Pâine OZN sau Hopa Mitică – rețeta de pâine englezească cu etaj sau cottage loaf

1

Pâine OZN sau Hopa Mitică - rețeta de pâine englezească cu etaj sau cottage loaf savori urbane

Pâine OZN sau Hopa Mitică – rețeta de pâine englezească cu etaj sau cottage loaf. Pâine pufoasă de casă. Cum se face pâine cu coajă crocantă și miez moale? La câte grade se coace pâinea? Rețete de pâine de casă. 

Cred că vă place cum arată această minunată pâine cu etaj! Este o pâine englezească de pe vremuri, cu o istorie de sute de ani. Cottage loaf a fost una dintre probele impuse de Paul Hollywood la GBBO (Great British Bake Off) și de multă vreme am vrut să o fac și eu.

Adevărul este că arată foarte bine și că seamănă cu un Hopa Mitică sau cu un OZN 🙂 Mulți englezi o numesc „UFO bread” tocmai din acest motiv. Pâinea etajată este moale, pufoasă și are coajă subțire dar crocantă, fain rumenită. Veți vedea că se prepară ușor, fără bătăi de cap.

cum se face paine cu etaj suprapus cottage loaf reteta paine ozn ufo bread hopa mitică

În mod normal fac pâini cu hidratare mare (peste 70% apă față de făină) dar mai sunt și excepții. Această pâine OZN sau Hopa Mitică se face dintr-un aluat mai dens, cu hidratare 50%. Este nevoie de acest aluat pentru a putea forma cele două bile de aluat și pentru a le suprapune fără ca cea de jos să se lățească din cauza greutății etajului. Am mai lucrat cu așa ceva la pâinea românească tradițională – rețeta aici.

paine-romaneasca-traditionala-de-casa-cu-maia-savori-urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă o pâine OZN sau Hopa Mitică. Nu faceți cottage loaf din cantități mai mari pentru că nu se vor coace bine la mijloc! Mai bine faceți mai multe pâini pe care le coaceți pe rând! În brutărie cantitățile se dau în grame (inclusiv lichidele). Sarea se pune min. 2% față de cantitatea de făină! Fără ea pâinea este fadă.

Pâine OZN sau Hopa Mitică - rețeta de pâine englezească cu etaj sau cottage loaf
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 pâine OZN sau cottage loaf
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g făină pentru pâine (cu min. 9% proteină - preferabil tip Manitoba cu peste 12%)
  • 250 g apă călduță
  • 3,5 g drojdie uscată (1/2 de plic) sau 12 g proaspătă
  • 10 g sare (adică 2% față de făină)
  • 40 g unt moale sau 30 g ulei (recomand untul!)

 

Cum se face pâine OZN sau Hopa Mitică – rețeta de pâine englezească cu etaj sau cottage loaf?

Aluat dospit pentru cottage loaf 

La pâine, pizza și cozonaci folosesc făină „de forță” cu conținut mare de gluten (proteine). Verificați eticheta pachetului de făină! Recomand făinurile tip Manitoba (cu peste 12% proteine) sau făina ungurească Totkomlosi buza finom liszt (care are doar 9% gluten dar este perfect uscată și absoarbe bine lichidele). Le găsiți în supermarketuri mari, în Selgros, Metro etc. Dacă nu aveți la îndemână aceste făinuri puneți ceva mai puțină apă la început (220 g) și vedeți cum se prezintă aluatul.

faina manitoba sau totkomlosi ungureasca pentru cozonac paine pizza

Am lucrat direct în castronul robotului de bucătărie. Am pus făina și am creat o adâncitură în mijlocul ei. Am pus drojdia (uscată, în cazul meu) și am turnat cu grijă apa călduță peste ea. Am lăsat totul nemișcat 10 minute sau până ce am văzut că drojdia începe să se umfle un pic.

Am început să frământ aluatul la viteză mică (cu cârligul special pentru aluaturi) și am adăugat sarea. După 5 minute de frământare am făcut pauză alte 5 minute. Apoi am pus untul moale și am reluat frământarea pentru cca. 10 minute.

Gata! Aluatul pentru pâine OZN sau cottage loaf este dens dar elastic și nelipicios. Se desprinde ușor de pe pereții vasului.

aluat de paine cu hidratare 50% savori

Prima dospire a aluatul de pâine OZN sau UFO bread – 1 oră

Cu palmele unse cu puțin ulei am adunat aluatul și l-am modelat sub formă de bilă. L-am așezat în mijlocul castronului pe care l-am acoperit cu folie alimentară de plastic. Am lăsat aluatul la dospit cca. 1 oră sau până ce-și dublează volumul. Eu l-am pus la dospit în cuptorul rece dar cu beculețul aprins. Acesta generează o căldură slabă care ajută la fermentarea mai rapidă a aluaturilor cu drojdie.

cat se dospeste aluatul de paine simpla cu etaj

Cum se împarte aluatul și cum se modelează bilele pentru o pâine cu etaj?

Am răsturnat aluatul de pâine pe masa de lucru unsă cu foarte puțin ulei și apoi l-am cântărit: cca. 800g. L-am împărțit în 2: o parte de 200 g și una de 600 g. Am modelat fiecare bucată sub formă de bilă tensionată. Părțile de dedesubt trebuie să fie bine strânse și lipite (ca la o desagă).

Aici vedeți cum se dă formă unei pâini rotunde (tip boule). În cazul nostru se lucrează mult mai ușor deoarece aluatul este dens și nelipicios.

Am ales o tăviță (diametru de cca. 28 cm) pe care am așternut-o cu hârtie de copt. Am pus bucata mare de aluat.

Peste ea am așezat bucata mai mică. Bilele trebuie să fie centrate. Iată-l pe Hopa Mitică!

Cu o coadă mai groasă de lingură de lemn (dată prin făină) am împuns ambele bile de aluat (până jos de tot). Am răsucit coada lingurii ca să creez un orificiu. Această manevră are rolul de a lipi bine bilele între ele și a nu le permite să de desprindă una de alta în timpul coacerii.

Așa arată de sus această pâine OZN, Hopa Mitică sau cottage loaf.

preparare reteta paine ozn paine englezeasca cu etaj cottage loaf savori (4)

A doua dospire a pâinii englezești cu etaj – 1 oră

Am acoperit pâinea cu folie de plastic și am lăsat-o la dospit 1 oră (pe masa de lucru).

În ultimele 20 de minute de dospire am pus cuptorul la preîncins la 240-260 C (maximum posibil) – căldură sus+jos dar FĂRĂ ventilație. Pe șina cea mai de sus a cuptorului am pus o tavă (cca. 40×30 cm) cu un strat de 2 degete de apă fierbinte. Aceasta va trebui să clocotească și să genereze aburi în momentul în care introducem pâinea la cuptor!

Am dezvelit pâinea care a a dospit frumos pentru a doua oară. E faină! Nu o dezvelim din plastic decât cu câteva momente înainte de a o introduce la cuptor! Niciodată nu se lasă dospiturile vraiște pe masa de lucru (fie ele pâini, chifle, gogoși, cozonaci, cornuri etc) deoarece imediat fac crustă la suprafață (se usucă)!

Cum se crestează pâinea?

Cu câteva momente înainte de coacere am crestat pâinea englezească. Eu folosesc lame simple de ras. Bila de sus am crestat-o sub formă de raze pornind din centru (5-6 tăieturi). Bila de jos am crestat-o oblic cu vreo 12 tăieturi. Crestăturile trebuie să fie adânci de măcar 1 cm.

cum se cresteaza painea de casa cu lama inainte de coacere (1)

Gata! Am pulverizat pâinea cu apă călduță ca să aibă coaja umiditate din start (cu o sticlă de plastic prevăzută cu pulverizator). Dacă nu aveți așa ceva atunci improvizați dintr-o sticlă goală de apă cu capacul perforat în 3-4 locuri (cu ac gros încins în flacără). Pâinea NU se unge cu ou, lapte sau alte minuni!

La ce temperatură se coace pâinea de casă? La câte grade trebuie încins cuptorul?

Deoarece este o pâine înaltă, am decis să scot grilajul cuptorului și să-l așez invers, direct pe fundul acestuia. Practic am creat un înălțător de cca. 2 cm. Am pus tăvița cu pâine pe el dar doar în momentul în care cuptorul a fost super încins la 250 C și apa din tava de sus a început să fiarbă și să genereze aburi!

Am închis repede ușa cuptorului și am copt această pâine OZN sau Hopa Mitică 15 minute la 250 C. Apoi am redus temperatura la 190 C și am continuat coacerea pâinii alte 20-25 de minute. Nu am scos tava cu apă din cuptor deoarece mare parte din ea se evaporă. Pâinea trebuie să fie frumos rumenită, nu albicioasă!

Am scos această cottage loaf din cuptor. Ce arome am în bucătărie!! Pâinea a crescut, s-a umflat și are o coajă superbă: rumenită și plină de bășicuțe. Bilele de aluat nu s-au desprins, stau frumos lipite una de alta.

coacere paine de casa cu etaj sau cottage loaf la 240 C cu abur tavita cu apa

Imediat am transferat pâinea pe un grilaj de bucătărie și am lăsat-o la răcorit măcar 45-50 de minute. Dospiturile coapte NU se înfofolesc în cârpe sau pungi pentru că fac condens! Coaja lor devine cauciucată iar miezul cleios.

racorire paine coapta pe grilaje de metal reteta de cottage loaf savori

Servire pâine OZN sau Hopa Mitică – rețeta de pâine englezească cu etaj sau cottage loaf

Tare faină a ieșit această pâine OZN sau Hopa Mitică! E bine rumenită, crescută și foarte aspectuoasă.

reteta paine englezeasca cu etaj cottage loaf ufo bread paine ozn savori urbane

Muream de poftă așa că am tăiat-o cât a fost călduță – lucru pe care nu-l fac de obicei. Cu un cuțit zimțat (special pentru pâine) am tăiat colțul… cranț-cranț se aude. Coaja e perfectă! Am tăiat și prima felie… vis! Un miez moale și pufos cu arome discrete de unt! Gustul și aromele acestei cottage loaf sunt divine! O pâine albă de casă care cere neapărat să fie unsă cu unt!

sectiune cottage loaf felii de paine alba moale si pufoasa

După răcirea completă am învelit restul de pâine în ștergar gros de in, bumbac sau cânepă. Se păstrează moale 2-3 zile, fără probleme.

Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu această pâine OZN sau Hopa Mitică și că veți testa rețeta de pâine englezească cu etaj sau cottage loaf!

Aici găsiți mai multe rețete de pâine de casă.

Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca Savori Urbane

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: