Cartofi copți umpluți cu brânză, smântână și șuncă. Cum se fac cei mai buni cartofi copți întregi? Rețeta de cartofi copți de două ori cu umplutură cremoasă și crustă gratinată. Rețete de cartofi umpluți și copți. Rețete cu brânză.
Am făcut acești cartofi copți umpluți cu brânză pentru prânzul de ieri. Au avut un succes fantastic! Adevărul este că ne-a fost dor de niște cartofi copți întregi, apoi scobiți și umpluți cu un mix delicios compus din miezul de cartof copt amestecat cu brânză, smântână și un pic de șuncă. Americanii le spun „twice baked loaded potatoes” – adică cartofi copți de două ori și umpluți. Veți vedea mai jos că se prepară ușor și că puteți adapta rețeta la ingredientele pe care le aveți la dispoziție în acel moment.
Mie mi-a fost poftă de cartofi cu Gorgonzola! Chiar aveam în frigider o bucată de brânză Gorgonzola picantă pe care am decis să o pun în valoare prin această rețetă de cartofi umpluți.
Savori Urbane – blogul culinar nr. 1 din România – are onoarea și marea plăcere de a fi ambasadorul culinar în România al „Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola”, adică a „Consorțiului pentru protejarea brânzei Gorgonzola”, cu sediul în Italia, la Novara. Gorgonzola DOP este o brânză moale, crudă, naturală, obținută din lapte de vacă, fără aditivi sau conservanți. Face parte din grupul de brânzeturi cu mucegai nobil albastru („erborinati”) și se produce în Piemont și Lombardia (nordul Italiei). În decursul celor peste 1000 de ani, gorgonzola a devenit celebră în toată lumea și a câștigat milioane de fani.
Cum se produce Gorgonzola DOP?
Chiar și în ziua de azi procesul de producție al Gorgonzola DOP implică multă muncă manuală. Pentru a produce o roată de brânză de cca. 12 kg se folosesc 100 kg de lapte integral de vacă, acesta fiind colectat doar de la fermierii parteneri din Novara, Vercelli, Cuneo, Biella, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milan, Monza, Pavia și Varese, Verbano-Cusio-Ossola și teritoriul din Casale Monferrato. Doar așa putem vorbi despre produse cu denumire de origine protejată (DOP)!
După pasteurizarea laptelui se adaugă fermenți lactici, cheag și spori de mucegai nobil albastru (penicillium). Toate aceste elemente sunt naturale!
După coagulare brânza închegată se așază în forme din lemn (fassiroli) și este lăsată la scurs (se separă zerul). Roțile de brânză sunt întoarse manual și inscripționate pe ambele fețe cu numărul de identificare (ID) al fabricii respective de lactate. Apoi sunt mutate în încăperi (numite Purgatoriu) cu temperaturi de 18/24 °C unde brânzeturile sunt sărate.
După cca. 3 săptămâni de maturare (în alte încăperi reci cu temperaturi între 2/7 °C și umiditate 85/99%) roțile de brânză sunt împunse cu ace mari de metal pentru a crea canale prin care să pătrundă aerul. Astfel se dezvoltă culturile de mucegai inoculate anterior și dau naștere modelului marmorat tipic brânzei Gorgonzola: vinișoare albastre-verzui.
După alte 2 luni, când procesul de maturare este complet, roțile de brânză sunt tăiate iar bucățile sunt ambalate în folie metalică argintie imprimată cu simbolul inconfundabil al Consorțiului. Fără numărul de identificare al fabricii, sigla Consorțiului și folia argintie nu putem vorbi despre brânză Gorgonzola autentică!
„Gorgonzola, grație triple fermentări a laptelui (lactică, prin drojdii și mucegaiuri naturale) este recomandată celor care au intoleranță la lactoză dar nu vor să renunțe la consumul de brânză de calitate!” Prof. Mario del Piano.
Aici găsiți lista cu companiile care fac parte din Consorțiu și vă asigur că sunt câteva care comercializează Gorgonzola DOP și în supermarketurile din România. Astfel puteți fi siguri de calitatea și autenticitatea brânzei produse de acestea!
Vă las cantitățile orientative pentru 3 cartofi mari din care ies 6 jumătăți de cartofi copți și umpluți cu brânză, smântână și șuncă. În funcție de apetitul mesenilor putem calcula 3 sau 6 porții.
- 3 cartofi mari
- sare
- 30 g unt
- 50 g smântână groasă
- 50 g brânză Gorgonzola DOP
- 30 g prosciutto (șuncă crud-uscată) sau afumătură
- 60 g mix de brânzeturi rase (cașcaval, mozzarella etc)
- 20 g prosciutto sau afumătură
- 30 g brânză Gorgonzola DOP
Cum se face rețeta de cartofi copți umpluți cu brânză Gorgonzola DOP, smântână și șuncă?
Cum se coc cartofii întregi în coajă?
Am ales 3 cartofi mai mari, cu dimensiuni apropiate. Nu este greșit dacă folosiți cartofi medii atâta timp cât sunt cam la fel de mari, ca să se coacă uniform. Am spălat exemplar cartofii de pământ și i-am așezat pe o tavă. I-am sărat bine pe cojile încă umede și i-am dat la cuptor (la 220 C) pentru 1 oră. Tare bine miroase în bucătărie a cartofi copți!
I-am lăsat 15-20 de minute la răcorit.
Cum se taie și scobesc cartofii copți pentru a fi umpluți?
Apoi am tăiat fiecare cartof pe lung în două părți egale pe care le-am scobit cu ajutorul unei lingurițe speciale (pentru scos miezul de pepene). Am avut grijă să las cam 1-1,5 cm din grosimea pereților cartofilor. Am colectat miezul scos într-un mic castron.
Am aranjat cartofii copți și scobiți pe tavă și i-am dat la cuptor pentru 10 minute (la 200 C). Ei se vor coace și mai bine iar exteriorul lor va deveni crocant.
Cum se face umplutura cu brânză pentru cartofii copți de două ori?
Peste miezul de cartof scobit anterior am pus smântâna, untul și șunca tocată mărunt.
Am amestecat bine. Pentru un plus de rafinament am adăugat un pic de brânză Gorgonzola DOP picantă, sfărâmată cu degetele. Ce arome grozave are! Am amestecat cu grijă și am gustat de sare.
Cum se umplu cartofii copți întregi cu crema de cartofi cu brânză Gorgonzola, smântână și șuncă?
Am scos tava cu cartofii copți scobiți din cuptor și i-am umplut cu compoziția preparată mai sus.
Pentru a obține o crustă gratinată am presărat un pic de mix de brânzeturi rase și câteva bucățele de prosciutto sau șuncă afumată (poate fi kaiser, bacon, costiță etc).
Coacere cartofi umpluți cu brânză, smântână și prosciutto (sau altă șuncă)
Am dat tava cu cartofi în cuptorul preîncins la 200 C și i-am lăsat la gratinat vreo 10-12 minute sau până ce brânza de deasupra s-a topit frumos și șunca s-a rumenit ușor. Gata!
Servire cartofi copți de două ori și umpluți cu brânză Gorgonzola DOP, smântână și șuncă
La masă! Pentru servire am pregătit o bucată de brânză Gorgonzola DOP cu care să decorez acești minunați cartofi copți și umpluți.
Am tocat un pic de cepșoară (sau pătrunjel verde) și am presărat cartofii fierbinți cu mici bucățele de Gorgonzola. Ce arome! Ce aspect plăcut!
Gorgonzola picantă are gust și arome plăcute și puternice și poate fi folosită în cantități mici deoarece ea va conferi extra savoare întregului preparat!
Nici nu vă mai povestesc cât de cremos e interiorul cartofilor! Piureul cu unt, smântână, șuncă și Gorgonzola este fabulos! Are textură spumoasă iar gustul și aromele lui sunt divine!
De unde am zis că ne ajung cartofii copți și pentru cină… ne-am trezit rapid cu tava goală pentru că fiecare a mâncat câte două jumătăți! Efectiv s-au evaporat!
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu acești minunați cartofi copți umpluți cu brânză, smântână și șuncă și că veți testa rețeta noastră! Încercați-o neapărat cu Gorgonzola DOP picantă sau dulce și veți vedea cât de grozavi ies!
Am mai folosit Gorgonzola DOP (dulce sau picantă) și la alte preparate. De exemplu la delicatele vol au vent care sunt un aperitiv festiv deosebit – vezi aici.
Tot ca idee de aperitiv festiv vă recomand și această rafinată terină de brânză Gorgonzola cu pesto și roșii – rețeta aici.
Din seria de rețete cu Gorgonzola DOP dulce (dolce) sau picantă (piccante) v-o recomand și pe cea de Fondue cu Gorgonzola (rețeta aici).
Sau pe cea de quiche cu brânză Gorgonzola, roșii și ciuperci – pe aluat foietaj (rețeta aici).
Aici găsiți mai multe rețete de cartofi umpluți și copți la cuptor.