Paine cu secara si chimen – reteta de paine sanatoasa de casa

20

Paine cu secara si chimen - reteta de paine sanatoasa de casa savori urbane

Paine cu secara si chimen – reteta de paine sanatoasa de casa. Paine cu 40% faina de secara. O paine de casa pufoasa, cu coaja subtire, crocanta si cu o aroma placuta de chimen.

La chioscurile fabricii de paine din Arad se gasea pe vremuri (acu’ 20 de ani) o paine micuta din faina neagra. Nu arata spectaculos, nu m-a atras deloc o vreme. Pana cand, intr-o zi, nu am gasit alte feluri de paine. De voie, de nevoie am luat o pituta neagra. Am fost extrem de placut surprinsa de cat de buna a fost si de aroma placuta de chimen pe care o avea. De atunci am ramas amatoare de chimen in paine si fac destul de des paine cu chimen, cu diverse combinatii de faina.

Paine cu secara si chimen - reteta de paine sanatoasa de casa savori

Iata lista de ingrediente pentru aceasta reteta de paine de secara cu chimen.

5.0 from 9 reviews
Paine cu secara si chimen - reteta de paine sanatoasa de casa
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: o paine cu secara si chimen
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 400 g faina de secara
  • 600 g faina tip 650
  • 750 ml apa calduta
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g de drojdie uscata
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 lingura rasa de sare
  • 1 lingura cu varf de chimen macinat
  • un pic de faina pentru masa de lucru

 

Preparare aluat paine cu secara si chimen – reteta de paine sanatoasa de casa 

Pentru aluat se amesteca 400 g faina de secara cu 400 g faina tip 650 intr-un bol. Apa, drojdia si zaharul se amesteca si se toarna peste faina. Se lasa 10 minute la odihnit. Apoi se adauga sarea si chimenul si se amesteca cu mana sau cu ajutorul unui mixer, sau in aparatul de facut paine (acolo mai intai se pune lichidul si apoi faina). Chimenul l-am macinat un pic astfel incat sa ramana si bucati intregi si pudra.

Se obtine un aluat extrem de moale, la care apoi se adauga treptat restul de faina.Se framanta la robot sau cu mana cel putin 5 minute.

Se lasa la dospit cel putin 30 de minute la un loc caldut, sau pana se dubleaza. Uitati ce frumos a crescut. Nu mai adaugati faina chiar daca aluatul este moale! Asa trebuie sa fie.

Iata si un tutorial video in care se prezinta o reteta similara de paine cu secara si chimen

Modelare paine cu faina de secara si chimen

Dupa ce aluatul a dospit, se framanta un pic pe masa de lucru infainata (se degazeaza – adica se elimina gazele formate in timpul dospirii). Aluatul este lipicios si se va prelucra pe masa de lucru usor infainata. Nu se framanta mult, doar se da o forma frumoasa si rotunda painii care se aseaza apoi pe o tava cu hartie de copt.

Se da drumul la cuptor si se lasa sa se incinga la 220° C (treapta maxima la cele cu gaz). Pe fundul cuptorului se pune o tava cu circa 1 l de apa. Pana se incinge cuptorul painica noastra mai dospeste un pic, sub un stergar de bucatarie curat. A mai crescut mult de tot. Inainte de a o coace am crestat-o cu lama in forma de raze de soare.

Coacere paine cu secara si chimen

Painea de secara cu chimen, ca si orice alta paine (dospitura) se coace la inceput la o temperatura ridicata (220° C). Niciodata painea nu se va coace la temperaturi de sub 200°. Asta daca doriti sa obtineti o paine buna. Dupa 25 de minute la 220° se reduce temperatura la 190° unde se mai coace alte 30 de minute. Daca doriti, dupa cele 25 de minute se poate acoperi cu o hartie de copt. Eu am acoperit-o. Scoasa din cuptor, painea se sterge usor cu o perie inmuiata in apa rece. ”Spalarea” painii se face in primele secunde, imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor.

Orice paine scoasa din cuptor se lasa la racit pe un grilaj. NU se pune calda in absolut nici o carpa sau punga. Se creeaza condens care umezeste si imbacseste painea. Painea trebuie sa se raceasca complet si in interior si apoi abia se inveleste intr-un stergar curat de bucatarie.

coacere paine de secara cu chimen reteta

Painea se feliaza doar dupa ce s-a racit complet! Painea cu secara nu va creste niciodata ca o paine din faina alba! Are o textura specifica, mai densa.

cum se face paine cu faina de secara reteta savori

Painea astfel obtinuta, cu un procent ridicat de secara (40%) este pufoasa si elastica, nu este deloc lipicioasa. Priviti cum se strange si isi revinte felia de paine.

Painea cu secara si chimen este o paine de casa buna si sanatoasa. Ce ziceti de o felie de paine cu secara si chimen unsa cu unt? Dar cu niste felii de carnati de casa, ca la Arad (reteta aici)?

Carnati de casa ca la arad

Aici gasiti si reteta foarte indragita de paine fara framantare

paine fara framantare Savori Urbanesau o paine traditionala de casa, cu seminte

Paine de casa cu seminte si faina de secara reteta savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de paine, cornuri, chifle

Cornuri cu unt Savori Urbane (1)

 

20 COMENTARII

  1. Draga Diana,
    Am facut de multe ori cu succes reteta ta de paine de secara cu seminte de dovleac, inlocuindu-le insa cu chimen, din motive de gust; .; azi vreau sa incerc reteta ta cu chimen, insa nu stiu de ce la aceasta cantitatea de apa este mai mare decat la precedenta (750 ml). E bine asa, sau este o eroare?
    O intrebare: mi-am procurat de la „pastai de vanilie” faina Manitoba; ati incercat cumva in vreo reteta de paine aceasta faina extraordinara???
    Va multumesc,
    Aurora

      • @ Oana
        Am si facut ieri painea de secara cu chimen, in pofida dubiului pe care il aveam; ai dreptate, 750 ml de apa sunt necesari (apa din care am folosit putina pentru maia + dizolvarea sarii ).
        Painea mi-a iesit rumena, bine crescuta si gustoasa.
        Felicitari pentru reteta si pentru imaginile atasate, extrem de relevante!
        Cat despre faina Manitoba, am citit multe retete italienesti si frantuzesti despre ea si ma bucur ca acum se gaseste si la noi; eram curioasa daca ati probat-o in vreo paine si cu ce rezultate ( cu prajiturile o „lasam mai…usor” vara…, este chiar surprinzator cum unele site-uri culinare romanesti pretins „experte” recomanda acum dulciuri ingrozitor de grele ( mult unt, frisca, zahar si creme consistente!!!!).
        Cu stima,
        Aurora

  2. Am invatat de la dvs. cit de importanta este impachetarea „strech and fold” a painii. La acest model de paine nu se face aceasta impachetare? Cum se procedeaza pt a da forma painii? Nu tb intins aluatul si pliat in 3 si apoi iar in 3? Sau pur si simplu se formeaza o bila? Multumesc pt raspuns

  3. […] Trebuie să înțelegem faptul că NU se prepară pâini doar din făină integrală sau doar din făină de secară deoarece ies cleioase, îndesate. Aceste făinuri se folosesc în amestec cu făină albă, în diferite proporții. Am făcut și pâine cu făină de secară 40% (restul de 60% fiind făină albă) – vezi aici rețeta. […]

  4. Am vazut o diferență de cantitate la faina alba, în lista de ingrediente scrie 600 gr. și în modul de preparare 400 gr. Îmi puteti spune care este cantitatea corecta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: