Paine de casa cu seminte si faina de secara. Reteta simpla si rapida de paine din faina alba, faina neagra și de secara. Paine cu multe seminte: de in, de floarea soarelui, de dovleac, de susan. O paine pufoasa dar consistenta, cu o coaja subtire si crocanta si cu miez elastic si suculent. Nu este o paine seaca, sfaramicioasa!
In sfarsit s-a racorit afara. Dupa ce in vara aceasta am tras chiulul de la facut paine, pentru ca a fost canicula non stop, acum am profitat si am copt repede o paine de casa. Mi-a fost pofta de o paine cu multe seminte. Bineinteles ca puteti face aceasta paine si fara seminte.
Reteta aceasta este o combinatie de maia naturala si drojdie. Maiaua se prepara in ziua anterioara, din faina si apa. Aceasta maia ii confera painii un gust deosebit!
Observatii despre coacerea painii – in general
Orice paine se coace la temperatura maxima a cuptorului – preferabil 240 – 250 C! Cuptorul trebuie sa fie bine incins. Pe fundul cuptorului se aseaza o tava cu apa fierbinte, care prin fierbere va degaja aburi – foarte necesari coacerii painii. Dupa primele 20-30 de minute se reduce temperatura la 200 C si se continua coacerea. Painea se coace pe sina cea mai de jos a cuptorului. NU se testeaza painea cu scobitoarea (am citit undeva si ineptia asta) pentru ca nu este pandispan si nu este relevant acest test. Painea se ciocaneste cu degetul pe fundul ei si daca suna a gol inseamna ca e coapta (se folosesc manusi de bucatarie la operatiunea aceasta pentru ca painea e fierbinte).
Painea de casa se coace liber, direct in tava cuptorului (cu sau fara hartie de copt). Ea are loc sa creasca iar coaja ei va fi crocanta si subtire. Painile coapte in forme de chec vor avea multa coaja groasa la fund si pe laterale.
- 50 g faina alba 650
- 50 g faina de secara
- 100 ml apa
- 20 g drojdie proaspata sau 6 g uscata
- 100 ml apa
- 1 lingura zahar (20 g)
- 200 g faina neagra
- 650 g faina alba 650
- 400 ml apa
- 125 g amestec seminte
- 2 lingurite de sare
- faina pentru dat forma
Mod de preparare paine de casa cu seminte
Aceasta paine de casa cu seminte se prepara in 2 etape.
Etapa 1 – maia naturala
Cu o zi inainte se face maiaua naturala. Se amesteca 50 g faina alba si 50 g faina de secara cu 100 ml apa si se lasa pe masa pana a doua zi. Daca aveti maia in frigider veti folosi 200 g maia (100 g faina + 100 g apa).
Etapa 2 – drojdie dizolvata
Se pregateste si drojdia: in apa calduta se dizolva zaharul si se adauga drojdia. Se lasa 10 minute.
Preparare si framantare paine de casa cu seminte
Intr-un vas incapator se amesteca maiaua naturala, drojdia dizolvata si faina neagra si jumatate din faina alba, se adauga sarea, apa (400 ml) si se framanta cu mixerul sau cu o lingura pana face besicute, apoi se adauga si restul de faina alba. Aluatul se lasa la dospit pana se dubleaza, circa 25-30 de minute la un loc caldut. Aluatul este destul de moale.
Dupa ce aluatul a dospit frumos, se mai presara un pic de faina deasupra si cu mana infainata se adauga si semintele si se mai framanta un pic pana se omogenizeaza. Aluatul nu se smulge, doar se ridica de pe peretii vasului si se impatura spre centru. Se mai lasa 10 minute la odihnit apoi se mai presara un pic de faina si se scoate direct pe tava asternuta cu hartie de copt. Nu este foarte complicat, nu va speriati, merge chiar extrem de repede, intreaga procedura dureaza 3-4 minute (cred ca a durat mai mult pana am scris).
Iata cum arata aceasta paine de casa cu seminte inainte de coacere.
Coacere paine de casa cu seminte
Cuptorul trebuie incins la 240° asa ca trebuie sa-l porniti din timp. Eu folosesc functia ventilatie+caldura sus+jos (temperatura maxima la cuptoarele pe gaz). Pe fundul cuptorului sa introduceti o tavita sau craticioara cu circa 500 ml de apa fierbinte care sa ajunga la fierbere inainte de a baga painea la copt.
Painea asezata pe tava se cresteaza dupa fantezia fiecaruia cu o lama si se coace in cuptorul preincins aproximativ 50-55 de minute. Primele 20 de minute se coace la 240° C (cu aburul generat de apa din craticioara). Daca apa nu s-a evaporat atunci se scoate craticioara si apoi se reduce temperatura la 200° C si painea se mai coace 30-35 de minute. Painea din aproximativ 1 kg de faina se coace circa o ora. Painea trebuie sa fie rumena pe exterior, nu arsa si nici palida, albicioasa.
Servire paine de casa cu seminte
In mod traditional, painea scoasa din cuptor se sterge („spala”) cu o perie cu apa rece. Se umezeste o perie si se freaca usor painea pe toate partile. Painea proaspat scoasa din cuptor NU SE ACOPERA NICIODATA CU NIMIC, nici cu stergar de bucatarie si nici cu vreo punga. Se lasa la aerisit, ideal pe un gratar de bucatarie pana se raceste complet. Abia dupa aceea se poate acoperi cu un stergar si se pune intr-o cutie speciala pentru paine, sub nici o forma nu se pune in pungi de nylon.
Cat timp se raceste painea sfaraie, se spune ca vorbeste. Ascultati-o si aveti rabdare sa se raceasca si sa o taiati abia dupa aceea. Aceasta paine de casa cu seminte este extraordinara! Uitati ce miez fain are si ce coaja subtire!
Aici gasiti reteta de paine multicereale – vezi aici.
sau a painii cu cartofi – cu miez elastic si zemos.
Nimic nu e mai gustos decat o felie de paine de casa unsa cu unt! Pe cand coaceti o paine de casa cu seminte?
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de paine, cornuri, chifle, batoane si covrigi.
Oana, cand spui faina neagra la ce te referi? Tot de secara sau de grau? Multumesc
Faina neagra de grau. Se gaseste in supermarketuri.
In Romania da… Pot sa pun doar faina alba?
Sigur ca poti! Va trebui sa adaptezi cantitatea de apa (sa o scazi un pic) pentru ca faina alba nu absoarbe atat de multa. Pune treptat si vezi daca e nevoie de toata cantitatea.
Multumesc!
Multumesc!
Felicitari pentru retete,Te rog sa-mi zici daca reteta de paine de casa cu seminte se poate face la masina de paine.
Multumesc ,
Elena
Orice paine se poate face si la masina dar… as zice sa te folosesti de ea doar pentru framantat si sa coci painea in cuptor. Painea coapta in masina are coaja multa si tare.
Ei nu e chiar asa….masina mea face paine cu coaja foarte subtire…sic!
Am facut aceasta paine acum 2 saptamani si e cea mai buna paine pe care am facut-o pana acum. Asa ca vreau sa o fac din nou, insa as vrea sa injumatatesc cantitatea de ingrediente. In cazul asta se reduce timpul de coacere ? Multumesc
Sigur ca trebuie redus timpul (nu chiar la jumatate). Trebuie sa urmaresti culoarea painii.
Pot sa folosesc drojdie uscata la reteta de paine cu seminte?
Da. cca. 10 g drojdie uscata.
Multumesc frumos.
Tava cu apa se tine pana sa copt pâinea în cuptor
Buna Oana. Spune mi te rog frumos, daca pregatesc maiaua seara, sa zicem acum pe la ora 9, cand trebuie sa ma apuc de pregatirea painii? Neaparat dupa 12 ore? (Asa citisem undeva). Sau pot lasa maiaua pana a doua zi spre dupa masa afara la temp camerei?
Da, poti sa lasi faina cu apa mai multe ore. Important e sa NU pui drojdia.
foarte, foarte buna!!!! am sa va pun maine poze, am facut fara seminte!
[…] sau o paine traditionala de casa, cu seminte […]
[…] Aici gasiti si reteta de paine de casa cu seminte […]
Buna, am facut painea deja de 3 ori, este minunata, dar am doua intrebari ca sa fiu sigura ca fac bine. Cand se adauga cele 400g apa in aluat? Tava cu apa pentru aburi se scoate cand se scade temperatura la 200grade sau mai tarziu? Multumesc mult!
in 100 ml apa se dizolva drojdia. Da, tava cu abur se scoate din cuptor cand se reduce temperatura.
Avem 400 ml pt drojdie la care se adaugă cele 100 ml din lista? Sau sunt incluse? Mulțumesc! Cu rețetele voastre de pâine am renunțat la mașină.
100 ml de apa pentru maia, 100 ml de apa pentru drojdie si alti 400 ml de apa cand se framanta. Per ansamblu, la 950 g faina avem 600 ml apa. Eu fac paine si cu mai multa apa de atat (pun 700 ml de apa la 900 g de mix de fainuri) – uite aici https://savoriurbane.com/paine-multicereale-de-casa-cu-seminte-de-in-si-dovleac/
Făina neagra, cea integrală sau de secară absorb mult mai multă apă decât făina albă.
[…] paine de casa: chifle cu lapte, paine de casa traditionala ungureasca, paine fara framantare sau cu seminte. Aici gasiti o reteta similara de colac impletit moale, cu lapte, unt si oua (Hefekranz) – […]
Excelenta paine de casă
da… sa vedem ce iese
Buna, cu faina 000 se poate face? Multumesc !
Pai fa cu faina 000 dar vezi ca aceasta absoarbe ceva mai multa apa. S-ar putea sa trebuiasca sa adaugi 50 ml in plus.
Referitor la painea cu seminte,spui ca se pune in aluat faina neagra si jumatate din faina alba,intrebare:ce se face cu cealalta jumatate ce se face?multumesc
Se adauga si ea in partea a doua a frazei 😀
Poate fii înlocuită faina de secara din maia? Și cu ce?
Nu. Incearca alta reteta mai bine – uite aici https://savoriurbane.com/paine-multicereale-de-casa-cu-seminte-de-in-si-dovleac/
Doamne ajuta! Semintele trebuie sa fie coapte sau crude. Daca le avem crude , cum le coacem? v amultumesc pentru retete. Toate pe cere le-am incercat au iesit extraordinar de bune.. Multumesc!
Nu trebuie coapte. Daca era cazul mentionam asta. Spor la treaba!
Multumesc frumos!
Buna ziua! Pentru ca nu am mai facut pana acum pâine cu maia, vreau sa va intreb cu cat timp inainte se face maiaua. În reteta ati spus cu o zi înainte. O zi, adică 24 de ore? Sau poate fi facuta seara si a doua zi folosită. Multumesc!
de seara pe dimineata e ok.
[…] aluat poate fi copt si ca o paine mare (vezi aici cum se modifica timpul de […]