Peltea de gutui – reteta de jeleu de gutui fara conservanti. Pelteaua naturala de gutui, aromata si colorata, are un gust care aminteste de zilele de toamna din copilarie. Este practic un jeleu natural pregatit dupa o reteta veche, de pe vremea bunicilor.
Bunicii mei faceau peltea de gutui in fiecare an. Ma minunam de pe atunci de culoarea ei minunata si de faptul ca se inchega atat de fain incat putea fi taiata cu cutitul. Bucatelele de jeleu de gutui erau bomboanele gumate ale copilariei noastre.
Ce inseamna peltea?
Dictionarul ne spune asa: „PELTEÁ, peltele, s. f. Produs alimentar fabricat din suc de fructe fiert cu zahăr, închegat cu o masă gelatinoasă, elastică și transparentă, asemănătoare cu jeleul. ♦”
Se mai facea si gem (marmelada) de gutui (reteta aici).
Nici casul de gutui nu lipsea din gospodariile bunicilor nostri. La cas se trece prin sita si pulpa gutuilor si rezulta o pasta opaca care se toarna in tavi si se lasa la inchegat. Apoi se poate taia in bucatele sau se poate rula si umple cu nuci – reteta aici.
Nu uitati nici de Compot de gutui pentru iarnă – rețeta veche fără conservant. Toate sfaturile le gasiti aici.
Imi placea de mica sa miros gutuile in pom, aveau asa un iz aparte, erau si ultimele fructe care se coceau in gradina. Desi frunzele incepeau sa cada bunicul spunea: le mai las un pic, vor mai fi zile cu soare. Este mare lucru sa ai gutui coapte natural in pom, nu prin magazine sau prin depozite. Ele sunt mult mai dulci daca apuca soarele de toamna.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 2 borcanele a cate 300 ml de peltea de gutui (jeleu).
Observatie: pelteaua se prepara din suc limpede de gutui, obtinut prin strecurarea fructelor fierte. Eu fac deodata gem (marmelada) de gutui si jeleu.
- 1,5 kg gutui
- 750 g zahar
- ½ baton de vanilie
- optional: 2-3 cuisoare, scortisoara (baton)
- 1 lamaie
Cum se face peltea de gutui – reteta de jeleu de gutui fara conservanti?
Cum pregatim gutuile pentru peltea – jeleu?
Pelteaua buna iese din coji, cotoare de gutui sau pur si simplu din gutui fierte. Eu am avut niste gutui foarte coapte si foarte bio (adica aveau si viermisori), pe care a trebuit sa le scobesc de cotoare. Din cele 1,5 kg de gutui am ramas cu 1350 g gutui curatate de cotoare, dar cu coaja. Casuta semintelor contine multa pectina (jeleu natural) si e bine sa o puneti si pe ea la fiert (daca nu e stricata, cum a fost la mine).
Am spalat gutuile si le-am sters de puf, le-am taiat felii si am curatat cotorul. Daca aveti gutui la care cotoarele sunt fara viermi, fierbeti desigur si cotoarele. Eu nu decojesc gutuile. In general fructele imi plac cu coaja. Gutuile au o aroma caracteristica foarte faina si aceasta este concentrata mai ales in coji.
Cum am curatat si taiat gutuile le-am si pus intr-un litru de apa rece cu zeama de la o lamaie. In apa am pus si jumatatile stoarse de lamaie (desigur ca le-am spalat inainte).
Cum si cat se fierbe o peltea de gutui?
Am pus pe foc mic oala si am adus-o la fierbere. Am cronometrat fix 8 minute din momentul in care fructele au inceput sa fiarba.
Am scos bucatile de gutui pe care le folosim la gem (marmelada) – reteta aici. Am strecurat zeama prin 2 site (a doua mai deasa). Din aceasta zeama limpede se face pelteaua. Daca ati fiert doar coji si cotoare cu acestea nu mai aveti ce face si le aruncati la gunoi.
Obtinem circa 1 l de zeama la care se adauga 750 g de zahar si o jumatate de baton de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat). Puteti pune si o jumatate de baton de scortisoara dar eu prefer aromele acestea de gutuie si vanilie.
Sucul acesta se pune la fiert pana se ingroasa si scade cam cu o treime. Veti observa ca lichidul isi modifica culoarea si devine rosiatic. Se spumeaza periodic pentru a ramane limpede si frumos.
Pentru a verifica daca pelteaua a ajuns la consistenta dorita punem cateva picaturi pe o farfurie. Se va vedea imediat ca se intareste, curge mai greu. Dupa ce se raceste se va lega.
Pe farfurie se vede ce frumos s-a inchegat in cateva minute, fiind inca calduta.
Dupa racire pelteaua se incheaga frumos.
Cum se pastreaza pelteaua sau jeleul de gutui pentru iarna?
Iata ca este gata si pelteaua noastra.! Culoarea este superba iar gustul si aroma sunt fabuloase!
Borcanele si capacele trebuie spalate si sterilizate asa cum se arata aici.
Pelteaua de gutui se toarna fierbinte in borcane. Acestea se inchid ermetic cu capacele din dotare, sterilizate si ele. Dupa racirea completa, borcanele cu peltea (jeleu) de gutui se pot aseza in camara. Rezista bine peste 3-4 ani.
Am pastrat putin jeleu de gutui ca sa ne bucuram imediat de aroma si gustul lui 🙂
O incantare!
Puteti face si un jeleu de mere (peltea) foarte gustos si care poate fi taiat in cubulete – vezi aici reteta.
Din gutui fac și dulceață – vezi aici rețeta.
Merita sa incercati si voi aceasta peltea de gutui – reteta de jeleu de gutui fara conservanti. Este grozava!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe conserve din fructe: marmelade, dulceturi, fructe confiate, compoturi etc.
[…] din aceasta reteta puteti obtine atat gem cat si peltea de gutui – reteta aici (care se face din siropul gros lasat de fructe). Veti vedea mai jos cum. Gem de gutui natural – […]
Foarte bun!
[…] si dulceața de smochine, alături de cașul, gemul și pelteaua de gutui sunt preferatele juniorului. De fapt mânâncă cu mare drag orice din smochine și […]
[…] Aici vedeți cum am făcut și o peltea aromată de gutui – rețeta aici. […]
[…] Din gutui am facut si o delicioasa peltea – transparenta și superb colorata natural – reteta aici. […]
[…] Nu am aruncat cotoarele ci le-am adunat și am făcut și niște peltea de gutui (rețeta aici). […]
[…] V-am mai spus că gutuile și smochinele sunt fructele preferate ale juniorului. Din acest motiv încerc să le conserv pentru iarnă in diverse feluri. În top se alfă pelteaua de gutui (rețeta aici): […]
Buna ziua . Este prima data cand va scriu. De urmarit va urmaresc de ceva vreme. Imi face o deosebita placere sa iau cunostinta de tot ce apare afisat de dumneavoastra. Am citit despre rulada din gutui. Specificati acolo dumneavoastra, ca se poate pastra la congelator. Am o oarecare nedumerire. De ce spun asta? Pentru ca am pus la congelator piftie si cand am scos-o s-a inmuiat si am lasat-o sa se reinchege.Practic nu s-a schimbat gustul si nu m-a deranjat pentru ca am pus-o in alte vase. Din punctul meu de vedere asta ar fi problema. Poate ca gresesc. Astept, totusi, un sfat de la dumneavoastra. Va multumesc.
Buna ziua! Am facut gem de gutui, a iesit delicios. Pelteaua mi-a iesit prea subtire, nu s-a inchegat. Probabil nu am fiert-o suficient. Sa o scot din borcane si sa o pun din nou la fiert, sau sa bag borcanele la cuptor putin? Cum as putea sa o repar? Va multumesc!
Ar trebui sa o scoti din borcane si sa o mai fierbi un pic.
am incercat pt.prima data sa fac peltea de gutui conform retetei dar a iesit ca siropul, ce pot sa i mai fac ? se incheaga cu ceva ? va multumesc!
Inseamna ca nu ai scazut siropul destul. Il pui din nou la fiert si faci proba cu farfurioara, asa cum e specificat in reteta.
La rețeta de peltea, nu ai adăugat și apă?
Ba da! Scrie deasupra pozei cu bucatile de gutui si lamaie „Cum am curatat si taiat gutuile le-am pus intr-un litru de apa rece cu zeama de la o lamaie. In apa am pus si jumatatile stoarse de lamaie”
Nici mie nu mi-a iesit din pacate. Marmelada a iesit delicioasă, pelteaua a iesit ca o miere foarte groasă. Nu prea stiu unde am gresit, am fiert pe ochiul mic aproape o ora. O sa mai incerc si la anul. Multumim pentru retete, pentru toate 🤗
Ai fiert prea mult siropul pentru peltea si zaharul s-a caramelizat, de aceea ti-a iesit cleios. Ai facut probe intermediare cu farfurioara si picatura?
[…] eliminat cotoarele. Pe acestea nu le-am aruncat ci le-am folosit pentru a prepara peltea de gutui (rețeta aici). Am tăiat gutuile cubulețe destul de […]
[…] listă sunt și pelteaua de gutui (rețeta aici), dulceața de gutui cu bucățele mai mari (rețeta aici), compotul de gutui (rețeta aici) dar […]
Bună ziua,
Dacă am citit în diagonală și am greșit, am pus zahărul de la început (înainte de a separa zeama de fructe) mai e ceva de făcut sau pot să arunc totul la gunoi?
Nu arunca! Fierbe-o acum cu zahar cu tot.
Mersi pentru răspuns. Deci separ fructele de zeamă, iar pe ultima o fierb conform rețetei fără să mai adaug zahăr, da? Încă o rugăminte: cu fructele aș vrea să fac gem. Peste ele mai adaug 750 g zahăr sau nu 🙂 ?
Ar trebui sa mai pui ceva zahar in ambele – nu stiu cu ce cantitate de gutui ai pornit.
1,7 kg de gutui, cu coajă, dar fără cotoare pentru că și ale mele au fost bio.
Am reusit sa fac pelteaua de gutui!! Super super fericita 🥰. Multumesc de reteta!
Buna seara,
Am tăiat gutuile felii, cu tot cu cotor, caci nu aveau viermi, dar nu încap sub nicio forma in 1 litru de apa, jumătate din ele rămân pe afara, ce sa fac? Dublez cantitatea de apa?
Bună dimineata! Din prima tranșă de gutui, mi-a ieșit perfect și gemul și pelteaua. Având un succes maxim fiica mi-a adus o cantitate dublă de gutui pe care am pus-o la fiert în doi litri apă. Gemul a ieșit perfect, ca și prima dată, dar la peltea, azi văd că nu s-a inchegat. Am pus la 1, 750 litri apă, 1050 grame zahar. Am fiert îndelung, într-adevăr, s-a colorat ca și chihlimbarul, nu roșie ca prima oară. Credeți că ar mai trebui zahăr?
Bună dimineața! Prima tranșă perfect, gem și peltea. A doua tranșă, fiind cantitate dublă de gutui, am pus gutuile la 2 litri apă. Mi-au rămas 1, 750 litri zeamă limpede, la care am adăugat 1050 grame zahăr. Fiartă îndelung, pusă în borcane, azi văd că nu s-a inchegat. Credeți că mai trebuie zahar când o refierb?
Buna ziua!
Eu doresc sa incerc pentru prima data sa fac peltea si nu am mai facut nici gem si nici dulceata pana acum, deci 0% experienta. Intrebare a mea este zaharul este zahar tos sau zahar gelifiant?
Multumesc!
🤗
zahar tos simplu