Cornuri sarate cu unt – din aluat cu cartofi. Cornuri-aperitiv dospite, foioase, din aluat cu piure de cartofi ramas din ziua anterioara si umplute cu mult unt. Daca va plac cornurile pufoase sunteti la locul potrivit. Sunt unele din cele mai bune cornuri sarate pe care le-am mancat vreodata.
Mi-a ramas niste piure de cartofi si aveam intentia sa fac langosi cu cartofi, dar … am ramas fara ulei. Cum ploua torential nu m-am incumetat sa ies la cumparaturi, asa ca am schimbat meniul: cornuri sarate sa fie!
Si ce idee buna am avut! Au iesit absolut senzationale! Niste cornuri sarate cu aluatul in straturi, aerate la mijloc, foarte fragede si gustoase.
Cartofii din aluat le pastreaza proaspete cateva zile (previn uscarea lor). Pot fi duse la scoala sau serviciu pe post de gustare.
Pentru aluat se poate folosi piure de cartofi (facut cu lapte si unt – la 250 g piure avem aproximativ 200 g cartofi fierti, 30 ml lapte si 20 g unt, putina sare). Daca nu aveti piure ramas, faceti unul repede conform retetei de mai sus.
Untul pentru umplutura trebuie sa fie bine racit la congelator (va fi ras cu razatoarea). Si razatoarea ar trebui sa fie racita la frigider.
- 400 g faina
- 250 g piure de cartofi din ziua anterioara
- 200 ml lapte
- 1 galbenus
- 20 g unt cu min 80% grasime
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura rasa de zahar
- 30 g drodie proaspata
- 80 g unt cu min 80% grasime, bine racit la frigider sau congelator
- 1 ou
- chimen
- sare grunjoasa
Mod de preparare cornuri sarate cu unt – din aluat cu cartofi
Pentru aluat se amesteca piureul, laptele caldut in care in prealabil s-a inmuiat drojdia si zaharul, se adauga galbenusul si untul la temperatura camerei. Se amesteca bine pana se omogenizeaza complet si apoi se adauga sarea si treptat faina. Aluatul va fi destul de moale, se formeaza o bila, se presara cu faina si se lasa la dospit pana se dubleaza (circa 25-30 minute).
Umplere si modelare cornuri sarate cu unt – din aluat de cartofi
Aluatul a crescut frumos si il scoatem pe o suprafata de lucru bine infainata. Se intinde pana obtinem un patrat de aproximativ 30×30 cm. Se poate intinde si cu sucitoarea, dar cel mai bine merge cu mana infainata. Deasupra se rade jumatate din untul de la congelator (pe razatoarea din frigider). Restul de unt se pune inapoi in congelator, pentru etapa a doua.
Aluatul se impatura astfel: treimea din stanga si cea din dreapta se impatura peste partea din mijloc, iar apoi partea de sus si de jos la fel, pana obtinem un patrat.
Se repeta operatiunea inca o data. Se infaineaza dedesubt si de intinde din nou astfel incat sa obtinem un nou patrat de 30 x 30 si din nou se rade restul de unt rece si se impatura la fel ca si prima data. Se intinde din nou (de data aceasta in foaie mai subtire), se taie triunghiuri si se modeleaza cornurile.
Aceste cornuri sarate se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu oul batut si se presara cu chimen si cu sare grunjoasa. Se mai lasa la dospit 10 minute in tava, inainte de coacere.
Coacere si servire cornuri sarate cu unt – din aluat cu cartofi
Cornuletele cu unt din aluat cu cartofi se coc la 170° C (cuptor preincalzit) timp de 25 minute. In functie de marimea cornurilor, ies circa 12-16 bucati.
Cornurile sarate cu unt sunt rumene si mirosul grozav!
Priviti cat de frumos se desfac in straturi si cate de aerate sunt la mijloc!
Va recomand din tot sufletul sa incercati aceste cornuri sarate cu unt – din aluat cu cartofi! Sunt o nebunie!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de patiserie sarata: placinte, saratele, pizza, pogacele etc.
[…] sau cornurile fragede cu unt si aluat cu cartofi (reteta aici) […]
Arata super frumos… oare ar merge cu o umputura dulce? Crema de ciocolata?
Poti incerca si cu rahat, gem sau ciocolata
Multumesc pentru reteta! Rezultatul ….minunat, ca de obicei!
Nota 10, dragele noastre!
Ca de obicei o reteta simpla dar fff gustoasa. Mulțumim!
Cu drag 🙂
Acum le refac si eu ! Sunt într-adevăr o Nebunie
Nu mai puteam de pofta si am mancat un corn tocmai proaspăt scos din cuptor . Fiica mea le adora
Mai am 2 minute de asteptat! Sunt la cuptor!!!
Multumesc pentru reteta. Deja miroase asa de bine, de cred ca o sa mananc toata tava!
Sunt extraordinare!Ce secret ai dezvaluit!Un croissant!Suuuuperb
Ma bucur ca ti-a placut reteta noastra 🙂
Bună ziua. Am cornurile in cuptor. Arata f bine și miros excelent. Întrebarea mea este dacă cuptorul trebuie sa fie pe ventilație sau căldură sus jos.
Va mulțumesc și va felicit pentru tot!
PS nu mai gătesc absolut nimic pana nu intru puțin pe site-ul vostru 🙂
Presupun ca e prea tarziu acum…dar da…sus jos ventilatie
Dacă le fac dulci pun mai mult zahar în aluat?
Da, poti pune vreo 40 g zahar pudra in total si nu mai pui sare daca ai avut sare in piure. Daca nu ai avut, pui un praf de sare. Mai adaugi si niste vanilie, eventual o coaja de lamaie daca iti place.
Minunate au iesit cornurile dupa reteta aceasta!Trei am apucat sa mananc si a doua zi nu mai era niciunul.Si avem o familie de doua persoane!Multumim-asadar-de reteta!
Cu mare drag! Sa va fie de bine 🙂
Cele mai bune cornuri ever!
Le-am facut deja de 3 ori in weekend, sotul nu se mai satura de ele 😍
Oare se poate inlocui drojdia proaspata cu drojdie uscata? In ce cantitate? Si dizolvata in lapte sau amestecata cu faina,ca sa ” lucreze” aluatul? Multumesc!
7 g drojdie uscata = 25 g proaspăta. in cazul de față e nevoie de 8,4 g drojdie uscata care se va pune la inmuiat in laptele caldut
Reteta e simpla si rapida, iar rezultatul este nemaipomenit. Presimt ca imi vor iesi din cuptor pe banda rulanta. Tot pe banda rulanta va trebui sa ma pun si eu daca mai mananc multe cornuri din acestea 😀