Peltea de mere rețeta de jeleu de casă – natural, fără coloranți

16

cum se face peltaua de mere de casa (1)

Peltea de mere rețeta de jeleu de casă – natural, fără coloranți.  Caș de mere. Rețeta de jeleuri naturale de casă. Cum se fac jeleurile din fructe? O rețetă simplă, rapidă și ieftină.

Bunica îmi făcea peltea de mere, de pere și de gutui. Aceste jeleuri de fructe erau unele dintre deseturile copilăriei mele. Caș de fructe dulce și aromat! Când făcea budincă de orez (rețeta aici) sau orez cu lapte (rețeta aici), bunica îmi punea deasupra și cateva cubulețe de peltea de mere cu aromă de scorțișoară. Ce bune erau! Dar, de obicei mâncam aceste jeleuri din peltea de mere pe post de bomboane gumate. Priviți ce culoare superbă are!

Peltea de mere rețeta de jeleu de casă savori urbane

I-am făcut și eu juniorului peltea de mere și este foarte încântat de ea. Mai înlocuim, cum putem, jeleurile gumate din comerț… Avantajul e că această peltea de mere se poate face în tot timpul anului. În plus este ieftină și ușor de preparat.

Toamna fac și caș de gutui pe care îl rulez și îl umplu cu miez de nucă – rețeta aici.

Din aceste cantități rezultă o caserolă de cca 20×15 de peltea de mere.

5.0 from 8 reviews
Peltea de mere rețeta de jeleu de casă - natural, fără coloranți
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tava de 20x15 cm cu peltea de mere
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2 mere mari (450 g)
  • 600 ml apă
  • ½ lămâie
  • 300 g zahăr
  • scortisoara (baston și pudră)
  • optional: 1 plic de zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
  • zahăr tos pentru decor

 

Cum se face peltea de mere rețeta de jeleu de casă – natural, fără coloranți?

Cum se pregătesc merele pentru jeleu sau peltea?

Am ales niște mere mari și aromate. Le-am spălat bine pentru că le voi fierbe cu tot cu coaja și cu cotor cu tot. Am tăiat merele în 4-6 felii și le-am verificat să nu aibă viermi. Fiind totul în regulă, am spălat și feliat lămâia și am pus merele la fiert cu 600 ml apă și un baton de scorțișoară. Pectina (substanța naturală gelifiantă) este conținută în special de cojile și de căsuțele cu semințte ale merelor. Lămâia păstrează culoarea vie și frumoasă a conservelor de fructe.

Am lăsat merele la fiert circa 10 minute până s-au înmuiat bine de tot.

Cum se pasează o peltea de mere?

Am scurs conținutul cratiței într-o sită și, cu o lingură de lemn, am pasat totul. În sită au rămas doar cojile, căsuțele cu semințe, batonul de scorțișoară și lamâia. Sub sită am avut toată zeama scursă de pe merele fierte precum și pulpa pasată a acestora.

Am adăugat zahărul, scorțișoara (cea fiartă și mai înainte) și vanilia și am pus pelteaua inapoi la fiert. Ea va trebui să scadă, să se concentreze.

În circa 10-15 minute această peltea de mere se îngroașă bine de tot. Scoatem batonul de scorțișoara și gustăm. Dacă merele nu au fost dulci se poate să mai aveți nevoie de zahăr.

Cum se toarnă în forme jeleul de casă din mere sau pelteaua?

Turnăm jeleul cald într-un vas termorezistent umed (se clătește cu apă în prealabil) și îl lăsăm la răcit. Se va solidifica după aproximativ o zi, în cămară. Nu trebuie dat la frigider.

Cum se porționează cașul de mere sub forma de jeleuri tăvălite prin zahăr?

Pelteaua de mere închegată se păstrează în loc răcoros (cămară), în formă, acoperită cu o coală de hârtie de copt lipită direct pe suprafața ei. Aceasta împiedică deshidratarea execesiva. Se va putea felia cu ușurință cu un cuțit obișnuit. Ies niște felii perfecte de caș de mere cu o culoare fabuloasă și o aromă grozavă!

cum se face peltaua de mere de casa (2)

Bunica îmi făcea jeleuri de casă tăind pelteaua în formă de baghete.

cum se taie jeleurile de mar

Jeleurile de fructe se tăvălesc prin zahăr tos. Mie așa mi le făcea bunica. Zahărul formează o crustă și jeleurile nu mai sunt atât de lipicioase. Doamne, cât sunt de bune!

jeleuri naturale de casa tavalite prin zahar tos

Ce aromă plăcută are acest jeleu de mere! Se simte aroma naturală a merelor combinată cu cea a vaniliei și scorțișoarei. Sunt moderat de gumate, nu trebuie mestecate mult. În timp ele se mai întăresc însă nu din cale afară.

cea mai buna peltea naturala de mere jeleu fara coloranti reteta

Aici vedeți cum am făcut și o peltea aromată de gutui – rețeta aici.

Peltea de gutui - reteta de jeleu de gutui fara conservanti

Merele se pot păstra pentru iarnă și la borcan – vezi aici rețeta.

Mere rase la borcan pentru plăcinta Savori Urbane

Sau sub forma de pastă (piure) de mere – vezi aici.

Merită să încerci și tu această rețetă de peltea de mere sau jeleu de casă – natural, fără coloranți.

Aici găsiți mai multe rețete de gem, marmeladă, dulceață, compot, fructe confiate.

Dulceață de caise sau marmeladă rețeta de pe vremuri savori urbane

16 COMENTARII

  1. „Nesuferitelor”. Nu lasati oamenii sa se odihneasca. Postati retete care mai de care. Trebaluim toata ziua cu retetele voastre. dar la iarna? cine are bunatati? Va sarut cu drag.

  2. Buna! Dupa potionare, cum se pastreaza? Tot in camara? Si cam cat timp sunt okay sa fie tinute? Multumesc frumos, abia astept sa le fac devoratorilor din casa 😀

    • Le poti tine oricat la camara dar sa fie una uscata! Pui micile batoane portionate pe o tava cu spatii intre ele si se vor usca in timp, vor deveni tot mai gumate. Ar fi bine sa le mancati in primele 2 saptamani ca sa nu se intareasca excesiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.