Dulceață de caise cu piersici și vanilie – rețeta veche de familie. Cum se face dulceața din felii de caise, piersici sau nectarine cu sirop vanilat? Cât zahăr se pune la dulceață față de gem? Cât se fierbe dulceața? Rețete cu caise. Rețete cu piersici sau nectarine. Rețete de dulceață de casă.
Această dulceață de caise cu piersici mi-o făcea bunica. Aveam, pe atunci, o grădină din Podgoria Aradului care era plină cu piersici și caiși. Erau fructele preferate ale bunicului meu. An de an mergeam cu bunicul la cules de piersici și caise. Cât de gustoase și de parfumate erau! După ce mâncam pe săturate fructe proaspete bunica se apuca de treabă: făcea compoturi, dulcețuri și gemuri grozave!
Bunica făcea și dulcețuri dintr-un singur fel de fructe: doar din caise (vezi aici) respectiv doar din piersici (vezi aici).
Dulceața această combinată de caise cu piersici nu cred s-o mai fi mâncat în altă parte. E un fel de „trade mark” de familie 🙂 Cu siguranță că și alte gospodine o fac însă, în Arad, nu am mai găsit-o pe la cunoscuți. Era dulceața mea preferată pentru orezul cu lapte sau grișul cu lapte. Bunica îmi garnisea farfuria cu o lingură bună din această dulceață de caise cu piersici. Se vedeau frumos feliuțele de fructe translucide iar siropul era bun și vanilat.
Din aceste cantități rezultă 6 borcane de 180 ml dulceață de caise cu piersici și vanilie. Puteți multiplica ingredientele după nevoi. Sfat: pentru dulceață recomandăm fructe mai tari, nu foarte coapte. Astfel ele își vor păstra forma și textura.
- 500 g caise curățate de sâmburi
- 500 g piersici curățațe de sâmburi
- 1 kg zahăr
- 200 ml apă
- ½ baton de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat bourbon sau 1 linguriță extract de vanilie
- zeama de la o lămâie medie
Cum se face dulceață de caise cu piersici și vanilie, rețeta veche de familie?
Cum se pregătesc caisele, piersicile sau nectarinele pentru dulceață?
Anul acesta am avut o recoltă faină de caise în propria grădină. Am cumpărat piersici și nectarine din piață, de la producătorii locali. Pentru ca această dulceață să fie foarte aromată am folosit 3 soiuri de piersici și nectarine. Am avut piersici cu miez alb de Felnac, niște piersici zemoase și aromate de Lipova plus câteva nectarine.
Am spălat fructele, le-am scos sâmburii. Apoi le-am tăiat în felii (piersicile în 8, caisele în 4). Le-am stropit imediat cu zeamă de lămâie ca să nu se oxideze și să-și păstreaze culoarea deschisă.
Cât zahăr se pune la sirop și cât se fierbe o dulceață cu caise și piersici?
În timp ce am curățat fructele, am preparat și siropul. Am pus pe foc 200 ml apă și tot zahărul și vanilia (dacă e baton). Dacă folosiți zahăr vanilat sau extract de vanilie atunci acestea se pun la final.
La gemuri și dulcețuri se folosesc cratițe largi care să accelereze evaporarea apei. Zeama de lămâie are rol de a păstra culoarea vie a fructelor și de a preveni cristalizarea (zaharisirea) siropului. Am lăsat siropul să fiarbă până la 105°C (verificate cu termometrul de bucătărie). Peste siropul scăzut am adăugat feliile de caise, piersici și nectarine și am lăsat totul să fiarbă 5 minute (cronometrate din momentul în care dulceața ajunge din nou în regim de fierbere).
După aceea am oprit focul și am acoperit oala cu un ștergar de bucătărie ud. Am lăsat această dulceață de caise cu piersici la răcit timp de câteva ore (se poate și peste noapte).
După aceea am pus oala din nou pe foc și am lăsat dulceața la fiert până ce a ajuns din nou la 105°C. Dacă folosiți zahăr vanilat sau extract atunci acum este momentul să le puneți! Dulceața este gata!
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață?
Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.
Dacă nu aveți termometru va trebui să faceți proba cu picătura de sirop pe o farfurioară (la temperatura camerei, nu scoasă din frigider sau congelator!).
Îmbuteliere și păstrare dulceață de piersici și caise cu vanilie
Am sterilizat borcanele și capacele așa cum am arătat aici.
Am lăsat această dulceață de caise cu piersici la răcorit vreo 20 de minute. Apoi am îmbuteliat-o în borcanele sterilizate.
Dulceața nu trebuie să fie fierbinte când se pune în borcane (spre deosebire de gem). Priviți ce culoare superbă are!
Am închis ermetic borcanele cu capacele sterilizate și le-am așezat în cămară, pe raft. Nu înainte de a degusta și poza această dulceață fabuloasă!
Dulceața mea are o culoare frumoasă, vie și apetisantă iar aromele și gustul sunt fenomenale! Culoarea ei diferă în funcție de soiul piersicilor și nectarinelor folosite. Feliile de de caise și piersici sunt confiate, translucide iar siropul este limpede, consistent, bine legat. O dulceață de poveste care-mi stârnește amintiri frumoase din casa bunicilor 🙂
Dacă sunteți amatori de piersici și caise atunci vă las mai jos mai multe rețete de conserve pentru iarnă.
Facem compot din jumătăți de piersică (vezi aici) sau din caise (vezi aici).
Gem sau marmeladă de caise (vezi aici) sau de piersici (vezi aici).
Nectar natural de piersici (vezi aici) sau de caise (vezi aici).
Bonus: caise confiate umplute cu miez de nucă – o super dulceață de lux – vezi aici.