Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) – din aluat fraged cu amidon (de Alfajores)

0

Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) - din aluat fraged de Alfajores rețeta savori urbane

Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) – din aluat fraged cu amidon (de Alfajores). Cornulețe fragede umplute cu dulce de leche (dulceață de lapte sau lapte condensat caramelizat). Cum se fac cornulețe din aluat de Alfajores? Rețete de fursecuri de casă.

Încep direct cu secțiunea prin aceste fabuloase cornulețe cu caramel sărat și alune! Ce spuneți? Sunt o nebunie! Le-am improvizat dintr-o parte a aluatului fraged cu amidon și unt pe care l-am făcut pentru fursecurile Alfajores și le-am umplut tot cu dulce de leche (dulceață de lapte) combinat cu ceva crocant: alune de pădure. Puteți folosi și nucă, migdale sau un mix de nuci.

sectiune cornulete alfajores cu dulce de leche lapte condensat caramelizat si alune

Alfajores (rețeta aici) sunt niște fursecuri sud-americane extra fragede care se prepară dintr-un aluat cu amidon și se umplu cu lapte condensat caramelizat.

reteta alfajores fursecuri cu amidon si crema de lapte condensat caramelizat dulceata de lapte

Am zis să mai fac ceva din acest aluat, așa că mi-a venit ideea unor cornulețe pe care să le umplu cu caramel sărat și alune. Tare bune și fragede au ieșit! Culmea e că dulce de leche NU a curs din ele la copt!

cele mai fragede cornulete din aluat cu amidon alfajores cu caramel sarat alune nuci migdale

Din cantitățile de mai jos rezultă 48 de cornulețe cu caramel sărat și alune. Puteți face ca și mine: împărțiți cantitatea de aluat fraged cu amidon (cca. 630 g) în 2 și faceți atât Alfajores (15 buc. umplute) cât și cornulețe (ies 24 de buc.).

Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) - din aluat fraged cu amidon (de Alfajores)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 48 de cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat fraged cu amidon
 • 120 g făină
 • 180 g amidon alimentar (Gustin)
 • 170 g unt gras 82% (moale, la temperatura camerei)
 • 75 g zahăr pudră
 • 1 ou întreg + 1 gălbenuș
 • un praf bun de sare
 • 1 plic zahăr vanilat Bourbon
Umplutura
 • cca. 400 g lapte condensat caramelizat (adică o conservă de 397 g)
 • 150 g alune de pădure sau mix cu nuci, migdale (ușor prăjite)
 • fulgi de sare (fleur de sel) sau sare grunjoasă
Decor
 • 1 albuș bătut cu puțină sare
 • 150 g alune de pădure sau mix cu nuci, migdale (ușor prăjite)

 

Cum se fac aceste cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) – din aluat fraged cu amidon (de Alfajores)?

Cum se face dulce de leche (dulceață de lapte) din lapte condensat?

Puteți prepara acasă dulce de leche (dulceață de lapte) sau lapte condensat caramelizat – vezi aici cum se face de la zero, pornind din lapte de vacă.

Dulceață de lapte rețeta de dulce de leche savori urbane

Dacă aveți conserve de lapte condensat alb (dulce, gros, nu cel pentru cafea!), atunci acesta se transformă ușor în caramel dacă puneți conserva (închisă) la fiert într-o oală cu apă (cât să o acopere bine) și cronometrați 3 ore din momentul în care începe să fiarbă (la foc mic). Completați nivelul apei ori de câte ori acesta scade! După răcire puteți deschide conserva și aveți lapte condensat caramelizat. În stânga e conserva fiartă cu caramel (dulce de leche), în dreapta e o conservă cu lapte condensat îndulcit simplu.

cum se face lapte condensat caramelizat fierbere conserva dulce de leche

Am prăjit ușor alunele într-o tigaie și, după răcorire, le-am frecat ușor între palme pentru a mai scăpa de cojițele subțiri.

rumenire alune de padure in tigaie 1

Apoi am decis să le împart în 2: pe jumătate le-am măcinat și pe jumătate le-am tocat din cuțit.

Aluat fraged cu amidon și unt – pentru alfajores sau cornulețe

Am preparat aluatul fraged cu amidon așa cum am arătat în rețeta de Alfajores. Am obținut cca. 630 g de aluat.

L-am învelit bine în folie alimentară de plastic și l-am pus la frigider pentru 1 oră. Frigul le face bine aluaturilor fragede, la fel și repaosul. Puteți face acest aluat pentru cornulețe și cu 1-2 zile în avans și-l țineți la frigider. Nu uitați să-l scoateți de la rece cu măcar 30 de minute înainte de a încerca să-l întindeți, pentru a acorda untului din el timpul necesar ca să se înmoaie!

Mod de preparare cornulețe fragede din aluat cu amidon și umplutură cremoasă de dulce de leche (lapte condensat caramelizat) și alune sau nuci, migdale

Am împărțit cele 630 g de aluat în 6 porții egale (lucrați cu cântarul!) a câte cca. 100-105 g fiecare. Am întins fiecare porție sub formă de foaie rotundă cât mai subțire, cu diametrul de cca. 20-21 cm. Masa și sucitorul trebuie să fie bine înfăinate. Am pregătit150 g de alune (amestec  de alune măcinate cu tocate) și conserva cu lapte condensat caramelizat.

preparare cornulete alfajores cu caramel sarat si alune de padure

Porția de dulce de leche este de cca. 65 g/foaie (lucrăm cu cântarul!). Am pus conserva desfăcută pe cântar, am adus la zero (adică am făcut tara) și am scos 65 g de dulceață de lapte din conservă. Cântarul indică -65 g. Simplu!

Cu ajutorul unei spatul metalice am întins caramelul pe foaia de aluat: din aproape în aproape și cu mare grijă ca să nu o rup! Apoi am presărat crema caramel cu fulgi de sare și cu 25 g din alunele măcinate/tocate. Sarea este esențială în această umplutură! Fără ea… caramelul e cam trist.

Cum se decupează și rulează cornulețele alfajores?

Am tăiat foaia, cu rola de pizza în o sectoare (jumătăți, sferturi, optimi).

Am rulat cornulețele de la baza sectoarelor spre vârf. Simplu!

Apoi le-am așezat în tăvi așternute cu hârtie de copt și le-am dat la frigider pentru 30 de minute. Aici este o mini tăviță cu 8 asemenea cornulețe cu caramel.

cum se taie decupeaza triunghiurile pentru cornulete cu caramel (3)

Am continuat similar cu restul bucăților de aluat. În total ies 6×8=48 de cornulețe.

Glazurarea cornulețelor cu albuș și presărarea lor cu alune tocate

Am pus cuptorul la preîncins la 170 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Am scos tava cu cornulețe de la frigider. Am bătut ușor un albuș cu un pic de sare (cu fruculița). Am uns cornulețele cu acest albuș (cu pensula) și le-am tăvălit prin alune. Puteți să le și presărați direct în tavă cu alune, nuci sau migdale tocate/măcinate. Musai să fie și bucățele mai mari de alune ca să obținem acel „crunchy effect” (efectul crocant).

Glazurarea cornulețelor cu albuș și presărarea lor cu alune tocate

Coacere cornulețe umplute cu caramel (dulceață de lapte) cu sare și alune

Am dat tăvile cu cornulețe Alfajores la cuptoru bine preîncins și le-am copt cca. 14-15 minute. Se pot coace câte 2 tăvi deodată și se schimbă între ele la jumătatea timpului de coacere. Ideea este ca aceste cornulețe cu caramel să se rumenească ușor. Nu-i bai dacă au crăpat la copt, important e că nu a curs caramelul din ele!

Coacere cornulețe umplute cu caramel (dulceață de lapte) cu sare și alune

Am procedat similar cu restul cornulețelor. După coacere le-am lăsat la răcorit în tăvile lor. Ulterior ele se păstrează perfect la cămară, depozitate în cutii de carton cu capac. Ele devin tot mai fragede pe zi ce trece și se pot păstra și 2 săptămâni.

Servire și păstrare Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) – din aluat fraged cu amidon (de Alfajores)

Aceste cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure sunt de o frăgezime incredibilă! Efectiv de pulverizează când muști din ele!

Servire și păstrare Cornulețe cu caramel sărat și alune de pădure (nuci, migale) - din aluat fraged cu amidon (de Alfajores) reteta savori

Și când ajungi la miezul cu cremă de caramel sărat și alune… oftezi de plăcere! Sarea este cea care dă savoare și balans acestor cornulețe!

sectiune cornulet fraged umplut cu caramel sarat si alune de padure

Să încercați și voi aceste cornulețe cu caramel sărat și alune deoarece sunt de o finețe rară! Faceți ca mine: împărțiți aluatul fraged în două și aveți din el atât Alfajores, cât și cornulețe!

reteta cornulete din aluat fraged cu umplutura de caramel sarat si alune alfajores cu amidon

Metoda aceasta de umplere a cornulețelor (cu umplutura întinsă pe toată foaia) am descoperit-o la Rugelach – cornulețele evreiești cu gem de caise și nucă (rețeta aici). Foarte faine ies și acelea!

reteta evreiasca de cornulete fragede cu nuca si gem de caise rugelach

Tot pentru acest Paști (2023) am făcut niște fursecuri ravioli din aluat cu cacao, la care am folosit exact umplutura de caramel cu sare și alune! Rețeta lor este aici. Au ieșit de vis!

fursecuri ravioli pernute cu lapte condensat caramelizat dulce de leche alune prajite nuci migdale sare

Aici găsiți mai multe rețete de fursecuri fragede și delicate, cornulețe, bezele, Ișlere, piersici și nuci umplute, macarons, pricomigdale, mascote, bomboane fondante și alte delicatese!

Fursecuri pentru Crăciun și Anul Nou - cele mai bune rețete savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: