Dulceață de gutui rase rețeta rapidă, naturală, fără conservanți

10

Dulceață de gutui rase rețeta rapidă, naturală, fără conservanți. Cum se face dulceața aromată de gutui pentru iarnă? Culoare superbă și gust excepțional! Gutui rase la borcan în sirop cu lămâie și vanilie. Rețete de dulceață. Rețete cu gutui.

Dulceață de gutui rase rețeta rapidă, naturală, fără conservanți savori urbane

Cea mai bună dulceață de gutui are culoare vie și aromă naturală. Gutuile sunt fructe tari (cu conținut scăzut de apă) și cu multă pectină – agentul natural de gelifiere. Toate conservele preparate din gutui se „leagă” bine, nu rămân apoase.

Și în cazul de față am obținut o dulceață de gutui rase cu o culoare superbă oranj-corai și cu o consistență perfectă. Este într-adevăr o rețetă rapidă deoarece dulceața nu trebuie fiartă mult. Cantitatea de zahăr poate varia, după gust, între 500 g – 1000 g la 1 kg de fructe cântărite după curățarea de cotoare. Tehnica de preparare este cea de la dulceață: se face un sirop de zahăr cu lămâie care se fierbe până se leagă iar apoi se adaugă în el fructele – în cazul de față gutuile rase pe răzătoarea mare. Veți vedea mai departe cum am procedat.

reteta dulceata de gutui fara conservanti savori urbane

De când juniorul s-a declarat „fan gutui”, in fiecare an le conserv în fel și chip. Nici nu știu care varianta este numărul 1: poate cașul de gutui pe care îl fac și sub formă de ruladă umplută cu nuci (rețeta aici). O pâine faină de casă unsă cu unt și gem de gutui este întotdeauna o gustare reușită iar cașul de gutui pe care mi-l făcea și mie bunica este un desert perfect pentru după-amiezile de iarnă.

Cas de gutui rulada cu nuci branzeturi Savori Urbane (13)

Pe listă sunt și pelteaua de gutui (rețeta aici), dulceața de gutui cu bucățele mai mari (rețeta aici), compotul de gutui (rețeta aici) dar și gemul sau marmelada de gutui (rețeta aici).

Când punem dulcețuri sau gemuri pentru iarnă este bine să nu exagerăm cu numărul de borcane (valabil și la murături, compoturi, zacuscă). Nu vom mânca peste iarnă 100 de borcane de gem de caise și nici 80 de borcane de compot de cireșe. Pun câte 3-4 borcane de 320 ml cu dulceață de gutui rase și ne sunt suficiente. În cămară mai avem și alte gemuri sau dulcețuri de fructe: smochine, caise, piersici, căpșuni, vișine…

Din aceste cantități rezultă 3 borcane de 320 ml cu dulceață de gutui rase. Eu pun și un pic de vanilie pentru că se potrivește bine cu aroma naturală a gutuilor. Lămâia are rol anticristalizare (previne zaharisirea siropului de zahăr) dar și antioxidare (previne înnegrirea fructelor).

5.0 from 5 reviews
Dulceață de gutui rase rețeta rapidă, naturală, fără conservanți
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3 borcane de dulceață de gutui rase
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g gutui rase
  • 400 g zahăr (nu mai puțin de 250 g!)
  • ½ lămâie
Opțional:
  • ½ baton de vanilie sau 1 linguriășă extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • o bucățică mică de 1 cm de baton de scorțișoară

 

Cum se face o dulceață de gutui rase rețeta rapidă, naturală, fără conservanți?

Ingrediente pentru dulceață de gutui rase la borcan

Mi-am pregătit gutuile: le-am curățat de puf și le-am spălat foarte bine. Le lăsăm la uscat și ne ocupăm de sirop. Dacă radem acum gutuile se vor innegri până se face siropul.

Cum se face siropul de zahăr cu lămâie pentru dulceață?

La dulceață, gem sau zacuscă se lucrează cu cratițe largi, nu cu oale înalte și înguste. De ce? Pentru a accelera vaporizarea apei – fiind suprafață mare gemul sau dulceața vor scădea mult mai repede și vor trebui fierte mult mai puțin!

Pentru sirop am pus 3 felii de lămâie și am stors zeama din restul jumătății de lămâie, zahărul și 100 ml apă într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță mai largă. Am lăsat totul să fiarbă până ce s-a legat un pic. Am făcut proba cu picătura de sirop pe o farfurioară și acesta și-a păstrat forma de bobiță. Farfuria NU trebuie să fie rece ci la temperatura camerei altfel testul ne va induce în eroare. Aveți grijă să nu caramelizați siropul!

Între timp am ras repede gutuile cu tot cu coajă. Coaja lor este gustoasă, sănătoasă și conține o mare parte din agentul natural de gelifiere – adică pectină. Rasul gutuilor dureaza doar 3-4 minute. Nu am aruncat cotoarele, din ele am făcut peltea – vezi aici.

Fiecare gutuie rasă am adăugat-o imediat în sirop și am amestecat bine. Nu pierdem vremea ca să nu se înnegrească. Am pus tot acum și zahărul vanilat Bourbon. Dacă doriți puteți pune și un pic de scorțișoară (eu nu am pus).

Cât se fierbe dulceața de gutui rase?

Am lăsat această dulceță de gutui rase la fiert timp de exact 1 minut (cronometrat din momentul în  care ajunge din nou la fierbere). Am stins focul, am tras cratița deoparte și am acoperit-o cu un ștergar umed. Am lăsat-o să se răcească 15 minute. După ce s-a răcorit am pornit din nou focul (mediu) și am adus-o iar la fierbere pentru 1 minut. Și am stins din nou focul și am acoperit cratița cu ștergar umed. Am repetat această operațiune de 4 ori (în total). După fiecare fierbere/răcorire dulceața devine tot mai legată. De ce procedăm așa? Ca să nu se caramelizeze zahărul și să nu se zaharisească siropul. În timpii de odihnă și răcorire fructele absorb (prin osmoză) zahărul din sirop și se confiază.

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

Am acoperit din nou vasul cu un ștergar curat umed și am lăsat totul la răcit. Dulceața de gutui rase este gata! Dacă ați folosit batoane de vanilie sau scorțișoară acum este momentul să le extrageți din cratiță.

Observație: NU fierbeți dulceața mai mult de atât deoarece se va întări în borcane! Veți putea să o tăiați în felii cu cuțitul 🙂

Cum se pune în borcane și cum se păstrează o dulceață de gutui rase?

Dulcețurile se așează reci în borcane. Borcanele și capacele se spală și se sterilizează asa cum am explicat pe larg aici.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Dulceața de gutui se așează în borcănele închise și apoi poate trece pe rafturile cămării.

cea mai buna reteta de dulceata de gutui

Am lăsat un pic de dulceață de gutui rase ca să ne facem pofta: este grozavă! Aromată, vanilată discret, potrivit de dulce. Siropul este bine legat, are culoare superbă iar bucățelele de fruct sunt confiate.

cum se face dulceata de gutui cat se fierbe

Am și făcut repede niște clătite fragede și pufoase pe care le-am umplut cu dulceață proaspătă de gutui! Rețeta lor este aici.

reteta cele mai pufoase clatite secrete

Dulceața sau gemul de gutui se potrivesc bine cu platourile de brânzeturi cu nuci, fructe uscate sau proaspete etc.

platou branzeturi fructe si nuci savori urbane

Iată cum puteți face serile de toamnă și iarnă mult mai plăcute! Tot din gutui am făcut și un lichior fin de casă (gutuiată) – vedeți aici rețeta.

Lichior de gutui rețeta de gutuiată de casă - naturală, fină și aromată savori urbane

Merită să încerci și tu această rețetă de dulceață de gutui rase cu lămâie și vanilie sau scorțișoară! Este fabuloasă 🙂

Aici găsiți mai multe rețete de gem, dulceață, marmeladă, fructe confiate.

Pasta de macese - gem de casa reteta veche savori urbane

 

10 COMENTARII

  1. Gutuile sunt fructele mele preferate si automat si dulceata sau gemul de gutui.Mi se pare supergustoase si parfumate clatitele cu dulceata de gutui .In schimb nu imi place mancarea de gutui 😉
    Spor la bucatarit si cand raman in pana de idei , ma inspir pentru o mancarica de pe aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: