Pâine la borcan – rețeta de pâine coaptă în borcan și conservată

5

Pâine la borcan - rețeta de pâine coaptă în borcan și conservată savori urbane

Pâine la borcan – rețeta de pâine coaptă în borcan și conservată. Cum se coace pâinea în borcane? Cum se sterilizează și păstrează pâinea în borcan? Rețeta de pâine integrală cu semințe făcută în borcane Weck. Rețete de pâine de casă. Rețete de pâine fără frământare.

Pâine integrală cu semințe, fără frământare, coaptă în borcane și păstrată la cămară. O putem numi conservă de pâine deoarece se poate păstra între 6 săptămâni și 2 ani! Această pâine la borcan este o găselniță faină și utilă care ne asigură mereu că avem la dispoziție pâine proaspătă, preparată acasă. Să zicem că e o variantă de „back up” în cazurile când rămânem fără pâine dar și o metodă comodă de a face cantități mai mari de aluat de pâine pe care să-l coacem și să-l consumăm treptat.

Nemții sunt mari fani „pâine la borcan” și de la ei am văzut cum se face (vă las video la final). Nu contează ce tip de pâine alegeți: cu drojdie industrială sau cu maia (drojdie sălbatică), cu făină de grâu (albă sau integrală), cu făină de secară, spelta sau cu semințe sau cu mixuri din toate acestea. Am văzut și pâini la borcan preparate cu iaurt sau lapte bătut. Variantele sănătoase de pâine sunt cele cu făinuri integrale și cu diferite adaosuri de fulgi de cereale, semințe (de floarea soarelui, de dovleac, de in etc) precum și nuci, alune, migdale. Eu am adaptat rețeta noastră de pâine multicereale și am transformat-o în această pâine la borcan.

felie de paine integrala multicereale seminte savori urbaneDeși a fost un experiment (bazat pe informații dar și pe experiența mea acumulată în timp) trebuie să recunosc că rezultatul a fost wow! Chiar se poate face pâine la borcan și se poate păstra ca atare la cămară! Priviți ce miez fain are și ce structură!

cum se coace paine de casa la borcan de sticla si cum se pastreaza

Ce borcane folosim pentru coacerea pâinii? Ce sunt borcanele WECK cu garnitură și cleme metalice?

Pentru a putea scoate pâinea din borcan este limpede că pereții acestuia trebuie să fie drepți, fără buza care se strânge sus. Există borcane cilindrice sau sub tronconice (trunchi de con) care au, evident, baza largă sus. Nemții le numesc „Sturtzgläser” adică borcane din care poți răsturna conținutul. Eu am urmat sfaturile lor și mi-am cumpărat un set de 4 borcane WECK de 500 ml (echipate cu garnituri și cleme metalice) – vezi aici. Prețul este pentru tot setul de 4 cu accesorii! Spun asta pentru că borcanele WECK se vând și fără accesorii (doar borcanul și capacul de sticlă) iar acestea pot fi cumpărate separat. E bine că poți schimba garniturile și că poți înlocui clamele!

La noi nu am găsit borcane Weck mai mari de 500 ml dar în Germania sunt și de 580 ml și chiar de 850 ml. Pe cele de 850 ml le folosesc nemții la copt pâine dar eu m-am descurcat foarte bine și cu cele de 500 ml. Îmi voi mai lua alte 2 seturi de 4 borcane ca să am 12 în total, exact câte ar încăpea pe grilajul cuptorului (33 x 42 cm). La buză au cca. 10 cm diametru.

borcan weck cu garnitura cleme metalice capac de sticla 500 ml

Stați liniștiți că aceste borcane sunt refolosibile iar garniturile și clemele lor țin ani de zile! Ele se fabrică din 1900 iar străbunica mea Buia din Sibiu avea borcane Weck din anii ’30-40 și le folosea și în anii ’80! Le folosea la compoturi sau la gemuri, dulcețuri. E drept că prietenele ei săsoaice, plecate în Germania, îi mai aduceau garnituri de schimb. Cauciucul îmbătrânește, n-ai ce să-i faci.

capac de sticla garnitura si cleme borcan weck

UPDATE

Am găsit borcane Weck de 850 ml pe emag – vezi aici. Sunt mai ieftine decât cele de sus dar trebuie să le cumpărați separat garniturile și clamele. Toate sunt vândute de Bilancia așa că le primiți într-un singur colet! În cazul acesta puteți împărți aluatul (1 kg) în 3 părți a 333 g și veți folosi 3 borcane de 850 ml!

Tot în borcane WECK am făcut tobă la borcan – rețeta aici.

toba de porc bine inchegata care se taie felii cu aspic natural

Cum ziceam mai sus, forma aceste pâini la borcan este foarte haioasă iar feliile sunt de-a dreptul elegante.

reteta paine la borcan weck cu garnitura si cleme

Făinurile integrale absorb foarte multă apă așa că nu vă speriați de cantitățile care apar în rețetă! Nu va zgârciți cu sarea! Ea trebuie să fie min. 2% din totalul cantității de făina din rețetă. În cazul de față e mai mare deoarece avem și fulgi de ovăz+semințe de dovleac. În brutărie lichidele se cântăresc în grame. În cazul apei ml coincid cu gramele pentru ca are densitate aprox. 1 g/ml sau cmc. La alte lichide nu e așa și acelea trebuie cantărite.

Din cantitățile de mai jos ies 4 buc. pâine la borcan de 500 ml (WECK) plus o mică pâinică coaptă în mini formă sau 5 buc. pâini coapte în borcane de 500 ml. Dacă aveți borcane de 850 ml atunci împărțiți aluatul la 3 (pentru 3 borcane mari).

5.0 from 5 reviews
Pâine la borcan - rețeta de pâine coaptă în borcan și conservată
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4-5 borcane de 500 ml cu pâine integrală
Ingrediente - savoriurbane.com
Etapa 1 (seara)
 • 300 g făină integrală de grâu
 • 200 g făină albă cu min. 9% proteine (Manitoba, Totkomlosi buza liszt, făină pentru pizza sau similare)
 • 400 g apă
 • 1 linguriță melasă (Goldsaft) sau miere sau zahăr brun
 • ½ linguriță semințe de chimen
Etapa 2
 • 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă + 20 g apă călduță
 • 12 g sare + 10 g apă apă călduță
 • 35 g semințe de dovleac (decojite)
 • 35 g fulgi simpli de ovăz
 • 20 ml ulei pentru uns aluatul si palmele
În plus:
 • 50 g unt moale pentru uns borcanele (sau ulei)
 • puțină făină sau fulgi de ovăz pentru tapetat borcanele

 

Cum se face pâine la borcan – rețeta de pâine coaptă în borcan și conservată?

Starter pentru aluat de pâine cu făină integrală – etapa 1 (seara)

Făina de secară are un gust specific de „carton”. Acesta trebuie estompat cumva. În primul rând este indicată prepararea unui starter care sa stea câteva ore (preferabil peste noapte). Acest mix de făină cu apa nu contine drojdie, aceasta fiind adaugată abia a doua zi. Melasa din reteta (Goldsaft, treacle) este un sirop concentrat de sfeclă de zahăr (rămas de la rafinarea zahărului) și poate fi înlocuită cu miere sau cu zahăr brun. Acestea dau un gust plăcut dulceag-caramelizat aluatului. În plus, lingurița de chimen din aluat ajută și ea la acoperirea gustului de mucava al secarei.

Acestea sunt făinurile pe care le folosesc cu succes la dospituri: pâine, pizza, cozonaci. Sunt de calitate, bine uscate și cu conținut mare de gluten (proteine) – vezi pe etichetă. Manitoba poate fi de la oricare firmă italiană. Făina ungurească Totkomlosi nu m-a dezamăgit în 30 de ani. Ambele și se găsesc în supermarketuri mari (metro, selgros etc).

faina manitoba sau totkomlosi ungureasca pentru cozonac paine pizza

Am ales un castron încăpător în care am pus făina integrală (300 g) și pe cea albă (200 g). Peste ele am turnat 400 g de apă rece. Am pus chimenul și melasa (siropul brun) sau mierea.

preparare preferment paine integrala cu melasa chimen zahar brun

Am amestecat totul cu o lingură și gata! Am obținut o pastă umedă pe care am adunat-o în mijlocul castronului. Am acoperit vasul cu folie de plastic (nu ajunge cu cârpă!) și l-am lăsat pe masa de bucătărie vreo 10-12 ore (peste noapte). Practic facem o autoliză lungă în care făinurile se hidratează bine iar proteinele din ele încep să formeze lanțurile rețelei de gluten.

Aluat cu făină integrală – etapa 2 (dimineața)

Nu e bai dacă lăsați starterul 8 sau 12 ore. Am descoperit vasul de folia de plastic și am pus drojdia uscată: pur și simplu am presărat-o peste aluatul umed. Ca să fiu sigură că are destul lichid am stropit-o cu 1 lingură de apă călduță (cca. 20 g).

Am lăsat-o așa 5 minute după care am amestecat-o bine în aluat (cu lingura, cu mâna sau cu robotul). Sincer, nu e nevoie de frământare propriu zisă ci de amestecare.

aluat de paine integrala fara framantare cata apa cata sare se pune (1)

Apoi am cântărit sarea și am presărat-o pe suprafața aluatului. Am umectat-o cu o linguriță de apă (cca. 10 g) și am amestecat-o bine.

Am decis să folosesc fulgi de ovăz simpli și semințe de dovleac pentru această pâine la borcan.

fulgi simpli de ovaz si seminte de dovleac pentru paine multicereale

Am pus 35 g din fiecare. Am amestecat iar aluatul. Acestea vor absorbi o parte din umiditate iar aluatul va căpăta altă ținută.

Prima dospire a aluatului pentru pâine la borcan

Am uns suprafața aluatului cu 20 ml de ulei și, cu palma unsă, i-am dat formă sferică (am adunat totul în mijloc și am curățat pereții vasului cu o racletă). Am acoperit castronul cu plastic și am lăsat aluatul la dospit 1 oră (în cuptorul rece dar cu becul aprins – acesta generează o căldură minimă foarte benefică procesului de fermentație sau dospire).

dospire aluat de paine cu faina integrala si seminte

Cum se pregătesc borcanele pentru copt pâine?

Am spălat borcanele WECK de 500 ml și capacele lor la mașina de vase. Le puteți spăla și manual cu apă caldă și detergent de vase și le clătiți temeinic. Ele trebuie să fie curate și uscate înainte de a fi folosite. Cu garniturile de cauciuc vă povestesc mai încolo cum se procedează.

Nemții insistau ca borcanele pentru copt pâine să fie bine unse cu grăsime (în strat subțire) și tapetate cu făină sau fulgi de cereale. Așa că m-am conformat și le-am uns la interior cu unt moale, având grijă să las 1 cm curat sub buza lor. Am înțeles că merg unse și cu ulei.

pregatire borcane weck unse cu unt si tapetate cu faina sau fulgi de ovaz

Apoi am tapetat 2 borcane cu făină și 2 cu fulgi de ovăz. Le-am scuturat bine de exces.

Cum împărțim aluatul pentru pâinea integrală coaptă în borcane Weck cu garnitură și cleme?

Aluatul pentru pâine la borcan a dospit și arată grozav! Este moale dar are structură faină: tragi de el și vezi firele lungi și elastice ale rețelei de gluten. Este umed dar se dezlipește frumos de pe pereții bolului. L-am cântărit: cca. 1 kg.

aluat de paine integrala bine dospit si cu retea de gluten formata fara framantare

Din ce-am văzut la nemți, ei recomandau cam 300-310 g de aluat la 1 borcan de 850 ml. Borcanele mele au doar 500 ml capacitate iar, după regula de 3 simplă, ar trebui să ducă max. 180 g de aluat. Uitându-mă la pozele lor am văzut că nici după coacere pâinile nu ajungeau să umple borcanele așa că m-am aventurat să fac 4 bile de 250 g fiecare. Am zis că testez și văd ce iese… Vă spun de pe acum că 250 g de aluat e prea mult pentru un borcan de 500 ml și că 200 g este cantitatea corectă. Asta ca să nu pățiți ca mine. Deci împărțiți aluatul direct în 5 bile a câte 200 g fiecare!

portionare si formare bile de aluat shaping pentru boule

Apoi am pus câte o bilă de aluat în fiecare borcan, le-am acoperit cu capacele de sticlă (puse fără garnituri și cleme) și le-am lăsat la dospit vreo 45 de minute (în cuptorul rece dar cu becul pornit).

cum se imparte aluatul de paine in borcane weck de 500 ml (1)

Aici vedeți cam cât a fost aluatul în ele: sub jumătate.

A doua dospire a pâinilor – direct în borcane 

Aoleo! După cele 45 de minute de dospire m-am trezit cu borcanele pline ochi! Aluatul a crescut și s-a lipit de capacele de sticlă pe care a trebuit să le spăl din nou. E clar că o porție de 250 g de aluat e mult prea mult și că trebuie să mai scot din el.

a doua dospire a painilor in borcane weck

Pur și simplu am „decapitat” micile pâini scoțând câte aprox. 50 g de aluat din fiecare.

pregatire paine la borcan pentru coacere in cuptor incins la 220 C (1)

Excesul de aluat (4x50g) l-am pus într-o mică formă tapetată cu hârtie de copt. Dacă aveți un al cincilea borcan e perfect: îl puneți în el.

Am scos grilajul metalic din cuptor și l-am pus pe masa de lucru. Am aranjat pe cele 4 borcane cu pâine integrală (fără capace) și forma cea mică. Grilajul NU se lasă în cuptor în timpul încingerii acestuia ci se introduce deodată pâinea la borcan!

Am pus cuptorul la încins la 220 C (căldură sus+jos) FĂRĂ VENTILAȚIE (respectiv treapta maximă la cele pe gaz). Pe fundul cuptorului am pus o tăviță cu 500 ml de apă fierbinte.

Cum se coace pâinea integrală fără frământare direct în borcane de sticlă termorezistentă?

Până s-a încins cuptorul pâinile au mai crescut până la 3-4 cm sub buzele borcanelor. Am șters bine buzele borcanelor și 1 cm în interior ca fie perfect curate (cu șervețele de bucătărie). Orice urmă de aluat sau făină poate duce la stricarea conservelor!

Când apa din tăviță a început să fiarbă am introdus grilajul cu borcanele cu pâine (fără capace) pe șina cea mai de jos și am închis repede ușa cuptorului. Am copt această pâine la borcan timp de 15 minute la 220 C (cu abur) după care am redus temperatura la 200 C, am scos tăvița cu apă și am mai copt pâinile alte 35-40 de minute. În total trebuie coapte 55-60 de minute.

coacere paine la borcan fara capac

Cel mai repede s-a copt pâinea integrală din formă pe care am și scos-o mai repede din cuptor (după cca. 35-40 de minute de coacere). Am răsturnat-o pe un grilaj și am lăsat-o la răcorit. Este normal că pâinea coaptă în forme metalice să se facă mai repede deoarece metalul este un bun conducător de căldură și se încinge mult mai repede față de borcanele din sticlă groasă. În plus, suprafața de expunere a pâinii clasice este mult mai mare și se coace și rumenește mai rapid.

După scurgerea celor 55 de minute de coacere am oprit cuptorul și am întredeschis ușa lui. Nu am scos încă borcanele din cuptor ci le-am mai lăsat 10 minute ca să mai piardă din umiditate (se evaporă o parte din apa din aluat).

Acum m-am ocupat de garniturile de cauciuc pe care le-am cufundat într-un castron cu apă caldă (cum vine de la robinet). Așa recomandă ei și-mi amintesc că și străbunica mea le ținea într-o oală cu apă fierbinte pusă pe marginea mașinii de gătit și le scotea de acolo cu un clește.

Aici vedeți și cam cât a crescut la copt – adică nu prea mult. Sincer, cred că mai mergeau 15-20 g de aluat/borcan adică 220 g în loc de 200 g. Am să mai fac o dată și vă spun rezultatul.

cat se coace painea la borcan cate minute la cate grade (3)

Iată ce faină e pâinea la borcan! S-a rumenit frumos și miroase grozav de bine!

cum se inchid ermetic borcanele weck cu capac de sticla garnitura de cauciuc si cleme metalice (1)

Nu am mai pierdut vremea ci am aplicat capacele de sticlă echipate cu garnituri și le-am fixat cu câte 2 clame metalice. Borcanele sunt ultra fierbinți așa că trebuie lucrat cu mănuși groase sau cârpe și cu mare atenție!

cum se inchid ermetic borcanele weck cu capac de sticla garnitura de cauciuc si cleme metalice (2)

Clamele metalice trebuie fixate în 2 poziții diametral opuse. Am băgat iar borcanele la cuptor (era cald încă), i-am închis ușa și le-am lăsat acolo vreo 6 ore sau până se răcesc complet. Apoi le-am mutat pe raftul cămării. Clamele de pot da jos de pe borcane deoarece capacele stau „lipite” grație diferenței de presiune create.

Semnul că borcanele sunt bine închise și că s-a creat vacuum în interior este indicat de poziția limbii de cauciuc a inelului: dacă aceasta stă orientată în jos înseamnă că totul e OK!

Cât se păstrează o pâine la borcan pusă pe rafturile cămării?

Eu nu am suprasterilizat borcanele cu pâine coaptă. Nemții zic că această pâine la borcan se păstrează bine între 6 săptămâni și 6 luni. Am să păstrez un borcan din cele 4 timp de mai multe luni ca să văd căt ține. Dacă se sterilizează borcanele cu pâinea coaptă atunci vorbim de termene de valabilitate până la 2 ani!

Cum se sterilizează borcanele cu pâine?

Sterilizarea se face clasic, în oală cu apă (Bain Marie). Într-o oală mare se pun borcanele călduțe, bine închise și învelite la bază și pe laterale cu cârpe sau ziare (ca să nu se ciocnească în oală) și se toarnă apă călduță pâna la 2 cm sub buza lor. Se pun pe foc mic și se fierb 30 de minute la 100 C (cronometrate din momentul începerii fierberii). Apoi se lasă la răcit lent în oală și după câteva ore se șterg de apă și se pun la cămară.

reteta paine la borcan paine integrala fara framantare coapta direct in borcane weck

Servire pâine la borcan – rețeta de pâine coaptă în borcan și conservată

Cum se deschid borcanele WECK cu garnitură și cleme? Foarte simplu! E inginerie nemțească care funcționează impecabil: se dau jos clemele metalice și se trage ușor de limba garniturii. Se aude un fâsâit: adică aerul a intrat în borcan. Imediat se desprinde capacul iar borcanul se deschide.

Am deschis unul dintre cele 4 borcane la 2 zile după prepararea pâinii. Miroase exact ca pâinea proaspăt scoasă din cuptor!

rasturnare paine din borcan (1)

Am răsturnat borcanul și pâinea a căzut singură din el. De aceea trebuie unse borcanele cu unt și tapetate cu făină sau fulgi de cereale!

Așa arată mica pâine integrală cu fulgi de ovăz și semințe de dovleac! Are formă de trunchi de con, aproape cilindrică.

Cu mai emoții am tăiat prima felie (chiar de la fundul borcanului). Am folosit un cuțit de pâine cu lama zimțată și am obținut o felie subțire, rotundă și foarte apetisantă! Huh… chiar că am făcut pâine la borcan!

felie rotunda de paine coapte in borcan si pastrata la camara

Pâinea integrală la borcan nu are miez cleios și este coaptă uniform!

paine la borcan coapta si sterilizata la baie de abur sau la cuptor

Foarte mult mi-a plăcut forma feliilor de pâine și deja mă gândesc să le folosesc la niște canapeuri (sau mini sandvișuri) foarte elegante.

cum se face paine la borcan reteta savori urbane

Miezul este elastic și moale iar gustul pâinii este grozav! Sarea (deși părea multă) este exact câtă trebuie.

paine integrala de casa cu seminte si fulgi de ovaz coapta in borcane si sterilizata

Se simte discret aroma plăcută de chimen iar semințele de dovleac sunt ușor crocante și oferă acel elemenr „crunchy”.

felie de paine moale sanatoasa cu faina integrala si samburi de dovleac facuta la borcan weck de 500 ml

Cu siguranță că voi mai face pâine la borcan și că voi testa și alte aluaturi, atât cu drojdie cât și cu maia naturală. De-abia aștept să-mi vină și restul de 8 borcane Weck de 500 ml ca să pot coace câte 12 pâini deodată!

preparare reteta paine in borcan coapta la borcan si sterilizata pentru camara

Puteți testa rețeta cu 1/2 de porție din aluatul de pâine cu secară și semințe de aici.

reteta paine de casa cu secara faina neagra si seminte

Sau cu 1/2 de porție din aluatul pâinii cu secară și chimen de aici.

Paine cu secara si chimen Savori Urbane

Rezumat despre pâinea la borcan – coaptă și sterilizată în borcane Weck cu garnitură de cauciuc și cleme metalice 

 1. Borcanele trebuie să fie cilindrice sau sub formă de trunchi de con (altfel nu putem scoate pâinea din ele)
 2. Borcanele trebuie unse la interior până la 2 cm sub buză (cu unt moale sau ulei) și tapetate cu făină, semințe, fulgi de ovăz etc
 3. Cantitatea de aluat să fie un pic peste jumătate din borcan deoarece după dospirea a 2-a nivelul va crește. În cazul de față recomand 200-220 g de aluat/borcan de 500 ml respectiv 330-350 g aluat pentru borcanele de 850 ml.
 4. Marginile borcanelor trebuie șterse bine de urmele de aluat sau făină
 5. Cuptorul se încinge conform temperaturilor indicate în fiecare rețetă (între 180-220 C) – depinde de tipul aluatului și de ingrediente.
 6. Grilajul cuptorului nu se încinge ci se introduce rece, cu borcanele pe el sau se pune grilajul rece în cuptorul încins și se așază imediat borcanele le el, direct în cuptor.
 7. Pâinea la borcan se coace fără capac!
 8. După scurgerea timpului de coacere se decuplează cuptorul, se întredeschide ușa acestuia și se lasă borcanele cu pâine 10 min la răcorit (ca să mai piardă din umiditate).
 9. Cât sunt fierbinți, borcanele se închid ermetic cu capacele de sticlă prevăzute cu garnituri de cauciuc (ținute în apă caldă) și se fixează cu clamele metalice.
 10. Dacă nu se dorește suprasterilizarea atunci borcanele închise se pun înapoi în cuptorul cald și se lasă acolo câteva ore (cu ușa închisă). Apoi se pu în cămară și rezistă întră 6 săptămâni și 6 luni.
 11. Dacă se dorește prelungirea valabilității pâinii la până 2 ani atunci se sterilizează borcanele cu pâine la Bain Marie (cum am explicat mai sus): 30 de minute fierbere la 100 C.

cea mai buna paine integrala fara framantare coapta in borcane weck si pastrata la camara

Sunt sigură că v-am trezit interesul cu această pâine la borcan și că veți testa rețeta noastră de pâine integrală fără frământare coaptă în borcan și păstrată în cămară!

Aici găsiți mai multe rețete de pâine de casă.

Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca Savori Urbane

5 COMENTARII

 1. Mulțumim pentru rețetă!
  Tocmai mă gândeam la pâine conservată pt.zile negre.
  Dar gandindu- mă la idee,voi care aveți așa multă experiență în coacere și conservare credeți că s-ar putea păstra pâinea și în alt mod decât la borcan sau uscată?
  Vă mulțumesc din suflet pt tot ce faceți și mai ales pentru dăruirea voastră!

 2. Și uite așa, a ajuns momentul sa va scriu și eu ceva. De muuuulte ori (de fiecare dată când făceam ceva după rețeta voastră, plus și intre aceste momente de câteva ori) m-am gândit la felul meticulos, simplu dar complet și clar prin care explicați fiecare rețetă. Povestea mea cu Savori Urbane e una lunga și frumoasă, dar nu știu dacă aveți chef să o cunoașteți așa că încerc să o rezum: de când m-am pomenit măritată și picată dintre cărți în bucătărie, mi-a trebuit curaj și rețete bune, adevărate ca să îmi câștig numele de „bucătăreasă”.

  Uite așa, nu mai știu exact când și cum, dar oricum la începuturile mele printre cratițe, am aflat de Savori Urbane și de atunci, ca niște prietene care îmi vin in ajutor la necaz, v-am căutat în fiecare anotimp: cârnați, ciorbe, torturi, pâine în borcan, și un lung etc.

  Nu am cuvinte sa îmi exprim mulțumirea, admirarea care o simt pentru voi.

  In general, la rețete, săream direct la ingrediente. Cu voi e un ‘must’ să citesc tot, deoarece cu toată informația care o prezentați, am crescut mult că bucătar și sunt foarte de acord că trebuie folosite ingrediente cat mai naturale și fără conservanți…

  Cred că mă rezum la asta. Oricum nu as termina prea curând.

  Cu mare mare stimă,
  Erzsébet Moise
  Un învățăcel anonim a Savori Urbane

  (Daca treceți prin Luduș, Mureș, și dați de bai, să mă anunțați!)

  • Tare bine ne-au picat rândurile tale! Ne bucurăm din tot sufletul că inspirăm atâta lume și că începătorii învață de la început cum se gătește gustos și corect 🙂 Te îmbrățișăm cu drag!

 3. Bună Oana și Diana. Mă bucur de câte ori citesc o rețetă nouă de la voi. Am făcut deja o grămadă și niciuna nu m-a dezamăgit. Aș avea o provocare pentru voi: nepoata mea nu poate manca gluten, din cauza unor probleme autoimune. Așa că își coace pâine din făină de migdale. Ați putea elabora o rețetă și pentru persoanele mai sus menționate? La borcan, bineînțeles?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.