Baghete de casa cu seminte reteta pas cu pas

28

Baghete de casa cu seminte reteta pas cu pas Savori Urbane

Baghete de casa cu seminte reteta pas cu pas. Paine bagheta in stil frantuzesc cu coaja subtire si crocanta si miez pufos, cu multe seminte. O reteta simpla si rapida de paine de casa, foarte sanatoasa si gustoasa.

Imi place mult sa fac paine de casa, atat simpla cat si cu diferite adaosuri: cartofi, seminte, fainuri integrale sau de secare etc. Asa si cu baghetele. Le fac si simple, clasice dar si baghete de casa cu seminte. Acestea dau o textura faina aluatului si sunt si foarte sanatoase. Iata o reteta de baghete simple de casa, testata deja de mii de cititori – o gasiti aici.

Baghete de casa reteta simpla pas cu pas savori urbane

Aceste baghete de casa merg bine la un mic dejun sau la o cina faina de primavara. De obicei le mancam cu mezeluri de casa (retetele aici) sau cu branzeturi (cas, telemea, branza framantata) si insotite neaparat de ceapa verde, rosii, ridichi. Iata aici o farfurie cu branza liptai (o specialitate locala din zona Aradului), rosii si aceste baghete cu seminte. Yummy!

branza liptai de la arad cu rosii si bagheta de casa cu seminte savori urbane

De obicei fac mai multe baghete ca sa am si a doua zi. Nu-i bai daca se mai usuca un pic  pentru ca la fel de mult imi plac si sandwichurile calde facute din baghete. Atat eu cat si juniorul suntem fani sandwich cald asa ca ne punem fantezia la contributie si facem o gustare calda perfecta folosind toppinguri diferite.

Am mai facut baghete de casa insa pe un „pat” facut din hartie de copt. Acum mi-am cumparat si un suport special pentru copt baghete asa ca s-a simplificat treaba considerabil. Este vorba de o tava-suport din tabla perforata si ondulata – o veti vedea in pozele de mai jos. Eu am gasit tava intr-un magazin din Arad care aduce marfuri din Franta insa gasiti ceva similar si aici, pe e-mag. E mai scumpa si are doar 2 locuri in loc de 4.

Din cantitatile de mai jos rezulta 4 baghete mari (40 cm) sau 8 mai mici (20 cm), adica baghete medii dar puteti face si minibaghete. Sa fim intelesi… bagheta frantuzeasca originala are peste 60 cm lungime (merge si pana la 1 m) iar noi suntem limitati de dimensiunile cuptoarelor casnice.

5.0 from 10 reviews
Baghete de casa cu seminte reteta pas cu pas
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 550 g faina alba 000
  • 14 g drojdie proaspata sau 4 g drojdie uscata
  • 400 ml apa
  • 20 g zahar
  • 15 g sare
  • 10 g ulei de masline
  • 100 g seminte
  • 1 lingura gris de grau

Cum se face reteta de Baghete de casa cu seminte?

Cum se pregateste aluatul pentru baghetele de casa?

Pentru aluat am amestecat 300 g faina cu 300 ml apa si am lasat totul intr-un vas acoperit, la loc caldut, timp de 2 ore. In acest timp am amestecat de 2 ori compozitia.

Apoi am amestecat 100 apa calduta cu drojdia, zaharul si cu 150 g de faina si am lasat bolul sa stea pe masa 10 minute. Am amestecat apoi cele doua compozitii cu robotul, la turatie maxima, aluatul fiind inca destul de moale. Se poate framanta si cu mana sau cu o lingura de lemn, pana face besici. Nu dureaza mult, aproximativ 5 minute.

In final adaugam restul de faina (100 g) amestecata cu sarea si uleiul de masline. Apoi adaugam si semintele. Eu am folosit un amestec de seminte de in, floarea soarelui, susan. Multumesc Timi Müller pentru seminte 🙂 <3 (Timi este fana Savori Urbane si de la ea am primit un colet cu multe bunatati).

Am framantat aluatul si l-am lasat la dospit pana s-a dublat. La mine a fost cald si in 40 de minute a crescut foarte frumos. Dospirea se face la loc caldut si vasul este bine sa fie acoperit cu o folie de plastic.

Cum se modeleaza baghetele de casa?

Am cantarit aluatul: 1100 g aluat. Aceasta inseamna ca daca doresc sa fac 4 baghete mari va trebui sa impart aluatul in 4 portii de cate 275 g (lucram cu cantarul ca sa obtinem baghete egale). Am luat fiecare bila de aluat in parte in mana si cu mana am ciupit aluatul de la margine si l-am tras catre mijloc. Am format niste bile tensionate pe care le-am mai lasat 10 minute la dospit pe masa, acoperite cu o punga. Nu neglijati acest aspect pentru ca se formeaza imediat o coaja si baghetele nu vor fi la fel de reusite.

Din fiecare bila am intins pe masa un dreptunghi de circa 35×20 cm. Am rulat foarte strans dreptunghiul pe lungime. Am avut grija ca pe masa de lucru sa am doar foarte putina faina si am sters tot surplusul de faina de pe suprafata aluatului. In final am ciupit (apasat, lipit) marginile baghetei pentru a impiedica desfacerea acesteia si am rulat bagheta pe o suprafata presarata cu gris.

Baghetele astfel obtinute le-am asezat pe suportul special. Daca nu aveti asa ceva puteti aseza baghetele direct in tava tapetata cu hartie de copt. Linia de „lipitura” a baghetelor trebuie sa fie dedesubt. Baghetele se mai lasa la dospit pana aproape se dubleaza. Eu am mai lasat 30 de minute. Si acum am acoperit totul cu o punga ca sa nu se usuce aluatul.

Preincingem cuptorul la 230° C (functia sus+jos+ventilatie sau treapta maxima la cuptoarele pe gaz) si punem la fiert o oala cu 5-600 ml de apa. Ea va trebui sa fie clocotita pe cand bagam baghetele la copt.

Dupa utlima dospire, chiar inainte cu cateva secunde de a le baga la copt, crestam baghetele cu o lama sau cu un cutit subtire si foarte bine ascutit. La 40 cm avem circa 5 crestaturi. Lama se tine usor oblic si trebuie sa intram in aluat la circa 3-4 mm iar liniile trebuie sa fie aproape paralele cu lungimea baghetei. Deci nu le taiem oblic ca pe carnatii pusi la fript. Cam asa. Imaginea de sus e „wrong” (gresit) iar cea de jos e „better” (mai bine :). Sursa imaginii: The Fresh Loaf – un site foarte bun despre painea artizanala.

cum se cresteaza bagheteleDaca avem paine cu seminte, Legile lui Murphy fac ca exact pe traseu sa apara cate o samanta care te face sa te impotmolesti si sa ti se agate lama… dar insistam 🙂

La ce temperatura se coc aceste baghete de casa cu seminte?

Baghetele se coc in cuptorul preincins la 230° C (functia sus+jos+ventilatie sau treapta maxima la cuptoarele pe gaz). Pe fundul cuptorului asezam o tavita in care turnam 500 ml apa clocotita.  Aburul generat de aceasta va ajuta la cresterea baghetelor si la formarea unei coji lucioase si si frumoase.

Tava cu baghete se aseaza pe sina a 2-a a cuptorului, se inchide usa si dupa 5 minute se reduce temperatura la 200° C. Baghetele de mai coc alte 15-20 de minute la 200° C. Ele trebuie sa fie rumene si apetisante.

Apoi se scot din cuptor si se transfera pe grilaje de bucatarie (eu le-am lasat pe tava ondulata care e peforata). Painea se lasa la racit in mod natural ca sa se aeriseasca, sa nu faca condens. NU se baga in pungi si nici nu se acopera cu prosoape! Asa ceva nu se face cu nici o dospitura! Daca faceti prostia asta veti obtine o coaja cauciucata deoarece ea se va uda de la picaturile de apa formate – condens.

Iata cat de fain mi-ai iesit aceste baghete de casa cu seminte! Nu va pot descrie mirosul fabulos de paine proaspata si calda 🙂 Trebuie insa sa asteptam ca ele sa se raceasca, inainte de a le taia.

Coaja este extrem de subtire si de crocanta. Pentru taierea acestor baghete de casa cu seminte se foloseste un cutit special de paine, cu lama zimtata. Ce fain se aude cand tai o bagheta!

Ne-au placut foarte mult aceste baghete de casa cu seminte. Cu muuulte seminte! Ce bine arata si miezul lor: pufos si aerat. Nu se sfarama deloc.

O alta reteta faina de baghete lungi si subtiri este cea de aicibaghete Laugen (in stil bavarez).

baghete laugenstangen bavareze reteta savori urbane

Am fost foarte  incantati de aceste baghete cu seminte si cu siguranta ca le voi mai face!

Merita sa incercati si voi aceasta reteta simpla de baghete de casa cu seminte! Sunt foarte gustoase!

Aici gasiti mai multe retete de paine de casa, baghete, chifle, painici, cornuri etc

28 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Doar ce am framantat aluatul pentru aceste baghete. Aluatul are o consistenta mai moale decat cea al aluatului normal de paine. Se desprinde frumos de pe carligul robotului,dar este mai moale. Asa este normal,sau ar trebui sa mai adaug putina faina?
    Multumesc frumos!💐🤗

  2. Am si eu o intrebare: as vrea sa fac baghetele cu faina neagra (amestecata cu alba, presupun ca nu se poate altfel). Cum fac? Impart cantitatea necesara de faina in 2 si pun jumate alba, jumate neagra? Sau e altfel proportia? Multumesc

  3. Ce dimensiuni trebuie să aibă tavita in care punem apa? Pe ce nivel se pune? Nu acoperă rezitentele si cat o lasam acolo?

    Prea multe întrebări? 🤗

    • 500 ml de apa sunt 2 cani deci tavita este una mica (20×30 cm) sau o cratita de 20 cm diametru si se pune direct pe fundul cuptorului. Apa din tavita se va evapora si nu trebuie sa umbli la cuptor ca sa o scoti in timpul coacerii.

  4. Am și eu o intrebare. Am observat că amestecul de apă și făină care trebuie să stea 2 ore și în care se amestecă de 3 ori în alea 3 ore, parcă seamănă cu maiaua. Întrebarea mea este (fiindcă tot am maia făcută), nu se poate face cu maia? Dar atunci probabil că se cam schimbă toată rețeta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: