Paine de secara cu seminte reteta de castroane din paine pentru supa, ciorba sau tocanita. Cum se face un castron din paine pentru ciorbe? Nimic nu-i mai bun decat pita coapta in casa! Mirosul acela de rumen este inegalabil!
Varianta prezentata aici, paine de secara cu seminte (samburi) de dovleac, este painea tipica a austriecilor din Steiermark (Stiria), zona unde cultivarea dovlecilor (pentru ulei si seminte) este o traditie de sute de ani. Este o paine perfecta pentru a fi scobita si transformata in boluri sau castroane pentru ciorbe, tocanite, paparicasuri, gulasuri sau supe crema.
Am facut special aceste castroane din paine (sau boluri) pentru cremoasa si catifelata supa de ceapa cu cascaval – reteta aici. Pentru prepararea bolurilor sau castroanelor din paine se alege o paine mai densa care formeaza la copt o coaja mai tare si care sa nu se inmoaie imediat de la supa sau tocana din ea. In niciun caz nu facem castroane de paine din faina alba simpla deoarece aceasta va absorbi imediat lichidele si se va flescai.
Acest aluat poate fi copt si ca o paine mare (vezi aici cum se modifica timpul de coacere).
Din cantitatile de mai jos rezulta 4 castroane din pâine cu secara si seminte de dovleac.
- 600 g faina alba
- 400 g faina de secara
- 700 ml apa
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 lingurita rasa de zahar brun
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 100 g seminte de dovleac crude,decojite
Mod de preparare paine de secara cu seminte de dovleac – castroane din paine pentru supa sau tocanita
Ingredientele pentru aluat se framanta si se lasa la dospit 20-30 de minute, la loc ferit. Bineinteles ca se acopera cu punga de plastic sau cu un stergar gros. Trebuie sa fie un aluat moale, nu vartos.
Dupa ce a crescut frumos si si-a dublat aproape volumul aluatul se rastoarna pe planseta de lucru bine infainata si se imparte in 4 portii egale (se verifica cu cantarul). Fiecare bucata se framanta 1-2 minute si i se da forma de bila. Cele 4 bile se presara usor cu faina si se mai lasa 10 minute la dospit, pe blatul de lucru acoperite cu folie de plastic (ca sa nu faca crusta).
Coacere castroane din paine pentru ciorba, tocana sau supe
Se incinge cuptorul la 250 C (treapta maxima la cele gaz). Pe fundul cuptorului, se aseaza o alta tava plina cu apa calda (pentru aburi).
In acest rastimp se confectioneaza inelele din hartie de copt. Se taie fasii din hartie cu latimea de 15 cm, se pun in strat dublu (pentru rezistenta) si se capseaza in forma de inele. Inelele de hartie se aseaza pe o tava asternuta cu hartie de copt. In fiecare inel se presara samburi de dovleac peste care se aseaza cate o bila de aluat. Painile NU se ung cu nimic! Nici cu apa, cu atat mai putin cu ou!
Se introduce tava in cuptorul incins la 250 C si se lasa painile la copt 10 minute. Apoi se reduce temperatura la 200 C (nu se deschide usa cuptorului!) si se mai coc alte 30-35 de minute.
Painile mele au crescut aproape pana sus, li se vad moturile rumene aproape la nivelul inelelor de hartie.
Cand sunt gata, coapte si rumene, se scot din cuptor si se pensuleaza rapid (cat sunt fierbinti) cu apa. Apa simpla, rece. Este asa zisa „spalare a painii coapte” care le da un luciu frumos. Dupa 5 minute se scot cu grija din inele si se lasa la racorit pe un gratar. Ca faine sunt! Au crescut enorm și au coaja rumena si crocanta.
Aici vedeti cum arata pe verso unde am pus semintele.
Ce mai asteptati? Scoateti untul, sunca, branza, dulceturile cele fine si savurati aceste minuni crocante! Paine de secara cu seminte de dovleac, rumena si crocanta, cu miez elastic si pufos. Priviti ce fain arata in sectiune si ce miez moale are!
Ce preparate se pot servi in castroane din paine (sau boluri scobite in painci)?
Aceasta paine cu secara si seminte poate fi scobita sub forma de castron din paine. Mai intai taiem capacul si-l punem deoparte.
Apoi se scobeste cu grija miezul folosind o lingura. Avem grija sa nu perforam peretele.
Miezul scos din aceste castroane din paine poate fi consumat ca atare sau poate fi inclus in compozitia de chiftele sau se poate folosi la niste friganele uriase – vezi aici.
Asa arata un castron din paine sau un bol ce asteapta sa fie umplut cu tocanite, gulas, papricas, ciorbe de fasole boabe cu ciolan sau supe cremă.
In aceste chifle se pot servi diverse preparate rustice (mancaruri cu sos) precum si supe-crema – vezi aici mai multe retete.
Exemple de ciorbe sau mancaruri care se pot servi in castron de paine:
- fasole cu ciolan afumat
- gulas traditional
- bograci
- babgulyas (gulas cu fasole boabe)
- ciorba de fasole cu afumatura
- gulas de porc
- tocanita de vitel cu ceapa si sos
- tocanita de porc cu sos (papricas)
- supa crema de dovleac
- supa de ceapa cu cascaval,
- fasolea cu ciolan si csipetke
Castronul de paine de mai jos este umplut cu o supa crema de cascaval cu ceapa, bacon crocant si praz – reteta aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de paine:
[…] erau producatori de dovleac (ca multi altii in zona) si aveau dovleac in „n” feluri: paini coapte pe seminte de dovleac (vezi aici reteta), diverse preparate din porc, sunci si alte mezeluri de nu ne mai saturam. Specialitatea casei era […]
[…] pitutelor de secara coapte pe seminte verzui de dovleac o gasiti aici! Aceste chifle sanatoase si rumene sunt populare in regiunea Steiermark (Stiria) din Austria, […]
Arata foarte bine , ca de obicei !!! Vad peste tot paine de secara …dar cand ma uit la modul de preparare faina alba predomina in locul celei de secara . O reteta de paine DE secara , nu CU secara aveti ? Multumesc !
Numai cu faina de secara, alauatul nu va creste deloc, de aceea se adauga faina alba.
Rita, sa stii ca painea de secara se face intotdeauna in combinatie cu faina alba. Cea din comert aret 8-12% secara si poarta numele! In reteta aceasta ai 40% secara..ceea ce e mult. De aceea nici nu a crescut spectaculos painea.
cantitatea de drojdie – cubul mic trebuie sa fie de 25 gr sau de 50 gr?
Multumesc de raspunsuri ! Stiu ca faina de secara este o faina „grea” care nu creste usor . Intre timp am incercat reteta in combinatie cu faina alba , iar de fiecare data incerc sa inlocuiesc o parte din faina alba cu faina de secara , sa vad cat o sa-mi permita proportia, astfel incat sa creasca si sa iasa buna la gust .
poti ajunge aproape de 100% insa asta presupune niste tehnici speciale de fermentare. sa ne tii la curent cu progresele!
Nu s-a raspuns la aceasta intrebare, foarte importanta: cate grame de drojdie proaspata se folosesc , la ingredientele date in reteta?
Am completat in lista de ingrediente cantitatile de drojdie proaspata sau uscata. In general, la 1 kg de faina se pun 50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata.
@ Diana
Repet aici pe scurt comentariul pe care l-am postat acum cateva zile, dar nu mi-a aparut(cred ca este iar vorba de o disfunctionalitate la voi).
Am incercat reteta si rezultatul a fost foarte bun; am doar o mica neclaritate: spui ca aluatul este moale, dar este si LIPICIOS. Nu a fost o problema, fiindca a crescut spectaculos si painicile au fost bune, numai ca mi se pare o precizare importanta (nu am adaugat suplimentar faina, ca sa nu fie afectata painea – sa ramana pufoasa).
Duminica placuta!
Aurora, comentariile cititorilor nu apar automat ci trebuie moderate de noi. Dupa aprobare vor aparea pe site. Aluatul painii cu secara este unul lipicios si moale si trebuie modelat pe masa foarte bine infainata dar fara a ingloba faina suplimentara in el (doar la exterior). Ai procedat foarte corect! Painea pufoasa se face cu aluat moale. Daca incepi sa adaugi faina ii schimbi reteta.
Ne bucuram ca ti-a reusit painea si ca spui ca e foarte gustoasa! 🙂
Iti multumesc pentru retetele de paine pe care le-am incercat si au iesit extraordinar de bine si pentru reteta de tort cu mousse de visine . Am reusit sa impresionez familia. Multumesc inca odata.
[…] Reteta pitutelor de secara coapte pe seminte verzui de dovleac o gasiti aici! […]