Pâine cu măsline negre sau verzi – foarte moale și pufoasă

5

paine pufoasa cu masline reteta

Pâine cu măsline negre sau verzi – foarte moale și pufoasă. Rețeta de pâine cu drojdie puțină (2 g). Cum se coace pâinea în oală? Pâine pufoasă de casă cu măsline. Pâine în stil italian cu măsline. Rețete de pâine de casă.

Tatăl meu este mare fan ciabatta sau orice altă pâine în stil italian mai ales dacă este cu măsline. Îi fac cât de des pot iar acum, că stăm acasă, este de-a dreptul răsfățat. Această pâine cu măsline negre sau verzi este extrem de pufoasă, de aerată,  cu miezul plin de găurele și cu o coajă rumenă, crocantă și subțire.

Pâine cu măsline negre sau verzi - foarte moale și pufoasă reteta savori urbane

De gust și arome nici nu vă mai povestesc! Pâinea asta faină cu măsline este o minunăție și se menține proaspătă o perioadă lungă de timp, chiar și o săptămână. Genul acesta de pâine cu măsline se face în toata zona mediteraneeană.

cea mai pufoasa paine de casa cu masline negre verzi

Aluatul este unul cu hidratare 80%, asemănător cu cel de focaccia – vezi aici.

Am folosit o făină albă tip 550 (pentru pizza sau pâine) cu un conținut de 9,8 g proteine (scrie pe etichetă). În brutărie totul se cântărește (inclusiv lichidele se dau în grame) iar sarea din pâine trebuie să fie min. 2% față de cantitatea de făină. În cazul de față ar fi min. 10 g de sare dar eu am pus 12 g pentru această pâine specială. Este o pâine de casă cu foarte puțină drojdie iar de aceea timpii de dospire sunt mai lungi.

Din aceste cantități rezultă o pâine cu măsline negre și verzi.

5.0 from 3 reviews
Pâine cu măsline negre sau verzi - foarte moale și pufoasă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 pâine cu măsline
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g făină albă tip 550 (pentru pizza, pâine)
  • 400 g apă
  • 7 g drojdie proaspătă sau 2 g drojdie uscată
  • 10-20 buc măsline negre sau verzi (sau mix)
  • 10-12 g sare
  • 2-3 linguri ulei pentru masa de lucru

 

Cum se face rețeta de pâine cu măsline negre sau verzi – foarte moale și pufoasă?

Aluat pentru pâine de casă cu foarte puțină drojdie

Am folosit robotul de bucătărie echipat cu cârlig. Pentru aluat am amestecat făina, drojdia (eu am folosit uscată) și apa călduță. Pur și simplu le-am amestecat fără să fac preferment, fără să aștept și fără să dizolv separat drojdia. Aluatul este foarte hidratat așa că necesită un pic de timp. După ce s-a omogenizat (încă aproape curge) am pus sarea (12 g) și am mai mixat un pic cu robotul. Apoi l-am lăsat 15 minute la dospit la loc călduț și acoperit cu o pungă sau cu un capac. Apoi am frământat din nou 2 minute și l-am lăsat din nou 15 minute la dospit. Am repetat aceasta operațiune în total de 4 ori. Deja aluatul și-a format o frumoasă rețea de gluten și are altă ținută.

În final am lăsat aluatul la dospit 30 de minute (acoperit cu pungă).

Mod de preparare pâine pufoasă cu măsline

Am uns o tavă cu ulei și am scos în ea aluatul din bolul în care a dospit. Am tăiat și măslinele cubulețe sau feliuțe. Eu am pus cca. 10 măsline dar, dacă doriți, puteți pune mai multe.

Am întins aluatul pe tavă și am presărat măslinele tocate deasupra lui.

cum se inglobeaza maslinele in aluatul de paine (3)

Am incorporat măslinele în aluat prin plieri succesive (ca la brânzoaice) – am tot adus colțurile spre centru. Apoi l-am lăsat în tavă la dospit pentru 30 de minute, acoperit cu o pungă.

După aceasta am făcut shaping – adică am dat formă pâinii. Eu am ales să fac o pâine tip franzelă (batard).

Am pus această pâine cu măsline în coșul (banetton) tapetat din abundență cu făină astfel încât fața frumoasă să fie jos iar cusătura pâinii sus.

Nu e greșit dacă faceți o pâine rotundă tip boule.

Dacă nu aveți banetton puteți folosi un castron rotund de plastic (atunci e clar că dați formă rotundă pâinii) tapetat cu un ștergar curat de bumbac sau in pe care-l presărați bine cu făină.

Am acoperit banetonul cu o pungă și am lăsat pâinea pe masă la dospit o oră. Priviți ce beșicuțe frumoase a făcut! Tremură ca o budincă.

Coacere pâine de casă cu măsline – în oală

Am luat o oală de fontă dar puteți folosi și vas roman sau de sticlă tip Jena care să aibă capace potrivite. Vasul trebuie să aibă între 5-7 L. Am aplicat tehnica de coacere de la pâinea ungureasca – tehnica Savori Urbane (aviz plagiatorilor!). Aceasta tehnică specială constă în turnarea a 100 ml apă caldă în oală urmată de așezarea pâinii cu hârtie de copt peste acest strat de apă.

Așadar am răsturnat pâinea din banetton pe o hârtie de copt.

Am mutat pâinea cu hârtia de copt în oala în care am pus cei 100 ml de apă. Oala este rece, la temperatura camerei. Am tăiat capetele hârtiei ca să nu depășească marginea formei. Am închis-o cu capacul din dotare și am lăsat pâinea la dospit circa 30 de minute. În acest timp am pus cuptorul la încins cuptorul la 250° C (maximum la cele cu gaz).

Cu câteva secunde înainte de coacere am ridicat capacul oalei și am crestat pâinea pe lung (undeva lateral) folosind o lamă sau un cuțit foarte bine ascuțit. Am așezat capacul la loc și am introdus oala cu această pâine cu măsline în cuptor pentru 25 de minute la 250°C funcția sus+jos+ventilație (treapta maximă la cuptoarele pe gaz).

Apoi am scos capacul, am redus temperatura la 190° C și am mai copt pâinea încă 10 minute fără capac. Așa arăta în momentul în care am scos capacul. Mai trebuie să se rumenească.

O pâine bine coaptă se testează astfel: se apucă cu mâna stângă protejată de mănușă groasă sau de o cârpă de bucătărie și se ciocănește ușor la fund cu degetele de la mâna dreaptă. Dacă sună a gol înseamnă că e coaptă, dacă sună înfundat înseamnă că mai are nevoie de câteva minute de coacere.

Servire pâine cu măsline negre sau verzi 

Când pâinea s-a rumenit frumos am scos-o  din oală direct pe un grilaj. Are nevoie de timp de răcorire și de aerisire. Până pâinea nu se răcește complet aceasta NU SE ACOPERĂ, NU SE PUNE ÎN PUNGĂ și în niciun caz nu se sfâșie sau sfârtecă în bucăți deoarece i se distruge toată structura miezului.

Doar după răcirea completă am feliat această minunată pâine cu măsline. Desigur că este bine să folosiți un cuțit zimțat pentru tăiat pâine. Pâinea asta faină nu face firimituri!

reteta paine pufoasa cu masline verzi sau negre

Priviți ce textură faină au feliile și cât de apetisantă este această pâine cu măsline! Miezul se topește în gură iar coaja este crocantă și subțire. Pâinea este pufoasă și are o aromă discretă de măsline.

sectiune paine cu masline facuta in casa

Poate fi consumată unsă cu unt sau stropită cu un pic de ulei de măsline extravirgin și presărată cu puțină sare grunjoasă. Merge bine cu o salată de roșii cu usturoi și busuioc – vezi aici.

Salata de rosii cherry cu usturoi, busuioc si otet balsamic reteta savori urbane

Sau cu o salată grecească cu brânză – vezi aici.

cea mai buna salata greceasca autentica reteta originala savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu această minunată pâine cu măsline și că vețu testa această rețetă cu foarte puțină drojdie!

Aici găsiți mai multe rețete de pâine de casă.

paine de casa moale

5 COMENTARII

  1. in loc de masline (nu ne plac) as putea sa pun seminte (de in sau mix de seminte)? dc da, cam ce cantitate pt 500g faina? se pun ca atare sau tb inmuiate in prealabil? multumesc pt tot! sunteti cele mai tari si va recomand tuturor! 🙂

  2. Este a doua oară când fac această pâinică cu măsline. Aseară am făcut cu faină 650. Acum cu 550. Am o mică problemă. În prima fază spui că aluatul „aproape curge”. Înainte să îi pui sare. La mine, de ambele dăți nu a fost așa. Parcă a fost puțină apă. Să suplimentez sau o las așa? Nu am terminat – o pe a doua. Prima, cea cu 650 a ieșit, însă a picat faină de pe prosop când a crescut și am găsit – o în miez. Am mâncat – o pe bucățele, cu unt. Bună tare. Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.