit un fel italian national, fiind acceptate multe tipuri de branza, in functie de regiune: parmigiano reggiano, pecorino siciliano, mozzarella, scamorza si caciocavallo. Deci nu e nimic „batut in cuie”.
De asemenea, metoda de feliere si prajire a vinetelor variaza si ea: de la felii lungi si inguste pana la rondele ce pot fi prajite simple, doar sarate, pot fi tavalite prin faina si apoi prajite sau doar unse cu putin ulei si prajite pe gratar. Eu am ales ultima varianta pentru ca este cea mai dietetica, cunoscut fiind faptul ca vinetele absorb uleiul din tigaie ca un burete iar in aceasta reteta avem cantitati considerabile de branzeturi grase.
In toate aceste retete insa se pune accentul pe calitatea sosului de rosii. Trebuie sa fie un sos gustos si aromat cu usturoi, ceapa si busuioc si neaparat preparat din rosii coapte, dulci si zemoase. Si cine altcineva ne poate oferi asa ceva (in tot timplu anului) decat Mutti! Rosiile sunt colectate de Mutti de la producatorii locali din zona Parma, fiind cultivate fara chimicale si culese in plin sezon. Prin conservarea clasica (doar cu putina sare si fara niciun aditiv chimic) Mutti ne ofera atat suc de rosii cat si passata, conserve de rosii intregi si multe alte bunatati.
Intreaga gama de produse Mutti poate fi consultata aici.
Pentru aceasta reteta am ales sa folosesc Passata Mutti la sticla de 700 ml – oferita atat in varianta „natur” cat si aromatizata natural cu busuioc (cea cu capac verde). O nebunie de arome! In aceasta passata chiar gasim frunze proaspete de busuioc – se vad cu ochiul liber si miros grozav. Pe eticheta scrie ca este facuta din: 99% rosii, 0,1% busuioc si sare. Ca acasa! Passata de rosii poate fi folosita la sosurile pentru paste sau pizza.
Daca sunteti amatori de dovlecei gratinati cu sos de rosii si branza (parmigiana di zucchine) atunci va recomand aceasta reteta.
Haideti sa trecem la treaba! Din cantitatile de mai jos obtinem cca. 6- 8 portii de parmigiana de vinete.
- 1,2 kg vinete lunguiete
- sare
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 700 ml passata de rosii Mutti cu busuioc (sau simpla)
- 1 ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi
- o mana de frunze de busuioc sau 1 linguirta busuioc uscat (daca passata Mutti e simpla)
- 1 lingura de ulei de masline
- sare
- 400 g mozzarella rasa (din cea tare, maturata) sau scamorza
- 150 g parmezan ras fin sau pecorino, caciocavallo
Cum se face Parmigiana de vinete reteta clasica italiana?
Ingrediente pentru vinete a la parmigiana
Iata vinetele (3-4 bucati – depinde cate intra in 1,2 kg), passata de rosii, usturoiul si branzeturile pregatite (o parte din ele). Am ales in mod special vinete mai lunguiete, cilindrice (nu bombate) ca sa pot obtine acele felii frumoase.
Cum se face sosul de rosii pentru parmigiana de vinete?
Am tocat marunt ceapa si usturoiul si le-am pus la calit in putin ulei de masline, cu un praf de sare. Le-am sotat 2-3 minute (la foc mic) pana ce au devenit translucide.
Apoi le-am stins cu sucul de rosii (passata Mutti cu busuioc) si am amestecat totul bine. Daca folositi passata natur va trebui sa puneti acum busuioc proaspat sau uscat. Nu va pot povesti cum miroase sucul acesta: a rosii de vara din gradina!
Am lasat sosul sa fiarba incet la foc mic pentru 30 de minute. Trebuie amestecat din cand in cand. Cand a scazut si a devenit cremos am stins focul si l-am tras deoparte. Se poate corecta asezonarea cu sare dar tineti cont de faptul ca atat vinetele cat si branzeturile sunt sarate!
Cum se pregatesc vinetele pentru parmigiana?
Am spalat vinetele si le-am sters cu un stergar. Le-am indepartat coditele si le-am taiat pe lung in felii subtiri de cca. 1 cm. Ies cam 4-5 felii frumoase din fiecare vanata + 2 mai mici (de la margine).
Le-am sarat lejer pe ambele parti si le-am pus la scurs intr-o strecuratoare, cu o greutate pe ele care sa le apese. Au nevoie de macar 30 de minute ca sa elimine zeama amaruie.
Dupa acest rastimp am stors bine feliile in palme si le-am tamponat cu servete textile de bucatarie. Vinetele trebuie sa fie bine zvantate inainte de prajire.
Am pomenit mai sus despre variantele de prajire in ulei mult a vinetelor: simple sau tavalite prin faina. Eu am ales varianta ungerii lor cu pensula inmuiata in ulei de masline si prajirea in tigaie tip gratar (griddle pan). Veti vedea ca absorb destul de mult ulei cand le ungeti.
Am incins bine tigaia tip gratar (fara ulei) si am prajit feliile de vanata in mai multe transe. Nu aglomerati tigaia! Focul trebuie sa fie mare la inceput si apoi mediu deoarece feliile de vanata trebuie sa se patrunda si sa devine moi, cremoase. Le-am intors si pe verso. Vedeti ce linii frumoase au capatat de la tigaia-grill. Daca trebuie le mai intoarceti o data. Vinetele nu trebuie sa fie al dente pentru ca sunt dezagreabile.
Rand pe rand le-am scos pe un platou si am continuat prajirea celor ramase. Ce bine miros!! Le puteti manca si asa: vinete la gratar. Le prajim si pe cele micute de la capete!
Montare parmigiana de vinete – vinete la cuptor gratinate cu branza si sos de rosii
Am ras si branzeturile: mozzarella si parmezanul. Mi-am pus la indemana sosul de rosii si feliile de vinete prajite la gratar.
Am ales o forma termorezistenta (ceramica, metalica sau din sticla speciala) de 30 x 20 cm. Vom face straturi alternative de sos de rosii, vinete si branza rasa – cam ca la lasagna. Numaram feliile de vinete – eu am avut cam 20-21 de felii. Le impartim la 3 ca sa stim cate punem pe fiecare strat.
Am inceput cu 1 polonic de sos pe fundul formei urmat de primul strat de felii de vinete: arata ca obloanele de care ziceam mai sus. Intra cam 6-7 felii per strat.
Apoi am presarat 1/3 din mozarella si 1/3 din parmezan.
Am continuat similar cu sos de rosii, vinete si branza (etajul 2).
La ultimul etaj am facut un pic invers. Adica am pus ultimele vinete si le-am acoperit cu sos de rosii.
Deasupra am pus branza rasa ramasa.
Coacere vinete parmigiana
Am dat forma cu vinete parmigiana la cuptorul preincins la 180 C (sus + jos + ventilatie sau treapta medie spre inalta la cele cu gaz) pentru 40-45 de minute. Branza de la suprafata trebuie sa se topeasca frumos si sa se rumeneasca usor.
Nu va pot povesti cat de bine miroase in bucatarie!! A rosii proaspete si a busuioc 🙂 Trebuie insa sa asteptam cateba minute inainte de a portiona aceasta minunata parmigiana de vinete. E foarte fierbinte si nu se taie frumos.
Servire parmigiana de vinete – reteta clasica italiana
Dupa racorirea usoare se pot taia patrate frumoase din aceste vinete a la parmigiana.
Fiecare imbucatura pare o adiere calda de vara! Vinetele sunt moi si cremoase, branza topita se intinde in fire iar sosul de rosii le completeaza perfect cu gustul echlibrat si aroma sa intensa. De vis!
Sa stiti ca vinetele a la parmigiana sunt foarte gustoase si dupa racire! Noi le-am mancat cu baghete cu seminte si au fost grozave!
Luna trecuta am folosit pulpa de rosii Mutti pentru a face niste placinte (langosi) cu mozzarella si sos de rosii – panzerotti – reteta lor o gasiti aici. Super-gustosi si ei!
Sa incercati neaparat aceasta reteta clasica italiana de parmigiana de vinete! Este pur si simplu delicioasa! O reteta de parmigiana cu dovlecei gasiti pe blogul Retete ca la mama.
Aici gasiti mai multe retete cu vinete: salata, coapte, umplute, vinete evantai etc.
Arata foarte bine!
F faina receta.
Excelent!
ARATA SUPER BINE SI CEIA CE ESTE F F F INTERESANT CA VINETELE SE FAC LA GRATAR SI NU PRAJITE
MULTUMESC F MULT LA VOI FACE CHIAR ACUM.
Ma bucur ca-ti place aceasta versiune de parmigiana 🙂 Spor la treaba!
[…] Puteti taia vinetele si in fasii lungi ca pe dovlecei sau cum am facut la Parmigiana de vinete (reteta aici). […]
[…] Reteta clasica de parmigiana de vinete sau melanzane a la parmigiana o gasiti aici. […]
Niciodata nu am rabdare sa astept ca sa le pot taia frumos!
Crede-ma ca si la noi s-a golit 3/4 de tava si de-abia am salvat un patratel ca sa am ce poza dupa racire 🙂
[…] sunteți amatori de preparate cu roșii atunci vă recomand și rețeta de Parmigiana de vinete (aici) sau pe cea de Panzerotti […]
[…] sunteți amatori de preparate cu roșii atunci vă recomand și rețeta de Parmigiana de vinete (aici), pe cea de Pizza Chicago Style (aici) sau pe cea de Panzerotti […]
[…] sunteți amatori de preparate cu roșii atunci vă recomand și rețeta de Parmigiana de vinete (aici), pe cea de ciorbă de fasole păstăi cu usturoi (aici), pe cea de Pizza Chicago Style (aici) sau […]
[…] Termenul „parmigiana” se pare că nu derivă din „parmigiano” (parmezan) ci din aspectul de fâșii suprapuse care se aseamănă cu șipcile obloanelor de lemn ale caselor din sudul Italiei – vezi aici explicația. […]
[…] De data aceasta am decis să folosesc dovleceii la o caserolă gratinată italiană: parmigiana di zucchine. Straturi alternative de dovlecei, brânză și sos aromat de roșii, toate gratinate la cuptor. Este practic o adaptare a rețetei clasice de vinete a la parmigiana despre care am povestit pe larg aici. […]
Sunteti o gospodina desavarsita!!!
[…] la acest fel. Ei gătesc altfel vinetele: mai mult prăjite la tigaie, gratinate la cuptor (parmigiana) sau incluse în tocănițe gen ratatouille, caponata […]