Paine multicereale de casa cu seminte de in si dovleac

35

felie de paine integrala multicereale seminte savori urbanePaine multicereale de casa cu seminte de in si dovleac. O paine rustica foarte sanatoasa si gustoasa. Cum se face painea cu faina neagra si de secara? Coaja este subtire iar miezul este elastic. Se pastreaza proaspata zile in sir si devine tot mai savuroasa pe masura ce trece vremea.

Aceasta paine multicereale de casa este una robusta, aromata si foarte satioasa. Mananci o felie si simti ca te saturi. Este grozava si prajita, dupa ce se mai invecheste un pic. Isi dezvolta o textura si o aroma fantastice dupa ce sta cateva zile.

Paine multicereale de casa cu seminte de in si dovleac Savori Urbane

Despre paine multicereale cu secara si faina neagra

Pentru aceasta paine multicereale am folosit un mix de 3 fainuri: alba, neagra si de secara.

NU se face paine doar din faina de secara sau neagra pentru ca iese foate indesata. Retetele profesionale de paine cu secara prevad un maximum de 40% faina de secara (restul fiind alba). Si asa am fortat nota inlocuind o parte din faina alba cu faina neagra. Pana la urma rezultatul a fost unul foarte OK.

Faina de secara are un gust specific de „carton”. Acesta trebuie estompat cumva. In primul rand este indicata prepararea unui starter care sa stea cateva ore (preferabil peste noapte). Acest mix de faina cu apa nu contine drojdie, aceasta fiind adaugata abia a doua zi.  Melasa din reteta (treacle, Goldsaft) poate fi inlocuita cu miere sau cu zahar brun. Acestea dau un gust placut dulceag-caramelizat aluatului. In plus, lingurita de chimen din aluat ajuta si ea la acoperirea gustului de mucava al secarei.

Aceste fainuri absorb foarte multa apa asa ca nu va speriati de cantitatile care apar in reteta. Nu va zgarciti cu sarea! Ea trebuie sa fie 2% din totalul cantitatii de faina din reteta. In brutarie lichidele se cantaresc in grame (ca sa nu mai intrebati ulterior). In cazul apei si ml coincid cu gramele pentru ca are densitate 1. La alte lichide nu, asa ca trebuie cantarite.

Din ingredientele de mai jos obtineti 2 paini lunguiete (batard) sau o paine mare si rotunda (boule). Puteti coace painile si in forme de cozonac – vezi aici o pâine toast integrală (rețeta aici)

reteta paine integrala de casa moale si pufoasa

5.0 from 6 reviews
Paine multicereale de casa cu seminte de in si dovleac
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1-2 paini
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g faina alba
  • 200 g faina neagra
  • 200 g faina de secara
  • 700 g apa
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
  • 1 lingura melasa, miere sau zahar brun
  • 1 lingurita chimen seminte sau macinat
  • 18 g sare
  • 200 g seminte si nuci/alune mix: in, dovleac, arahide, migdale, caju, floarea soarelui etc.
  • putin ulei pentru masa de lucru

 

Cum se face paine multicereale de casa cu seminte de in si dovleac?

Starter pentru paine

Am cantarit fainurile si le-am asezat intr-un castron incapator. Am turnat toata apa (700 g) si am pus si chimenul macinat. Am amestecat totul cu o lingura de lemn. Am bagat vasul cu totul intr-o punga de plastic si l-am lasat pe masa de bucatarie vreo 6 ore (se poate lasa si 10 ore, peste noapte).

In acest rastimp se face autoliza fainii, incepe dezvoltarea retelei de gluten.

Aluat pentru paine multicereale

Intr-un bol mic am frecat drojdia cu melasa (sau mierea, zaharul brun). Am asteptat 5 minute ca sa dea semne de fermentare.

Am mutat aluatul prefermentat (starterul) in bolul mixerului si am turnat peste el drojdia lichefiata. Starterul are o aroma foarte placuta de chimen.

Am pornit mixerul cu carligul special si am framantat aluatul 5 minute. Am facut o pauza de 5 minute si apoi am adaugat sarea (18 g). Am framantat totul alte 10 minute. Aluatul este unul moale, elastic.

Mi-am pregatit semintele: de in, de dovleac, de floarea soarelui si 2 maini de migdale si arahide tocate din cutit.

seminte pentru paine multicerealeLe-am adaugat si pe acestea in aluat si am mixat scurt, cat se le inglobeze bine.

Strech & fold – adica intinde si pliaza

Am uns o tava cu putin ulei si am rasturnat aluatul in ea. Am lucrat cu palmele unse cu ulei. L-am aplatizat un pic si l-am impaturat in 3, aducand marginile stanga si dreapta peste 1/3 din mijloc. Am obtinut un dreptunghi lunguiet pe care l-am pliat din nou in 3. Am repetat imediat manevra deoarece este un aluat foarte moale. Primele 2 poze de sus arata aluatul impaturat in prima etapa. A urmat odihna de 50 de minute, timp in care acesta a dospit mult (poza jos stanga) si o noua serie de impaturari in 3 si iar in 3, repetata imediat si a doua oara.  In timpii de odihna am tinut tava cu aluat invelita in punga de plastic.

Va arat aici exact ce inseamna strech & fold, dintr-o alta reteta, deoarece nu pot sa pozez de fiecare data aceleasi procedee, fiind foarte dificil sa ma tot spal pe maini de aluat, sa fac o poza, sa las aparatul si sa mai impatur o data. Am pozat manevra la painea romaneasca cu maia. 

Manevra aceasta are rolul de a consolida reteaua de gluten, de a oferi tinuta si textura unui aluat moale (vezi si la cozonacul moldovenesc). Simti efectiv cum, dupa fiecare serie de impaturiri, aluatul devine neted, elastic si ferm.

Dupa aceasta noua serie de strech & fold am lasat aluatul 30 de minute la odihna, in punga de plastic.

Cum se da forma unei paini de casa?

Bineinteles ca nu rupem doar bucati de aluat pe care le coacem – ies niste paini diforme care crapa necontrolat. Orice brutar stie sa dea forma clara unei paini, urmand o serie de manevre specifice.  Am impartit aluatul in 2 parti (la mine au fost inegale pentru ca am 2 banettoane diferite). Voi puteti sa-l impartiti 50/50, folosind cantarul, of course. Masa de lucru este unsa cu putin ulei, la fel si palmele.

Procedeul de shaping (formare, modelare) al unei franzele il gasiti aici, in cadrul retetei de franzela de casa.

Iata si un video care va arata exact cum se face.

In final mi-am pus painile la dospit in cosuletele speciale de lemn (banettoane), bine pudrate cu faina. Le puteti inlocui cu cosuri de paine din nuiele sau puteti pune painile la dospit libere, direct in tava (asternuta cu hartie de copt) in care le veti coace. Important: trebuie acoperite complet cu punga de plastic ca sa nu se usuce! Cel mai bine bagati tava cu totul intr-un sac de nylon.

Ultima dospire e de 30 de minute. In acest rastimp am pus cuptorul la incins la maximum (250 C) fara ventilatie (caldura de sus + jos) si am asezat pe fundul lui o tavita cu apa – care va genera aburi cand  va ajunge la fierbere.

Cum se coace painea de casa?

Painile au crescut frumos. Cuptorul este super incins iar apa din tavita fierbe. Am rasturnat painile in tava cu hartie de copt si le-am crestat lateral cu o lama (lama de ras clasica). Painea se cresteaza ca sa oferim un loc de expansiune prestabilit. Altfel ea se fisureaza unde vrea ea.

Imediat am bagat tava cu paine la copt, pe sina cea mai de jos. Primele 20 de minute am lasat cuptorul la 250 C fara ventilatie.  Aburii din cuptor previn uscarea suprafetei si permit painii sa creasca. Daca nu punem apa, se va forma o coaja tare si uscata inca din primele minute.

Dupa acest rastimp am scos repede tava cu apa ramasa si am redus temperatura la 200 C si am pornit ventilatia. Am mai copt painile alte 25-30 de minute. Nu va pot povesti ce arome faine am in bucatarie 🙂 Semnul ca painea este coapta este atunci cand, ciocanita pe fund, suna a gol. Se tine bine painea cu o carpa de bucatarie si se ciocaneste. Daca suna infundat inseamna ca mai trebuie coapta cateva minute.

Gata! Ce ziceti cat de faine sunt?

cum se coace painea de casaO paine multicereale mai mica si una mai mare.

Imediat am scos-o din tava si am asezat-o pe gratar metalic. Painile fierbinti se lasa la racorit pe gratare ca sa se aeriseasca bine si sa nu faca condens. Se aude cum pocneste coaja in timp ce se racoreste 🙂 Toti murim de pofta sa gustam un colt insa mai avem de asteptat macar o ora inainte de a le taia.

Iata si momentul asteptat: feliile de paine multcereale cu seminte!

E atat de buna incat nu va imaginati! Miezul gustos, coaja subtire si crocanta… numai buna de uns cu unt si de presarat cu sare. Pita cu unt si sare, da, cea mai faina gustare din lume 🙂

Dupa ce s-a racit complet painea poate fi invelita in stergare de panza si pastrata cateva zile bune. Nu-i bai daca se mai usuca pentru ca e delicioasa prajita. Are o aroma grozava si un gust sublim.

Seamana ca si consistenta cu painea taraneasca coapta pe foi de varza – reteta aici.

sau cu painea traditionala romaneasca cu maia (fara drojdie) – reteta aici.

Sa incercati si voi aceasta reteta de paine multicereale cu seminte de in si dovleac, cu faina neagra si de secara! Este o paine sanatoasa si faina.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de paine, chifle, cornuri de casa.

35 COMENTARII

  1. Daca asi fi gravida asi pierde copilul …. [ doar o gluma ] , Tare Gustoase pot fi aceste paini,, am sa fac asa cum este reteta ,,multiceriale , Va multumesc de tot ce impartasiti cu noi pentru a trai sanatosi .

  2. Buna seara!
    Am facut si eu painea cu multicereale, este foarte gustoasa dar aluatul a iesit foarte moale si cand am pus-o in tava s-a latit, arata ca o placinta. La gust e nemaipomenita. Ce sa fac, sa pun mai multa faina? Am respectat intocmai reteta

  3. Buna ziua!vreau sa fac si eu aceasta paine,dar am aragazul pe gaz.Ultimele 30 min.de copt,la ce nr. sa-l dau?aragazul are 8 trepte de marire a focului..Primele 20 min.am iteles ca se coace la treapta cea mai inalta.Dar dupa accea?.Si inca o intrebatre.Dupa ce scot painea,nu o ung cu apa?Multumesc

  4. Buna ziua,
    Am facut de doua ori pana acum paine dupa aceasta reteta. E nemaipomenita la gust. Am o singura problema: dupa vreo 3 zile miezul devine lipicios si are un miros ciudat, ca de acrit. Ma gandesc ca pot fi doua cauze: faptul ca o tin in folie tipla dupa racirea completa sau uleiul folosit la modelare… nu stiu ce sa schimb…
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • As zice ca nu e coapta complet si ar trebui sa prelungesti timpul cu vreo 5 minute (depinde de cuptor). Nici tinutul painii in punga nu-i face bine. Eu invelesc painea in stergare curate de in sau bumbac puse dublu sau triplu (sau fata de masa pusa in 4). Am zis asta si la finalul retetei.

      • Cuptorul este electric, am respectat intocmai timpul de coacere din reteta. Am patit acelasi lucru si cu painea cu malai, cred ca totusi si faina e un factor( e faina de moara, nu din magazin…). Voi schimba timpul de coacere si…revin.
        Multumesc!

  5. Buna seara! As avea doua intrebari:
    1. Daca inlocuiesc faina neagra cu faina integrala, se modifica cantitatea de apa?
    2. Cum procedez daca vreau sa coc cele doua paini pe rand, ca sa nu supradospeasca aluatul celei de-a doua paini pana se coace prima? Bag banetonul la frigider?
    Multumesc!

  6. O reteta minunata, gatesc adesea paine cu adaos de faina de secara tocmai pentru ca imi place aroma. Ma amuza totusi ca spuneti despre aceasta faina ca are un miros ce trebuie acoperit. Avand in vedere ca in alte retete taxati orice acoperire a mirosului specific unui aliment, pe mine m-a amuzat situația.

  7. Dacă vreau sa fac 4 pâini, pot băga ambele tăvi in același timp sau trebuie pe rând? Și dacă trebuie pe rând, unde le țin cele care își așteaptă rândul, la frigider sau în bucătărie? 😁

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.